Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 121475 kertaa)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #15 : Lokakuu 18, 2007, 14:08:52 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa

Turhaan semmoista ei tietty kannata tehdä, kun tottahan siinä aina vähän metalli kuluu ja tulee metallipölyä myllyyn.


Terien vaihdon yhteydessä mittasin uusien/vanhojen terien paksuudet ja vanhat terät olivat kuluneet n. < 0,5 mm/terä. Papuja oli mennyt läpi noin 100 kg..



Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #16 : Marraskuu 26, 2007, 21:01:53 ip »

Tuli tutustuttua uusiin laitteisiin melko rauhallisesti. Rancilion aloituspakertin lisäksi oli RB:n tampperi ja nakukahva. Mukana tuli harjoitteluun Mokaflor-kahvia 3 kg.

Silviaan vedet sisään, päälle ja vedet valumaan manuaalin mukaisesti Siinä odotellessa sitten Rockya testaamaan. Terät olivat säädetty 10:lle, tuntuivat koskettavan juuri nollassa.

Luin manuaalista, että niitä ei saa säätää käynnissä ollessa, mutta niinhän tuolla aikaisemmin oli mainittu ettei pavut jää väliin. Olisikohan ollut ymmärretty väärin, toiset myllyt tai väärä ote. Kun kokeilin, lähti yläterä vauhdilla aukeamaan ja yli 40:n. Onneksi takaisin säädettäessä nolla tuntui olevan samassa kohdassa.

Mokafloria Arabica 80%/ Robusta 20%. Ensiksi Rocky arvoon 20 ja kokeiltiin pressoa varten. Kaksi normaalimitallista ja vähän reilusti vettä antoi aika laihan otoksen. No, se oli vain myllyn testausta.

Tein sitten tavallisella kahvalla ja tuplafiltterillä kolme yritystä:
Shot 1: Rocky 10
Kahva täyteen, vaa'alla noin 14 kg:n tamppaus, hieman vinolta näyttävä kakku, mutta hyvin pysyi kiinni ylösalas asennossa. Eipä vaan mahtunut kahva kunnolla paikalleen, ja grupossa näkyikin jo reilusti kahvia.

Siinä usempi kokeilu, kunnes kiltisti mittalusikalla 2 kahvillista ulottui juuri filtterin sisällä olevaan uraan (ei lähelläkään yläreunaa). Lämmitetyt kupit, vaikka kahva varmaan hieman jäähtyi. 25 sekuntia, 80 ml. Cremaa hieman, kahvi maistui hieman beskiltä (karvaalta?). Kakun päällä hieman vettä, vaikea huomata painumaa gruposta.

Grupossa ei ole merkkiä kello viidessä, kiinnitys ei mennyt ihan sinne saakka ja kahvan sarvet olivat hieman vinossa.

Shot 2: Rocky 10
Taas mittalusikalla kaksi mittaa. Tampperi pysyi suoremmassa, mutta kakku tuli pois useamman kerran. Sitten huomasin unohtaneeni lämmittää kahvaa, lämmitys, ja taas huonosti pysyi. Aina uudestaan siis laitoin samat kahvit filtteriin. Lopulta laitoin viidennen yrityksen, 15 kg ja hieman reunoilta jo murentuneen kakun kunnolla kiinni. Silviasta pitää pitää kiinni, että kahvan sarvet saa suoraan, mutta kyllä meni. Tulos: 120 ml 25 sekunnissa, cremaa ei juuri ollenkaan. Mausta puuttui kuitenkin karvas maku, mutta oli kyllä muuten 'löysä'.

Shot 3: Rocky 9
Nyt kahvi kahvaan suoraan myllystä, uria myöten. 15 kilon tamppaus, vaikka yrityn painaa vähemmän (pitikin hankkia digivaaka aikoinaan). Kaikki ekalla kerralla OK. Hieman reunoilta vielä murea. Nyt tuli 25 sekunnissa 60 ml, kahvinruskea alkuosa, vaaleni loppua kohti, cremaa aavistuksen enemmän kuin Shot 1:ssä, maku silti karvas. Parempia Kakussa olin näkeväni pienen painuman jälkeenpäin.

Miten etenisin tästä eteenpäin? Miksi täyteen laitettu kahva ei mahtunut normaalitappauksella paikalleen, oliko kahvi liian karkeaa? Ja mylly edelleen pienemmälle?

Muuta:
- Pieni, pyöreä Reg Barber tuntui alussa melko napakalta (ei mitkään lapiot meikäläisellä), mutta tuntuma hieman hankaloitui.
- Annosteleminen on aika säheltämistä, mutta eiköhän tuo tästä
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #17 : Marraskuu 26, 2007, 21:24:48 ip »

Mikäs on Mokaflorissa paahtopäivä? Jotenkin nuo ongelmasi viittaisivat siihen että on ko. kahvi hieman "elähtänyttä" jo.

Lisäksi sitä kahvia ei kannata tunkea kahvaan liikaa: tee "perustesti" eli kun olet tampannut, niin kahva koneeseen kiinni ja samantien pois. Ei saisi olla painaumaa kakun pinnassa keskellä (eli se Silvian suihkusihdissä oleva ruuvi ei ole koskettanut kakkua). Laita sitten siihen keskelle vaikka 50 sentin kolikko tms. ja toista toimenpide (varovasti). Nyt pitäisi olla pieni painauma kolikon kohdalla kakussa. Eli jos tuossa ensimmäisellä kerralla tuli painauma niin kahvia oli liikaa - jos toisella ei tullut painaumaa niin kahvia oli (ehkä) jo liian vähän.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #18 : Marraskuu 26, 2007, 22:23:46 ip »

Paahtopäivä jäi tosiaan sanomatta, paketeissa on merkitty vain parasta ennen leimat N127 ja GEN09. Arvaus olisi joulukuu 12, tehty syyskuussa. Voi olla muutakin, ei niitä selkeimpiä leimoja.

Alun perin ajattelinkin niitä käyttää lähinnä testaamiseen, sillä ne tulivat starttipaketin mukana. Cafetoriasta onkin tulossa Gran Palomaria, joka on viikonloppuna paahdettu.

Kuten totesin, Shotissa 1 en saanut kahvaa kunnolla kiinni ja siinä oli reilu painauma eli kahvia oli liikaa. Kakkonen ja kolmonen eivät antaneet painaumaa ja kolmosessa olin näkeväni jälkikäteen kakussa painauman. Tuo kolikkokonsti on hyvä kikka, täytyy kokeilla.

Kiitos vastauksestasi, jiitee.
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #19 : Marraskuu 26, 2007, 22:35:52 ip »

Veikkaan karvauden pääasialliseksi syyksi vanhaa kahvia (selittää myös creman heikkoutta) ja kakkossyyksi isoa annostelua. Kirjevaaka on hyvä hankinta jos haluaa lopettaa annoskoon arvailun. Tilavuuden perusteella annostellessa heittoa tulee aika paljon ja myös aika monesta syystä: papu, karkeus, pavun ikä...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #20 : Marraskuu 26, 2007, 22:39:12 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Kakkonen ja kolmonen eivät antaneet painaumaa ja kolmosessa olin näkeväni jälkikäteen kakussa painauman.


Tämä (kolmonen) vaikuttaisi siis olleen annostukseltaan lähellä oikeaa (meni minulta vähän ohi tuosta aiemmasta viestistäsi).

Jahka saat nuo cafetorian tuorepaahdot niin veikkaan että cremaa puskee ovista ja ikkunoista kunhan asetukset on edes vähänkin "sinne päin". Vanhoilla pavuilla on tietysti hyvä harjoitella myllyn ja koneen käyttöä ja "shotinvalmistusrutiinia" yleensäkin (varsinkin jos kaupanpäällisiä olivat).
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #21 : Marraskuu 27, 2007, 07:59:57 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Kirjevaaka on hyvä hankinta jos haluaa lopettaa annoskoon arvailun.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1165
Digitaalinen vaaka 0.1 gramman asteikolla. $11 sisältäen postikulut!
Itselläni on tuommoinen ja vaikka en ihan uskokaan tuon antavan luotettavaa tulosta 0.1 gramman tarkkuudella, se on riittävän tarkka, jotta annosteluni on riittävän vakio (n. 0.3g sisällä).
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #22 : Marraskuu 27, 2007, 17:10:08 ip »

Kiitos Japa vinkistä.

Täällä tuntuu kaikki pelaavan sitten erinomaisesti :).
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

kaler

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #23 : Marraskuu 27, 2007, 22:32:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Paahtopäivä jäi tosiaan sanomatta, paketeissa on merkitty vain parasta ennen leimat N127 ja GEN09. Arvaus olisi joulukuu 12, tehty syyskuussa. Voi olla muutakin, ei niitä selkeimpiä leimoja.

Tuo GEN09 luultavasti tarkoittaa (italialaisesta kahvista kun on kyse):
Gennaio 2009 = tammikuu 2009. Sitten voikin miettiä, mikä on tuo aikaväli paahdosta parasta ennen -päiväykseen.
Kirjattu
"Il caffè, per esser buono, deve essere nero come la notte, dolce come l'amore e caldo come l'inferno."
(Mihail Bakunin)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #24 : Marraskuu 27, 2007, 22:48:10 ip »

Ensimmäinen mikrovaahto kokeilu meni positiivisesti.
Höyryputki on hieman lyhyt 0.6 litran kannuun. Laitoin 2 dl punaista maitoa ja hetkeksi pakkaseen. Tyhjensin höyryputken vedestä ja sitten hieman hässäköiden lämpömittarin kanssa reilusti kallistellen avasin höyryn putki maidossa. Siitä hetken kuluttua pintaan (äänenseuranta kyllä petti), 40 asteessa takaisin syvemmälle ja maito liikkeelle. 60 asteessa pois ja hämmästyneenä katsoin pienikokoista vaahtoa. Olin yli 40 asteikolla jauhanut pannukarkean tuntuista, jota olin kahden kupillisen verran tehnyt pressopannulla. Sinne reilusti maitovaahtoa ja hieman kyllä ilme muikeni. Vaahdolla sai jopa jonkinlaista kuviota pintaan.

Koska olin olettanut asiassa kestävän aikaa, en edes varannut kameraa esille.

Kokeilin kaksi shottia (Shot 4 Rocky 9 ja Shot 5 Rocky 8.) jatkaen eilisestä (ylempänä). Kahvi tuntui koko ajan olevan hurjan paakkuuntunutta eikä tamppauksellakaan tuntunut saavan kunnon kakkua.

Tässä vaiheessa otin nakukahvan käyttöön. Rocky edelleen 8. Shot 6:n tamppaus (13 kg) filtterin uraan meni huomattavasti paremmin kuin edelliset. Kahva oli huomattavasti tiukempi ja väänsin sen jonnekin kuuden ja viiden väliin. 40 ml 25 sekunnissa, mutta kahvan ja grupon völistä tuli useita vesisuihkuja eli ei ollut tarpeeksi tiukassa.

Seuraava, 7, kakku hieman vinossa (13 kg) ja roiski kahvia jonkin verran. Edelleen 40 ml 25 sekunnissa. Lopussa seuraavalla videolla kuvalle tuli vain lopputuote (kameramies sekoili).

Shot 8 kohdalla ensimmäinen kakku meni pilalle kun kahvaa tiukennettaessa käsi laittoikin veden tulemaan. Uusi kakku (13 kg) näytti hyvältä. 60 ml 23 s, sillä käytetty 60 ml lasi tuli täyteen. Kakun päälle oli jäänyt hieman vettä ja se oli kovinkin epätasainen.

Shot 9 oli muuten samanlainen, nyt isompaan kuppiin, 65 ml 25 sekunnissa. Lopussa jo todella vetistynyttä. Kakussa ei ollut vettä. mutta se oli epätasainen. Käsisuihkulla irtosi helposti. Maistui ihan OK, mutta ei mitään makunautintoa (vai onko suu jo turtumassa? Maistan vain aina ihan vähän). Cremaa oli niukasti.

Shot 10 nyt enemmän kahvia uran ja yläpinnan puoliväliin, n. 13 kg (digivaaka temppuili). Kakkuun ei tullut painaumaa kuivana.  Nyt oli tukossa, 20 ml 30 sekunnissa. Annos tosi vahva, eikä kovin karvas. Cremaa tuntui olevan jonkin verran (15-20%), eikä haihtunut kovin nopeasti. Jälkikakussa oli pinta melko tasainen ja selvä ruuvin jälki, johon nakukahvan video loppuu. 2 minuuttia 15 Mb, wmv-tiedosto.

Hieman tuntuu työskentely varmemmalta ja noista yritän ruveta päättelemään jatkotoimenpiteitä, mutta osaavammat voivat ehkä jo sanoa jotain. Vaaka olisi tietysti tarpeen, mutta sitä tässä vielä odotellaan reilu viikko.
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #25 : Marraskuu 27, 2007, 23:29:02 ip »

Tuossa videossasi se viimeinen shotti on ehdottomasti parhaan näköinen. Huomaa varsinkin miten verrattuna kahteen ensimmäiseen espresso alkaa tulla pohjan läpi paljon tasaisemmin kauttaaltaan, eikä "holahda" ensin filtterin reunoilta - pyri tähän. Muutenkin se ei valu sieltä niin vetisen näköisenä kuin ensimmäisissä otoksissa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #26 : Marraskuu 27, 2007, 23:40:01 ip »

Viimeinen shotti oli tosiaan kevyesti paras, minun makuun pikkuisen liian tiukka. Totesit siitä: "Annos tosi vahva, eikä kovin karvas." Eli oliko se sinun mielestä maultaan hyvä, ja jos ei niin mikä vika siinä oli?

Kaikki uutot painottuivat vähän kahvan päähän. Se johtunee myllystä joka "erottelee jyviä akanoista". Kahvan pyörittely jauhatuksen aikana auttaa, tai filtterin pyörätys puolessa välissä jos ei ole liian tiukassa. Voi toki johtua myös vinosta tamppauksesta tai epätasaisesta distribuutiosta, nekin kannattaa tsekata.

Ja onnea uudesta komean näköisestä koneesta! Kiiltävää laitetta on aina ilo katsella, nauti siitä koska se ei tule kestämään kauan... ellet ole sitten tosi ahkera kiillotusrätin kanssa. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #27 : Marraskuu 28, 2007, 07:38:49 ap »

Oliko silvia tosiaankin noin hyvän näköinen uutena :). Tuo shotti 10 on aika lähellä sitä mihin itse pyrin, tuosta ihan karvan verran karkeammalle jauhatus. Itse jauhan irrotettuun koriin, jota pyöritän koko jauhatuksen ajan pitäen myllyn ulostuloputken päätä korin yläosan tasalla. Näy purut ei roiski hirveästi ohi. On muuten tajutonta kuinka sähköistä tavaraa tuo minimoka 203 joistakin puruista tekee...

Ehdin kiertää koria noin kolme kierrosta ennen kuin kori puruineen on valmis tasoitettavaksi ja tampattavaksi. Kun olen tampannut, laitan korin pöytää vasten ja nostan kahvan uraan sen sijaan että vain painaisin korin kahvaan. Painamalla se loksahtaisi sen verran voimallisesti, että kahvikakku varmasti irtoaisi korin reunamilta.
Kannattaa kokeilla tuota pyöritystaktiikkaa, sillä kuten muutkin mainitsivat, uuttosi alkaa selkeän toispuoleisesti. Jos syynä on erikokoisten partikkelien keskittyminen tietyille alueille, pyöritys-jippo auttaa siihen.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #28 : Marraskuu 28, 2007, 21:52:51 ip »

Kiitoksia kommenteista ja hyvistä vinkeistä.

Se maku oli sen verran vahva, että ei irronnut oikein muuta. Ei vain ollut myöskään karvasta. Epäilen itse, että tamppaus oli sittenkin liian kova (vaaka löi itsensä just ennen tamppausta itsensä pois päältä).

Nakukahvan filtteri ei kyllä irtoa yksinkertaisin konstein. Silloinhan myös punnitseminen onnistuu helposti (sitäkin vaakaa odotellessa ehti miettiä).

Japa, en vain saanut tolkkua sen korin paikoille asettamisesta, ongelman kylläkin.

Tänään tein kaksi shottia, niistä myöhemmin kun on aikaa. Yritin myös taas maidon kanssa, mutta kyllä se kannu on niin iso, että kaksi yritystä meni niin täydellisesti pieleen. Onneksi se ensi kerta onnistui, että löytyy uskoa.
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #29 : Marraskuu 29, 2007, 21:12:45 ip »

Eli tässä kaksi nakukahvavideota, tehty suunnilleen samalla annostuksella, 13 kilon tamppauksella. Uutos 50 ml 25 sekunnissa. Ensimmäisen jälkeen kuuluu myös kommentti. Sen jälkeen kakun päällä vähän vettä ja pinta näytti epätasaiselta. Toinen oli huomattavasti kuivempi. Molemmissa oli toistaiseksi parhaat cremat.

Ensimmäisessä näkyy vettä valuvan lopussa kahvan juuressa ja toisessa höyryyntyy takapellin yläosa selvästi. Lisäksi satunnaisesti tulee pieniä roiskeita.

Tänään olen muutaman tavallisen kahvan shotin kokeillut. Mutta sen kanssa on vaikeampaa. Sarvista tulee ulos hyvin epätasaisesti 30/70 ja laatu on selvästi heikompaa. Ilmeisesti ne sarvet haittaa tamppausta ja ajattelin kokeilla korilla erikseen tai sitten tukea vinoittain pohjasta. Se tietysti vaatii vinomman tamppausasennon.

Nakukahvasta ei edes veitsen kamaran avulla lähtenyt filtteri pois. Luulisi sen lähtevän, jos vaikka haluaisi singleä kokeilla?

Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress