Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?  (Luettu 1505 kertaa)

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« : Marraskuu 29, 2023, 10:13:51 ap »

Tälläisiin tietoihin olen törmännyt pakastamisen vaikutuksesta papuihin.

Hyvää: Hidastaa hapen vaikutusta. Kylmien papujen jauhatustulos on tasaisempi, tuloksena "makeampi" kahvi.
Huonoa: Pavut voivat kostua. Pavut voivat imeä makuja tai tuoksuja muista pakasteista. Kahvin aromit vähenee, pakastaminen tuhoaa niitä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #1 : Marraskuu 29, 2023, 11:20:22 ap »

Joo, aika teoreettiselta vaikuttaa, kuin olisi ruokakemistiltä kysytty.
Voisihan saman sanoa vaikkapa kanajauhelihastakin,
kun ei ota huomioon että ilman pakastamista se pilaantuu hapiaan ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #2 : Marraskuu 29, 2023, 13:20:09 ip »

Pakastaminen on hyvä jos haluaa lisätä papujen säilyvyysaikaa. Muiden aromien imeytymistä papuihin voi estää pitämällä pavut (ja ne muut) omissa pakkauksissaan. Papupussin kaasuventtiilin voi myös teipata kiinni.

Pakastepapujen kostumisesta en ole havainnut haittaa - mutta en kyllä hyötyäkään, melkein samaan tapaan pitää papuja kostuttaa staattisuuden vähentämiseksi ennen jauhamista kuin kuivasäilytettyjäkin papuja.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1563
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #3 : Marraskuu 29, 2023, 13:29:12 ip »

Jos kahvipapuja ei tule käytettyä nopeasti (siis kutakuinkin viikossa-parissa paahdosta), kahvipapujen pakastaminen on todella hyvä idea (IMHO). Näin ainakin espressokäytössä. Väittävät, että muut metodit eivät ole ihan yhtä herkkiä kahvin ikääntymiselle. Siihen en ota kantaa, kun en niitä pahemmin harrasta.

Itse olen pakastanut papuja jo toistakymmentä vuotta eikä hajuja tai makuja ole vielä toistaiseksi tarttunut muista elintarvikkeista. Toki yksikään kahvi ei ole ollut niin kauan pakkasessa, joten en osaa sanoa, mitä yli kymmenen vuoden säilytys saisi aikaiseksi. ;) Oman kokemukseni mukaan kahvi säilyy todella hyvin useamman kuukauden pakastimessa. Kerran löytyi pakkasen perälle ajautunut Square Mile Coffeen papupussi, joka oli ainakin puolisen vuotta vanha, eikä siinä ollut mitään aisteilla havaittavaa vikaa.

Jostain luin vuosi-pari sitten, että jonkun tutkimuksen mukaan yksi päivä huoneenlämmössä vanhentaa papuja noin saman verran kuin 200 päivää pakastimessa. En muista, mikä pakastimen lämpötila oli kyseessä, mutta yleensä on suositeltu vähintään -18 astetta. Joku suurin piirtein kymmenen vuoden takainen tutkimus (tai testi, en minä enää niin tarkasti muista) totesi, että päivä huoneenlämmössä vastasi vähintään useamman kuukauden pakastusta, kunhan pakastin on riittävän kylmä. Tottakai kahvi kannattaa pakastaa mahdollisimman ilmatiiviisti, eli joko siirtää kahvi erilliseen ilmatiiviiseen säiliöön, tai yleensä kai teipataan kahvipussin venttiili tiiviiksi. Jos pussi on huokoista materiaalia, kuten vaikkapa paperia, niin silloin se ei tietenkään ole erityisen ilmatiivis.

Joskus aikoinaan baristat (ei siis tutkijat, tieteilijät tai muut kemistit) uskoivat, että kahvi "menee pilalle" pakkasessa koska "sen molekyylirakenne muuttuu". Eivät he kuitenkaan osanneet perustella, miksi sitten sama ei päde monien muiden elintarvikkeiden kanssa. On toki elintarvikkeita, joita ei suositella pakastettavaksi, koska niiden rakenne ei kestä pakastamista ja sulatusta, mutta kahvi ei lukeudu niihin. Ei sitä ainakaan vielä kukaan ole tietääkseni mitenkään uskottavasti osannut perustella. Vielä kymmenen vuotta sitten kahviin liittyi huomattavasti enemmän uskomuksia kuin tutkittua ja todistettua tietoa ja osa niistä ennakkoluuloista ja mutu-käsityksistä elää yhä.

Nykyisin jopa jotkut baristat/paahtajatkin jo suosittelevat pakastamista, jos papuja ei tule käytettyä kohtuullisessa ajassa paahtopäivästä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1563
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #4 : Marraskuu 29, 2023, 13:41:29 ip »

Huonoa: Pavut voivat kostua. Pavut voivat imeä makuja tai tuoksuja muista pakasteista. Kahvin aromit vähenee, pakastaminen tuhoaa niitä.

Samoin kuin tirofaux, en minäkään ole huomannut kostumisen tuomaa haittaa. Ilmatiiviissä pakkauksessa pavut eivät kostu, eihän niissä itsessään paahtamisen jäljiltä juurikaan vettä ole ja mistäs sitä ilmatiiviiseen pakkaukseen pääsisi. Huoneilmaan otettuna niihin voi pinnalle muodostua pieniä määriä kosteutta. Kuivassa huoneilmassa se lienee korkeintaan hyvä asia, jos sillä nyt edes on merkitystä. Minulla ei ole koskaan ollut juurikaan ongelmia jauhatuksen staattisuuden kanssa, joten en osaa sanoa sen tarkemmin.

Kahvin aromit eivät vähene pakastaessa. Kahvihan pakastetaan juuri siksi, että sen aromit säilyvät pakkasessa.

Home-barista -foorumin kahvihifistelijät totesivat jo vuosikausia sitten sokkomaisteltuaan kahveja, että he eivät pystyneet erottamaan muutaman kuukauden pakastettua kahvia tuoreesta.

Sanotaan nyt kuitenkin se, että jos ostaa kahvia viikoksi kerrallaan, niin erityistä tarvetta pakastamiselle ei ole. Itse kuitenkin tykkään ostaa kahvini pääasiassa verkkokaupoista (silloin kun en itse paahda). Niistä on postikulujen kannalta edullisinta ostaa vähän enemmän kerrallaan. Silloin suurin osa menee aina pakkaseen.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #5 : Marraskuu 29, 2023, 20:11:23 ip »

Juupa, itsellä kulutus jotain yhden ja kahden kilon välistä kuukaudessa, ja jos tilaan kahvia, tilaan aina kahdesta paikasta ja vähintän kolme kiloa kerralla kummastakin. Olisi melkö hölmöä tuijottaa niitä keittiön tasolla ja miettiä että "pakastaminen veisi teistä aromeja"

Ja lisäksi: on melkoisen helppoa itse testata asia, tilaa kaksi pakettia kahvia ja säilyttää toista pakkasessa ja toista siinä keittimen vieressä...ja katsoo missä ollaan vaikka kolmen kuukauden päästä...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 184
Vs: Onko kahvipapujen pakastaminen hyvä idea?
« Vastaus #6 : Joulukuu 16, 2023, 17:25:15 ip »

Tilaan kahvia 4-5 kg kerralla saksalaisesta verkkokaupasta, joka ei myy valmiiksi elttaantunutta tavaraa.
Jaan kilon paketin viiteen vakuumipussiin ja laitan pakastimeen. Sieltä on hyvä ottaa yksi kerrallaan.
Ei taatusti tartu hajuja tai makuja ja hapen vaikutus on jokseenkin minimaalinen.
Kirjattu