Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa  (Luettu 8889 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #15 : Heinäkuu 28, 2022, 12:14:38 ip »

Pitää pikkaisen viritellä tuota vaa'an pintaa, jotta kevyemmätkin astiat pysyvät paikallaan. Hyviä ideoita tähän?

Minulla on vaa'an päällä (ja vähän muuallakin) silikonisushimattoa. Isommasta matosta saa saksittua sopivan kokoiset palaset ja puhdistus onnistuu huuhtaisemalla.

https://www.kokkiman.com/product/13212/lku-silikoninen-sushimatto
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #16 : Heinäkuu 28, 2022, 14:27:19 ip »

Tuo sisään jäänyt kahvimäärä oli siis mitattu siis tänään aamulla, kun myllyllä oli jo jauhettu kahtena edellisenä päivänä kahvia. Kone ei siis ollut tyhjä, myllyn sisälläkin näkyi pari papua kun kurkistin säiliön pohjalle ennen uusien papujen lisäämistä. Myllyä en sen kummemmin ole vielä putsaillut, kenties tässä olisi aihetta siihen.

En tiedä kyseisen myllyn sielunelämästä sen tarkemmin, mutta yleensä siihen, että myllyt keräävät jokaisen mahdollisen pikkurakosensa- ja välinsä kylläiseksi, menee vähintään useampi päivä, todennäköisesti paljon pidempäänkin. Purut siis pikkuhiljaa tunkeutuvat ja pakkautuvat rakoihin. Jossain vaiheessa raja tulee kuitenkin vastaan ja sen jälkeen jäämä alkaa olla vakio.

Se on hyvä muistaa, että aina kun myllyn putsaa läpikotaisin, sama homma alkaa taas alusta. Siksi en itse pura teriä turhan usein.

WDT-työkalu on jo käytössä, mutta tamppauskokemusta on n. 10 espresson verran. Virheet tulevat siis hyvin todennäköisesti siinä. WDT:n suositeltuun käyttötapaan tuli tutustuttua parin videon avulla, joten veikkaisin sen suhteen työprosessin olevan ok. Nuo 25s ja 50s olivat ääripäät, tyypillisesti jäädään 30-40s väliin. Kokeilen seuraavien kupposten kanssa aavistuksen karkeampaa jauhatusta ja katson lähteekö keskiarvo laskuun. Aika lähellä jauhatuksen suhteen varmaan kuitenkin ollaan, kun maku on jo pääpiirteittäin hyvä.

30-40s on jo ihan hyvä uuttoaika - ainakin niillä pavuilla, joillaisia itse käytän (siis ei tummapaahtoisia papuja). Uuttoaika pitäisi kuitenkin saada vakioitua. Jos teet kolme identtistä uuttoa peräkkäin, niin onko niissäkin tuo sama ajallinen vaihtelu, vai erottuuko esim. ensimmäinen selkeästi erilaisena?

Kyllähän tamppauksellakin kai vaikutusta on, mutta käsittääkseni sen merkitystä on usein liioiteltu. Kunhan tamppaa riittävällä voimalla (mikä on yllättävän pieni) suoraan (siis ei vinoon) ja suht huolellisesti, niin tamppauksen tulisi olla riittävä shotin vakiomiseksi. Huolelliseen tamppaukseen kuuluu toki se, että ei kolauta filsun reunaan, tai muuallekaan pois nostettaessa ja varoo samalla alipainetta, joka voi myös rikkoa kakun (se nyt on pieni riski, jos ei ole tarkkuustampperia. Siinäkin on syytä olla kieli keskellä suuta, kun kiinnittää kahvan gruppoon, ettei mikään kolahdus, tai täräys aiheuta vauroita tampatulle kakulle.

Olen itse tehnyt kahvin 1:2-suhteen ehdoilla ja säätänyt jauhatusta siten, että olen päässyt lähemmäs tuota "optimaalista" uuttoaikaa. Onko tämä huono tapa lähestyä hyvää kahvia kuin se, että standardoi ajan ja sisäänlaitetun kahvinannoksen ja säädetään ulostuleva määrä oikeaksi säätämällä jauhatusta? Olen ainakin itse kokenut, että vaa'an kanssa tällä pääsee aika loogisesti eteenpäin.

Jos oikein ymmärsin, mitä jälkimmäisellä tavalla tarkoitit, niin ei kai niissä loppujen lopuksi suurta eroa ole. Itselleni on luontevinta pitää uuttosuhde vakiona (useimmiten 1:2, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen kinkkinen papu) ja säätää jauhatus siten, että shotti valuu tavoiteajassa.

Näin siis periaatteessa, täytyy kyllä tunnustaa, että useimmiten teen pientä hienosäätöä myös papujen määrällä. Mutta sitä ei kannata harrastaa alkuvaiheessa, muuten tekee hommasta turhan vaikeaa itselleen.

Nakusihdin pohjaa tuijottamalla kahvi näyttäisi pääpiirteittäin siten, miten sen kuuluisikin.

No sehän antaisi aihetta oletukseen, että kanavointia ei ole ja sekä preparointi että tamppaus olisivat kunnossa. Ongelma saattaa pesiä siis toisaalla. Oikeastaan siksi kysyinkin kolmesta (huom! erikseen jauhetusta) peräkkäisestä shotista identtisin speksein, koska ensimmäisessä shotissa voi olla vanhoja puruja, jotka vaikuttavat uuttoon (ellet sitten aina heitä paria ensimmäistä grammaa pois ja sitten vasta jauha filtteriin) tai sitten syynä voi olla joku keittimen 'ominaisuus'. Muistelen, että joissain keittimissä on ollut joitain laitekohtaisia pikkujippoja, jotka vaan pitää tietää osatakseen kiertää ne jollain konstilla.

Juurikin tuota hienon hienoa purua tarkoitan, jota löytyy kupin pohjalta. Tein koneelle tänään backflushauksen ja pesaisin grupon ja kyllä se ihan puhtaaksi mielestäni lähti. Kyselinkin jo ostaessa myyjältä tietoa, että onko grupon tiivistettä vaihdettu ja ei ollut käsitystä. En tuota vanhaa viitsinyt siis vielä edes irrottaa, kun sitä ei välttämättä ehjänä saa irti, jos sattuisi olemaan se alkuperäinen tehtaan jäljiltä. Uusi grupon tiiviste on postissa matkalla ja vaihtelen sen jahka saapuu. Jäädään siis seuraamaan muutoksia sakan määrässä.

Jos grupon tiiviste vuotaa, niin kyllä sen varmaan silmälläkin huomaa. On se kuitenkin syytä aina ajoissa vaihtaa. ;)

Jos kyse on sellaisesta hienosta 'mujusta', niin sellaista voi tulla kuppiin, kun mylly ei ole lähelläkään unimodaalista (kuten i-Steel ei varmastikaan ole), vaan sen partikkelijakauma on laajahko. Jauhatuksen joukossa on siis erikokoisia partikkeleita, joista pienimmät ovat aivan hitusia (engl 'fines'). Niitä voi päätyä filtteristä kuppiin saakka. Itselläni mujun määrä on käytännössä lähes olematon, vaikka ei Niche Zerokaan unimodaalinen ole. Ehkä se on sitä kuitenkin riittävästi, tai sitten siihen auttaa myös käyttämäni 18g VST-filtteri (jossa on selvästi pienemmät reiät kuin bulkkifilttereissä yleensä on).

Grupon filtteri (jos sitä tarkoitit?) on varmaan alkuperäinen, mutta hyväkuntoinen. Valoa vasten vilkaisin ja tukossa se ei ainakaan ole, pinnassa ei myöskään ole havaittavissa mainittavaa pinttymää.
Joo, olisi tätä pitänyt hieman tarkentaa. En siis epäile etteikö I-Steel riittäisi jauhatuksen suhteen, mutta sen käyttö on melko ikävää. Melu on tolkuton ja jauhatus on hidasta. Pelkästään tuo melu alkaa olla jo dealbreaker. Tekee oikeasti mieli laittaa peltorit päähän kahvia tehdessä. Tottakai se mylly aina ääntä pitää, mutta tämä alkaa olla jo aika kohtuuton. Mennään tällä nyt toistaiseksi, mutta katselen uusia myös sivusilmällä.
Tamppaustekniikka on varmasti yksi oleellinen kipukohta. Kahvin laatu paranee varmasti melko paljon kun tekniikka alkaa löytyä, mutta toivottavasti tuo Normcore auttaa standardoimaan hommaa lihasmuistin muodostumista nopeammin.

Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että myllyn vaihto on edessä. :D Toisaalta, sinulla on jo mylly, joten nyt ei ole pakko hätiköidä vaan voit miettiä rauhassa. Ehkä vähän säästääkin sitä varten, niin tulee ostettua seuraavaksi myllyksi sellainen, jota ei tarvitse heti päivittää, jos (tai sanotaan suoraan kun) keittimen päivityskuume iskee.

Tampereen Paahtimon kahvi käytössä, paahtopäivä oli heinäkuun alkupäästä. Lienee riittävän tuoretta tähän tarkoitukseen?
Niche olisi minullakin listalla korkealla, mutta saatavuus ja hinta tänne toimitettuna alkaa olla vähän kova. Periaatteessa ajastettu jauhatus kiinnostaisi, jotta olisi vaihtoehto testata kahvin tekoa ilman papujen punnitsemista. Tuo olisi myös helpompi, jos joskus avovaimokin haluaisi kahvia tehdä itselleen. Tosin, eipä tuo mikään kovin suuri asia ole ja single dosing ei nyt ainakaan vielä työläältä tunnu tai ole vaikea asia opettaa. Kyttäilen nyt kuitenkin myös käytettyjä ja katsellaan kaikessa rauhassa. Siihen asti sitten tarpeen vaatiessa peltorit päähän keittiössä :D.

Ei alle kuukauden vanhan kahvin pitäisi aiheuttaa ongelmia uuton säätämisen suhteen.

Ajastettu jauhatus ei oikein toimi ihan niin hyvin kuin toivoisi. Pavuissa on isoja eroja ja jokainen uusi pussi pitää säätää erikseen. Sen lisäksi papujen ikääntyminenkin voi tuoda muutoksia ajastuksen toimivuuteen. Itselläni on ollut vain yksi mylly, jossa oli ajastin ja hylkäsin sen ajastimen käytön todella nopeasti epäluotettavuuden vuoksi. Vaa'alla varustetussa Settessä on hyvä idea, mutta enpä tuotteesta lopulta itsekään innostunut alun lastentautien vuoksi.

Myllyä hankkiessa kannattaa miettiä myös kartio- ja lattaterien eroavaisuuksia. Makuprofiileissa on toki jonkin verran eroa ja se on makuasia kumpaan kallistuu, mutta itse pidän suurissa kartioterissä myös siitä, että niiden säätäminen on paljon helpompaa kuin (ainakin keskikokoisten) lattateräisten. Papujen ikääntyessä en välttämättä koske lainkaan jauhatukseen, vaan hienosäädän - mikäli nyt edes tarvitsee - papujen määrää (max. 0.5g). Se tekee elämästä ja kahvin nauttimisesta (jos niitä nyt edes voi erottaa toisistaan) helpompaa.

Videota en nyt ihan vielä jaksa ottaa, kun tuntuu että pääsen vielä hyvin eteenpäin. Nyt vaan pari asiaa jäi vähän ihmetyttämään (lähinnä ne purut kupissa).

Videota minäkin meinasin ehdottaa, mutta kokeile nyt vielä rauhassa. Alkuhan tässä harrastuksessa on se hankala vaihe. Sitten kun tähdet osuvat kohdilleen, niin loppu on silkkaa lasten leikkiä (ja rahan menoa ;)).

Onnea matkaan - ja intoa!

« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 28, 2022, 14:33:23 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Bahamies

  • Vieras
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #17 : Heinäkuu 28, 2022, 16:13:39 ip »

Minulla on vaa'an päällä (ja vähän muuallakin) silikonisushimattoa. Isommasta matosta saa saksittua sopivan kokoiset palaset ja puhdistus onnistuu huuhtaisemalla.

https://www.kokkiman.com/product/13212/lku-silikoninen-sushimatto

Tuo vaikuttaisi olevan teippiä selvästi parempi vaihtoehto. Kiitos vinkistä!

Löysin muutenkin yhden seikan, joka auttoi tuon tärinän kanssa. Pumpun muovikotelo otti hieman kiinni yhteen koneen paneeleista, joka tietenkin tärisytti koko konetta. Käänsin pumppua muutaman millin sivumpaan ja nyt espressomuki ei vaeltanut enää montaa milliä.

30-40s on jo ihan hyvä uuttoaika - ainakin niillä pavuilla, joillaisia itse käytän (siis ei tummapaahtoisia papuja). Uuttoaika pitäisi kuitenkin saada vakioitua. Jos teet kolme identtistä uuttoa peräkkäin, niin onko niissäkin tuo sama ajallinen vaihtelu, vai erottuuko esim. ensimmäinen selkeästi erilaisena?

En nyt ole valuttanut kolmea uuttoa ihan peräjälkeen, mutta kolme viimeisintä (yksi eilen, kaksi tänään) uuttoa asettuivat kaikki tuohon 30-40s väliin, painottuen lähemmäs loppupäätä. Viimeisimpien kahvien kiekotkin ovat olleet koostumukseltaan uuton jälkeen tasaisempia kuin ensimmäiset. Pitää katsoa jos lähiakoina tulee vieraita, että miten kolme peräkkäistä uuttoa valuu.

Lainaus
Jos oikein ymmärsin, mitä jälkimmäisellä tavalla tarkoitit, niin ei kai niissä loppujen lopuksi suurta eroa ole. Itselleni on luontevinta pitää uuttosuhde vakiona (useimmiten 1:2, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen kinkkinen papu) ja säätää jauhatus siten, että shotti valuu tavoiteajassa.

Näin siis periaatteessa, täytyy kyllä tunnustaa, että useimmiten teen pientä hienosäätöä myös papujen määrällä. Mutta sitä ei kannata harrastaa alkuvaiheessa, muuten tekee hommasta turhan vaikeaa itselleen.

Kuulostaa että meidän työskentelytapa on sama, kuvailin omani vähän hankalasti.

Lainaus
No sehän antaisi aihetta oletukseen, että kanavointia ei ole ja sekä preparointi että tamppaus olisivat kunnossa. Ongelma saattaa pesiä siis toisaalla. Oikeastaan siksi kysyinkin kolmesta (huom! erikseen jauhetusta) peräkkäisestä shotista identtisin speksein, koska ensimmäisessä shotissa voi olla vanhoja puruja, jotka vaikuttavat uuttoon (ellet sitten aina heitä paria ensimmäistä grammaa pois ja sitten vasta jauha filtteriin) tai sitten syynä voi olla joku keittimen 'ominaisuus'. Muistelen, että joissain keittimissä on ollut joitain laitekohtaisia pikkujippoja, jotka vaan pitää tietää osatakseen kiertää ne jollain konstilla.

No ei kai nyt sentään vielä, mutta kyllä edistystä on selvästi tapahtunut :D.

Olen nyt koneen kanssa jauhanut ainoastaan siten, että sisään menee uutta papua 18g, annan koneen jauhaa kaiken ja jätän sen käymään pariksi sekunniksi, jonka aikana pumppaan kannella loput irti koneen sisältä. En siis erikseen putsaa konetta välissä, kun en niiiiin tarkka ole sen suhteen jos tulee pari grammaa vanhaa jauhettua kahvia mukaan.

Lainaus
Jos grupon tiiviste vuotaa, niin kyllä sen varmaan silmälläkin huomaa. On se kuitenkin syytä aina ajoissa vaihtaa. ;)

Jos kyse on sellaisesta hienosta 'mujusta', niin sellaista voi tulla kuppiin, kun mylly ei ole lähelläkään unimodaalista (kuten i-Steel ei varmastikaan ole), vaan sen partikkelijakauma on laajahko. Jauhatuksen joukossa on siis erikokoisia partikkeleita, joista pienimmät ovat aivan hitusia (engl 'fines'). Niitä voi päätyä filtteristä kuppiin saakka. Itselläni mujun määrä on käytännössä lähes olematon, vaikka ei Niche Zerokaan unimodaalinen ole. Ehkä se on sitä kuitenkin riittävästi, tai sitten siihen auttaa myös käyttämäni 18g VST-filtteri (jossa on selvästi pienemmät reiät kuin bulkkifilttereissä yleensä on).

Tosiaan, pitääkin vilkaista vielä sihti kiinni tuleeko nestettä sen ja grupon välistä.

Nyt kun olen kahvia tehnyt niin huomasin korin (filter basket) reunasta vuotokohdan samasta kohtaa kahdella peräkkäisellä kerralla. Tiivisteessä ei vastaavassa kohdassa mitään erityistä näy, mutta se on varmaan vain niin kovettunut, että kori ei yhdestä kohtaa oikein tiivisty. Oma filtteri on tällainen https://www.amazon.de/-/en/Competition-Insert-Portafilter-Double-Espresso/dp/B01L810G8U. Ei ollut mitään käsitystä Ascason filtterin laadusta, niin tilasin tällaisen heti alkuun jo käyttöön, niin ei tarvitse arvailla.

Pesaisin nyt vielä kaikki pinnat huolella ja tsekkasin, että nestettä ei ainakaan ilman sihtiä mistään väärästä paikkaa tule läpi. Katsotaan toistuuko tuo sama vuoto, mutta tiiviste menee vaihtoon joka tapauksessa ihan varmuuden vuoksi.

Lainaus
Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että myllyn vaihto on edessä. :D Toisaalta, sinulla on jo mylly, joten nyt ei ole pakko hätiköidä vaan voit miettiä rauhassa. Ehkä vähän säästääkin sitä varten, niin tulee ostettua seuraavaksi myllyksi sellainen, jota ei tarvitse heti päivittää, jos (tai sanotaan suoraan kun) keittimen päivityskuume iskee.

Ei alle kuukauden vanhan kahvin pitäisi aiheuttaa ongelmia uuton säätämisen suhteen.

Ajastettu jauhatus ei oikein toimi ihan niin hyvin kuin toivoisi. Pavuissa on isoja eroja ja jokainen uusi pussi pitää säätää erikseen. Sen lisäksi papujen ikääntyminenkin voi tuoda muutoksia ajastuksen toimivuuteen. Itselläni on ollut vain yksi mylly, jossa oli ajastin ja hylkäsin sen ajastimen käytön todella nopeasti epäluotettavuuden vuoksi. Vaa'alla varustetussa Settessä on hyvä idea, mutta enpä tuotteesta lopulta itsekään innostunut alun lastentautien vuoksi.

Myllyä hankkiessa kannattaa miettiä myös kartio- ja lattaterien eroavaisuuksia. Makuprofiileissa on toki jonkin verran eroa ja se on makuasia kumpaan kallistuu, mutta itse pidän suurissa kartioterissä myös siitä, että niiden säätäminen on paljon helpompaa kuin (ainakin keskikokoisten) lattateräisten. Papujen ikääntyessä en välttämättä koske lainkaan jauhatukseen, vaan hienosäädän - mikäli nyt edes tarvitsee - papujen määrää (max. 0.5g). Se tekee elämästä ja kahvin nauttimisesta (jos niitä nyt edes voi erottaa toisistaan) helpompaa.

Myllyn vaihtuminen on jo vahvasti "kun"-statuksella "jos"-statuksen sijaan :D.

Oikeassa olet, mikään hoppu ei ole ja kahvista voi oikeasti jo sanoa nauttivansa nytkin. Vaikka nyt foorumeilla aktivoiduin vasta hiljan ja laitteet hommasin vasta nyt, niin olen tähän espresson tekoon aiheena tutustunut jo vuoden mittaan jonkin verran. Teoriapohjalta ajattelin, että ajastettu mylly olisi kiva ja suoraan oikean grammamäärän mittaava olisi loistava. Nyt en ole enää lainkaan niin vakuuttunut, että nuo olisivat niin välttämättömiä ominaisuuksia. Tuo vaaka on prosessissa mukana muutenkin koko ajan ja papujen punnitsemiseen menee oikeasti n. 10 sekuntia ja yksi muuttuja on taas karsittu pois koko prosessista. Ei tarvitse arvailla paljonko se mylly tällä kertaa päätti antaa papuja. Nytkin kun vaihtoehtoja katsoo, niin tuntuu siltä, että alan kallistua single dosing laitteisiin koko ajan enemmän. Ajastetun jauhatuksen hyödyt eivät vaan tunnu niin suurilta enää.

Sette 270Wi olisi tosiaan huippulaite, jos se ei olisi niin äänekäs ja se kestäisi. Noissa taitaa edelleen olla muovinen vaihteisto, joka ei tule varmaan ikinä kestämään montaa vuotta. Eureka Mignon Zero olisi yksi tunnetun merkin hyväksi todettu laite ja DF64 kiinnostaisi isompien terien vuoksi. Näistä kärjessä on nyt DF64 vaikka se pari pientä modausta "vaatii", jotta käyttökokemus paranee. Lueskelinkin varsinkin tuosta DF64:stä, että se on tyyliltään hyvin erilainen Niche Zeroon verrattuna. Ascasohan on kartioiteräinen, joten tyylinä tämä on alustavasti tuttu. Valitettavasti tuossa n. 500€ hintaluokassa ei kauheasti taida olla edustusta hyvistä kartioteräisistä, itse en ainakaan sellaisia ole löytänyt. Nichen olisin jo varmaan tilannut, jos sellaisen tänne saisi omalla budjetilla.

Tuntuisi, että tuolla 500€:llä saa jo aivan riittävän hyviä laitteita minulle, joten halua kasvattaa budjettia ei kauheasti ole. Jos Jari kyllästyt Nicheesi, niin ilmoittele!

Keittimeen olen tyytyväinen ja se puolustaa vielä paikkansa. Näin aion hokea itselleni vielä toistaiseksi ;).

Lainaus
Videota minäkin meinasin ehdottaa, mutta kokeile nyt vielä rauhassa. Alkuhan tässä harrastuksessa on se hankala vaihe. Sitten kun tähdet osuvat kohdilleen, niin loppu on silkkaa lasten leikkiä (ja rahan menoa ;)).

Onnea matkaan - ja intoa!

Katsotaan tuota videointia tuonnempana, jos jään mielestäni jonkin asian suhteen umpikujaan. Toistaiseksi esiin nousseet ongelmat ovat ratkenneet helposti ja homma helpottuu muutenkin itsestään kun vaan saa toistoja alle.

Kiitoksia kaikille todella paljon jo annetuista vinkeistä! Täältä on saanut monta hyvää ohjetta ja korjausta, joita en varmasti olisi itse tajunnutkaan. Raportointitiheys varmaan lähtee tästä hieman laskuun, mutta jos myllyjen suhteen tiedätte hyviä diilejä tai oma olisi lähdössä vaihtoon, niin laittakaa vaan tietoa!

Tein huvikseni vertailun jo Melittan ja Ascason espressolle ja ensireaktio oli vaan äänekäs "Hah". Melittan espresso maistuu teeltä verrattuna Ascason espressoon. Jos en tietäisi, niin en uskoisi, että juomiin käytettiin samaa papua. Olen siis hyvin tyytyväinen saavutettuun espresson tasoon, vaikka töitä vielä onkin.
Kirjattu

Haappis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #18 : Heinäkuu 28, 2022, 17:58:23 ip »

Mukava lueskella kokemuksista.

Joskus on kyllä vapauttavaa pistää single-kellottelujen jälkeen hopperi myllyn katolle ja pavut perään. Sitten säädöt, aika ja kireys, ns. nurkille ja valuttelee kahvit silmämääräisesti niin kauan kuin norossa on väriä. Varmaan aika kerettiläinen tapa tehdä espressoja, mutta ihan juotavaa noinkin tuntuu tulevan. Toki vaatii sen, että papuvalinnat osuvat edes suurinpiirtein näihin nurkilla oleviin säätöihin, eli sysimustasta vaaleaan papuun vaihdettaessa ei varmasti toimi :)
Kirjattu

Bahamies

  • Vieras
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #19 : Elokuu 02, 2022, 18:39:19 ip »

Noniin, vaihteeksi taas kirjoittelen hieman kokemuksia.

Itse espressokone on selvästi vaatinut pientä huoltoa. Nyt kun olen itse konetta käyttänyt, niin jo aiemmin kertomani vaihtokuntoisen sihdin tiivisteen lisäksi, vaihtoon menee myös maidonvaahdottimen tiivisteitä. Vaahdottimen päästä tulee aina välillä pari pisaraa vettä kahvia tehdessä. Uusi tiivistesarja on matkalla.

Sihdin tiivisteen sain jo ja vaihdoin sen koneeseen eilen. Hieman yllättäen mukiin tulee edelleen hieman pientä purua, mutta enää se ei tule kahvan reunan yli kuten aiemmin oli selvästi nähtävissä. Nyt epäilen, että konetta pitää vaan puhdistaa, jotta grupon pohjaan jääneet kahvijämät eivät lähde uuton aikana irti ja päädy kuppiin. Nyt kun olen konetta puhdistanut ja käyttänyt aktiivisesti, niin purujen määrä vähentyy koko ajan. Uusi tiiviste ratkaisi ongelman jo lähes täysin, joten mistään oleellisesta ongelmakohdasta ei enää ole kyse. Kunhan vain ihmettelen.

Sain vihdoin myös itselleni tilatun Normcoren tampin ja onhan tämä mukava käyttää. Vie aloittelijalta turhaa stressaamista hommasta, kun tietää että tamppaus on aina samanlainen. Suosittelen.

Muuten ei sinänsä mitään uutta ole tapahtunut. Papu on ehtinyt jo kertaalleen vaihtua ja uuden kahvin kanssa jauhatusta sai muuttaa reilusti karkeammaksi. Tein vielä tässä yhteydessä niin, että vähensin kahvin määrää grammalla (18g --> 17g) ja pidän suhteen edelleen 1:2. Tällä reseptillä uuttoajat ovat pudonneet nyt säännöllisesti tuohon 30-33 sekuntin väliin ja kahvi on tasapainoisemman makuista. Pientä hienosäätöä on edelleen tehtävä, koska annoskoon pienetessä huomasin melko voimakasta kanavointia uuton lopussa katsoessani nakusihdin pohjaa. Maussa tuo ei tule pahasti läpi, mutta tässä tullaan nyt sitten siihen, että seuraavaksi pitäisi alkaa muokkaamaan konetta.

Nämä Ascasot käyvät kuulemma oletuksena melko korkeilla paineilla (12-13 baria). Tässä kyseisessä mallissa ei laitteita huoltaneen tahon mielestä ole OPV:tä, mutta uuttopainetta voi laskea säätämällä expansion valvea, mutta itse en ihan innoissani tuosta ole. Käytännössä silloinhan ylimääräinen paine lasketaan valuma-astiaan ja tuota venttiiliä ei ole tarkoitettu uuttopaineiden säätöön. Pumpun laittaminen himmenninkytkimen taakse olisi helppo projekti ja pitää pohtia jos sellaisen joskus toteuttaisi. Jos joku tietää Pirkanmaan alueella lainaksi saatavan sihtiin kiinnitettävän painemittarin, niin olisin kiinnostunut. Saa laittaa yksityisviestiä! Tuo modailu nyt menee jonnekin tulevaisuuteen, kun harjoiteltavaa riittää muutenkin. Olisi kuitenkin kiva varmistaa, että millä paineilla tuo kone käy.

Myllyn suhteen en ole vielä mitään ostanut, mutta malliksi on melkolailla valikoitunut DF64. Vaikea tuosta oikein on mitään pahaa keksiä, kun pieni modailu ei minulle ole mikään ongelma. Ainoa syy mikä minua tässä jarruttaa on se, että haluan ensin saavuttaa sen "täydellisen" espresson nykyisellä myllyllä. Alkaa tuntua, että kohta ollaan maun suhteen jo lähellä.

Minulla kun ei ole kokemusta, niin olisi mielenkiintoista kuulla teiltä, että kuinka suuria parannuksia kahvin suhteen kannattaa odottaa vaihtamalla myllyä Ascasosta DF64:ään? Kuinka suuren eron mylly voi tehdä, jos kaikki muut muuttujat vakioidaan? En ole toki vaihtamassa myllyä pelkän maun vuoksi vaan hyvin suurelta osin nykyisen laitteen käytettävyyden takia.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #20 : Elokuu 03, 2022, 13:41:50 ip »

Eipä minulla ole kokemusta kummastakaan myllystä, mutta ihan mutuna veikkaisin, että siirryttäessä suurempiin teriin, kahvi pääsääntöisesti paranee. Ei siihen varmaan montaa poikkeusta ole.

Itselläni myllyn vaihtamisella on parhaimmillaan ollut mullistava vaikutus, heikoimmillaankin ero on aina ollut selvä.

Tuli mieleen tuosta keittimestäsi, että ilmeisesti se on hankittu käytettynä? Onkohan sille koskaan/koska viimeksi tehty kalkinpoistoa? Se voisi olla suositeltava toimenpide. Joskus vuotoja voi kuulemma aiheutua myös kalkin tukkimista osista.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Bahamies

  • Vieras
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #21 : Elokuu 04, 2022, 13:04:28 ip »

Eipä minulla ole kokemusta kummastakaan myllystä, mutta ihan mutuna veikkaisin, että siirryttäessä suurempiin teriin, kahvi pääsääntöisesti paranee. Ei siihen varmaan montaa poikkeusta ole.

Itselläni myllyn vaihtamisella on parhaimmillaan ollut mullistava vaikutus, heikoimmillaankin ero on aina ollut selvä.

Tuli mieleen tuosta keittimestäsi, että ilmeisesti se on hankittu käytettynä? Onkohan sille koskaan/koska viimeksi tehty kalkinpoistoa? Se voisi olla suositeltava toimenpide. Joskus vuotoja voi kuulemma aiheutua myös kalkin tukkimista osista.

No sitten sen henkilökohtaisesti näen kun myllyn hankin.

Kieltämättä nyt kun olen saanut prosessin haltuun ja saan tasapainoisen makuisia espressoja, niin yhtäkkiä päivityshalutkin ovat vähentyneet. Vaikka laitteet ovat käytettyjä ja halpoja, niin hyvästä pavusta saa erinomaista espressoa, kun asetukset ovat kunnossa. Sen tosin huomaan I-Steel myllyllä, että sen tuottama kahvi on aika yksiulotteista. Vaikka uutto onnistuisikin hyvin, niin ei niitä kaikkia pussissa mainostettuja (tällä hetkellä menossa Tampereen Paahtimon Sidamo) mainittuja makuja oikein saa millään esiin. Sellaiset suuremmat erot kuten suklainen vs. hedelmäinen tulevat läpi jonkin verran, mutta makuja pitää oikeasti etsiä. Pienemmät nyanssit ovat sitten poissa kokonaan. Suutuntuma on kuitenkin oikein miellyttävä ja en montaa kertaa eläissäni ole parempia espressoja missään juonut. Tämä tosin saattaa kertoa enemmän omasta kahvilan valitsemisen taidosta :D.

Kone on tosiaan käytettynä hankittu ja kyllä sen sisällä ainakin vähän kalkkeumaa on. Tutkin tuon maidonvaahdottimen kuntoa hieman ja purkaessa tuli jonkin verran kalkkeumaa vastaan, tiivisteet näyttivät olevan ihan ok, mutta uudet on jo tilattu varmuuden vuoksi. Aineetkin taitavat olla jo valmiina, kun tuolle kelpaa varmaan ihan samat huuhteluaineet kuin automaatti-Melitalle?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Aloittelijan laitepohdintaa myllyn ja espressokoneen kanssa
« Vastaus #22 : Elokuu 04, 2022, 17:04:55 ip »

No sitten sen henkilökohtaisesti näen kun myllyn hankin.

Kieltämättä nyt kun olen saanut prosessin haltuun ja saan tasapainoisen makuisia espressoja, niin yhtäkkiä päivityshalutkin ovat vähentyneet. Vaikka laitteet ovat käytettyjä ja halpoja, niin hyvästä pavusta saa erinomaista espressoa, kun asetukset ovat kunnossa. Sen tosin huomaan I-Steel myllyllä, että sen tuottama kahvi on aika yksiulotteista. Vaikka uutto onnistuisikin hyvin, niin ei niitä kaikkia pussissa mainostettuja (tällä hetkellä menossa Tampereen Paahtimon Sidamo) mainittuja makuja oikein saa millään esiin. Sellaiset suuremmat erot kuten suklainen vs. hedelmäinen tulevat läpi jonkin verran, mutta makuja pitää oikeasti etsiä. Pienemmät nyanssit ovat sitten poissa kokonaan. Suutuntuma on kuitenkin oikein miellyttävä ja en montaa kertaa eläissäni ole parempia espressoja missään juonut. Tämä tosin saattaa kertoa enemmän omasta kahvilan valitsemisen taidosta :D.

No sehän on kerrassaan mainiota, että jo nyt alkaa tulla hyvää espressoa. Se ei ole aina yhtä helppoa.

Kone on tosiaan käytettynä hankittu ja kyllä sen sisällä ainakin vähän kalkkeumaa on. Tutkin tuon maidonvaahdottimen kuntoa hieman ja purkaessa tuli jonkin verran kalkkeumaa vastaan, tiivisteet näyttivät olevan ihan ok, mutta uudet on jo tilattu varmuuden vuoksi. Aineetkin taitavat olla jo valmiina, kun tuolle kelpaa varmaan ihan samat huuhteluaineet kuin automaatti-Melitalle?

En lainkaan osaa arvata, mitä Melitan puhdistusaineet pitävät sisällään (eivätköhän ne kuitenkin kerro sen tuoteselosteessa), mutta kalkinpoistoon ei tarvitse kuin happoa ja vettä. Sitruunahappo on suosituin vaihtoehto, koska sitruuna on miellyttävämpi maku kuin etikka. Etikalla en ole koskaan kokeillut, mutta ainakin sitruunahappo (ja sen aromi) huuhtoutuu helposti pois.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E