Kaikki myllyt keräävät sisuksiinsa jonkin verran jauhettua kahvia. Se tasaantuu jonkin ajan jälkeen. Kahvijäämä (tai retentio) jaetaan kahteen osa-alueeseen:
- Siihen joka jää myllyn sisuksiin tiivistyen sinne ja pysyy siellä, kunnes myllyn terät irrotetaan ja putsataan koko jauhatusosasto läpikotaisin. Tästä ei varsinkaan alkuun kannata olla huolissaan, joskin aina joskus myllyä on hyvä putsailla. Jotkut myllyt voivat kerätä sisuksiinsa jopa 20g.
- Ja siihen jäämään, joka jää terien jälkeiselle reitille, jota pitkin jauhettu kahvi ohjautuu filtteriin/muuhun astiaan. Tämä on etenkin vanhempiin teknisiin ratkaisuihin perustuvien myllyjen ominaisuus, jonka kanssa on opittava elämään. Reitille jäänyt kahvi tulee seuraavan jauhatuksen alkuun, kun vastajauhettu kahvi puskee sitä reitillä eteenpäin. Siksi jotkut jauhavat (varsinkin aamulla) ensin jonkin verran kahvia ja heittävät sen menemään ennen kuin alkavat täyttää filtteriä tms. Tämä asia on tärkeä ottaa huomioon myös aina karkeutta vaihdettaessa!
Tuo sisään jäänyt kahvimäärä oli siis mitattu siis tänään aamulla, kun myllyllä oli jo jauhettu kahtena edellisenä päivänä kahvia. Kone ei siis ollut tyhjä, myllyn sisälläkin näkyi pari papua kun kurkistin säiliön pohjalle ennen uusien papujen lisäämistä. Myllyä en sen kummemmin ole vielä putsaillut, kenties tässä olisi aihetta siihen.
- Jos vaihtelua on 25-50 sekunnin välillä, on vaikea sanoa siitä mitään. Aika tulee ensin saada standardoitua. Onhan se mahdollista, että nopeammat uutot johtuvat kanavoitumisesta ja pidemmät siitä, että filtterin preparointi on sujunut paremmin. Silloin karkeammaksi jauhaminen voisi tuoda helpotusta. Ehkä asia on kokeilemisen arvoinen, mutta muista aina, mistä säädöstä lähdet muuttamaan, että voit palata takaisin tarvittaessa ja että pysyt kärryillä muutoksissa. Se pätee myös muihin säätöihin kuin pelkkään jauhatuskarkeuteen. Kanavoimisen estämiseksi kannattaa kokeilla myös weissausta, eli wdt-metodia. Työkalu on helppo askarrella itsekin esim. viinipullon korkista ja neuloista, tai vaikkapa klemmarista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.0
WDT-työkalu on jo käytössä, mutta tamppauskokemusta on n. 10 espresson verran. Virheet tulevat siis hyvin todennäköisesti siinä. WDT:n suositeltuun käyttötapaan tuli tutustuttua parin videon avulla, joten veikkaisin sen suhteen työprosessin olevan ok. Nuo 25s ja 50s olivat ääripäät, tyypillisesti jäädään 30-40s väliin. Kokeilen seuraavien kupposten kanssa aavistuksen karkeampaa jauhatusta ja katson lähteekö keskiarvo laskuun. Aika lähellä jauhatuksen suhteen varmaan kuitenkin ollaan, kun maku on jo pääpiirteittäin hyvä.
Olen itse tehnyt kahvin 1:2-suhteen ehdoilla ja säätänyt jauhatusta siten, että olen päässyt lähemmäs tuota "optimaalista" uuttoaikaa. Onko tämä huono tapa lähestyä hyvää kahvia kuin se, että standardoi ajan ja sisäänlaitetun kahvinannoksen ja säädetään ulostuleva määrä oikeaksi säätämällä jauhatusta? Olen ainakin itse kokenut, että vaa'an kanssa tällä pääsee aika loogisesti eteenpäin.
Nakusihdin pohjaa tuijottamalla kahvi näyttäisi pääpiirteittäin siten, miten sen kuuluisikin.
- Jos hyväksyttävä purun määrä mukissa tarkoittaa sitä, mitä espressokuppiin tulee espresson mukana, niin ei sitä tulisi olla lainkaan. En osaa sanoa, mistä se johtuu, ellei filtterikahvan ja grupon välistä jostain syystä ole vuotoa (onhan grupon tiiviste kunnossa?), tai itse filtteri ole jotenkin viallinen.
Juurikin tuota hienon hienoa purua tarkoitan, jota löytyy kupin pohjalta. Tein koneelle tänään backflushauksen ja pesaisin grupon ja kyllä se ihan puhtaaksi mielestäni lähti. Kyselinkin jo ostaessa myyjältä tietoa, että onko grupon tiivistettä vaihdettu ja ei ollut käsitystä. En tuota vanhaa viitsinyt siis vielä edes irrottaa, kun sitä ei välttämättä ehjänä saa irti, jos sattuisi olemaan se alkuperäinen tehtaan jäljiltä. Uusi grupon tiiviste on postissa matkalla ja vaihtelen sen jahka saapuu. Jäädään siis seuraamaan muutoksia sakan määrässä.
Grupon filtteri (jos sitä tarkoitit?) on varmaan alkuperäinen, mutta hyväkuntoinen. Valoa vasten vilkaisin ja tukossa se ei ainakaan ole, pinnassa ei myöskään ole havaittavissa mainittavaa pinttymää.
- Jos et tykkää myllystä, niin eipä sen kanssa ehkä kannata alkaa tappelemaan. Myllyn upgreidaaminen on merkittävämpi parannus espresson laatuun kuin keittimen päivitys (jos siis tekee viisaat valinnat). Mutta tämän sanottuani on todettava myös, että kyllä iSteelilläkin pitäisi olla mahdollista jauhaa kelvollista espressoa.
Joo, olisi tätä pitänyt hieman tarkentaa. En siis epäile etteikö I-Steel riittäisi jauhatuksen suhteen, mutta sen käyttö on melko ikävää. Melu on tolkuton ja jauhatus on hidasta. Pelkästään tuo melu alkaa olla jo dealbreaker. Tekee oikeasti mieli laittaa peltorit päähän kahvia tehdessä. Tottakai se mylly aina ääntä pitää, mutta tämä alkaa olla jo aika kohtuuton. Mennään tällä nyt toistaiseksi, mutta katselen uusia myös sivusilmällä.
Prosessissasi on pari mahdollista ongelmakohtaa. Jos tampperi ei ole sopiva, vaan siinä on klappia, se altistaa kanavoimiselle. Toki aikoinaan sellaisilla oli pakko tulla toimeen - ja tultiinkin. Toinen asia, joka mietityttää on ne mukiin tulevat purut. Mistä ne tulevat?
Tamppaustekniikka on varmasti yksi oleellinen kipukohta. Kahvin laatu paranee varmasti melko paljon kun tekniikka alkaa löytyä, mutta toivottavasti tuo Normcore auttaa standardoimaan hommaa lihasmuistin muodostumista nopeammin.
Ja käytäthän tuoreita papuja eikä marketista ostettuja, ties koska paahdettuja?
Tampereen Paahtimon kahvi käytössä, paahtopäivä oli heinäkuun alkupäästä. Lienee riittävän tuoretta tähän tarkoitukseen?
Itselläni ei ole kokemusta mainitsemistasi vaihtoehdoista kuin Niche Zerosta, mutta siihen olen yhä ihastunut vielä lähes neljän vuoden jälkeenkin.
Niche olisi minullakin listalla korkealla, mutta saatavuus ja hinta tänne toimitettuna alkaa olla vähän kova. Periaatteessa ajastettu jauhatus kiinnostaisi, jotta olisi vaihtoehto testata kahvin tekoa ilman papujen punnitsemista. Tuo olisi myös helpompi, jos joskus avovaimokin haluaisi kahvia tehdä itselleen. Tosin, eipä tuo mikään kovin suuri asia ole ja single dosing ei nyt ainakaan vielä työläältä tunnu tai ole vaikea asia opettaa. Kyttäilen nyt kuitenkin myös käytettyjä ja katsellaan kaikessa rauhassa. Siihen asti sitten tarpeen vaatiessa peltorit päähän keittiössä

.
Kostutathan papuja ennen jauhamista? Tippa vettä riittää, pieni sumutinpullo on hyvä.
Jos kehtaat niin ota video koko kahvinvalmistusprosessista, se yleensä kertoo aiheen kattavammin kuin valikoidut tekstit.
Tähän vinkkiin olen törmännyt, mutta enpä tajunnut vielä testata. Pitää kokeilla!
Videota en nyt ihan vielä jaksa ottaa, kun tuntuu että pääsen vielä hyvin eteenpäin. Nyt vaan pari asiaa jäi vähän ihmetyttämään (lähinnä ne purut kupissa).