Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Uuttovideo  (Luettu 13344 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Uuttovideo
« : Syyskuu 11, 2007, 19:02:01 ip »

Jokunen kuukausi takaperin ihmettelin nakukahvan roiskimista. Keskustelun ohessa tuli laitettua jokunen videokin näkyville.
Nappasinpa tässä uuden videon ja kommentit ovat tervetulleita.

- Kahvin määrä ja uuton nopeus: Tuleeko kahvi vieläkin liian nopeasti läpi? (Uutetun kahvin määrä unohtui mitata)
- Crema (Väri ja määrä). Väri on mielestäni hyvä, mutta entä määrä ja paksuus? Sokeri menee cremasta heittämällä läpi. Olen kuullut sanottavan, että kunnon crema on sellainen, että sokerikin jää hetkeksi sen päälle. Pavut ovat tuoreita: 10 päivää paahdosta, tänään avattu paketti.

Video osoitteessa:
http://www.youtube.com/watch?v=tpTQEgSMfgM
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Uuttovideo
« Vastaus #1 : Syyskuu 11, 2007, 20:39:28 ip »

Ihan hyvän näköinenhän tuo uutto oli. Itse tykkään hiukan tiukemmista tuplista - tässä volyyminä oli varmaankin noin 60 ml tai hiukan päälle (piti ihan kaivaa oma iittalan ego cappuccino-kuppi ja testata).

Cremassa näyttää olevan ihan asiallinen väri ja tuota tiikeriraidoitustakin sen pinnasta löytyy. Tosin merkkejä yli-uutosta ja/tai turhan korkeasta uuttolämmöstäkin löytyy (tummat reunat ja vaalea läikkä keskellä). Ja lämpötilasta sen verran, että jos uuttovesi on ollut liian kuumaa, niin cremakin katoaa nopeammin...

Hiukan tiukemmalla jauhatuksella tuon volyymin saisi hiukan pienemmäksi. Vaihtoehtoisesti voit koettaa pitää jauhatuksen samana ja kasvattaa annoksen kokoa hiukan - näinkin volyymi pienenee ja veikkaisinpa että näin tuosta cremastakin tulisi hiukan tuhdimpaa. Itse kokeilisin tiukempaa jauhatusta vaikkei se cremaa välttämättä paksummaksi tekisikään.

Yksi asia jonka olin videossa näkeväni oli vesipisaroita jotka vaikuttivat tulevan jostakin kahvan ja grupon tiivisteen välistä. Ehkä kuvittelin vaan...

T. Teme
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Uuttovideo
« Vastaus #2 : Syyskuu 12, 2007, 08:48:20 ap »

Kiitos kommenteista.
En tiedä, onko tuo nakukahva epätasainen tms, mutta sitä käytettäessä pisaroita tosiaankin tihkuu hieman jostain tiivisteen välistä. Sama kori laitettuna alkuperäiseen kahvaan, eikä tihkumista esiinny. Tuo kahva kääntyy pidemmälle kuin alkuperäinen ja vaikka sen kääntäisi hampaat irvessä, tihkumista esiintyy. No ei kuitenkaan (vielä) hirveän häiritsevässä määrin. Kahva on hankittu saksalaisesta verkkokaupasta, joten palautus/vaihto yms. lienee siinä määrin hankalaa, etten hommaan jaksa ryhtyä.

Jauhatus on äärimmäisen hienoa. Itse asiassa jo nyt kuulee kuinka terät ottavat hieman yhteen. Ei tosin täyden kierroksen ajan, vaan osan kierrosta. =myllyn terät/akseli eivät siis ehkä ihan täysin linjassa. Jälleen kerran tapaus: "Jos oisin ostanut suomesta, olisin jo mennyt näyttämään myyjälle..."

Täytyy kokeilla aavistuksen suuremmalla annoksella. Tällä hetkellä tasoitan purut voiveitsellä ja lopuksi kaavin pienen kuopan veitsen kuperalla puolella. Pitää jättää kuoppa tekemättä. En ole vähään aikaan mitannut, mutta aiemmin totesin tuon annostelun tuottavan aika hyvin n.18 gramman annoksia, muutaman gramman kymmenyksen tarkkuudella.
Käyttämälläni menetelmällä purut tuntuvat jakautuvan tasaisesti: ei roiskimista ja uutto alkaa kohtuullisen tasapainoisesti, joka kerran.
Ainoa ongelma on, että shotin teko on mennyt aikamoiseksi näpräämiseksi (=hidasta). Ehkä noi rutiinit nopeutuu ajan myötä tai sitten löydän jonkun nopeamman...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Uuttovideo
« Vastaus #3 : Syyskuu 12, 2007, 09:50:44 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa

En tiedä, onko tuo nakukahva epätasainen tms, mutta sitä käytettäessä pisaroita tosiaankin tihkuu hieman jostain tiivisteen välistä. Sama kori laitettuna alkuperäiseen kahvaan, eikä tihkumista esiinny. Tuo kahva kääntyy pidemmälle kuin alkuperäinen ja vaikka sen kääntäisi hampaat irvessä, tihkumista esiintyy.


Voi olla että kahva on tarkoitettu erikokoiselle tiivisteelle. Ainakin E61-grupoissa käytetään eri paksuisia tiivisterenkaita, joten aina välttämättä kahvat ei toimi kunnolla ilman tiivisteen vaihtoa.

Lainaus käyttäjältä: japa

Täytyy kokeilla aavistuksen suuremmalla annoksella. Tällä hetkellä tasoitan purut voiveitsellä ja lopuksi kaavin pienen kuopan veitsen kuperalla puolella. Pitää jättää kuoppa tekemättä. En ole vähään aikaan mitannut, mutta aiemmin totesin tuon annostelun tuottavan aika hyvin n.18 gramman annoksia, muutaman gramman kymmenyksen tarkkuudella.


Minä olen myös koittanut tuontyyppistä menetelmää, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Annoksen koko riippuu kahvin laadusta ja ilmavuudesta, eli vaihtelu tuppaa olemaan aika paljon. Niinpä jos tarvitsen tarkkaa annostusta niin punnitsen pavut ennen jauhamista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Uuttovideo
« Vastaus #4 : Syyskuu 12, 2007, 22:03:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Voi olla että kahva on tarkoitettu erikokoiselle tiivisteelle. Ainakin E61-grupoissa käytetään eri paksuisia tiivisterenkaita, joten aina välttämättä kahvat ei toimi kunnolla ilman tiivisteen vaihtoa.



No hemmetti... Ton piti olla ranchilion kahva.
Linkki kauppaan ja artikkeliin.

No ehkä se on ranchilion, mutta ei silti silviaan sopiva...
Jos oisin suomesta ostanut, niin johan menisin käymään myyjän luona...

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e