Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Tarvitseeko Helsingissä vedenpehmennin filtteriä espressokeittimessä?  (Luettu 1229 kertaa)

Ore

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8

Postimies toi Lelit Mara x Pl62x keittimen ja siinä on mukana vedenpehmennin filtteri, joka manuaalin mukaan pelittää 35 litraan ja sitten pitäisi hommata uusi filtteri. Helsingissä on pehmeä vesi, joten tarvitseeko täällä käyttää kyseisiä filttereitä? Onko hyötyä koneen pitkäikäisyydelle tai kahvin maulle?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1541
Vs: Tarvitseeko Helsingissä vedenpehmennin filtteriä espressokeittimessä?
« Vastaus #1 : Tammikuu 06, 2022, 12:35:33 ip »

Helsingin vesijohtovesi on tosiaankin valmiiksi pehmeää, joten erityistä tarvetta pehmennysfiltterille ei ole.

Vaikutus koneen pitkäikäisyyteen on käsittääkseni melko marginaalinen. Itse teen silloin tällöin kalkinpoiston. Alkuun tein sen kerran vuodessa, mutta se vaikuttaa turhalta. Sittemmin siirryin kahden vuoden väliin, joka sekin vaikuttaa vähän liioittelulta. Nyt teen kalkinpoisto-operaation silloin, kun se sattuu tulemaan mieleen, jos silloinkaan.

Makuun vedessä oleva kalkki - tai sen olemattomuus - varmasti vaikuttaa. Kahvinkeittoon käytetyssä vedessä on syytä olla mineraaleja. En ole jaksanut syvällisemmin lukea Jim Schiulmanin Insanely Long Water FAQ -teosta http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf, mutta sen ja Colonna Maxwellin loppuunmyydyn Water for Coffee -kirjan perusteella mineraaleja on oltava. En kuitenkaan usko, että kalkki on se olennaisin mineraali, ellei sitten tykkää erityisesti "kovan" makuisesta kahvista (esim. brittiläisissä pintahiivaoluissa on oma hauska kipakka suutuntumansa. Olen aina ajatellut sen johtuvan sikäläisen juomaveden runsaasta kalkkipitoisuudesta. Olueen se sopii - kahvissa en ole samaa niinkään kaivannut). Helsingin vesi vaikuttaisi speksien perusteella olevan melko sopivaa kahvin valmistukseen jo sellaisenaan. Speksejä julkaistaan vesijohtolaitoksen verkkosivuilla.

Jossain vaiheessa maailmalla ja tällä foorumillakin vähän innostuttiin magnesiumilla terästetystä vedestä. Itsekin hankin BWT-kannun hetken innostuksesta. Ei jäänyt vakituiseen käyttöön, vaikka ei siitä haittaakaan ollut. Saatu hyöty ei mielestäni ollut riittävän havaittava. Maailmalla tilanne voi olla toinen. Eihän vesijohtovesi todellakaan ole kaikialla samanlaista. Ei Suomessakaan.

Tässä on linkki vanhaan ketjuun, jossa vedestä on lisää pohdintaa: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=654.0

Veden merkitystä ja vaikutusta on sikäli hyvä pohdiskella, että voihan uutetussa kahvissa olla jopa 99% vettä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ore

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Tarvitseeko Helsingissä vedenpehmennin filtteriä espressokeittimessä?
« Vastaus #2 : Tammikuu 06, 2022, 12:59:40 ip »

Kiitos vastauksesta. Pidän itse hanasta tulevan veden mausta ja tsekkasinkin noi vedenlaaturaportit. Googlaamalla vaan löysin joka paikasta mielipiteen, että filtteriä tulee käyttää. Tämä varmaan johtuu siitä, että vesi on kovaa useimmissa maissa ja putket keskimäärin heikommassa hapessa. Uuden koneen ostaneena eniten pohditutti, että onko vaikutusta koneen kestoon,  mutta jos ei ole, niin en jaksa noita filttereitä ostella.
Kirjattu