Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Comandante C40 jauhatuskarkeus  (Luettu 6043 kertaa)

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Comandante C40 jauhatuskarkeus
« : Toukokuu 30, 2021, 21:58:18 ip »

Tässä kun hommasin kotiin kahviautomaatin lisäksi myös Rancilio Silvian niin kysymyksiä on alkanut tulla useita, joihin mm tältä foorumilta hyvin löytänytkin vastauksia. Yksi asia askarruttaa johon en mistään ole löytänyt vastausta; Hommasin kahvin jauhamiseen Comandante C40 kahvimyllyn ja espressolle suositellaan jauhatuskarkeuden säätöön lähtökohdaksi 10-15 napsua nollapisteestä karkeammaksi. Tuolla 10 naksulla vesi tulee kuitenkin muutamassa sekunnissa läpi ja oikea säätö onkin löytynyt jostain 7-8 paikkeilta vähän pavuista riippuen. Onko tämä ihan normaalia että ero on lähtökohtiin verrattuna näinkin iso, vai kertooko tämä että teen kahvin valmistuksessa jotain muuta väärin?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #1 : Toukokuu 31, 2021, 08:32:47 ap »

Kuulostaa normaalilta. Myllyt ovat usein yksilöitä (myös Comandantet) ja asteikolla samat säädöt eri myllyillä eivät välttämättä tuota samankaltaista lopputulosta.

Valmistukseen ja virtausnopeuteen vaikuttaa myös moni muu tekijä jauhatuskarkeuden lisäksi. Jos kahvi on kuitenkin hyvää niin kannattaa olla tyytyväinen.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 31, 2021, 08:44:37 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #2 : Toukokuu 31, 2021, 12:39:18 ip »

Kiitos kommentista! Opiskeltavaa edelleen löytyy mutta hyvä tietää että olen oikeilla jäljillä.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1565
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #3 : Toukokuu 31, 2021, 13:20:03 ip »

Pavuista riippuen vaadittava jauhatuskarkeus voi tosiaan heitellä paljonkin.

Suurimmillaan ero on ns. markettikahvien ja tuoreiden paahtojen välillä. Jos olet käyttänyt markettien hyllyiltä löytyviä papuja, niin ne ovat yleensä jo varsin vanhoja paahtoja - paahtamisajankohdasta saattaa helpostikin olla kulunut puolisen vuotta, joskus huomattavasti pidempäänkin.

Sen sijaan, jos hankkii artesaanipaahtimoista ns. tuorepaahtoa, eli korkeintaan viikko-pari sitten paahdettua kahvia, niin vaadittavan jauhatuksen ero perusmarketin valikoimiin on merkittävä. Markettipavut hulahtavat kahvikakun läpi sellaisilla asetuksilla, joilla tuorepaahto valuu ihan nätisti. Tuorepaahtojenkin välillä voi olla suht isojakin eroja riippuen esim. paahtoprofiilista ja tietenkin pavusta itsestään.

Hyvin varustetuista marketeista saattaa toki tuurilla löytää tuoreitakin paahtoja. Monet kotimaiset paahtimot kertovat paahtopäivän, jolloin ainakin tietää mitä on ostamassa - tai mikä kannattaa suosiolla jättää hyllylle. Italialaiset taas kertovat vain parasta ennen -päivän, joka on yleensä puolentoista vuoden - joskus kahdenkin - jälkeen. Espressokäytössä pavun parasta ennen -päiväys alkaa tulla vastaan jo kuukauden, korkeintaan parin jälkeen. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä voisi niin halutessaan ihan hyvin käyttää espressokeittimessä, mutta parasta se ei enää ole.

Yleensä tosin todetaan, että tummat paahdot kestävät aikaa vaaleita ja keskipaahtoja paremmin. Kyllä nekin vanhettuaan silti lurahtavat nopeasti läpi, jos jauhatuskarkeutta ei säädä todella hienoksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #4 : Toukokuu 31, 2021, 16:11:19 ip »


Suurimmillaan ero on ns. markettikahvien ja tuoreiden paahtojen välillä. Jos olet käyttänyt markettien hyllyiltä löytyviä papuja, niin ne ovat yleensä jo varsin vanhoja paahtoja - paahtamisajankohdasta saattaa helpostikin olla kulunut puolisen vuotta, joskus huomattavasti pidempäänkin.

Sen sijaan, jos hankkii artesaanipaahtimoista ns. tuorepaahtoa, eli korkeintaan viikko-pari sitten paahdettua kahvia, niin vaadittavan jauhatuksen ero perusmarketin valikoimiin on merkittävä. Markettipavut hulahtavat kahvikakun läpi sellaisilla asetuksilla, joilla tuorepaahto valuu ihan nätisti. Tuorepaahtojenkin välillä voi olla suht isojakin eroja riippuen esim. paahtoprofiilista ja tietenkin pavusta itsestään.


Erikoisin juttu tässä oli se että Kahvikaverista hommatuilla Mokito pavuilla sai jauhatus olla pykälää karkeampi kuin alle viikko sitten paahdetuilla lähipaahtimon pavuilla: https://www.kahvicharlotta.com/product-page/colombia-dagoberto-rodriguez?lang=en

Olisin olettanut että tämä olisi ollut toisin päin.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #5 : Toukokuu 31, 2021, 16:42:10 ip »

Erään väittämän mukaan sopiva jauhatuskarkeus vaihtelee myös tähtien asennon ja keittiöpyyhkeen ripustuskoukun mukaan, eikä tänään toimi sama kuin eilen. Oleellista lienee tehdä säätöä tarpeen mukaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1565
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #6 : Toukokuu 31, 2021, 19:03:03 ip »

Olisin olettanut että tämä olisi ollut toisin päin.

Näin sen yleensä luulisi olevankin, mutta vaikuttaisi siltä että Mokiton pavut eivät ainakaan olleet ihan mahdottoman yli-ikäisiä.

Itsellänikin on menossa pussillinen noin viikon vanhaa Kaffe Obscuran anaerobisesti fermentoitua kolumbialaista (Heimar Julian Collazos, samaa Obscuran suoratuontipapua on Charlottallakin). Sitä sai vääntää Nichellä huolella tiukemmaksi kuin edellistä Square Mile Coffeen Red Brick -blendiä, joka pääsi venähtämään jo reilun kuukauden ikäiseksi.

Siitä onkin vierähtänyt jo jonkin aikaa, kun Nicheä edellisen kerran tarvitsi sen ihmeemmin säädellä. Eipä silti, on ennenkin tullut vastaan tuoreita papuja, joiden säätö on liikkunut samoilla tienoilla tämän kolumbialaisen kanssa.

Itse asiassa tänään kokeilin jo vähän ennenaikaisesti viikonloppuna paahtamaani burundilaista papua. Sen kanssa sai taas palata takaisin samaan jauhatuskarkeuteen kuin mikä sopi SqM:llekin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #7 : Kesäkuu 01, 2021, 08:24:56 ap »

Oliko toi Mokito tummempaa kuin Kolumbialainen?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #8 : Kesäkuu 01, 2021, 23:08:25 ip »

Oliko toi Mokito tummempaa kuin Kolumbialainen?

Kyllä, on tummempaa.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #9 : Kesäkuu 05, 2021, 01:10:21 ap »

Tässä kun hommasin kotiin kahviautomaatin lisäksi myös Rancilio Silvian niin kysymyksiä on alkanut tulla useita, joihin mm tältä foorumilta hyvin löytänytkin vastauksia. Yksi asia askarruttaa johon en mistään ole löytänyt vastausta; Hommasin kahvin jauhamiseen Comandante C40 kahvimyllyn ja espressolle suositellaan jauhatuskarkeuden säätöön lähtökohdaksi 10-15 napsua nollapisteestä karkeammaksi. Tuolla 10 naksulla vesi tulee kuitenkin muutamassa sekunnissa läpi ja oikea säätö onkin löytynyt jostain 7-8 paikkeilta vähän pavuista riippuen. Onko tämä ihan normaalia että ero on lähtökohtiin verrattuna näinkin iso, vai kertooko tämä että teen kahvin valmistuksessa jotain muuta väärin?

Ero referenssikohtaan perustunee siihen että suosituksissa käytetään isompaa annostusta kuin Silvian perussihtiin mahtuu. Jos haluaa pienemmän (ohuemman) annoksen pidättelevän virtausta saman ajan kuin isommalla annoksella, pitääkin jauhaa hienommaksi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #10 : Kesäkuu 06, 2021, 22:39:50 ip »

Ero referenssikohtaan perustunee siihen että suosituksissa käytetään isompaa annostusta kuin Silvian perussihtiin mahtuu. Jos haluaa pienemmän (ohuemman) annoksen pidättelevän virtausta saman ajan kuin isommalla annoksella, pitääkin jauhaa hienommaksi.

Kiitos! Tämä selittäisikin tämän eron.
Kirjattu

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Comandante C40 jauhatuskarkeus
« Vastaus #11 : Kesäkuu 09, 2021, 09:42:55 ap »

Ero referenssikohtaan perustunee siihen että suosituksissa käytetään isompaa annostusta kuin Silvian perussihtiin mahtuu. Jos haluaa pienemmän (ohuemman) annoksen pidättelevän virtausta saman ajan kuin isommalla annoksella, pitääkin jauhaa hienommaksi.

Testasin nyt 21g annosta ja edelleen täytyy jauhaa reilusti suositusta hienommaksi. Ehkä tämä minun yksilö vain jauhaa keskimäärin karkeampaa.
Kirjattu