Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Crema  (Luettu 29660 kertaa)

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Crema
« Vastaus #45 : Huhtikuu 15, 2008, 14:34:36 ip »

Jaoin Delonghin kanssa olleista ongelmista alkaneen ketjun omakseen:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=840.0
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

DoGu

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 3
Vs: Crema
« Vastaus #46 : Toukokuu 21, 2021, 10:20:26 ap »

Jatkan tähän cremakeskusteluun...

Aikoinaan kun harrastin kahvinvalmistusta enemmänkin, tuli crema hyvinkin tutuksi. Parhaat cremat tuli juuri paahdetusta kahvista, joka jauhettu ja välittömästi uutettu paineenalaisena. Espressossa vesi painetaan tiukkaan puristetun kahvikakun läpi, joka sihvilässä jossa pieniä reikiä. En tunne tekniikkaa tarpeeksi että tietäisin aiheutuuko paine eli vastus sihvilän rei'istä vai kahvikakusta, mutta ilmeisesti molemmista, koska löyhästi pakatun ja koko voimalla runtatun ja vielä kiillotetun (pyörittää tampparia) kahvikakun creman pysyvyydessä on iso ero. Mielikuva niistä ajoista on että mitä tiheämpikuplaista vaahtoa, sitä pysyvämpää se on.

Kahviharrastus jäi, mutta mieltymys hyvään kahviin ei. Itsellä suurin syy oli halu nauttia pitkiä kahveja ja usein muiten töiden lomassa eli ei ollut haluja putsailla varusteita ja turata kahvinvalmistuksen kanssa. Usein kupposen halusi juoda kuumana niin välineet jäi levälleen ja kun parin tunnin päästä päätyi keittiöön, niin kahvitahrat oli kuivuneet ja varusteita sai ruveta putsaamaan/korjaamaan pois.
Tästä syystä päädyin DolceGustoon. Samaan aikaan tuli markkinoille Pauligin Cupsolo, mutta siinä oli paljon pienemmät kuppikooot ja myös köyhempi kahvivalikoima. Nespresso ilmaantui samoihin aikoihin, mutta oli törkeän kallis ja juomien kokokin oli rajoite. Nyt dolce gusto alkoi vähentää rajusti juomavalikoiman määrää ja omat lempikahvini jäi pois valikoimista.

Etsin uutta kahvinvalmistustapaa ja mielessä oli aeropress tms. ja jauhaa itse aina tarvittavan määrän kahvia suoraan pavuista. Mutta taitava myyjä saikin myytyä Nespresso Vertuo koneen, jossa juoman kokoja on myös isoja mukeja.

Nyt testatut kahvit on olleet erilaisia ja joistakin löytyy hapokasta ja jopa kitkerää kuin myös pehmeän samettista ja myös vaaleaa. Kaikkia kahveja yhdistää kuitenkin vahva vaahto. En sano crema. Nimittäin kävin tässä miettimään ko. koneen kahvin valmistustapaa ja miksi vaahtoa on jopa liikaa. 2,5dl kuppiin jää joskus vaahtoa melkein puoli desiä kun kaikki kahvi on juotu. Vaahto pinnalla on välillä melkein ärsyttävää koska tuntuu kuin joisi olutta. Vertuossa kapseli on kuppimainen puolipallo ja kone tekee siihen reiät kanteen keskelle sekä lukuisia reunoille. Kuumaa vettä pumpataan kapselin keskelle ja se laitetaan pyörimään tuhansia kierroksia minuutissa jolloin keskipakovoima puristaa veden kahvin läpi ja reunojen rei'istä ulos. Kahvi lentää pisaroina lingon reunoille ja valuu sieltä altaaseen josta ohjataan kuppiin. Luonnollisesti kun kahvi lentää kovassa linkouksessa pisaroina, se myös vaahtoaa.

Olen käynytkin pohtimaan että onko nespresso lähtenyt nyt vähän liioittelemaan cremaa vatkaamalla kahvista vaahtoa. Nimittäin samalla kun osa kahvista vaahtoaa, erottuu kahvista rasva ja siinä myös aromeja, jotka jäävät vaahtoon ja itse lopputulos ei ehkä ole niin aromikas kuin voisi olla. Kahvilaitetta ostaessa myyjä kertoi koulutuksessa heille kerrotun, että vaahto kannattaa sekoittaa kahvin sekaan, koska siinä on paljon aromeja. Mutta kun vaahto ei sekotu sitten millään vaan kelluu pinnalla.

Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä? Vertuo on etätyöläisen pelastus ja todella kiva hakea välillä iso kuppi hyvänmakuista kahvijuomaa työpisteelle. Mutta samalla tässä on herännyt ajatuksia kahvinvalmistuksen eri tavoista. Kapseleissa on se hyvä että kahvi on pakattu suojakaasuun ja säilyy hyvänä pitkään. Suodatinkahvia en enää pysty oikein juomaan - ellei se ole keitetty juuri jauhetuista pavuista. Nokipannukahvit on asia erikseen mutta metsässähän kaikki maistuu paljon paremmalle.
Kirjattu

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1522
 • Kahviharrastaja
Vs: Crema
« Vastaus #47 : Toukokuu 21, 2021, 11:47:09 ap »

Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä?

On cremaa (espressokone) ja sitten on vaahdotettua kahvia (kapseli/painekahvalaitteet). Kuka tykkää mistäkin, mausta tai ulkonäöstä - hyvä jos löytyy mieleinen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: Crema
« Vastaus #48 : Toukokuu 21, 2021, 12:43:54 ip »

Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä?

Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että vaikka kapselilaitteet ovat kieltämättä käteviä ja helppoja, niin todella hyvän kahvin (joka itselleni on yhtä kuin kolmannen aallon espresso) ystävälle ne eivät ole mikään oikotie onneen. Se ei tietenkään estä ketään toista nauttimasta kapselikeitinkahvista. Kallista kahvia niillä tosin saa, etenkin kun ottaa huomioon, että parhaaseen kastiin niillä ei kuitenkaan yllä. En tosin ole päässyt kokeilemaan Colonna Coffeen kapseleita. Nehän saattaisivat ehkä olla ihan kelvollisia - ainakin mainospuheiden perusteella. Erityisen halvaksi en niitä(kään) kutsuisi. Colonnankin kapseleissa itseäni henkilökohtaisesti kyllä hiertää se tolkuton pakkausjätteen määrä, jolta kapselikahvittelija ei voi välttyä.

Ja siitä cremasta kyllä paljon vouhotetaan, mutta on syytä muistaa, että se ei ole erityisen hyvän makuista. En tiedä, miksi ihmeessä joku suosittelisi sen sekoittamista kahvin joukkoon. Mm. James Hoffmannkin tunnetusti kaapii creman pois espresson päältä. On syytä tietysti muistaa myös se, että vaahto ei ole sama asia kuin crema. Ne voivat olla seurausta samasta asiasta, mutta vaahto voi olla seurausta monesta muustakin seikasta.

Lainaus Food and Wine -sivustolta:
In a Serious Eats article from 2013, Erin Meister wrote, "True, taken on its own the crema is a dry, ashy, overpoweringly bitter substance that would be unpleasant to drink terribly much of. So skimming it off a shot of espresso achieves a few things, in theory. Not only does it eliminate some of the ashy bitterness, but it also eliminates some of the mouth-coating foam and cleans up the texture on the drinker's tongue."
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: Crema
« Vastaus #49 : Toukokuu 21, 2021, 15:04:38 ip »

Tässä täytyy muistaa minusta se, että kaikki kapselikoneet on suunniteltu ja valmistettu tavoitteena saada myytyä tavanomaiselle kansalle tuote ja mielellään niitä myydään isoja määriä. Mitään näistä laitteista ole nähdäkseni tehty kahviin intohimoisesti suhtautuvan tarpeisiin. Joitain kahveja ja uudelleenkäytettäviä kapseleita tehdään kyllä kahvin harrastajia ajatellen. Olisi ehkä väärin sanoa, että kahvin laatu ei ole missään osassa valmistajan tavoitteita, mutta joka tapauksessa suunnittelussa kyllä monet asiat ovat ensisijalla kahvin laatuun nähde.

Koska laitteet ja kahvien ylivertainen enemmistö on suunniteltu kansan massoja ajatellen ja tavoitteena maksimaalinen myynti, on kannattavampaa keskittyä aivan muuhun kuin kahvin laatuun. Laadun osalta riittää, että kahvi on suunnilleen samantasoista kuin se tavanomainen myrkky, jota ihmiset kotonaan tavanomaisesti juo. Jotta ihmisille tulee mielikuva paremmasta kahvista, ei kahvin tarvitse oikeasti olla yhtään parempaa, sen tarvitsee vain vaikuttaa paremmalta. Tässä tuollainen vaahto toimii varmasti oikein hyvin. Kun kahvin suutuntuma, tekstuuri, on pehmeämpi ja suuta täyttävämpi vaahdon vaikutuksesta, keskivertojuippi tulkitsee kahvin olevan pehmeämmän makuista ja jotenkin täyteläisempää ja rikkaampaa. Vaahto tosiasiallisestikin maistuu kyllä eriltä kuin tismalleen sama neste nesteenä ja vaahdossa käytetty kaasukin vaikuttaa makuaistimukseen (esim. Guinness typellä tai hiilidioksidilla vaahdotettuna on eri makuista). Mutta vaikea on sanoa, mihin suuntaan vaahto kahvin makua oikeasti veisi. Kahvivaahto tuottaa myös todennäköisesti valtaosalle muutenkin positiivisia mielikuvia tavanomaiseen kahviin verrattuna. Tutkitusti mielikuvilla viedään maistamisen ammattilaisiakin kuin pässiä narussa, joten tavalliseen kansaan mielikuvat uppoaa kuin väärä raha.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kapselikoneella voi oikeasti saada hyvää kahvia, kun valitsee koneen ja kapselin oikein. Väitän kuitenkin, että kapselikoneita ei suinkaan ole tehty, jotta saataisiin kahvin tosiasiallinen laatu maksimoitua, vaan tavoitteena on ollut maksimoida mielikuvia laadusta.
Kirjattu