Tässähän voi aina olla se ongelma, että kyseinen papu on syypää siihen, että se ei maistu kovin hyvältä. Se ei ole millään lailla itselleni tuttu, joten on mahdotonta ottaa siihen kantaa. Yli-ikäistä tuollainen useamman kuukauden ikäinen papu alkaa kuitenkin jo olla. Itse käytän alle kuukauden ikäisiä papuja - mieluiten viikon-parin, mutta siihen ei aina nykyisellä elämänrytmillä pysty.
Papuhan ei myöskään mainosta olevansa juuri espressopapu, joten voi olla että se toimii paremmin suodatin tms. -metodeilla uutettuna. Noin periaatteessa keskipaahdosta tulisi helpohkosti saada aikaan espressoa, mutta paha sanoa täysin tuntemattomasta paahtimosta.
Jos espressoharrastus on vielä alkutaipaleella, niin helpommalla pääsee espressopaahdoilla. Niiden ei välttämättä tarvitse olla tummia paahtoja, mutta espressolle tarkoitettu paahtoprofiili on optimoitu siten, että se toimii juuri siihen, mihin se on tarkoitettu. Tämä ei tarkoita, etteikö muistakin paahdoista voisi saada erinomaista espressoa, mutta ei se aina helppoa ole. Erään ruotsalaisen paahtimon barista kehuskeli, että heidän kaikki papunsa toimivat sekä suodatinkahvina että espressona. Ei hän itse kuitenkaan saanut heidän afrikkalaisesta pavustaan aikaiseksi kelvollista espressoa. Kokeilin vielä itse kotonakin, mutta hapantahan se vaan koko ajan oli. Kyseessä tosin oli skandinaavisen vaalea paahto. Happamuus oli raa'an sitruunan luokkaa. Vedeltiin viimeiset suosiolla Aeropressilla valmistettuna.
Nyt sinulla kävi siis siten, että lyhyemmällä ajalla happamuus väheni?
Kahvin klassiset uuttoparametrit ovat jauhatuskarkeus, lämpötila ja aika. Ne pätevät myös espressoon. Aliuuttunut kahvi maistuu happamalta ja yliuuttunut kitkerältä. Tässä tapauksessa shotti oli hapan, joten kahvi olisi siis aliuuttunutta. Uuttojan pidentyessä happamuuden tulisi kuitenkin vähentyä, mutta nyt kävi päinvastoin.
Syy voi hyvinkin olla shotin kanavoitumisessa. Se johtaa todella helposti aliuuttumiseen. Onko käytössä nakufiltteriä, joka on oiva apuväline diagnosointiin? Oletko kokeillut weissaamista?
https://www.baristahustle.com/blog/weiss-distribution-technique/Kanavoituminenhan tässä nimittäin ensimmäisenä mieleen tulee. Kanavoitumista ei voi havaita pelkillä näköhavainnoilla, joten siihen ei voi luottaa miltä kakku näyttää uuton jälkeen.
Oliko vielä niin, että säädit myös jauhatusta tiukemmalle (kun kirjoitit: "myllyä kiinni")? Jos säädät jauhatusta hienommaksi ja samalla papumäärällä aika lyhenee, niin silloin joku menee pahasti pieleen. Onhan kahvikakun preparointi ihan kunnossa? Huolellinen weissaus, kahvin varovainen tasaus, kevyt mutta tasainen tamppaus ja erittäin varovaisesti kahva kiinni gruppoon? Pienikin kolahdus voi tuhota kaiken.
Mutta nyrkkisääntönä - sen jälkeen kun kanavoituminen ja preparointivirheet on suljettu pois - aliuutettua kahvia pitää uuttaa enemmän ja yliuutettua tietysti vähemmän. Mitä vaaleampi (tai vähemmän kehittynyt) paahto, sitä helpommin se aliuuttuu ja mitä tummempi paahto sitä helpommin se yliuuttuu. Tottakai molempia voi myös vetää liiaksi toiseenkin ääripäähän.
Aliuuttumista voi korjata (kunhan on varma, ettei ole kanavoitumista - se on tärkeä varmistaa, weissaaminen on siihen usein toimiva keino) nostamalla uuttolämpötilaa, jauhamalla hienommaksi, tai jopa nostamalla annostusta, siten että uuttoaika pitenee. Kannattaa opetella ensin operoimaan joko lämpötilalla tai jauhatuskarkeudella. Itse suosin jälkimmäistä. Jauhatusta ei voi tiukentaa loputtomiin. Jos kone menee tukkoon, tai uutto menee yli minuutin, niin silloin voi vielä pienentää annostusta. Jos taas kahvi alkaa maistua mitäänsanomattomalta litkulta, niin silloin on ylitetty hienouden raja. Silloin ollaan jo liian pitkällä. Ei se kuitenkaan ihan heti tule vastaan.
Tarvittaessa, ettei uuttoaika mene aivan ylipitkäksi, annostusta voi pienentää kompensoimaan hienompaa jauhatusta. On kuitenkin tärkeää säätää vain yhtä parametria kerrallaan. Monet - etenkin ison maailman foorumilla - eivät usko tätä ja päätyvät ihmettelemään, miksi eivät opi mitään. Yksi parametri kerrallaan! Kahvia kuluu enemmän, mutta siten oppii nopeasti ja pitkässä juoksussa kahvia kuluu lopulta vähemmän, kun yksittäisten parametrien vaikutus hahmottuu. Se on ainoa oikea tapa opetella, miten mikin parametri vaikuttaa uuttoon ja kuinka paljon.
Yleensä aika lasketaan siitä, kun uutto alkaa. Myös esiuutto on osa uuttoa, eli aika lasketaan siitä, kun vesi alkaa virrata kahvikakkuun. Toisaalta ei sillä ole niin väliä, kunhan olet toiminnassasi johdonmukainen. Toki muiden kanssa kommunikoidessa on hyvä kertoa, että lasket ajat siitä, kun kahvia alkaa valua kuppiin. Klassisen espresson ohjeet unohtaisin kättelyssä, koska ne on tarkoitettu italialaiselle espressolle. Ne ovat toki toimivia
lähtökohtia italialaistyyppisen espresson valmistukseen, jos nyt sellaista tavoittelee. Silloin kuitenkin keskipaahto ei ole hyvä lähtökohta. Italialaiset tykkäävät perinteisesti vähän tummemmista paahdoista.
Aina kannattaa mennä maku edellä. Jos espresso on hapanta, pitää uuttaa enemmän. Jos body on heikko, pitää muuttaa uuttosuhdetta jne.
Lähtökohtaisesti 1:2 on hyvä uuttosuhde modernille kolmannen aallon espressolle ja sillä on hyvä aloittaa. Italialaiset tykkäävät valuttaa vähän lurumpia shotteja, mutta toisaalta paahto on niin ylivedettyä, että tiukalla uuttosuhteella espresso maistuisi jo tervalta. Sekin on ihan ok, jos sellaisesta tykkää ja sellaista tavoittelee. Oma maku ratkaisee.
Sivumainintana olen huomannut, että ameriikan foorumilla jotkut sotkevat happaman ja kitkerän maun keskenään ja kun he puhuvat esim. happamuudesta ja noudattavat muiden neuvoja, he päätyvät syvemmälle suohon. Harvemmin suomalaisella foorumilla törmää samaan ilmiöön.

Joltain ammattibaristalta/kouluttajalta voi kysellä neuvoja. He ovat yleensä melko auttavaista porukkaa. En tiedä onko suoraan koulutusta muuhun kuin yleiseen espresso-/cappuccinokahvien valmistukseen. Yksityisopetusta varmasti saa halutessaan. Tai sitten osallistuu kaiken maailman kahvitapahtumiin (sitten kun niitä taas järjestetään) ja menee rohkeasti juttelemaan ammattilaisille.
Barista Hustlen espressokompassista voi toivottavasti olla jotain apua diagnosointiin:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415