Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen  (Luettu 12279 kertaa)

Ristoretto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48

Oheisessa linkissä on erittäin hyvä video kuinka italialainen baristamestari hakee oikeat asetukset hyvään espressoon. Ei tarvita weissauksia tai kahvin tasaajia eikä tamppauksen överiksi menevää pohdintaa. Salaisuus piilee perusasioissa!

https://youtu.be/C5GZ-3IkJFA
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #1 : Maaliskuu 25, 2021, 11:22:32 ap »

Olis tehnyt nakukahvalla.
Uutta itselle oli lähinnä annostelijan säätö, kun sellaista en ole omistanut. Ajastimen säätö enemmän ollut se oma juttu.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #2 : Maaliskuu 26, 2021, 16:00:17 ip »

Tuosta huomaa että muutaman vuoden vanha video eikä tosiaankaan punnita mitään vielä.
Se on tosiaan suht tuore juttu, taatusti yksi niitä baristojen ärsytyskynnyksen ylittäjiä, kun jengi tulee notkumaan "ei ees punnitse" kommentein ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Ristoretto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #3 : Maaliskuu 26, 2021, 21:47:53 ip »

Todellakin. Laadukkaissa italialaisissa kahviloissa baristojenn työ käy sangen nopeasti, on melko rennoin ottein tehtyä ja jälki erinomaista. Kun espressokoneen lämpötilan hallinta on kunnossa, painehan yleensä onkin, on lopputuloskin hyvä. Ei siellä kiinnitetä tamppaukseen tai kahvikeon tasoitteluun jauhamisen jälkeen sen enempää huomiota. Kunhan parilla käden liikkeellä saadaan sihti valmiiksi. Se että kahvi on vanhaa, väärin jauhettua tai lämpötilan hallinta ei ole kunnossa tuottaa yleensä pahan makuisen kahvin.

Toinen saman herran erinomainen video erilaisten espressojuomien valmistamiseen.

https://youtu.be/_ZyRLOBMtWE
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #4 : Maaliskuu 27, 2021, 00:58:18 ap »

Jepejep, old school -kahviherrojen kerhon opas siihen, kuinka espresso pitää valmistaa. Modernit 3rd wave -hömpötykset ovat ihan väärässä. Vanha totuus on aina ja iankaikkisesti oikein. ;D

Kukin tekee toki tyylillään.

PS. Ei edes punninnut!!! ::)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #5 : Maaliskuu 27, 2021, 07:51:34 ap »

Kukin tamppaa tyylillään :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #6 : Maaliskuu 27, 2021, 11:01:36 ap »

Joo, on tuo kyllä sinänsä jännää ja ennenkin höpisty juttu, miten ne saa mitään onnistumaan kun kahvia on aika kahvassa pirun vähän ja "tamppaus" on aika tyttömänen nosto siihen myllyn plastiikkalirputtimeen...ja kahvi tosiaan siitä myllyn kuivattimesta...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #7 : Maaliskuu 27, 2021, 13:39:09 ip »

What about thö maku?
Nyt jos nopeasti googlettaen HB:n foralta https://www.home-barista.com/tips/espresso-101-how-to-adjust-dose-and-grind-setting-by-taste-t16968.html ja sieltä "Does your shot taste balanced; are the sweetness, acidity, and roasty flavors in proportion?". Tätähän voisi taas jauhaa, mikä on se oikea tyyli säätää vehkeet. Milloin shotti on iskussa.
Tästä saattaa joku vetää herneen, mutta mä olen monesti saanut aika kuraa Italiassa kun olen Esson tilannut. Sielläkin riittää niitä "mä nyt vaan painan näitä työkseni". Sit käyn Kaffalla ja saan paljon paremman shotin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #8 : Maaliskuu 27, 2021, 15:55:17 ip »

No sehän se. Italialaiset baristat eivät ole pahemmin juhlineet WBC-kisoissa eikä se nyt suoranaisesti hämmästytä, kun on kokemusta italialaisista baristoista. Kahvi valmistetaan yleensä nopeasti vähän sinnepäin ja kaiken lisäksi ylipaahdetuista pavuista, joita ei kotona pahemmin kiinnostaisi edes kokeilla. Olen suhtautunut asiaan kohteliaan hyväksyvästi, koska maassa nyt mennään maan tavalla. Italiassa se nyt ei ole niin nökönuukaa.

Ihan kohtuullisen siedettävää espressoa olen toki joitain kertoja saanut - ei kaikkea toivoa ole vielä menetetty. Venetsian Torrefazione Marchi tuntui jopa sangen piristävältä, kun oli ennen sen löytämistä "nauttinut" kaupungin muusta ylipaahdetusta tervaisesta espressotarjonnasta. Sivukorvalla tosin kerran jäin kuuntelemaan, kun Marchin barista selitti turisteille, kuinka "epressoon kannattaa absoluuttisen ehdottomasti valita blendi, koska muuten siitä jää aina puuttumaan jotain". Päättelin sen kertovan aika paljon heidän käyttämiensä single originien laadusta. Sehän se kai tuppaa olemaan italialaisten(kin) paahtimoiden helmasynti, että kahvi pitää saada todella halvalla (eipä se siellä mahdottomia maksakaan toisaalta).

Gardelli on toki italialaisittain ilahduttava poikkeus. Ei liene suuri sattuma, että se on pokannut paljon palkintoja italialaisissa skaboissa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ristoretto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #9 : Maaliskuu 27, 2021, 22:38:30 ip »

Toki missä tahansa maassa voi saada huonoa kahvia, myös Italiassa. Kahvi on hieman erilaista eri osissa Italiaa. Siellä parasta kahvia saa jos menee niihin kahviloihin joissa paikallisetkin käyvät. Turistipaikat ovat hieman toinen asia. Itse kyllä arvostan Italiaa kahvikulttuurin ykkösmaana Wieniläistä kahvilaelämää tai ranskalaista aamukahvia mitenkään halveksumatta. Sen sijaan amerikkalainen take away kahvi pahvimukista ylettömällä maitomäärällä makusiirappeineen ja tekoitalialaisilla nimillä, kuten vaikka "Frappucino" höystettynä ei sytytä.

Ihan hienoa että hifistely kiehtoo osaa meistä, kysehän on mukavasta harrastuksesta. Sanotaan, että muusikot kuuntelevat musiikkia ja hifistit säröjä ja rasahduksia. Pääasia, että molemmat nauttivat puuhistaan.

Perusasiat muuten on Italiassa ihan määritelty:

http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #10 : Maaliskuu 28, 2021, 13:43:05 ip »

Hassu sattuma, että valitsit musiikin analogiaksi. Ammattihifistinä ja sen lisäksi myös muusikkona kuuntelen aina musiikin ja äänen monia osa-alueita. Delta-bluesfanina kuuntelen usein myös heikommin tuotettuja äänitteitä. Heikohkoja tallenteita kuunnellessani tulee kuitenkin toisinaan mieleen, että olisihan se miellyttävämpää, jos samaa musiikkia olisi mahdollisuus kuulla paremmin taltioituna. 1930-luvun bluestaltiointeja ei kuitenkaan voi enää äänittää uudestaan, koska esittäjistä on jo aika jättänyt, mutta jokainen espresso valutetaan joka kerta uudelleen. Miksi siinä ei samalla voisi pyrkiä parempaan?
 
Ikävä totuus on se, että Italiassa on jämähdetty vanhoihin konventioihin eikä siellä vaikuta olevan samanlaista suurta intohimoa espresson laadun parantamiseen kuin muualla. Italiassa uskotaan, että he tekevät maailman parasta espressoa, koska niin on aina ollut. Se ei ole kovin innovaatinen ajattelumalli. Etunenässä ns. kolmannen aallon espresson kehityksessä ovat Pohjoismaat, Australia/Uusi-Seelanti ja USA. Myös vanhana teenlipittäjämaana pidetyssä Isossa-Britanniassa kahvista nauttiminen on kohonnut aivan uusiin sfääreihin. Onkin hyvin kuvaavaa, että kahvin ja espresson laadun parantamisesta puhuvat henkilöt tulevat ihan muualta kuin Italiasta. Esimerkkinä siitä, mitä tarkoitan mainittakoon mm. Matt Perger, Ben Kaminsky, Tim Wendelboe, James Hoffmann ja miksei vaikkapa kotimaisittain Kalle Freese. 

On kuitenkin muistettava, että niin kauan, kun puhumme makuasioista, ei siinä ole mitään väärää, jos joku tykkää vanhoista konventioista. Sivumennen totean silti, että minä en ole koskaan saanut Italiassa espressoa, joka olisi erillisen kehun arvoinen. Italiassa espresso on kyllä jännä juttu. Saman tasoista espressoa voi saada ihan yhtälailla turistipaikoista, tai sivukujien paikallisten kantapaikoista kuin juna/bussiaseman pikkukahvilasta. Se ei välttämättä ole kehu. Pohjoisessa Italiassa vaikuttaisi saavan ihan pikkuisen parempaa espressoa kuin etelässä, jossa halpatuotanto-robustan käyttäminen taitaa olla yleisempää. Italian ulkopuolella olen kyllä nauttinut useita mainoita espressoja.

Ymmärrän toki, että jotkut toiset tykkäävät italialaistyyppisestä espressosta ja heille se on juuri se, miltä espresson tulee maistua. Tottakai se on ihan yhtälailla ok kuin modernimmasta espressosta nauttiminenkin. Syyt siihen, miksi itse en suuresti innostu italialaisesta espressokulttuurista ovat kaiketi jo tulleet esille aiemmin tässä keskustelussa. Pääasia meille kahviharrastajille ja espressoentusiasteille kuitenkin lienee se, että jokainen saa kotonaan juuri sellaista espressoa, mitä itse tahtoo. ;)

Italialaiset ovat tosiaan määritelleet espresson valmistamisen tarkkaan. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että ne säännöt eivät enää päde, kun halutaan tehdä kolmannen aallon espressoa ja saada pavuista esiin muutakin kuin ylipaahdettua kitkerää litkua. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #11 : Maaliskuu 28, 2021, 14:28:50 ip »

Itse kyllä arvostan Italiaa kahvikulttuurin ykkösmaana Wieniläistä kahvilaelämää tai ranskalaista aamukahvia mitenkään halveksumatta. Sen sijaan amerikkalainen take away kahvi pahvimukista ylettömällä maitomäärällä makusiirappeineen ja tekoitalialaisilla nimillä, kuten vaikka "Frappucino" höystettynä ei sytytä.

Tästä muuten huomaa, että olemme täysin erilaisten kahvikulttuurien ystäviä (yhtään kumpaakaan haukkumatta). Itse en juuri arvosta myöskään wieniläisiä tai varsinkaan ranskalaisia kahveja. Makuni kallistuu enemmän kolmannen aallon suuntaan, eli skandinaaviseen, australialaiseen tai seattlelaiseen kahvinäkemykseen. Arvostan sitä, että kahvipavuissa satsataan erittäin korkealaatuiseen raaka-aineeseen ja sitä, että korkealaatuisesta raaka-aineesta pyritään samaan sen oma maku esille mahdollisimman edustavasti sen sijaan, että halvemman raaka-aineen aromit pyritään peittämään paahtamalla se siten, että paahto peittää maku- ja muut tuotantovirheet (no taisin sittenkin vähän haukkua ;) mutta tottahan se on).

Amerikkalaisen kahvin niputtaminen Starbucksin Frappuccinoksi (Frappuccinohan on tuotemerkki) on turhaa yleistämistä (Starbuckshan edustaa nk. toista aaltoa - italialaisten edustaessa yhä sitä ensimmäistä). Kolmas aalto on pitkälti amerikkalaista alkuperää lähtöisin sellaisista paahtimoista kuin esim. Intelligentsia, Stumptown ja Blue Bottle. Isoa osaa espresson "vallankumouksessa" näytteli myös usenetin keskusteluryhmä alt.coffee, josta sittemmin syntyi yhtälailla amerikkalaisvetoinen home-barista.com -sivusto. USA on iso maa. Yhtälailla asiasta tietämätön voisi niputtaa kaiken Euroopassa valmistetun kahvin geneerisesti "eurooppalaiseksi kahviksi".
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ristoretto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #12 : Maaliskuu 28, 2021, 16:05:56 ip »

Makuasioita kaikki tyynni. Eri maissa tottumukset vaihtelevat suuresti. Vaikkapa Robustan käyttö hyvänä esimerklinä. Amerikkalaiset vierastavat sitä, eteläisessä Italiassa se on haluttu osa makuprofiilia. Espanjassa on ihan oma erikoinen maku kahvissa jne. Paljon myös Yhdysvalloissa työni puolesta vierailleena olen siellä jäänyt kaipaamaan sellaista eurooppalaista kahvilakulttuuria, jossa kahvi tarjoillaan posliinikupeista. Vaikkapa New Yorkissa tai Chicagossa on nähtävä vaivaa jos haluaa löytää muun kuin ketjukahvilan jossa kahvi tarjotaan pahvimukista. Ketjut dominoivat muutenkin siellä. Muistan midtownissa kadunkulman josta näkyi yhtä aikaa kolme eri  Starbucksin kahvilaa.
Maailma muuttuu ja moni euroopasta lähtenyt asia palaa amerikassa käyneenä muuntuneena takaisin eurooppaan. Vaikkapa pyhäinpäivä on palannut halloweenina ja espresso saanut kylkeensä kurpitsaa tai muuta maustetta ja juodaan kadulla kävelyn lomassa. Pitääkö siitä tai ei on tietenkin makuasia.
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #13 : Maaliskuu 28, 2021, 18:16:09 ip »

Makuasioistahan tässä tottakai veistellään ja korostankin, että minä en ole saanut eteeni todella hyvää espressoa Italiassa, vaikka olen siellä vuosikymmenien aikana melko lailla aikaa viettänytkin - ja olen sieltä hyvää ensiluokkaista espressoa yrittänyt metsästääkin. Jotenkin siellä päästään siihen tiettyyn tasoon, joka riittää ja siinä sitten pysytellään vuosikymmenestä ja jopa -sadasta toiseen. Siellä vaan tykätään valmistaa espressoa, joka ei istu minun nykyisiin makumieltymyksiini. Gardellin Caffetecassa en toki ole vielä päässyt käymään. Siellä saattaisin ehkä hyvinkin ihastua heidän espressoonsa. Torrefazione Marchi Venetsiassa on ollut yleensä ihan ok, mutta ei sitä sentään ensiluokkaiseksi kehtaisi mainostaa.

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin olen ollut sangen tyytyväinen italialaiseen espressoon joskus kauan sitten, mutta oma makumaailma ja mieltymykset kehittyvät harrastuksen myötä suuntaan jos toiseenkin. Itselleni on käynyt niin, että olen mieltynyt espresson suhteen karkeasti ja yksinkertaistaen määritellen pääasiassa keskipaahtoisiin kahveihin, joissa kahvipavun oma aromi pääsee paremmin esille kuin tummapaahtoisemmilla pavuilla.

Makumieltymyksiin vaikuttaa myös tottumus. Me suomalaisethan jaksamme aina kehua retostella sillä, kuinka Suomessa juodaan enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa. Sitä harvemmin tuodaan esille, että suomalaiset ovat tottuneet juomaan aivan järkyttävän huonoa ja pahaa kahvia. Sellaistahan se on aina ollut. Sama se on Italiassakin. Siellä nyt vain ollaan totuttu espressoon sellaisena kuin se on aina ollut. Kahvijuomien ns. ensimmäisen aallon sanotaan alkaneen jo joskus 1800-luvun loppupuolella ja sinne se hyvin pitkälle siellä Italiassa jäikin. Se on tietysti oivallista kaikille sellaisille, jotka sattuvat pitämään juuri sen tyyppisestä kahvista. Eihän siinä mitään väärää ole. Niinkuin ei tietysti siinäkään, että jotkut haluavat juoda vähän toisenlaista 'modernimpaa' espressoa.

Toinen aaltohan, kuten aiemmin totesin, alkoi käytännössä pitkälti Starbucksista ja sen leviämisestä ensin USA:ssa ja sitten ympäri maailman. Starbucksin sanotaan kuitenkin keskittyneen enemmän kahviloihin ja niiden hipstereitä ilahduttavaan pöhinään kuin itse kahviin. Ja ne siirapit! Voi ristussentään! ::) Starbucksin merkitys kolmannen aallon syntyyn ei kuitenkaan ole olematon. Starbuckshan aikoinaan käytti ihan kunnollisia kahvilaitteita, jotka myöhemmin käsittääkseni korvattiin automaattisemmilla laitteilla. Sen seurauksena monet kotibaristat saivat ostettua halvalla kelpo laitteita kotikäyttöönsä. Esim. Mazzerin Super Jollyt löysivät tiensä satoihin, ellei jopa tuhansiin, amerikkalaiskoteihin. Sen myötä kahviharrastus - ja etenkin espressoharrastus - sai uutta boostia uudessa maailmassa. Italiassa ei tietenkään millekään toiselle tai kolmannelle aallolle ole nähty suurta tarvetta. Siellä perustasoista kahvia saa lähes mistä tahansa ja sikäläinen espresso on saavuttanut lähes institutionaalisen aseman. Ja kaiken lisäksi espresso on siellä halpaa. Kansa nousisi varmastikin barrikaadeille, jos espresson hintaan yritettäisiin kajota. Onhan Italiassakin tietysti jo syntynyt myös joitain pieniä artesaanipaahtimoita, jotka pyrkivät samaan kuin muun maailman artesaanipaahtimot. Gardelli on näistä toki tunnetuin.

Kolmannessa aallossa keskitytäänkin sitten itse kahviin ja sen alkuperään, sekä erityisesti erilaisten papujen omiin makumaailmoihin. Se onkin luonteva kehityskulku, sillä kahvi on yksi maailman makukomponenteiltaan monimuotoisimmista elintarvikkeista. Kahvipavuista arvioidaan löytyvän noin tuhatkunta (plusmiinus 200) erilaista makukomponenttia, kun taas esimerkiksi monimutkaisena maisteltavana pidetystä punaviinistä arvioidaan löytyvän karkeasti noin 300 (plusmiinus 100) erilaista makukomponenttia. Italialaisilla (ja monilla muilla etelä-eurooppalaisilla) on ikävä tapa paahtaa kahvinsa niin tummaksi, että monet makukomponentit katoavat ja niiden tilalle nousevat paahdon aromit. Se olikin ihan perusteltu ratkaisu ensimmäisen kahviaallon aikoihin 1800-luvulla ja aina toiseen maailmaansotaan saakka, jolloin Eurooppaan ja uuteen maailmaan saadun kahvin laatu oli ala-arvoista nykypäivän standardeilla mitattuna. Oikeastaan itse kahvin laatuun alettiin toden teolla panostaa vasta joskus 1980-luvulla. Italiassa ja monin paikoin muuallakin, se vanha tottumus on niin vahva, että paahdot ovat yhä hyvin tummia, vaikka raaka-aine saattaisi kestää vähän miedompaakin paahtoa. Toki monet suuret paahtimot niin meillä kuin muuallakin pyrkivät mahdollisimman suureen tuottoon, joten ei se raaka-aine todellakaan aina ihan priimaa ole. Laadukkaammat alkuperäkahvit maksavat täällä Suomessakin suurinpiirtein 60€/kg. Eihän jollain 6-15 euron, tai edes 30 euron kilohinnalla kannata ihmeitä odottaakaan. Paitsi jos paahtaa itse.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ristoretto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #14 : Maaliskuu 29, 2021, 11:36:32 ap »

Keskustelu karkasi ehkä vähän pois alkuperäisestä aiheesta, eli siitä mikä on olennaista kun espressoa valmistetaan. Videoissa esiintynyt ”old school” herra on muuten Luigi Lupi, barista joka keksi Latte Arten. Sen sijaan että pohditaan tamppauksia, weissauksia tai kahvikakun jakaantumista tai kosteutta uuton jälkeen ja vielä nakukahvaillaankin varmuuden vuoksi, on minusta olennaisempaa se että pavut ovat laadukkaita, tuoreita ja jauhaminen tehty niin, että oikea määrä jauhettua kahvia valuu oikeassa ajassa oikeaan määrään kuppiin. Tämän jälkeen tulee se inhoittava tosiasia, että lämpötilan hallinta astuu olennaisena mukaan kuvaan ja se on yleensä se kaikkein eniten kustannuksia aiheuttava tekijä espressokoneissa. Taitava barista saa kyllä esim. pienellä vipukoneella aivan erinomaisia shotteja, mutta vain pari kappaletta, koska lämpötilan noustessa gruppo kuumenee ja ennen sen jäähdytystä se ei enää ole mahdollista. HX koneissa auttaa huomattavasti kokemuksen lisäksi erillinen gruppoon asennettu tarkkuuslämpömittari. Tuplaboilerilla on sitten jo paljon helpompaa. Paineen osalta ei yleensä samassa mitassa ongelmia ole, halvemmissakin koneissa se puoli on usein kunnossa. Yksi tärkeä pikku juttu on se, että myllyssä esim. yön yli seisonut kahvinpuru poistetaan ennen kuin aletaan täyttämään sihtiä. Oma mielipiteeni on se, että jos liikut pienellä budjetilla ja haluat laadukasta espressoa hanki käsikäytöinen vipukone esim. La Pavoni tai vastaava. Se on kuitenkin melko paljon paneutumista vaativa valmistustapa, mutta lopputulosta rajoittaa enemmän baristan taito eikä kone. Hyvä mylly on tietenkin edellytyksenä silloinkin.
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |