Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen  (Luettu 2471 kertaa)

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1569
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #15 : Maaliskuu 29, 2021, 16:58:31 ip »

Miten olis pidattu Silvia? Lämmöt kohdillaan. Mylly sit pharos (huikka). IMS showerscreen VST-sihti. Vaaka DX:stä. Jos vielä tahtoo säästää, niin pistää paahtaen uunissa.
Ei tarvi tonneja laittaa ostohousuistaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Ristoretto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 30
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #16 : Maaliskuu 29, 2021, 18:03:26 ip »

Mikä ettei, edellyttäen että veden lämpötila pysyy stabiilisti koko uuton ajan halutussa. Tarkkuustampperi on hyvä hankinta. Se on hieman suurempi ja pitää aika hyvin huolen, että sihdin ja kahvin väliin ei jää reunoilla tyhjää tilaa. Eiköhän tuo kalusto voisi hyvinkin toimia. Sydämeni sykkisi sittenkin ehkä vipupuolelle tuossa hintaluokassa.
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2412
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #17 : Maaliskuu 31, 2021, 12:49:53 ip »

En tiedä hintaluokkaa, mutta jos leikitään että se olisi Europiccola, niin voin vannoa että  siitä ei hifistelemättä selviä ;-D Mutta parastahan aina on, että itse harvoin hifistelee, se osuu yleensä paremmin muihin...
mitä nakukahvaan tulee, se on kätevä laite, ei tarvitse ihan hifinä olla putsaamassa,
kun ei ole mitään putsattavaa ;-D
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Ristoretto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 30
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #18 : Maaliskuu 31, 2021, 13:52:44 ip »

Itselläni kokemusta vain Professional versiosta, mutta oletan sen eroavan vähän jos ollenkaan Europiccolasta. Ilman muuta joutuu hifistelemään ja paljon, mutta sillä on kuitenkin mahdollista onnistua. Sen sijaan halvemmilla sähkövehkeillä voi olla melko mahdotonta. Nakukahva löytyy minultakin, mutta käytän sitä lähinnä sokkolaipan kera kun putsaan konetta. Minusta nakukahva on juuri se sotkija, kun se aiheuttaa helpommin kahvin roiskumista kupista takaisin itse koneeseen. Toki itse nakukahva ei sotkeennu. Riippuu vähän kuinka korkealla nakukahva on kupista. Varmaan sitä käytettäisiin kahvibaareissa jos se toisi helpotusta puhtaanapitoon. Makuunhan se ei vaikuta yhtään mitään. Kivahan sitä on kieltämättä katsoa kun kahvi alkaa kauniisti tulla ulos sihdistä.
La Pavonista vielä sen verran, että se ei sovi satunnaiselle käyttäjälle. Sillä saa huolimaton poltettua itsensä, sotkettua keittiön ja myös pahanmakuisen kahvinkin. Jos sitä komentaa huolella ja sen ehdoilla voi kuitenkin saada ihan yhtä hyvää kuin kalliilla laitteistollakin. Ei tosin kerralla enempää kuin pari kupillista. Siihen saa myös kaikkia varaosia helposti. Männän vaihto messinkiseen parantaa vielä konetta.
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1487
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #19 : Huhtikuu 02, 2021, 12:30:40 ip »

Keskustelu karkasi ehkä vähän pois alkuperäisestä aiheesta, eli siitä mikä on olennaista kun espressoa valmistetaan. Videoissa esiintynyt ”old school” herra on muuten Luigi Lupi, barista joka keksi Latte Arten. Sen sijaan että pohditaan tamppauksia, weissauksia tai kahvikakun jakaantumista tai kosteutta uuton jälkeen ja vielä nakukahvaillaankin varmuuden vuoksi, on minusta olennaisempaa se että pavut ovat laadukkaita, tuoreita ja jauhaminen tehty niin, että oikea määrä jauhettua kahvia valuu oikeassa ajassa oikeaan määrään kuppiin.

Minusta nakukahva on juuri se sotkija, kun se aiheuttaa helpommin kahvin roiskumista kupista takaisin itse koneeseen. Toki itse nakukahva ei sotkeennu. Riippuu vähän kuinka korkealla nakukahva on kupista. Varmaan sitä käytettäisiin kahvibaareissa jos se toisi helpotusta puhtaanapitoon. Makuunhan se ei vaikuta yhtään mitään. Kivahan sitä on kieltämättä katsoa kun kahvi alkaa kauniisti tulla ulos sihdistä.

Itseasiassa espresson uuttaminen on kokonaisuus, jossa olennaista tottakai on raaka-aineiden laatu ja tuoreus - niin kahvipapujen kuin vedenkin. Ne ovat lähtökohta, jota ilman kaikki muu menettää merkityksensä erinomaista espressoa tavoitellessa.

Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että asiat eivät ole aivan niin yksinkertaisia kuin "old-school" -tyypit kuvittelevat. Olennaista on tottakai myös se, että oikea määrä kahvia valuu oikeassa ajassa kuppiin oikeasta määrästä jauhettua kahvia. Monimutkaisemmaksi asian tekee se, että silloin kun tavoitellaan aivan poikkeuksellista nautintoa espressokupillisesta, niin ne oikeat määrät eivät olekaan italialaisten määrittelemien espressostandardien mukaisia, vaan ne pitää baristan määritellä erikseen käytetyn pavun mukaan - myös lämpötila mukaanlukien. Italialaiset espressostandardit pätevät (pääsääntöisesti) silloin, kun valmistetaan italialaista espressoa. Se on kuitenkin vain pieni, joskin näkyvä, osa tämän päivän espressosta.

Myös käytetty kalusto asettaa erilaisia vaatimuksia espresson valmistamiseen. On hyvä esimerkki, että kun ensin vähättelit weissausta ja sittemmin kerroit nakukahvan roiskivan ja sotkevan, niin monille se kertoo siitä, että käyttämäsi mylly vaatisi kunnon weissausta, tai jotain muuta paremman distribuution tuottavaa tapaa saada filtterissä oleva kahvi sellaiseksi, että uutto ei kanavoidu. Uuton kanavoituessa kahvi ei uutu kuten sen pitäisi, eikä silloin raaka-aineistakaan saada irti kaikkea sitä, mitä olisi saatavissa. Niillä "oikeilla" uuttoparametreilla ei nimittäin ole enää merkitystä, jos vesi kanavoituu eikä uutto muutenkaan tapahdu oikein. Nakukahvaahan ei käytetä siksi, että sitä olisi kiva katsoa, vaan siksi että voitaisiin todeta kakun preparoinnin olevan kunnollinen ja että uutto tapahtuu kanavoitumatta. Nakukahva itsessään ei vaikuta kahvin makuun, mutta se on työkalu, jonka avulla voi vaikuttaa kahvin makuun. Sitä vastoin latte-art ei vaikuta makuun, vaikka sitäkin voi olla kiva katsella.

Tämähän on suuresti arvostamani kolmannen aallon mukanaan tuomaa hifistelyä - siksi olen melko kriittinen italialaisten espressotietouteen ja -osaamiseen. Siellä toki käytetty kahvi on usein sellaista, että sen uuton kanssa ei ole niin nökönuukaa, vaikka se uutto nyt menisikin vähän sinnepäin. Tummapaahtoiset (parhaimmillaankin keskilaatuiset) pavut eivät vaadi (tai edes ansaitse) hifistelyä samassa mittakaavassa kuin ensiluokkaisista pavuista tehdyt vaaleat- ja keskipaahtoiset espressot. Samaan hengenvetoon totean, että itse olen saanut parhaimmat espressonautintoni vaalea- ja keskipaahtoisilla pavuilla. Ja itse asiassa usein ne on myös tehty vipukoneilla, joissa uuttopaine ei ole "standardin" mukainen 9 baria. Oma vipuvekottimeni Arrarex Caravel esimerkiksi tuottaa kutakuinkin 4-6 baria. Se on silti (tai ehkä juuri siksi) onnistunut hämmästyttämään myös muutamia ammattilaisia tuottamansa erinomaisen espresson maulla.

Oman näkemykseni mukaan kahvin pitää olla mahdollisimman hyvän makuista. Se vaatii jonkun verran sellaista, mitä usein kutsutaan hifistelyksi. Itse en osaa pitää kaikkea sitä hifistelynä, koska ne voivat olla myös ihan normaaleja päivärutiineja. Itse ajattelisin hifistelyä enemmän esimerkiksi sellaisena, että mittaillaan refraktomerillä joka päivä kotioloissakin. Ymmärrän toki niitäkin, jotka tekevät niin (etenkin, jos myös paahtaa kahvinsa itse).

Kahvikakun tuijottamisella uuton jälkeen (puckologia) ei ole merkitystä. Kahvin maun tutkimisella uuton jälkeen on. ;)

Kuten aiemmin totesin, pääasia tottakai on että jokainen on kotona itse tyytyväinen ja saa sellaista espressoa, mitä haluaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2412
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #20 : Huhtikuu 02, 2021, 14:28:28 ip »

Milloinkohan olisi nakukahva roiskinut? Ehkä kerran tai kaksi, joskus -en muista vaikkei olisi koskaan roiskinut. parempi ennen vanno ettei koskaan...
Tosin en mä myöskään katsele sieltä valuvaa kahviakaan, sitä tuli aikanaan pari ensimäistä kertaa katseltua. Näyttää kyllä videoissa hauskalta. Mutta helpompi ja yksinkertaisempi laite se on kuin ne labyrintit, ja se on aina kiva.

Mitta johonkin latte artiin tulee, sehän nyt ainakin on ihan fomaa ja hifistelyä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Ristoretto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 30
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #21 : Huhtikuu 02, 2021, 15:02:59 ip »

Tarkoitin roiskimisella lähinnä sitä, että jos kuppi on matala, niin korkealta tippuva kahvi saattaa roiskua kahvin pinnasta koneeseen. Useammin ehkä niin että hiirenhäntä osuu kupin reunaan kun olen huolimattomasti sen laittanut. Teen usein kahta kuppia yhtäaikaa ja silloin ei nakukahvaa voi myöskään käyttää. Mutta kuten Osku sanoi, on itse kahvan puhtaanapito toki lastenleikkiä nakukahvalla. Latte Arte on minustakin hifistelyä ja koska en omaa taiteellista silmää ja pelkän sydämen tekeminen ei oikein innosta, jätän sen taiteenlajin muille.

Edelleen olen sitä mieltä, että kantona kaskessa hyvässä espressossa on oikean uuttolämpötilan saavuttaminen. HX-koneella huomasin kuinka hakuammuntaa se oli ennen kuin asensin E61 gruppoon lämpömittarin. Hyvä tamppaus on toki tärkeä, mutta kuitenkin paljon helpommin saavutettavissa. Kahvikakun tarkastelu uuton jälkeen kertoo toki jos on ongelmia kanavoitumisen kanssa ja se on syytä huomioida. Itselläni ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia sen suhteen sen jälkeen kun siirryin käyttämään tarkkuustampperia joka on hyvin tarkasti sihdin mittojen mukainen. Siinä pitää vain malttaa vetää tampperi rauhallisesti ylös ettei se ime kakkua mukanaan.

Pienellä budjetilla hyvän lopputuloksen voisi ehkä parhaiten saavuttaa hyvällä käsimyllyllä ja vipukoneella. Ilman perehtymistä ja hifistelyä ei niillä kuitenkaan laadukasta espressoa synny. Samoin maitopohjaisiin juomiin tarvittava mikrovaahto on sitten vielä oma juttunsa.
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1487
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #22 : Huhtikuu 02, 2021, 19:37:55 ip »

Juu, tottakai lämpötila on eriarvoisen tärkeä osa espresson valmistuksessa. Se jopa korostuu, mitä vaaleammaksi paahdoissa mennään. Itse opin sen kyllä kantapään kautta, kun ensimmäinen keittimeni oli pidaamatonta Silviaa kutakuinkin vastaava Isomac Venus. Sen kanssa piti opetella lämpotilasurffaaminen kautta rantain. Pidän sitä kuitenkin oivallisena oppituntina (tai voidaan oikeastaan puhua lukuisista oppitunneista) espressonvalmistuksen sielunelämään. Sittemmin HX:ään siirtyminen oli lastenleikkiä eikä edes Caravel tuottanut minkäänlaisia ongelmia. Venuksen kanssa meni kyllä varmaankin vuoden verran ennen kuin tajusi, miksi jotkut shotit eivät maistu yhtä hyviltä kuin toiset.

Itse lisäisin myös vaa'an ja kellon käytön oleellisiin espressotaitoihin. Ilman punnitsemista ja ajan seuraamista on vaikea tietää tarkalleen, miten pystyy toistamaan täydelliseksi toteamansa espresson. Se ei tietenkään ole yhtä tarkkaa, jos käytetään italialaisia tai muita tummia, paahtoja. Niiden kanssa voi onnistua aika helposti ilmankin.

Kahvikakkua katsomalla ei aina voi todeta kanavoitumista. Selkeät madoreiät tottakai kertovat kanavoitumisesta. Tarkkuustampperi ja -filtterikombolla pääsee kuitenkin eroon reunojen kanavoitumisesta ainakin, jos jaksaa hifistellä huolellisesti ja pitää huolen siitä, ettei kakkuun päädy klimppiintyneitä puruja.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1487
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #23 : Huhtikuu 02, 2021, 21:56:29 ip »

Pienellä budjetilla hyvän lopputuloksen voisi ehkä parhaiten saavuttaa hyvällä käsimyllyllä ja vipukoneella. Ilman perehtymistä ja hifistelyä ei niillä kuitenkaan laadukasta espressoa synny. Samoin maitopohjaisiin juomiin tarvittava mikrovaahto on sitten vielä oma juttunsa.

Käytettyjä vipukoneita saa kohtuullisen edullisesti, samoin myös käytettyjä käsimyllyjä. Maailmanlaajuisesti tunnetulla italialaisella Francescolla tuntuu käytännössä aina olevan ainakin yksi kunnostettu Caravel myytävänä muutaman satasen hinnalla. Halvemmallakin niitä on toisinaan myyty. Caravel, kuten monet muutkin vipukoneet, on matalahkon uuttopaineensa vuoksi varsin anteeksiantava keitin, mutta avoin boileriratkaisu tarkoittaa toki sitä, että maitoa sillä ei tietenkään vaahdotella. Jos tykkää valmistaa espressoa vaaleapaahtoisista pavuista (sellaisia, joista ison maailman foorumilla toisinaan puhutaan slayer-tyyppisinä espressoina - nimi ei viittaa heavymusiikkiin, vaan Slayer-merkkiseen keittimeen), niin matalahko paine avittaa kummasti parempaan lopputulokseen. Olen itse asiassa säätänyt kokeilun vuoksi vuosia sitten Rocketistanikin paineen jonnekin korkeintaan 8 barin tienoille, enkä ole vielä löytänyt syytä palata takaisin standardiin yhdeksään bariin.

Myllyksi "halvalle" espressokokoonpanolle sopii hyvin Tomankin mainitsema Pharos (kippis), tai jonkun satasen-pari edullisempi Lido E. Itse tein joskus uteliaisuuttani Lido 3:lla (vastaava kuin Lido E, mutta erilainen säätöasteikko, joka ei ole optimoitu espressokeitännälle - toisin kuin E-version asteikko) jauhatuksia espressokeittimille ja sehän selvisi tehtävästä kerrassaan mainiosti. Pharos on silti toista maata ja se pärjää helposti toista tonnia kalliimmillekin sähkömyllyille. Ja jopa sitäkin kalliimmille.

Mutta, Lido E (tai joku vastaava 48mm kartioterillä varustettu käsimylly) ja käytetty vipukeitin (tai käytetty, mieluiten pidattu Silvia), niin hyvään espressoon pääsee käsiksi noin 500€:lla. Hyvän myllyn kanssa espresson makuun pääsee kyllä jopa jollain käsikäyttöisellä espressovempaimellakin. Halvin niistä taitaa olla Kompresso. Silläkin saa yllättävän kelvollista espressoa - ainakin Niche Zeron kanssa. Se toimii tietenkin myös kotikäytössä, vaikka itse kyllä hankin sen rinkassa - ja muilla matkoilla - kuljettamista ajatellen.

Vaadittavaan hifistelyyn en osaa ottaa kantaa. Itse en tee mitään, mitä pitäisin sen erikoisemmin hifistelynä, mutta joku toinen saattaa pitää. Aika paljonhan se riippuu siitä, mihin itselleen vetää hyväksyttävän espresson rajan. Itse ehkä taidan vetää sen aika korkealle. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ristoretto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 30
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #24 : Huhtikuu 04, 2021, 12:00:15 ip »

Kokeilin nakukahvaa pitkästä aikaa ja innostuin hoksattuani, että kun laitan tippakaukaloon pienen merkin, niin saan helposti kupin kohdistettua joka kerran tarkalleen grupon alle ja eipä roisku kahvi enää. Oskulle kiitos kannustuksesta.

Tuli mieleeni noista paahtoasteista puhuttaessa muuten sellainen kysymys, että miten foorumin porukka toimii jos valmistaa sekä espressoa että maitopohjaisia juomia. Tummat paahdot sopivat ainakin minusta paremmin maitopohjaisiin juomiin ja toisaalta hedelmäiset keskipaahtoiset espressot maistuvat taas paremmin sellaisenaan. Onko teillä kaksi eri myllyä näitä varten?
Kirjattu
La Marzocco Linea Mini | Lagom P64 | La Pavoni Professional |

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1487
Vs: Kuinka säädetään espresson valmistuksen parametrit kohdalleen
« Vastaus #25 : Huhtikuu 05, 2021, 12:47:52 ip »

Kyllähän ne harvat tummapaahtoiset pavut, joita enää tulee hankittua, menevät yleensä ihan samalla myllyllä kuin vaaleammat paahdotkin. Myllyä vain joskus tarvittaessa joutuu säätämään jonkin verran. Pääsääntöisesti säädän kuitenkin papumäärällä. Tykkään valuttaa tummemmat paahdot vähän nopeammin kuin vaaleammat ja tummiin muutenkin mielestäni sopii vähän pienempi annostus. Eli lähempänä italialaistyyppistä espressoa kuin mikä vaaleammille paahdoille sopii.

Niche Zeron kaltaisen isoilla kartioterillä varustetun myllyn kanssa pääsee säätämisessä jokseenkin helpommalla kuin lattateräisten myllyjen kanssa. Minulla ei kylläkään itselläni ole ollut 75mm, tai sitä suuremmilla lattaterillä olevia myllyjä, joten en osaa sanoa, miten helpoksi eri pavuille säätäminen menee niiden kanssa. Joskus, kun innostun kokeilemaan espresson tekemistä tosi vaaleilla paahdoilla, niin saatan jauhaa käsimyllyllä (lähinnä Pharos tai Kanso Hiku, joissa molemmissa on myöskin isot kartioterät), joka on valmiiksi säädettynä Caravelille tosi hienolle jauhatukselle. Mutta pääsääntöisesti silkkaa laiskuuttani jauhan Caravelille samalla Niche Zerolla kuin muutenkin.

Harvoin tosiaan kuitenkaan nykyisin tulee tummapaahtoisia papuja käytettyä. Maitokahveihin saan ihan riittävästi potkua (ja kiehtovampia aromeja) keskipaahtoisillakin. Toiset toki tykkäävät voimakkaammasta puraisusta maidon läpi, mutta itselleni sellaiset paahdot alkavat tökkiä turhan nopeasti. Nyt juuri on menossa tumma Rost & Co:n paahtama korkealla kasvanut "laaturobusta", joka ei tunnu loppuvan sitten millään, vaikka se robustaksi onkin kohtuullisen siedettävä papu. Espressona sen makumaailma on turhan yksioikoinen ja vähän brutaalikin. Cappuna se vielä menettelee. Joku toinen voisi ihan tykätäkin, jos tummat paahdot tai jopa robustat maistuvat muutenkin.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E