Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paras kahvikone ”aloittelijalle”  (Luettu 4941 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1505
  • Kahviharrastaja
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #15 : Tammikuu 19, 2022, 13:34:29 ip »

2. Tuplashotti (n. 65-75 ml) tulee noin 50 sekuntiin. Veikkaan että laitteen vedenvirtaus on vakio ja single tulee varmaan oikein noin 25 sekuntiin, niin luonnollisesti tuplashotti tulee tupla-aikaan. Onko tämä täysin no-no espresson tekemiseen ?

Mutta onko arvon foorumisteilla kokemuksia ja vinkkejä miten tuohon itse kahvin/espresson tekoon saadaan parempaa laatua? Käytössä on wilfa svart / WSCG-2 mylly. Karkeus on tällä hetkellä tuolla mocca ja aeropress vaihtoehtojen välissä, mikä tässä olisi oikea karkeus tämmöiseen laitteeseen?

Usein espresson valmistusresepti on suunnilleen 14 g jauhettua kahvia, 30 sekuntia uuttoaikaa ja 28 g kahvijuomaa sekä taustalla on usein oletus noin 9 barin paineesta. Jos uuttoaika heittää pahasti johonkin suuntaan niin sitä korjataan ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla. Jauhetun kahvin ja kahvijuoman määrien suhde on 1:2. Jos määriä halutaan muuttaa merkittävästi niin tällöin yleensä on vaihdettava koneeseen singlesihti (johon mahtuu kahvipuruja noin 7 g) tai triplasihti (21 g), oletus yleensä on tuplasihti (14 g).

Merkittävin lopputulokseen vaikuttava tekijä on  käytetty kahvipapu, sen osalta kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Seuraavana taitaa tulla kahvimylly. Wilfa Svartia parempia myllyjä löytyy, jopa sellasia jotka toimivat espressosta suodatinkarkeuteen. Espressopuolella myllyt ovat yleensä yksilöllisiä, eli sama arvo ei usein toimi samoin eri myllyissä. Espressopuolella kannattaa katsoa enemmän tuota uuttoaikaa ja säätää karkeutta sen ja oman mukaan :)

Kirjattu
Silvia PID + Niche Zero .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #16 : Tammikuu 19, 2022, 15:30:24 ip »

Usein espresson valmistusresepti on suunnilleen 14 g jauhettua kahvia, 30 sekuntia uuttoaikaa ja 28 g kahvijuomaa sekä taustalla on usein oletus noin 9 barin paineesta. Jos uuttoaika heittää pahasti johonkin suuntaan niin sitä korjataan ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla.

Oma kokemus painekahvasta on, että kaikki paineettoman kahvan perinteiset viisaudet kannattaa unohtaa.

Henkilökohtaisesti suosittelisin painekahvalle kokeilemaan mikä uuttoaika maistuu parhaalle. Papu, jauhatus ja kahvin määrä muodostavat kokonaisuuden ja pitää vain raa'asti etsiä se omaan makuun sopiva yhdistelmä ja olla välittämättä klassisista paineettomien  kahvojen ohjeista. Omalla halpiskoneellani uuttoajat jäivät selvästi nykyisistä paineettomien kahvojen uuttoajoista.

Toki kokeilu ja oma maku pätee aina, mutta uskoisin että peli on vain eri painekahvoilla omaan yhden koneen kokemukseen pohjaten.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Uitto

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
  • Kahviharrastaja 08/15 asti
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #17 : Tammikuu 22, 2022, 16:58:44 ip »

Usein espresson valmistusresepti on suunnilleen 14 g jauhettua kahvia, 30 sekuntia uuttoaikaa ja 28 g kahvijuomaa sekä taustalla on usein oletus noin 9 barin paineesta. Jos uuttoaika heittää pahasti johonkin suuntaan niin sitä korjataan ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla. Jauhetun kahvin ja kahvijuoman määrien suhde on 1:2. Jos määriä halutaan muuttaa merkittävästi niin tällöin yleensä on vaihdettava koneeseen singlesihti (johon mahtuu kahvipuruja noin 7 g) tai triplasihti (21 g), oletus yleensä on tuplasihti (14 g).
Oma kokemus painekahvasta on, että kaikki paineettoman kahvan perinteiset viisaudet kannattaa unohtaa.

Tältä se vähän vaikuttaakin. Toki en ole mikään espresson asiantuntija, mutta säätämällä rohkeasti karkeammaksi, alkaa löytymään pikkuhiljaa sopivan makuista lopputulosta. Tämä sotii vain intuitiota vastaan, koska ennakko-oletus oli että Wilfa ei pysty tarpeeksi hienoon espressoon, niin nyt ei ollakaan siellä asteikon hienoimmassa päässä.. Toki ei tätä lopputulostakaan varmaan espressoksi voi kutsua, mutta jotain lungon tapaista se on tällä hetkellä.

Samalla se uuttoaikakin lyheni, mutta en ole sitä nyt tarkemmin mittaillut. Maku edellä olen nyt tätä karkeutta lähinnä muuttanut, edes koneen asetuksia tuotettavan veden määrästä en ole muuttanut, vaan ne ovat vakiot. Ja nämä vakiot ovat kyllä tähän perinteiseen 1:2 sääntöön viitaten aivan liian suuria. Tuplasihtiin kun saan sen 10-12 g jauhetta, niin singledosen tuottama vesimäärä on lähempänä tuota 1:2 suhdetta. Mutta sen makua en ole vielä saanut kohdalleen, joten mennään sillä liian suurella tupla-annoksella, vaikka lopputulos onkin ns. liian suuri. Tämän maku on kuitenkin ainakin omaan suuhun paljon lähempänä tavoiteltua.

Henkilökohtaisesti suosittelisin painekahvalle kokeilemaan mikä uuttoaika maistuu parhaalle. Papu, jauhatus ja kahvin määrä muodostavat kokonaisuuden ja pitää vain raa'asti etsiä se omaan makuun sopiva yhdistelmä ja olla välittämättä klassisista paineettomien  kahvojen ohjeista. Omalla halpiskoneellani uuttoajat jäivät selvästi nykyisistä paineettomien kahvojen uuttoajoista.

Toki kokeilu ja oma maku pätee aina, mutta uskoisin että peli on vain eri painekahvoilla omaan yhden koneen kokemukseen pohjaten.

Testaaminen tosiaan jatkuu, vaikka tälläisellä laitteella vaihtoehdot ja muutokset ovatkin aika rajalliset. Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla. Tässä vaiheessa tosin Wilfan kyvykkyydet taitaa loppua, joten pitäisi investoida satasia myös myllyyn. Mutta odotellaan nyt pari viikkoa eka että saan sen kahvan, niin pääsee testaamaan lisää. Siihen asti jatkan karkeuden säätöä ja varmaan aloitan pienet vesimäärän muutoksetkin kohta.
Kirjattu
Vaihtelevasti eri laitteita. Aeropress, mokkapannu, pressopannu.. Nyt opettelussa espresso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #18 : Tammikuu 22, 2022, 17:14:16 ip »


Testaaminen tosiaan jatkuu, vaikka tälläisellä laitteella vaihtoehdot ja muutokset ovatkin aika rajalliset. Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla.

Tässä kohtaa kannattaa vielä huomata, että täysin arvaamalla voisin olettaa Delonghi EC685.M.:n paineen olevan ihan mitä sattuu, joten aika varovainen arvaukseni on, että optimaaliset uuttoajat ovat edelleen lyhyehköjä paineistamattomallakin kahvalla. Mutta kokeilmallahan tuo selviää.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Uitto

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
  • Kahviharrastaja 08/15 asti
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #19 : Helmikuu 02, 2022, 18:01:10 ip »

Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla. Tässä vaiheessa tosin Wilfan kyvykkyydet taitaa loppua, joten pitäisi investoida satasia myös myllyyn. Mutta odotellaan nyt pari viikkoa eka että saan sen kahvan, niin pääsee testaamaan lisää.

Tämä nakukahva tulikin yllättävän nopeasti. Tunti sitten hain postista ja pari ekaa shottia kerkesin laskeen. Nyt alkaa jo näyttään espressolta, tämä juomahan on aivan eri näköistä!

Toki tässä on muuttujia paljon. Eli mylly ei varmaan tee tarpeeksi hyvää jauhatusta, Delonghi nyt tuottaa paineeltaan ja lämmöltään epätasaista jne. Mutta alkaa pikkuhiljaa läheneen, eiköhän tästä ihan kohtuullisen lopputuloksen saa säädettyä.
Kirjattu
Vaihtelevasti eri laitteita. Aeropress, mokkapannu, pressopannu.. Nyt opettelussa espresso

judepapa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #20 : Maaliskuu 29, 2022, 09:26:18 ap »

Moi kaikille,

Vaimon kanssa ollaan alettu arvostaa pavuista vastajauhettua laadukasta kahvia. Tarve on americano, tavallinen kahvi ja espresso, mutta ei välttämättä muita erikoiskahveja. Vaatimus olisi, että tulee laadukas kahvi ja hinnalla ei juurikaan merkitystä. De'Longhi primadonna soul ecam 610.75.mb voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta toisaalta emme välttämättä tarvitse noita erikoiskahveja, älypuhelinominaisuuksia jne. Sitten riisutumpi versio voisi olla De'Longhi ecam 23.120.B. Mitä olette mieltä voisiko edullisempikin ajaa asian? Jos nuo huonoja, niin onko olemassa parempia meidän spekseillä?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #21 : Maaliskuu 29, 2022, 09:57:22 ap »

Moi.
Katsoin että nuo mainitsemasi koneet ovat automaatteja, niille on oma ketjunsa (nyt 31sivua), sieltä voisi  löytää jonkun vinkin.
Toki itse suosittelen aina sitä erillistä myllyä ja konetta, pientä puuhastelua, mutta toki ymmärrän täysin jos se ei ole "someones cup of coffee" ;)

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=214.0
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

judepapa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Paras kahvikone ”aloittelijalle”
« Vastaus #22 : Maaliskuu 29, 2022, 10:34:36 ap »

Moi.
Katsoin että nuo mainitsemasi koneet ovat automaatteja, niille on oma ketjunsa (nyt 31sivua), sieltä voisi  löytää jonkun vinkin.
Toki itse suosittelen aina sitä erillistä myllyä ja konetta, pientä puuhastelua, mutta toki ymmärrän täysin jos se ei ole "someones cup of coffee" ;)

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=214.0

Ok, automaatti haukusessa joten laitoin viestin sinne. Kiitti.
Kirjattu