Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Cafflano Kompresso  (Luettu 1211 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1544
Cafflano Kompresso
« : Maaliskuu 14, 2021, 19:19:30 ip »

Otetaanpas tällainen laite käsittelyyn, kun innostuin satsaamaan Cafflanon uuteen käsimyllyyn Krinderiin (niin kuin sellaiselle olisi tässä taloudessa suurta tarvetta - laadukkaita käsimyllyjä kun on ennestään jo ainakin viisi erilaista). Samassa paketissa oli kuitenkin mahdollista saada Kompresso - matkakäyttöön tarkoitettu espressovempele, joten sorruin jälleen kerran joukkorahoitukseen, kun taas halvalla sai. Veroineen Krinder-mylly ja Kompresso tulivat maksamaan vähän reilun satasen verran, joten ei se pahasti kirpaissutkaan. Cafflanohan on eteläkorealainen kahvilaitevalmistaja, joka on aiemminkin osoittanut olevansa luotettava toimija Kickstarterissa.

Kompresso on jo aiemminkin ollut kiikareissani, mutta en ole viitsinyt satsata pelkästään siihen 75 euroa, koska ajattelin, että Aeropress/Prismo -kombo ajaa suht' saman asian. Huomasin kuitenkin nopeasti Kompressoa testaillessa, että niin ei oikeasti olekaan. Prismo on oiva ja kiva lisägadget Aeropressiin, mutta ei se tee lähellekään kunnollisen espresson kaltaista nektaria. Tummemmilla paahdoilla (joita ei kotimaassa tule ostettua käytännössä koskaan - saati ainakaan itse paahdettua) sillä saa aikaiseksi enempikin mutteripannun tuottaman kahvin kaltaista tuotetta.

Kompresson tuottamasta paineesta on väännetty paljon verbaalista kättä ulkomaiden foorumeilla, mutta itse ajattelen sellaisen olevan toissijaista ja olennaisempaa on se, miltä Kompressolla tirusteltu kahvi maistuu.

Ihan suoraan sanoen, kun vertaan sitä esim. omalla täysmanuaalisella vipukeittimelläni Arrarex Caravelilla (joka on kerrassaan aivan erinomainen espressokeitin) valmistettuun espressoon, niin Caravel voittaa joka kerta. Silti Kompressolla saa niin kelvollista espressoa, että parin viime viikonlopun aikana olen käyttänyt ihan tyytyväisenä pääasiassa sitä. Ideana toki on se, että saan kunnon rutiinin sen kanssa pulaamiseen, ennen kuin kevät ja hardcore-retkeilykausi alkavat.

Jos joku aloitteleva espressoharrastaja kuvittelee, että tässä on oikotie onneen, niin on syytä aina muistaa, että myllyyn ne rahat pitää kuitenkin sijoittaa, jos haluaa kunnollista espressoa. Niche Zeron kumppanina Kompresso esimerkiksi toimii varsin kivasti. Jos haluaa juoda espresson vain satunnaisesti silloin tällöin, ja kotona on jo valmiiksi hyvä espressokelpoinen mylly, niin Kompressoa kannattanee kokeilla. Jos myllyä ei ole, niin Kompresso/Aergrind-kombo toiminee aika mukavasti ja hinta lienee jotain vähän reilut pari satasta.

Korvaako Kompresso kotona espressokeittimen ihan aikuisten oikeasti? Ehkä, jos ei halua sijoittaa 'keittimeen' kuin 75€. Caravelistani maksoin vain naurettavat 200€, joten jos olisi pakko valita jompikumpi, niin suosittelisin kotikäyttöön ennemmin sitä. Retki-/matkaespressoon taas Kompresso sopii oivallisesti. Halpa, kevyt (128g) ja yllättävän toimiva ratkaisu. Helppo putsaus tuo lisää kätevyyttä. Mainittakoon, että sillä ei kyllä tehdä kuin yksi espresso kerrallaan. No, eipä tehdä Caravelillakaan. Enkä tee kyllä Rocketillakaan, että se siitä.

Olen saanut kerta-annoksena Kompressoon mahtumaan hyvin lähelle 18g, josta olen uuttanut n. 35g espressoa, kun olen kaatanut vekottimeen kuumaa vettä 60ml rajaan saakka. Itse tykkään kuitenkin vähän tiukemmista espressoista, joten 50ml rajakin ajaa asiansa, mutta en ole mitannut, paljonko silloin tulee kuppiin. Maku on kuitenkin tiukempi, mikä sopii itselleni. Kovin tummia paahtoja en ole (enkä aiokaan) kokeillut. Niiden kanssa suositeltu 60mm toiminee kenties paremmin. 17.8g annostuksella sai jo tosissaan vähän puristaa, että espresson sai uutettua. 15g annostuksella ja samalla jauhatusasetuksella, jota useimmiten käytän sähköisten espressokeittimien kanssa Niche Zerolla, en tarvinnut vartalon massaa lainkaan puristusapuna. Vähän jo veikkaan, että 17g ja 50ml saattaa olla tuleva lähtökohtainen standardini. Huomattakoon tosin, että en ole käyttänyt testailessa ja leikkiessä kovin tuoreita papuja, vaan jotain reilun kuukauden vanhoja paahtoja.

Kaiken kaikkiaan ihan positiivinen tuttavuus ja se saanee paikan rinkassani ja etenkin matkalaukussani, sitten joskus kun matkalaukulle on taas käyttöä. Krinderiä en ole vielä testannut. Ulkoisesti päätellen sekin vaikuttaa kelpo tuotteelta, mutta sen jauhatuksesta on paha sanoa mitään pelkkien ulkoisten havaintojen perusteella.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E