Hei vaan kaikille. Useamman vuoden ajan miettinyt kahviharrastusta ja kipinä iski kerralla, kun tuli Youtubesta katsottua kertalaakilla "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -sarja.
Hommasin alkuun Hario V60:n ja Cremasta muutaman pussin papuja testiin. Myllynä toimii Hario Canister -käsimylly. Nyt on muutaman päivän Creman House Blendia kokeiltu ja maku on uutena harrastajana oikeinkin hyvä, mutta jotain tunnun tekevän väärin. Viimeisissä kokeilussa myllystä on kiinniasennosta käännetty säätömutteria 2 kierrosta auki.
Mitä olen koittanut katsella sopivaa jauhatuskarkeutta, tuo vaikuttaa jopa hiukan hienommalta jauhatukselta, mitä monissa näkemissäni pour over -videoissa. Läpimenoaika on kuitenkin kovin vikkelä. Käytän myllyn mukana tulleita Harion suodatinpapereita, jotka kastelen etukäteen lähes 100 asteisella vedellä. Kahvia tulee valmistettua vain itselleni, joten olen mennyt suhteella 15g kahvia, 200g vettä. Suhde on tiukempi, mitä näkee suositeltavan (1:17 perusohje vähän joka paikassa), mutta pienemmällä kahvimäärällä lopputuote jää vetiseksi. Käynnnistän kellon, kun aloitan kahvin kastelun. 45-50g vettä ja 45s blooming-vaihe. Tämän jälkeen kaadan loput vedet rauhallisesti ja hiukan heiluttelen/varovasti sekoitan slurryn. Kahvi on pannussa jo 2 minuutin kohdalla, joten eikö tämä ole aivan liian nopea uuttoaika? Hienommalla jauhatuksella aika lienee kasvaisi, mutta olen ymmärtänyt, ettei kamalan hienoa pour overissa pitäisi käyttää. On tuo ehkä hiukan karkeampaa, kuin perussuodatinkahvi, mitä kaupoissa myydään, mutta pour over videoista mielestäni yhä jäädään.
Missä siis vika? Liian pieni valmistusmäärä? Kuitenkin liian karkea jauhatus? Myös kahvia menee tosiaan enemmän, mitä ohjeissa. Liekkö näillä sitten väliä, jos lopputulos miellyttää, mutta väkisellä tulee mieleen et jotain nyt tehdään väärin ja haluaisi ne virheet korjata.
Kuva jauhatuksesta:
