Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Tietynlainen tampperi hakusessa  (Luettu 475 kertaa)

Arttusakari

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Tietynlainen tampperi hakusessa
« : Joulukuu 26, 2020, 09:24:01 ap »

Olen jo pari vuotta etsinyt passiivisesti 58mm (tai 58,5mm) tampperia, joka olisi kalibroitu tietylle painolle ja olisi lisäksi level tamper. Markkinoilta tuntuu löytyvän molempia, mutta ei yhdessä.
Haussa olisi siis tampperi, joka tuottaisi aina saman paineen kakulle ja laittaisi sen myös automaattisesti leveliin.

Täällä joku saattaisi osata auttaa, kun tuntemus välineistöstä tuntuu olevan kohdallaan.

Kirjattu

tpm

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 16
Vs: Tietynlainen tampperi hakusessa
« Vastaus #1 : Joulukuu 27, 2020, 11:24:21 ap »

Eazytamp https://www.eazytamp.com.au/, Bravo tamper https://www.wholelattelove.com/products/bravo-espresso-tamper-aluminum-handle-58-5-mm-matte-black ja The Force tamper http://www.therisingforce.cn/product/60622640869-804298976/_The_Force_Tamper_Automatic_Impact_Coffee_Tamper_with_Autoleveling.html nyt ainakin. Hinta on kaikissa melko tuntuva ja saatavuudesta en osaa sanoa. Forcen toimintaperiaate on mielenkiintoinen ja hieman erilainen.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 27, 2020, 11:45:02 ap kirjoittanut tpm »
Kirjattu

opheinonen

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 259
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2049
Vs: Tietynlainen tampperi hakusessa
« Vastaus #3 : Joulukuu 27, 2020, 21:23:03 ip »

Mielestäni nämä ovat hieman turhia rakkineita. Tamppaus on kuitenkin vähempi tärkeä kuin hyvä distribuution hyvällä myllyllä. Napakka tamppaus ja suoraan ehdottomasti. Vino tamppaus kun voi aiheuttaa ongelmia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

tpm

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 16
Vs: Tietynlainen tampperi hakusessa
« Vastaus #4 : Joulukuu 28, 2020, 11:04:19 ap »

Ketju luisuu sivuraiteille, mutta koska käsittääkseni jopa vastasin AP kysymykseen ensimmäisessä vastauksessani (tyhjentävästi?), tämä sallittakoon.

Mielestäni nämä ovat hieman turhia rakkineita. [...] Napakka tamppaus ja suoraan ehdottomasti. Vino tamppaus kun voi aiheuttaa ongelmia.
Etkös sinä puhu itsesi tässä jo pussiin? ::) Eikös nuo kaksi mainitsemaasi ongelmakohtaa ole juuri ne, jotka nämä rakkineet pyrkivät ratkaisemaan? Jousi kertoo mikä on sopivan ”napakka” tamppaus ja asemointilevy varmistaa että tamppaus on ehdottoman suoraan sihtiin nähden.

Se, että liikutaanko tässä jo turhan pitkällä vähenevän tuoton lain vaikutuspiirissä, jääköön jokaisen itsensä ratkaistavaksi. Itselleni vastaus on toistaiseksi ollut ”kyllä”, sillä markkinoilla olevien tamppereiden hinta on mielestäni aivan liian kova näennäiseen saavutettuun hyötyyn nähden. En kuitenkaan kiistä etteikö niistä voisi olla hyötyä.

Omassa elämässäni on vastikään herännyt tarve uuttaa kahvini yksikätisesti. Kaikki paitsi tamppaaminen onnistuu. Jokin tällainen rakkine yhdistettynä tamppaustelineeseen voisi avustaa tuossakin, ja mikäli halvempia malleja olisi kaupan, olisin sellaisen varmasti jo hankkinut. Kädettömyyteni on toivottavasti kuitenkin vain väliaikaista, joten toistaiseksi tyydyn vain opettamaan lapseni käsittelemään hylätyksi jättämisen tuntemuksia ;D

Muiden tarpeet eivät välttämättä ole ohimeneviä ja saattavat kääntää vaa’an hankinnan puolelle, kovasta hinnasta huolimatta.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2020, 11:11:52 ap kirjoittanut tpm »
Kirjattu

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1539
Vs: Tietynlainen tampperi hakusessa
« Vastaus #5 : Joulukuu 29, 2020, 16:35:16 ip »

Omassa elämässäni on vastikään herännyt tarve uuttaa kahvini yksikätisesti. Kaikki paitsi tamppaaminen onnistuu.
Itselläni oli aiemmin RegBarberin tampperi VST sihtiin mitoitettuna. Eli perustampperi, mut sopi sihtiin näppärästi (kallis oli ostaa, mutta kiva katsella ja käyttää).
Olen käynyt molempien käsien kanssa leikkaukset, joissa siirrettiin jänteitä jne. Eli olin pitkään ilman vasenta taikka oikeaa, tuli opeteltua tamppaaminen pöydällä. Ei siinä mun mielestä kummoista ollut, nakukahvaan tamppasin, kahvan toisen puolen alle pyyhkeen hetkeksi. Sit jos oli nokallinen kahva, niin tamping stationiin kahva ja siihen suora painallus. En juuri voimakkaista tamppauksia teekkään, sellaisia "napakoita" ettei kamat leviä sieltä, sit loppuun pyöräyttäen kiillotus.
Joskus oli klikkimatto, johon mittasin henkilövaa'an kanssa 5/10/15/20kg. Sittemmin tuo matto jäi, veikkaan et tamppaus on nykyään siinä 5kg paikkeilla.

http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
Tuolta eräs vanhempi tamppaus juttu by Socratic.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 29, 2020, 17:29:10 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Arttusakari

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Vs: Tietynlainen tampperi hakusessa
« Vastaus #6 : Joulukuu 29, 2020, 23:41:52 ip »

Kiitos hyvistä vastauksista, painin tpm kanssasi saman haasteen ympärillä ja siitä tämä intoilu. Taidan toistaiseksi jatkaa Toman tyyliin pyyhekikkailulla.
Välineistönä on Vbm domobar junior ja Eurekan Atom, kahvini tilaan paikalliselta paahtimolta.
Kirjattu