Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä  (Luettu 332 kertaa)

pasi_a

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
  • Brewing Espresso & Pour over
Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« : Syyskuu 15, 2020, 12:15:31 ip »

Miten tehdään onnistuneesti enemmän kuin 250g kahvia kerralla, esim 400g?

15g/250g/2:30 onnistuu erinomaisesti V60 01 suppilolla.

Mutta. Joskus pitäisi tehdä enemmän kahvia kerralla. Esim. 24g/400g alle kolmeen minuuttiin, V60 02 -suppilolla yleensä yritän.
Tämä ei onnistu millään. Uutto hidastuu ja menee pitkäksi, jopa jumittaa lopussa.

Käyttämäni vesi on niin kuumaa, kuin kiehuvasta saa. Karkeammaksi jauhamalla nopeutettua toki saa, mutta maku hajoaa. Vinkkejä? Mitä teen väärin? Mitä kannattaa kokeilla? Miten sinä saat tuon onnistumaan?
Kirjattu
ECM Synchronika | Eureka Olympus 75 | Wilfa Svart Uniform | Demoka M203 | Hario V60 | Kalita | Sibarist | Chemex | Acaia Pearl | Acaia Lunar

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 77
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #1 : Syyskuu 15, 2020, 17:22:04 ip »

Paras ratkaisu on laadukkaampi mylly, joka ei tuota niin hienoa pölyä sivutuotteena. Tuo hienojakoinen kahvipöly on se mikä tukkii veden virtauksen.

Auttavia keinoja on ainakin suppilon napauttaminen pystysuunnassa pari kertaa uuton loppuvaiheessa. Kierteen aikaansaaminen kaatotekniikalla tai vaikka ihan lusikalla. Veden kaataminen keskelle suppiloa varsinkin loppuvaiheessa.
Kirjattu

pasi_a

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
  • Brewing Espresso & Pour over
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #2 : Syyskuu 15, 2020, 19:05:09 ip »

Kiitos hyvistä ideoista. Mitä mieltä palstalaiset ovat tämän jauhatuksen laadusta? :)

Kirjattu
ECM Synchronika | Eureka Olympus 75 | Wilfa Svart Uniform | Demoka M203 | Hario V60 | Kalita | Sibarist | Chemex | Acaia Pearl | Acaia Lunar

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1518
    • Nonsensopedia
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #3 : Syyskuu 15, 2020, 21:59:48 ip »

Sen mitä nyt veikkaan kuvasta, niin näyttää pressokarkeudelta itselle. Siinä nyt tulee karkeudessa helposti tota hajontaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2356
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #4 : Syyskuu 16, 2020, 10:37:34 ap »

Näistä karkeuksista mitään tietämättömänä Olympus 75 sopii huonosti tuohon hommaan??
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

pasi_a

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
  • Brewing Espresso & Pour over
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #5 : Syyskuu 16, 2020, 14:12:57 ip »

Näistä karkeuksista mitään tietämättömänä Olympus 75 sopii huonosti tuohon hommaan??

Olet oikeassa. Olympus on meillä espressomyllynä. Käsiuuttoihin myllynä on tuo Demoka m203, jossa taitaa olla 49 mm terät.
Kirjattu
ECM Synchronika | Eureka Olympus 75 | Wilfa Svart Uniform | Demoka M203 | Hario V60 | Kalita | Sibarist | Chemex | Acaia Pearl | Acaia Lunar

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2356
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #6 : Syyskuu 16, 2020, 16:58:38 ip »

Olet oikeassa. Olympus on meillä espressomyllynä. Käsiuuttoihin myllynä on tuo Demoka m203, jossa taitaa olla 49 mm terät.

Haha, ok.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

pasi_a

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
  • Brewing Espresso & Pour over
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #7 : Syyskuu 16, 2020, 21:59:07 ip »

Kokeilin muuten tänään Sibaristan suodatinpaperilla, jonka olin jotenkin unohtanut yhtenä vaihtoehtona nopeampaan uuttoon. Ero oli aivan selvä V60-paperiin verrattuna, ja uutto siis nopeutui. Hakemalla vielä oikean jauhatuksen tästä voisi tulla jonkinmoinen ratkaisu isompiin kahvisatseihin. Tilaisin myös tasapohjaisia Kalitan #185 suodatinpapereita, jos ne pärjäisivät (tasapohjaisina) paremmin mahdollisen kahvipölyn (fines) kanssa. Center pour tuntuu vaikuttavan myös paljon tukkeutumisen välttämiseen (kiitos jpetrow).

https://www.artisancafe.fi/product/sibarist-fast-speciality-coffee-filter/
Kirjattu
ECM Synchronika | Eureka Olympus 75 | Wilfa Svart Uniform | Demoka M203 | Hario V60 | Kalita | Sibarist | Chemex | Acaia Pearl | Acaia Lunar

pasi_a

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
  • Brewing Espresso & Pour over
Vs: Käsiuuton skaalautuminen, 400 grammaa vettä
« Vastaus #8 : Syyskuu 18, 2020, 15:17:15 ip »

Wilfa Svart Uniform. Vahva suositus tuolle vehkeelle, jos teet käsiuuttoja!
Onhan se sanottu 1000 kertaa, että mylly on kahvin tekemisessä ehkäpä se kaikista tärkein komponentti. Nyt tämä on koettu taas konkreettisesti omakohtaisesti.
Käsiuuttojen maku nousi aivan eri tasolle, kun vaihdoin myllyn tuohon Wilfaan. Uuton jumiutuminenkin näyttää olevan historiaa. Jeee!
Kirjattu
ECM Synchronika | Eureka Olympus 75 | Wilfa Svart Uniform | Demoka M203 | Hario V60 | Kalita | Sibarist | Chemex | Acaia Pearl | Acaia Lunar