Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa  (Luettu 17381 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #15 : Marraskuu 19, 2007, 14:30:04 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Tuli muuten mieleen tuosta papumassan ja erillismittauksen välisestä erosta, että tarvitaanko tietoa pavun sisälämpötilasta? Olisiko se mahdollista mitata poraamalla pieni reikä yhteen papuun ja laittamalla termoelementti sinne.


Tietysti tuota voisi simuloida jollakin termoelementin päälle laitettavalla massalla joka imisi lämpöä itseensä samassa tahdissa kahvipavun kanssa. Kahvipapuun porailu voi olla vähän hankalaa, varsinkin kun jokaista paahtoa varten pitäisi porata uusi papu. Mutta tuo papumassan seassa oleva mittari antaa tarpeeksi tarkan tiedon paahdon etenemisestä. Se laitteen oma mittari on huono, sillä se mittaa vaan sisäänpuhaltavan ilman lämpötilaa - mikä tietysti voi poiketa tuon papumassan lämpötilasta paljonkin - eikä sen kautta saa näinollen kovinkaan hyödyllistä tietoa paahtokammion tapahtumista.

Itseasiassa sen papumassan lämpötilan ei tarvitse olla edes tarkka - kunhan se on vain jollain tavalla toistettava mittaus - eli jos ensimmäinen raksu tulee ensimmäisessä paahdossa mittarin näyttäessä vaikka 77:ää ja toinen raksu sen näyttäessä 999:ää niin se tekee sitten saman toisessa paahdossa. Tällöin tietää jatkossa lopetella paahtoa tuossa hieman ennen 999:iä mikäli ei halua toiseen raksuun mennä. Mutta ainahan tietysti on mukavampaa jos lämpötilalukemat ovat vähänkin lähellä todellisuutta. :)

Lainaus käyttäjältä: Pentu

En kyllä tunne tuota I-Roastin kytkentää, mutta oliko tuossa yllä jokin numero pielessä. Neljän voltin ero voi kyllä hukkua jo jännitemittareiden välisiin eroihin ja näin isojen vastuserojen käyttö ei varmaan suosi samanlaista profiilia?


Tai sitten se kertoo vain siitä että eri laitteet eivät ole identtisiä (nämä kun eivät mitään kovin "hienoelektroniikka" loppujenlopuksi ole). Toinen laite vain käy kuumempana kuin toinen vaikka tökättäisiin samaan pistorasiaan kiinni.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #16 : Marraskuu 20, 2007, 16:43:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tietysti tuota voisi simuloida jollakin termoelementin päälle laitettavalla massalla joka imisi lämpöä itseensä samassa tahdissa kahvipavun kanssa.

Tämä oli ensin mielessä itselläkin, mutta siinä taitaa tulla liikaa parametreja eikä se välttämättä anna sittenkään luotettavaa tulosta nykyiseen verrattuna.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Kahvipapuun porailu voi olla vähän hankalaa, varsinkin kun jokaista paahtoa varten pitäisi porata uusi papu.

Niinpä ja se elementin kiinnitys pitäisi tiivistää, ettei lämpö pääse sisään kuin pavun kuoren kautta. Mutta jos tieto sisälämpötilan kehittymisestä vielä edelleen lisäisi käsitystä profiilien vaikutuksesta paahtumisen onnistumiseen...
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky