Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Keittimen peruspuhdistus  (Luettu 5596 kertaa)

Kotimies

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 39
Keittimen peruspuhdistus
« : Helmikuu 05, 2007, 13:35:27 ip »

Takaisinhuuhtelun saloja on käsitelty kiitettävästi ja kaikki sitä tarvitsevat osannevat sen suvereenisti ;-)

Mutta entä se koneen eli keittimen, kahvan ja filttereiden peruspuhdistus. Millä aineella ja miten keittimen sisäkalut puhdistetaan? Kuinka usein? Pitääkö kahva ja filtteri olla silloin paikallaan vai puhdistetaanko ne erikseen? Mitä muuta pitää mahdollisesti ottaa irti ja puhdistaa erikseen? Pitääkö tämän puhdistuksen lisäksi hoitaa kalkinpoisto omana asianaan?
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vast:Keittimen peruspuhdistus
« Vastaus #1 : Helmikuu 05, 2007, 13:46:07 ip »

Samalla aineella kuin takaisinhuuhtelukin tehdään, tai ruokasoodakin käy. Kahva, filtteri ja jakosihti jynssätään kuumalla vedellä, pesuaineella ja harjalla ja kun gruppo on auki, pääsee jynssäämään sen tiivisteineen myös gruppoharjalla. Vesisäiliön pesu astianpesuaineella kuuluu itselläni samaan projektiin. Tämä on asiallista tehdä suunnilleen viikottain kotikäytössä.
Kirjattu

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vast:Keittimen peruspuhdistus
« Vastaus #2 : Helmikuu 05, 2007, 23:58:07 ip »

Niin ja siis tarkennuksena, että sillä takaisinhuuhteluaineella putsataan vaan niitä grupossa kiinni olevia osia: showerscreenia, filtteriä, kahvaa jne.

Koneen sisälle ei saa laittaa takaisinhuuhteluainetta. Aine kuplii aika kovasti liuetessaan, joten saattaa aiheuttaa probleemia?  Ainakaan sen ei pitäisi mitenkään hyvin toimia, koska tarkoitus on irrottaa kalkkikiveä.

Koneen läpihuuhtelussa käytetään jotain sopivaa happoa. Sitrushappo tai siihen perustuva kaupallinen puhdistusaine lienee paras, koska sitrus ei maistu mitenkään pahalle. Jos perinteiseen tapaan käyttää etikkahappoa, niin sitten saa huuhdella todella hyvin ettei tarvitse juoda etikkakahvia seuraavan viikon ajan.

Suomalaisella vedellä kalkinpoistoa tarvitaan harvoin. Tarpeeton kalkinpoisto syö putkia ja muita osia. Toisaalta kun sitä laiminlyö riittävän kauan, niin kone voi mennä täysin tukkoon ja sittenpä onkin aika hankala saada mitään puhdistusainetta kulkemaan läpi. On aika hiton hankala sanoa mikä oikea väli on. Jos pumppu alkaa kuulostaa siltä kuin sen tekisi normaalia tiukempaa puskea vettä läpi, niin silloin on syytä viimeistään putsata. Ja jos taas putsatessa vaikuttaa siltä että sieltä ei irtoa yhtään kalkkia, niin sitten se on ollut turha - mutta tämän toteaminen ei ole kyllä mitenkään helppoa. Ainoa tapa saada varmuus on purkaa kone ja katsoa miltä putket näyttävät.

Kahva voi olla kiinni myös läpihuuhtelussa, irrottaahan se happo siitäkin epäpuhtauksia. Ei kuitenkaan kauhean tehokkaasti, koska grupossa ongelma on rasva, johon tarvitaan emäksistä pesuainetta eli ruokasoodaa tai kaupallista takaisinhuuhteluainetta.

Tämä kaikki perustui haperoon lukiokemiaan ja perusjärkeilyyn. Olisi kiva jos joku oikeasti kemiaa tms. tunteva tarkentaisi/korjaisi. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)