Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?  (Luettu 3465 kertaa)

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« : Marraskuu 08, 2019, 21:09:58 ip »

Tuli tehtyä ihan huikea löytö! Elektra microcasa ilmeisesti pre 2005. Edit. 2009

Mitä rasvaa kannattaa käyttää männässä?

 Ebay ja Espressocare näytti tarjoavan joitakin varaosa vaihtoehtoja. Onko muita hyviä paikkoja?

Edellinen omistaja ei ollut avannut ikinä kuulemma. Kun avasin männän oli sylinteri ja mäntä täynnä mustaa/valkoista/vihreää kalkkia.

Edit. Koko kone sitruunahapolla ja hinkkaamisella puhtaaksi, toimii ku junan vessa! Ja tiivisteet pitää kuin uudet. Kannattaa puhdistaa, ihan loistolaite ;D

Laittakaa YV jos vaihto kiinnostaa, itseä kiinnostaisi rotary kone!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 26, 2020, 13:18:09 ip kirjoittanut samuelnurmi »
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #1 : Marraskuu 09, 2019, 12:11:27 ip »

Hiano on peli!

Rasvaksi ilman muuta Molykote 111
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #2 : Marraskuu 09, 2019, 15:37:52 ip »

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #3 : Marraskuu 09, 2019, 18:21:46 ip »

kiitän  ;D
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #4 : Marraskuu 11, 2019, 00:09:12 ap »

Samanlaisen aikoinaan omistanut.
Molycotea jos laitat grupon tiivisteelle vähänkin, niin seuraavilla kerroilla kannatan portafiltteristä kiinni pitämistä, samalla kun kahva nousee.
Oma PF otti ja kiertyi auki, rikkoi essokupin matkallaan, lensi n.5m.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Kirjattu

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #6 : Joulukuu 29, 2019, 13:14:52 ip »

Millaisella annostuksella ja tamppauksella on tullut paras espresso levalla? Itsellä tuoreet pavut ja kahvi maistuu kohtuulliselle mutta cremaa ei juurikaan tule  ???
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #7 : Joulukuu 29, 2019, 13:47:20 ip »

Crema nyt voi olla kahvityypistä kiinni. Ei joka pavusta tule cremaa.
Omat hatarat  kokemukset sanovat että iso annos ja kevyt tamppaus tuottaa enemmän cremaa ja helpottaa kaikkea, kuin päinvastainen.
Laitteeseen en ota kantaa, kun en ole moista koskaan nähnytkään.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #8 : Joulukuu 30, 2019, 13:37:31 ip »

En ole vielä tavannut kahvinpapua, joka ei tuoreena tuottaisi cremaa paineen alla uutettaessa.

Mulla oli Pavoniin siirtyessä alussa vähän hakemista kun paineessa oli kyse näppituntumasta. Cremaa alkoi syntyä kun jauhoin lopulta tarpeeksi hienoksi. Näkemättä uskoisin, että crematon shotti johtuu matalasta paineesta. Kaikkein eniten paineen syntyyn taas vaikuttaa se, kuinka vahvasti kahvi vastustaa virtaavaa vettä. Tähän pääsee vaikuttamaan jauhatuksella, annostuksella ja tamppaamisella. Tässä järjestyksessä.

Miksi tamppaus on listan viimeisenä? Jos kahvikakku kestää ja alkaa hiljalleen päästä nestettä läpi vasta paineen noustessa useampaan bariin, siihen kohdistuu voima joka vastaa yli sadan kilon tamppausta.

Annostusta säätämällä voi vaikuttaa siihen, mihin tahtiin kahvi valuu ja kuinka paljon vastusta vedelle syntyy. Tässä tulee sitten vastaan muutama juttu: ensinnäkin kuinka paljon filsuun mahtuu kahvia. Toiseksikin se, että mitä isompi panos kahvia on, sitä isompi vesimäärä tarvitaan kaikkien hyvänmakuisen shotin kannalta oleellisten makujen irrottamiseen. Tässä on koulukunta- eli mieltymyseroja sekä kahvilaatu- ja paahtoastekohtaista varianssia, mutta alkuun pääsee sillä että tavoitteena on saada kupissa oleva juoma massaltaan noin kaksinkertaiseksi (1,5-2,5)  niin, että valuma-aika on 20-30 sekuntia.

Ensisijainen väline paineen varmistamiseen ja uuttoajan säätöön on jauhatus. Eli jos cremaa ei tule niin hienommalle vaan. Kun pidetään annokset (kahvin määrä ja juoman koko) vakioina, on myllyä säätämälllä helppo hakea kohdalleen oikea uuttoaika juuri kyseiselle kahville.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #9 : Joulukuu 30, 2019, 18:17:13 ip »

Kiitos vastauksesta!

Elektran tuplakoriin meni max 17~18g kahvia siten että kahvi osuu sihtiin. Sain aika täydellisen makuista cortadoa nyt 13.8g annostuksella (ebaystä 4€ todella hyvä/tarkka ja pieni vaaka, linkkaan mielelläni jos joku etsii halpaa vaakaa) ja tekemällä 2 tosi lyhyttä kahvavetoa ja yhden täyspitkän, hain näillä lyhyillä uuton alkuun täyttä ja tasaista painetta (jostain brittifoorumilta poimittu vinkki), kun jousi hoitaa sitten paineen laskun shotin loppua kohti ;D

Crema juurikin valitettavasti jäi haaleaksi näissä hyvänmakuisissa shoteissa. Crema haaleampi mutta maku parempi kuin vanhalla Oscarilla missä oli 8bar kahvasta.

 Täytyy yrittää kellottaa ja ottaa kellotuksessa huomioon vetoaika toiselle shotille. Täytyypä koittaa ottaa vieläkin hienommalla jauheella ja kevyemmällä tamppauksella. Myllynä wilfa svart uniform toimii tosi hyvin single shot tyylillä ku voi papua vaihtaa melkein lennosta.

13.8g toimi robert's coffeen habanerolle, mutta hassusti cafetorian caramelo (espressoon) antaa about saman kakkutilavuuden vasta 15g annoksella (karkeuskin eri tässä tietysti) tiedä sitä sitten mistä johtuu ;D. Koin että näillä 13~15g annoksilla tulokset oli parempia kun täyteen ahdatulla juuri ja juuri lukittuvalla kahvalla jossa on 18g.

Jatketaan kokeilua ja kahvan vetelyä. :D
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 30, 2019, 18:29:37 ip kirjoittanut samuelnurmi »
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #10 : Joulukuu 30, 2019, 21:46:07 ip »

voisko noi alun lisävedot rikkoa kakun? Oon kyllä itsekin kokeillut kaiken maailman fellinejä, puolifellinejä ja ilman puristamista pois gruposta ihan asiallisella menestyksellä mutta aina jää sellainen fiilis että koska nää pumppailut saa kahvin kanavoitumaan...

Mulla on Pavonin parina samainen mylly, useimmilla pavuilla asetus 3 palvelee 14-15 gramman kahviannosta ja 30-33 gramman juomaa. Tämä tulee kivasti yhdellä vedolla. Sen verran isot portaat Wilfassa on espressoon että pitää hienosäätää shottia kohdalleen annostusta muuttamalla - se on ihan ok kunhan vastaavasti laskeskelee uusiksi juoman tavoitepainon.

En tiedä, onko tästä apua mutta mun rutiini Pavonilla on seuraava:
Preppaan kakun sihdissä kahvan ollessa tyhjänä koneessa.
Kahva irti ja sihti paikalleen, vähän vettä ulos gruposta.
Kahva koneeseen niin että vipu on vain hivenen alle ”hana auki”-pisteen.
Piiiiiitkä esiuutto, eli hana auki. Joskus voi tulla ekat tipat tän päätteeksi ulos, useimmiten ei. Vaaka ja kuppi alle.
Aletaan painaa, tässä pääsee ”paineprofiloimaan” tai kompensoimaan jauhatusta...
Irti vivusta ja kuppi+vaaka pois kun juomaa on tarpeeksi.

Pitkä esiuutto on kai jousikoneellakin tehtävissä? Toi paine/flowrate-kompensointi tietysti ei.

Noin ylipäätään mun kokemus on ollut että vipukoneella cremaa on vähemmän ja se katoaa nopeammin kuin pumppukoneiden kanssa. Tiedä sitten, miksi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #11 : Joulukuu 30, 2019, 22:42:22 ip »

Shottirutiini vaikuttaa tosi pätevältä. Mulla tulee esiuutossa aina tippoja selvästi, täytyy koittaa vieläkin kireämmälle että saisi ne juuri ja juuri tulemaan(nyt 4)! Täytyypä yrittää aamukahviin tota superpitkää esiuuttoa jännittämällä olemattomalla hauiksella kahvaa alhaalla niin pitkään että nousee hiki pintaan ;D Elektran jousi on kyllä sulava, mutta on siinä voimaakin!

+ Aamulla ehottomasti uutena myös kokeilen vaakaa kupin alle , tähtään tohon 33grammaa. Voi olla että tuplaveto mulla liian pitkä.

Mylly on kyllä tosi tosi hyvä koska papujen vaihtaminen on helppoa ja laatu tasaista, taisinpa jopa ostaessa lukea teikäläisen kirjottaman arvostelun jos muistan oikein. ;D

Toivottavasti yritys palkitaan ja tuloksena ennenpitkää syntyy täydellinen espresso (hyvä ei riitä)! 8)
Ehkä se on kai niin, että maku on tärkeämpi kuin ulkonäkö/crema
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #12 : Joulukuu 31, 2019, 00:28:42 ap »

Mcal:lle on ominaista tuo pitsimäinen crema pinnassa. Ennen kuin itse vuosia sitten ostin koneen, luin jostain netistä sen "God shoteista", joille tyypillistä on tuo paine millä puskee kakun läpi.
Creman toki saa, kun hommaa robustalla höystettyä, sen itse tein kun oli tarve harjoitella arttia. Sain itse mukaan 2- ja 3-reikäisen pillin nupin, jälkimmäistä tuli käytettyä.
Vipu alas, odottaa että pari tippaa alkaa nakussa näkyä, sit irti. Tuplakorilla taisin vetää puolesta välistä uudestaan alas.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

samuelnurmi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #13 : Joulukuu 31, 2019, 00:44:12 ap »

Robusta myös kokeiluun, kiittos vinkistä!   ;D Seuraavaksi googleen god shot katotaan mitä tulee!

Edit:
Aamukahvit onnistu paremmin kuin koskaan, kiitos! Piiiiiitkä esiuutto, 14g annos ja kierämpi jauhatus (kireys 3) + olematon tamppaus käytännössä tasoitus vain. Vaa:lla 33g kahvia, ai että kui hyvät kahvit tuli.

Löysin jostain foorumilta että pitkät vedot rikkoo kakun? Ja Cappuccinoon suositeltiin lyhyitä vetoja, päätin kokeilla tätä. Vedin puolesta välistä 3 vai olikohan 4 kertaa. Kun 33g oli täynnä otin kupin pois alta ja tipottelin loput jätemukiin.

Maito onnistui kerrankin hyvin?? 3 reikäsellä suuttimella suutin melkein keskelle kannua + 30° kallistus. Tätä pitää vielä hiota.

Lisäsin tähän muutaman kuvan aamun väkerryksestä!
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 31, 2019, 10:28:21 ap kirjoittanut samuelnurmi »
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Ensikertalaiselle Elektra Microcasa vinkkejä?
« Vastaus #14 : Joulukuu 31, 2019, 11:59:25 ap »

Joskus kun on ollut kanavoimistendenssiä, olen vetänyt oman koneeni kahvan grupontäyttymispisteeseen tooosi hitaasi ja heti kun olen kuullut ääntä, pyssännyt, näin olen ajatellut saavani todella hitaasti ja hellävaraisesti täyttyvän grupon.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::