Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 22933 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1377
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #105 : Huhtikuu 24, 2019, 13:33:58 ip »

Voi tosiaan olla mahdollista että todella vaaleapaahtoisesta pavusta ei ehdi n. 25s aikana liueta riittävästi aromeja veteen.

Juhamokkatyyppisestä vaaleasta filtteripaahdosta ei ole ihan helppo saada uutettua espressokeittimellä kunnollista lopputuotetta.
En toki tunne lainkaan kyseisen laitteen sielunelämää. Jos kyseessä on laite, jolla saa valutettua niin espressoja kuin suodatinkahviakin, niin olettaisin että siinä on tehty kompromisseja ainakin jomman kumman suhteen. Valmistustapana ne ovat hyvin erilaiset ja vähän epäilen, että tuskinpa Jura on pakannut samoihin kuoriin myllyn lisäksi kahta erilaista kahvinkeitintä. Pahoin pelkään, että markkinointihenkilöt ovat antaneet ymmärtää, että keittimestä on enempään kuin mikä vastaa todellisuutta. Sen vuoksi vähänkin monimutkaisemmat kahvinvalmistuslaitteet (lue: muut kuin tippa-automaatit) kannattaisi ostaa erikoisliikkeistä, koska silloin ainakin myyjä tietää, mitä on myymässä.

Itse valuttelen vaaleita filsupaahtoja n. 40s ja silloinkin lopputulos toisinaan jää turhan happamaksi. Ja näin siis puoliautomaattisella espressokeittimellä ja erillisellä laatumyllyllä, joilla pääsen itse vaikuttamaan lähes kaikkiin prosessin vaiheisiin. Automaattikeittimillä säätöjen optimointi on käsittääkseni hankalampaa ja rajoitettua ja olen ymmärtänyt, että useimmat automaattien käyttäjät jonkun hyvin käyttäytyvän pavun löydettyään pitäytyvät melko pitkälti siinä.

Voi olla, että jollain vähän tummemmalla - kenties italotyyppisemmällä - pavulla voi päästä helpommalla, jos sellainen kahvi sopii omaan makupalettiin. Myöskään kahvin tuoreuden merkitystä ei kannata aliarvioida. Marketeista ei kannata ostaa papuja, jotka on paahdettu yli kuukausi sitten. Sen tuoreempaa ei ole helppoa löytää kuin erikoisliikkeistä, joista taas kannattaa ostaa papuja, jotka on paahdettu max. 1 viikko aiemmin.
Paahtimoiden myymälät ja verkkokaupat ovat toimiva vaihtoehto tuoreiden paahtojen löytymiseen.

Jekhkin vinkkiä kannattaa kokeilla. Kun saa aikaiseksi kelvollisen espresson, niin laimentaa sen kuumalla vedellä americanoksi. Se voisi toimia paremmin kuin espressoautomaatin "suodatinkahvi". Sekään tuskin auttaa siihen, että kahvipapuja kuluu enemmän. Se johtuu valmistustavasta.

Vaikka jauhatuksen säätää kaikkein hienoimmalle on kahvi edelleen laimeaa. Olen vertailun vuoksi kokeillut syöttää Juraan ohisyötön kautta normaalia jauhettua Juhlamokka 8g/125ml, ja tästä tulee myös laihaa.

Jauhatuksen säädöllä ei juurikaan ole vaikutusta kahvin vahvuuteen, vaan sitä säädellään kahvin ja veden suhteella. Jauhatuksella vaikutetaan makuun, eli siihen tuleeko kahvista hyvää, vai yli-/aliuuttunuttta. Yliuuttunut kahvi maistuu kitkerältä, aliuuttunut happamalta. Jos kahvi maistuu laihalta, vettä pitää vähentää tai kahvia lisätä.
 
Toki, jos jauhatus on aivan päin honkia ja kahvi lurahtaa läpi hulauksessa, niin silloin juuri mitään ei ehdi uuttua ja kahvista tulee niin laihaa, ettei sitä voi edes sanoa kahviksi - ja myös päinvastoin, jos jauhatus on niin tiukkaa että kuppiin tulee reilussa minuutissa vain muutama tippa mustaa tervaa, niin silloin kahvi on vähintäänkin vahvahkoa - ja muutenkin todella pahaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E