Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Jamaica blue mountain  (Luettu 5404 kertaa)

Meritaimen

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Jamaica blue mountain
« : Huhtikuu 27, 2019, 01:43:57 ap »

Hei!

Ostin paikallisesta myymälästä (Jamaikalta) pussillisen Jamaica blue mountain -kahvia, ja kysyisinkin nyt arvoiselta lukijakunnalta, että miten pavuista kannattaisi valmistaa kahvia. Join toisessa myymälässä espresson, eikä se oikein vakuuttanut. Onko kokemuksia?

Nim. pavut polttelee jo pussissa..
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Jamaica blue mountain
« Vastaus #1 : Huhtikuu 27, 2019, 10:23:55 ap »

Jos ne polttelevat edelleen pussissa, niin oli ainakin tuoretta. Kannattaa antaa asettua muutama päivä.  ;D

Pitää tietysti kysyä vastakysymys, että mitä menetelmiä ja välineitä on käytettävissä? Ja kuinka tummaksi/vaaleaksi kahvi on paahdettu?

Suodatinmenetelmät tai miksei pressopannukin tuovat kahvista kuin kahvista sen omat maut hyvin esille. 99% maailman espressosta uutetaan päin mäntyä, joten yhden kupillisen perusteella ei koko menetelmää kannata tuomita kyseiselle kahville epäsopivaksi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Jamaica blue mountain
« Vastaus #2 : Huhtikuu 28, 2019, 19:46:16 ip »

Sanoisin, että kannattaa lähteä liikkeelle sellaisella valmistusmetodilla, jonka hallitsee. Blue Mountain on sen verran arvokkaampi papu, ettei sillä ehkä kannata lähteä opettelemaan ainakaan vaikeampia metodeja.

Markuksen kysymys paahtoasteesta on relevantti. Mikä valmistusmetodi mielessä kahvi on paahdettu? Jos pavut on paahdettu espressokeittimelle, niin silloin tietysti se olisi hyvä lähtökohta valmistaa espressoa tai vaikka cappuccinoa. Kuten edelläkin todettiin suurin osa espressoista on täyttä kuraa johtuen osaamattomuudesta, joten jos jossain kahvilassa sai huonon espresson, niin siitä ei voi vetää kovin paljon johtopäätöksiä (paitsi sen, että huonon espresson saaminen sattumanvaraisesti valitussa kahvilassa on varsin todennäköistä).

Jos papuja on paljon ja nimenomaan haluaa kokeilla, mitä kaikkea siitä voi saada irti, niin Aeropress on varsin moneen taipuva kahvilaite. Itse tykkään käyttää Aeropressin kanssa metallifilttereitä, mutta toiset taas paperifilttereitä. Paperi suodattaa kahvin rasvoja, joten maku on aika erilainen.

Pressokeitin toisaalta on vekotin, jonka kanssa ei ole ihan helppo mokata, jos noudattaa jotain tolkullista ohjetta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Jamaica blue mountain
« Vastaus #3 : Toukokuu 04, 2019, 23:16:05 ip »

Pressokeitin toisaalta on vekotin, jonka kanssa ei ole ihan helppo mokata, jos noudattaa jotain tolkullista ohjetta.

Muistuipa mieleen, että tämä ohje voisi toimia hyvin:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=st571DYYTR8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=st571DYYTR8</a>

https://www.youtube.com/watch?v=st571DYYTR8
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E