Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hario V60 reseptit ja tekniikat  (Luettu 1813 kertaa)

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Hario V60 reseptit ja tekniikat
« : Tammikuu 17, 2019, 11:50:53 ap »

Postipoika toi tänään Hario v60 keittimen oliivi standilla. Nyt sillä pitäisi oppia lähes 10 vuoden tauon jälkeen oppia valmistamaan suodatinkahvia. Tosiaan suodatinkahvia ei ole tullut valmistettua juurikaan noin 10 vuoteen. Sellainen uistikuva on, että suodattamalla oli helpompi tehdä kunnollista kahvia kun valmisti isomman määrän. Sellainen noin 4 kuppia alkoi olla hyvää ja jos valmisti 1-2 kuppia, niin tulos oli vähintäänkin välttävä.

Mikäs tuollaiselle Harion v60 keittimelle on minimi määrä jonka saa vielä kohtuudella onnistumaan. Voiko jopa tehdä sellaisen 200-250g valmista kahvia ja maku vielä ok.

Jokusen videon olen katsllut ja niissä valmistavat useasti noin 350g ja enempi.

Hyviä reseptejä otetaan tässä alkuun vastaan.

Sellaiseen käsitykseen ole videoista tullut, että hieman kaupan suodatinkahvia hienommalla purulla pitäisi lähteä liikkeelle. Suodatuksen jälkeen puru pitäisi vissiin näyttää kostuneelta hiekalta ja jos näyttää mutapaakulta, niin alkaa olla liian hienoksi jauhettua. Ollaanko tuon karkeuden kanssa yhtään kartalla.

Oli tuo standi muuten livenä isomman kokoinen kun kuvittelin.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #1 : Tammikuu 17, 2019, 12:38:02 ip »

Nyt on ensimmäinen uutto tehty.

Kahvia 17,4 g.
Vettä 280 g.
Uuttoaika 3min 30 sek. mukaan luettuna 50 g alkukastelu puruille.

Lopputulos voittaa juhlamokan, mutta ei lähelläkään sitä mitä samoista puruista tein aamulla Aeropressillä. Maku on hieman tunkkainen ja yliuutettu.

Purut näyttivät myös enempi siltä mutasilmältä kun kostealta hiekalta. Seuraavaan taidan muuttaa sitä jauhatusta pari napsua karkeammalle ja muutellaan sen jälkeen sitten jotain muuta jos ei parannusta tule.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #2 : Tammikuu 17, 2019, 13:59:00 ip »

Nyt latasin uudet sumpit. 17g kahvia ja karkeampaa. Näytti melkein kaupan suodatinjauhatukselta jo. Ei ehkä kuitenkaan niin karkeaa.

280 g taas vettä. Uutto-aikaa en saanutkun puntarin kello ei jostain syystä käynnistynyt vaikka mielestäni sitä nappia painoin. Uutto olu kuitenkin selvästi nopeampi.

Maku. Hmm. Ei juurikaan kuitenkaan parempi ja kaukana siitä mitä Aeropressillä tuosta purusta irti saa.

Harjottelut jatkuu illemmalla.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 615
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #3 : Tammikuu 17, 2019, 14:50:23 ip »

Mä teen käytännössä pelkästään pour overia ja olen suodatinkeittelyssä testaillut talven ajan 4:6 -metodia, joka omaksi ihmetyksekseni tuntuu toimivan aika hyvin uuton säädössä.
https://youtu.be/wmCW8xSWGZY

Tuo ei ehkä auta tuossa vaiheessa prosessiasi mihinkään, liian finesseä jos hommat on karkeasti pielessä.

Ei mulla ole myllyn säädöistä antaa yhtään mitään muuta neuvoa kuin testaa ja vaihda karkeutta. Veden ja kahvin suhde vaikuttaa ihan toimivalta lähtökohdalta. Minusta iterointia auttaa jos pyrkii menemään reippaasti yli toiseen suuntaan. Ennemmin heiluriliikkeellä kohdalleen kuin pyrkimällä lähestyä tilannetta yhdestä suunnasta maltillisesti.

Muuttujiahan tuossa on aika määrät. Veden lämpötila on yksi ja itselläni kun on käytössä kaksi erilaista kokoonpanoa (kaksi asuntoa), niin ne toimii parhaiten huomattavan erilämpöisillä vesillä.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #4 : Tammikuu 17, 2019, 18:28:40 ip »

^ Täytyy tutustua tuohon videoon.

Nyt tein vain 16g purua ja samalla jauhatuksella. Tällä kertaa sain ajankin päälle ja 2min 36 sek kesti uutto. 280 g vettä.

Tällä kertaa kahvi oli jo parempaa vaikkakin vieläkin maussa mielestänis ellainen yliuutetun tunkkaisuus.

Seuraavaan kokeiluun taida pari napsua tehdä taas karkeammaksi jauhatusta. Mitäs raati on mieltä onko tuo uuttoaika vielä hieman pitkä noin vähälle vesimäärälle.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #5 : Tammikuu 17, 2019, 20:11:13 ip »

Näitä videoita taas tässä katselen. Hieman isommalla vesimäärällä tekevät kun minä. Ehkä pitää koittaa sitäkin, mutta tuolla 280 vesimäärällä tulee aika ok kuppi kappia. En viitsisi tehdä  itään 360 g keitoksia kun en niin paljoa kahvia juo kuitenkaan kerralla. Saattais harjoitukset tehdä isommalla ja kun oppii, niin sitten säätää vähän pienemmäksi kahvimäärää.

Olen näissä videoissa näkevinäni hieman karkeampaa jauhatusta kun minulla on. Huomenna pitää kokeilla taas hieman karkeampaa. Ehkä se vie sitä yliuutetun makua pois noista keitoksistani.

Tällä videolla kaveri pitää tärkeänä, että kakku on uuton jälkeen tasainen heikkakakku. Itselläni on tänään kakut olleet enempi sellaisia, että syvä kuoppa keskellä ja purut nousseet suodattimen reunoille.  Pitää varmaan kokeilla tuota lusikalla sekoittamista uuton aikana huomenna myös. Jos sillä saisi sitä kakkua vähän tasaisemmaksi.


https://youtu.be/c0Qe_ASxfNM

Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1492
    • Nonsensopedia
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #6 : Tammikuu 17, 2019, 23:17:44 ip »

Pitääkin kaivella kalita esiin ja tyypittää siihen tämä 4:6 10g setistä (10x3x6=180). Ton viimeisen kolme "pulssia" meinasin kyllä tiukentaa kahteen.
Noh, testien makuun huomenissa :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #7 : Tammikuu 18, 2019, 18:54:41 ip »

Jatketaampa harjoituksia kun saadaan uutta papua taloon. Aloin ihmettelemään kun kaikki kerrat kahvi maistuu tunkkaselle ja pahalle. Testasin Aeropressillä. Sama paskanmaku suussa. Se on vika nyt tässä pavussa.

Creman Intian monsuunia. Minulla on Intian monsuunia ollut ennenkin muualta ostettuna ja ne on olleet ihan kelvollista kahvia. Tämä on kumminkin maultaan kitkerää ja tunkkasta. Sama millä tekee.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1361
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #8 : Tammikuu 18, 2019, 23:11:40 ip »

Jatketaampa harjoituksia kun saadaan uutta papua taloon. Aloin ihmettelemään kun kaikki kerrat kahvi maistuu tunkkaselle ja pahalle. Testasin Aeropressillä. Sama paskanmaku suussa. Se on vika nyt tässä pavussa.

Creman Intian monsuunia. Minulla on Intian monsuunia ollut ennenkin muualta ostettuna ja ne on olleet ihan kelvollista kahvia. Tämä on kumminkin maultaan kitkerää ja tunkkasta. Sama millä tekee.

 ;D

Mulla on sellainen periaate, että monsuuni pysyköön Intiassa.  ;) Jotkut siitä tietty tykkää, mutta oma näkemykseni on, että sen maku muistuttaa aivan liian paljon tumpattua sikaria, hautausmaan multaa yms.

Hyvä kahvi (imho) tulee pääsääntöisesti 'Afrikan Sarven' alueelta, tai Keski-/Etelä-Amerikasta vähintään +1700m korkeudelta (tuli)vuorten rinteiltä ja niistäkin hyvin tarkasti ja äärimmäisin hyvin perustein valituilta alueilta. Oman topikkinsa aihe kenties, jossei sellaista jo ole... ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #9 : Tammikuu 19, 2019, 08:53:07 ap »

Säätelin myllyn lähemmäksi Aeropressin karkeutta. Kyllä sillä aika juotavan kahvin sai tuosta Intian monsuunista. Sellainen yliuuton maku katosi kun ei anna sen lillua Aeropressissä kauaa ja ja sen verran hienona, että luovuttaa maun kuitenkin lyhyessä ajassa. Tuolla tekniikalla tuo tulee kyllä juoduksi. Eilen olin valmis heittämään jo 800g jäljellä olevaa roskikseen, mutta ehkä minä tuon sitten pressillä keittelen kitusiin ja jatketaan Hario-harjoituksia sitten jollain muulla purulla. Sillä se uuttoaika venyy sellaiseksi, että makuja löytyy lähinnä tunkkaisuudessa ja kitkeryydessä.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #10 : Tammikuu 20, 2019, 10:25:12 ap »

Annoin tälle monsuunille vielä mahdollisuuden Hariollakin. Tällä kertaa säädin todella karkeaksi. Vähintään sellanen Pauligin suotatinkahvin karkeus. Vertailukohtaa ei nyt kotosalla ollut.

18 g. Purua.
300 g vettä.
Uttoajaksi muodostui noin 2minuuttia 30 sekunttia. En ole varma mihin tipotteluun se laskeminen lopetetaan.

Yllätyksekseni sain parhaan tähän astisen kahvin tuosta monsuuni pussista. Näyttäisi, että tämä monsuuni ottaa yliuuttosta kitkeryyttä varsin nopeasti. Aeropessillä hieno jauhatus josta maku nopeasti veteen ja nopeasti painallus perään tai suodatin uuttaminen tarpeeksi karkealla purulla antaa kuitenkin varsin juotavan kahvin. Ei niin hyvän, että välttämättä tätä Creman versiota lisää ostaisin, mutta kyllä tämä nopeauuttoisena kaikki markettikahvit voittaa.

Monsuunia on jäljellä vielä ainakin ensi viikoksi. Saa nähdä nostaako tämä vielä päätä lisääkin ensimmäisen tylyn tuomion jälkeen. No tästä pitää oppia ainakin se, että ei heti tuomitse jotain kahvia jos ei siitä saa irti kun kuraa vanhoilla tekniikoilla. Vanhoja kikkoja rajustikkin muuttamalla jostain kahvista näköjään saattaa löytää kuitenki jos nyt ei aivan helmiä, niin varsin juotavaa kahvia kuitenkin.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #11 : Tammikuu 20, 2019, 12:18:52 ip »

Saattoihan se olla aluksi liian tuorettakin.

Kovin tummapaahtoisia kahveja on kutakuinkin mahdoton jauhaa niin, ettei mukaan tulisi kohtuu paljon hienoa, joka yliuuttuu helposti. Olettaisi siis toimivan paremmin nopeammilla uuttotavoilla.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #12 : Helmikuu 10, 2019, 20:25:05 ip »

Nyt on vajaa kilo keitelty jo Creman Jawalaista. Tällä pavulla kaikki menee about kuten noissa youtuben videoissakin. Se Intian monsuuni käyttäytyi täysin erilailla kaikessa. Se jatkoi turpoamista ja kuohumista vielä paljon sen jälkeen kun esim tällä Jawalaisella pavulla. Myöskään uuton lopputulosta ei oikein meinannut Intialaisella saada mitenkään sellaiseksi, että lopussa olisi tasainen kakku filtterissä. Jos sitä ei sekotellut loppuun saakka se keräytyi aina reunoille ja keskelle jäi kuoppa.

Ihan kelpo kahvia tuolla Hariolla saa vaikkakin tällä Jawalaisella pavullla saan kyllä paremman kupillisen aikaan Aeropressillä. Se taas saattaa olla vielä harjoituksen puutetta.
Kirjattu

testostenori

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #13 : Huhtikuu 15, 2019, 10:38:49 ap »

Itsellä tuo tetsu kasyan 4:6 resepti käytössä nykyisin lähes joka uutolla, sillä pääsen mielestäni parhaisiin tuloksiin. Oma V60 on se tetsun hieman uudelleen muotoilema musta keraaminen, kovin suurta eroa en kyllä huomannut muoviseen normi v60 verrattuna.

 
Kirjattu

testostenori

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hario V60 reseptit ja tekniikat
« Vastaus #14 : Elokuu 12, 2019, 10:13:02 ap »

James Hoffman julkaisi hiljattain mielenkiintoisen videon V60n tekniikasta.

https://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo&feature=youtu.be

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 08, 2019, 23:47:06 ip kirjoittanut testostenori »
Kirjattu