Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Olympia Cremina (vai muu vipukone)  (Luettu 7780 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #15 : Marraskuu 06, 2018, 12:29:57 ip »

Olen huvikseni laskeskellut, että jos Pavonin vipua painaa 6 kilon voimalla, saadaan uuttopaineeksi noin 4 kp. Tuplaamalla tietysti 8 kp, mutta sillon suonet jo hiukka pullistuu...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

SirHenry

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 111
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #16 : Marraskuu 07, 2018, 14:47:31 ip »

Tuolta löytyy Caravel uuttopainelaskelmia :
https://www.home-barista.com/levers/arrarex-caravel-t5752-1240.html

Eli noin 13kg puristuksella irtois teoriassa 9 Bar:ia, mutta en nyt omaa Caravelleä ihan lähtis noilla paineilla rankaisemaan.
Kirjattu
Arrarex Caravel | Vibiemme Domobar Jr 2B PID
Quamar M80E | IberItal Challenge

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #17 : Marraskuu 07, 2018, 22:16:17 ip »

Eli noin 13kg puristuksella irtois teoriassa 9 Bar:ia, mutta en nyt omaa Caravelleä ihan lähtis noilla paineilla rankaisemaan.

En minäkään Caravelilla kahvin valmistusta ehdottaisi voimamieskisojen uudeksi lajiksi. Itselleni riittää, että sillä saa erinomaisen espresson tehtyä. Se lienee olennaisinta.

Eikös Caravelissä saa itse päättää uuttopaineen, vai onko tuo vipu liian rimpula, että uskaltaisi kunnolla runtata?

Periaatteessa saa kyllä päättää paineen itse, kun Caravelissa ei ole jousta. Aika hyvin omani on aina pysynyt pystyssä, vaikka vähän turhan tiukkaa jauhatusta joskus on kokeiltu. Mutta hyvän kahvin tuottamiseksi Caravel ei oikeasti vaadi mitään urheilusuoritusta. Hyvät ja tuoreet raaka-aineet sekä kunnon mylly riittävät Caravelin kanssa pitkälle. Ennemminkin nostaisin esiuuton kontrollin Caravelin (ja monien muiden vipukoneiden) hyväksi ominaisuudeksi. Ns. "Fellini-pull" on termi, johon usein törmää vipukeittimien yhteydessä.

Esim. 9bar ei tietenkään ole mikään absoluuttinen parhaan mahdollisen espresson tae. Paineprofiloitavien keittimien omistajat ulkomaiden foorumeilla ovat keskustelleet tästä "jonkin verran".
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #18 : Marraskuu 08, 2018, 12:15:52 ip »

Esim. 9bar ei tietenkään ole mikään absoluuttinen parhaan mahdollisen espresson tae. Paineprofiloitavien keittimien omistajat ulkomaiden foorumeilla ovat keskustelleet tästä "jonkin verran".

Sopiva virtauma, millä paineella se nyt sitten tuleekin, lienee tärkeämpi. Ei tosiaan varmaan tarkka 9 baria ole mikään autuaaksi tekevä, mutta tuntuu että suuret poikkeamat, esmi. MCaLin 6 bar, vähän jännittäisi.

Ei oikein hankintaprosessi ala konvergoitua, mutta vaihtoehdot olen saanut aikaiseksi:

-Pavoni, hintaluokka 350-500€ uutena, pre-milleniumeihin en enää puutu
-Cremina, käytettyänä 600-2400€, uudehkot stabiilimpia, mutta jenkit nurisee laadun heikkenemisestä...
-PV, 1100€, minikokoisen grupon takia en harkitsekaan muuta kuin 2-gruppoista
-60-80-luvun isogruppoinen dipperi, 400-1000€, kunnostuksineen varmaan lähemmäs 1000€, susiruman voi saada halvallakin.

Valintaa hankaloittaa se, että laitteen täytyy olla joko matalampi, kuin 48cm tai vaihtoehtoisesti syvyyttä max 42 cm. Jopa viimemainitusta kuvittelen löytäneeni mitat täyttävän ehdokin. Sen sijaan Stregat, Londiumit ja kumppanit ovat sopimatton syviä ja korkeita  :(
Kirjattu

SirHenry

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 111
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #19 : Marraskuu 08, 2018, 14:16:08 ip »

Caravellen kohdalla ei taida olla kyse myöskään sopivasta virtauksesta, kun välillä tuntuu että jopa sellaisella lähestulkoon tukkoon menneellä uutollakin, joka tiputtaa pari pari tippaa sekunnissa, saa älyttömän hyvänmakuisen kupillisen.

Mutta Lasyn listaan voisin lisätä vielä Faema Faeminan, jos vanhojen koneiden kanssa kiinnostaa puuhastella. Oppimiskäyrä oli melkoisen jyrkkä sen kanssa, mutta hiton hyvän kupillisen sillä sitten sai kun oppi vain käyttämään ja myös maidon vaahdottaminen onnistuu. En tiedä onko muita koneita joissa boilerin lämpötilaa säädettäisiin suoraan ylipaineventtiilin vuodatuksella, mutta Faeminan kanssa se venttiilistä purkautuva vesihöyry oli jotenkin hauska piirre, vaikka aiheutti kyllä vähän vaatimuksia koneen lähellä oleville materiaaleille. Vähän kyllä harmittaa kun tuli myytyä kone pois.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 08, 2018, 15:24:21 ip kirjoittanut SirHenry »
Kirjattu
Arrarex Caravel | Vibiemme Domobar Jr 2B PID
Quamar M80E | IberItal Challenge

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #20 : Marraskuu 08, 2018, 16:16:06 ip »

Se piti vielä täydentää, että ensisijaisesti etsin Vivaldille korvaajaa. Pavoni ei kyllä omiin tarperisiin ainoaksi koneeksi riittäisi millään, Creminakin varmaan aika nihkeästi. Nuo "klubimalliset" varmaan sitten paremmin...
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #21 : Marraskuu 09, 2018, 09:40:42 ap »

Halvin Europiccola ei tosin ole mikään kauneuskuningatar, mutta nähdyistä pyynneistä päätellen hyvin arvonsa pitävä laite ;-)

Mitä yhteistä on Pavonilla ja Muumimukilla?

Molemmista pyydetään käytettynä enemmän kuin uutena  ::)
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #22 : Joulukuu 02, 2018, 20:18:08 ip »

Käyeteyn millenium Europiccolan tulin sitten kotiuttaneeksi viikkoja jatkuneiden neuvottelujen jälkeen  :o Lähes dekadin hintaero saman ikäiseen Creminaan olisi ollut liikaa. Käytetyt pontevecchiot olisivat olleet etusijalla, mutta ovat suunnilleen yhtä yleisiä kuin yksisarviset...
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 12, 2018, 09:00:55 ap kirjoittanut lasy »
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #23 : Joulukuu 12, 2018, 10:55:48 ap »

Mites elo on alkanut?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #24 : Joulukuu 12, 2018, 18:13:55 ip »

Ihan hyvin. Tuo koneen grupon lämpötila pinnasta mitattuna vakiintuu ajan kuluessa 85-90 asteen välille riippuen boilerin täyttöasteeta ja tähtien asennosta ja ehkä jostain muustakin(?). Kahvikin on alkanut jakaantua portafilterin nokkien välillä tasan, kun käänsin grupon suoraan.

Ilman mittaria en itse saa tuolla mitään aikaiseksi. Kellon käyttökin on aika väkinäistä kun muuttujia on niin paljon. Toki jos on aika odottaa, että lämpotila on todellakin vakiintunut ja tekee mittakipon kanssa lämmityshuuhtelun, voinee päästä tyydyttävään tulokseen.

Mittarin ja/tai lcd-tarran kanssa olen saanut SQM:n Red Brickistä hyvinkin maukasta. Creman laatu ei tunnu korreloivan kahvin maun kanssa odotetusti. Tuntuisi, että mitä vaatimattomampi crema, sitä parempi maku. Tämä on kyllä vielä aika mutua ja saattaisi toisella kahvilla olla toisin.

Mini V. on alennettu maitokahvikoneeksi keskipaahtoisille halpispavuille. Otin jopa esiuuttokammion pois, jotteivat pääsisi kitkeröitymään.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #25 : Joulukuu 12, 2018, 21:19:00 ip »

Tuosta cremasta ja vivusta tulee niin mieleen Elektra MCaL. Silloin kun shottia työsti, niin lopussa "god shot"'ssaoli sellainen pitsimäinen crema pinnalla.
Välillä tekis mieli vieläkin niitä essoja, mutta kun on tottunut näihin _paksumpiin_, niin niillä mennään.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #26 : Joulukuu 13, 2018, 13:33:16 ip »

Kattelin kuvia ja ihmettelen, onko tuo käytännössä vähän sama, kun Pavoni?
Lämpöjen mittaaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kauan kesti, ennenkun älläsin, että vettä pitää laskea ulos niin kauan, että gruppo hiukan "roiskaisee".
Silloin vesi on "jossakin" sadan asteen paikkeilla ja uutossa ulostuleva vesi ehkä sen reilut 90 astetta. Aina osuu (se eka shotti). Toinenkin vielä menee, sitten on liian kuuma useimmiten.
Voiko tätä kokeilla Creminassa?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #27 : Joulukuu 14, 2018, 08:50:46 ap »

Kattelin kuvia ja ihmettelen, onko tuo käytännössä vähän sama, kun Pavoni?
Lämpöjen mittaaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kauan kesti, ennenkun älläsin, että vettä pitää laskea ulos niin kauan, että gruppo hiukan "roiskaisee".
Silloin vesi on "jossakin" sadan asteen paikkeilla ja uutossa ulostuleva vesi ehkä sen reilut 90 astetta. Aina osuu (se eka shotti). Toinenkin vielä menee, sitten on liian kuuma useimmiten.
Voiko tätä kokeilla Creminassa?

Niin pavonin europiccola juurikin siis tuli taloon, Cremina ois ollut liian kallis  ::) Creminassa gruppo olisi ollut vesitäytteinen männän yläpuoleleta, kuten kai ihan ekoissa pavoneissa(?). Nykypavoneissa grupossa on kai höyryä.

Yllättävän kuumaksi tuo pitää tosiaan saada, olen tosin eri mieltä mittaamisesta. Riippuu tietenkin siitä, mitä tavoittelee, mutta kahvista riippuen uuttolämpötilalle pitäisi mielellään saada 2-3 toistettavissa olevaa arvoa, minkä olen kokenut vaikeaksi ilman mittausta. Scasella tai vastaavallahan mitataan juurikin veden lämpötilaa sen osuessa kahviin. Tavoitearvot tuntuvat vaihtelevan jossain 87-97 välillä. 100 astetta tuntuisi mutuna olevan liikaa?!
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #28 : Joulukuu 14, 2018, 10:21:49 ap »

Juu, ja oikein.
Ei se vesi varmastikaan enää ulostulossa ole sataa astetta. Luulisi, että paremminkin sen 90 paikkeilla.
Tämä pirskahtelu luultavasti tapahtuu siinä kapeahkossa putkessa, joka tuo veden gruppoon?
Arvelisin, että tässäkin pätee suunnilleen se 10 asteen paikkeilla heiluva offset?
Noin toimimalla saan jokatapauksesa aina hyvän kupin.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« Vastaus #29 : Joulukuu 15, 2018, 21:37:42 ip »

Haeskelin aikani kuluksi oikeaa uuttolämpötilaa red brickille mini vivaldilla. Vaikuttaisi optimi olevan 93 tai 94 astetta. Sekä 91 että 96 menivät viemäriin. Eihän keitintä kalibroitu ole, mutta olen asettanut offsetin siihen, missä käyttäjien kalibroidut laitteet maailmalla ovat olleet.

En laittaisi kivitaloa pantiksi, että sokkotestissä erottaisin liian kuumassa tai kylmässä uutetun ilman verrokkia. Molemmat teki mieli kaataa pois. Kun lisäsin puoli tl sokeria, kylmässä uutettu muuttui sweet’n’sour bbq-kastikkeeksi  8) Kuumassa uutettu lähestyi sokerin myötä tusinakahviloiden espressoesityksiä, jotka myös yritän aina pelastaa ripauksella sokeria.

Päättelen, että tuo red brick saattaa olla hiukan haastava pavonilla vasta-alkajalle. Onkos kellään suositella harjoituksiin hyvää helppoa kahvetta?
Kirjattu