Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Olympia Cremina (vai muu vipukone)  (Luettu 7782 kertaa)

lasy

  • Vieras
Olympia Cremina (vai muu vipukone)
« : Lokakuu 31, 2018, 08:50:51 ap »

Vipukärpänen on puraissut pahemman kerran ja viimeaikoina on tullut selailtua mm. HB:n -keskusteluja aiheesta melko kiivaasti.

Mitkäs täällä on näkemys, ovatko Stregat ynnä muut tehneet Olympia Creminasta tarpeettoman reliikin, vai olisiko tuollainen vielä "järkevä" hankinta? Nyt puhutaan vanhoista laitteista, uuden laitteen 3200 euron hintalappu on turhan raju.

Näyttäisi siistikuntoisen 70-luvun alun vekottimen saavan kotiin kannettuna noin 700 eurolla, mikä on kuitenkin alle puolet esim. Stregan hinnasta, mutta edelleen aika tukku rahaa 35-vuotiaasta laitteesta...

edit. Muokkasin otsikkoa paremmin kuvaamaan keskustelun saamia käänteitä
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 08, 2018, 12:16:58 ip kirjoittanut lasy »
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #1 : Lokakuu 31, 2018, 11:17:35 ap »

Tietämättä asiasta mitään, en usko että kovin halvalla saa kunnolla kunnostetun vanhuksen.
Ja jos aikoo itse kunnostaa, niin siihenkin tarvitaan intoaa taitoa ja rahaakin. Luulisi että kunnostamaton ei voisi olla parempi kuin uusi Ponte Veccio, ja jos nysväys kiinnostaa, niin ehkä sitä mielummin tekisi kahvin parissa Pavonilla kuin laitteen purussa Olympialla?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #2 : Lokakuu 31, 2018, 16:04:36 ip »

Nysväyksen kun otit puheeksi. Alkaa vahvasti tuntua siltä, että nysväykeen ja kestittämiseen pitäisi olla eri laitteistot, mahdollisesti myös eri kahvit. Vaikuttaisi nimittäin siltä, että juuri millään kotivipukoneella ei tarjoile esim. neljää maitojuomaa kovin sujuvasti (6-8 tarvittaisiin jopa aika usein), ainakaan jos vertaa Mini Vivaldiin. Toisaalta, itse hartaasti ja vaivaa säästämättä paahdetut SO:t varmaan menisivät moisissa maitojuomissa sujuvasti helminä sioille.

Takaisin asiaan, millä keititmellä sitten nysväys olisi mielekkäintä? Pavoni voisi olla ihan hyväkin vaihtoehto, uudet ovat jopa ilmeisesti kohtuullisen stabiileja, mutta se muoviputki siellä grupon sisällä aiheuttaa henkistä pahoinvointia  :-[

Restauroitua Creminaa en ole nähnyt tällä puolen Atlantia myynnissä. Nuo 600-800€ haitarissa olevat ovat ns. alkuperäisessä käyttökunnossa. Luultavasti enemmän tai vähemmän kalkkisia ja boileri asbestiin kiedottuna.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #3 : Marraskuu 01, 2018, 08:51:28 ap »

Joo, kyllä se putki hiukan sielunelämää haittaa. Se on kuitenkin nyt putken kanssa paljon helpompi keitin. En vaihtaisi ogueen gruppoon takaisin. Ja mitään muuta haittaa siitä ei ole tuon henkisen lisäksi.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #4 : Marraskuu 01, 2018, 17:46:57 ip »

Pavoneista pienemmällä grupolla vissiin Eurobar Leva olis ainut stabiili vaihtoehto, mutta se on esteettisesti aika rajoittunut, eikä erityisen helposti hankittavissakaan  ::)

Uusi Europiccola on kieltämättä aika houkutteleva vaihtoehto, kun hinnan erotuksella tosi vanhaan Creminaan saisi vielä laadukkaan käsimyllyn...
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #5 : Marraskuu 01, 2018, 17:59:16 ip »

Halvin Europiccola ei tosin ole mikään kauneuskuningatar, mutta nähdyistä pyynneistä päätellen hyvin arvonsa pitävä laite ;-)
Mitä 8 sarjacappuun tulee, en haluaisi joutua moiseen rumbaan millään laitteella, mutta 4 cappua ja santsiessuja on tullut kyllä tehtyä, ja sekin on aina hiukan "uutta", kun aika harvoin tulee edes käytettyä sitä toista gruppoa...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #6 : Marraskuu 02, 2018, 16:59:35 ip »

Cremina on epäilemättä suorituskykyinen vipukeitin, mutta hintalappu tosiaan on melko suolainen.

Ponte Vecchion Lusso tai Export voisi olla edullinen vaihtoehto, olettaen että laadunvalvontaongelmat (https://www.home-barista.com/levers/ponte-vecchio-export-easy-to-use-harder-to-recommend-t35959.html) on saatu korjattua.

Toinen vaihtoehto on Elektran Micro Casa a Leva, joita foorumillakin on toisinaan ollut tarjolla suurinpiirtein tuohon 700€:n hintaan. https://www.home-barista.com/reviews/elektra-microcasa-leva-review-t33371.html

Kunnostettuja vintage-keittimiä kannattaa tutkiskella Francescon sivuilta: http://www.francescoceccarelli.eu/onsale_eng.htm
Toki, jos maitokahveja tahtoo, niin avoimella boilerilla varustetut keittimet (esim. Arrarex Caravel) eivät ole kovin soveltuvia, ellei sitten ole valmis keksimään jotain muuta konstia maidon vaahdottamiseen. Pelkkää espressoa varten vaikkapa juuri Caravel on mainio ja edullinen loistavaa espressoa tuottava pieni kapistus. https://www.home-barista.com/levers/arrarex-caravel-t5752.html
 
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #7 : Marraskuu 02, 2018, 20:43:51 ip »

Caravel, ja viereen tämmönen:



  ;D

Sitten vielä Robur jostain toiselle puolelle...

Nuo kaikki mainitut vipuvempeleet on tutkittu enemmän tai vähemmän huolella. PV:ssä oudoksuttaa laadun ohella minimalistiseksi mainittu annoskoko, tuplagruppoinen vähän auttaisi. Elektra olisi hieno, pohdin sen kohdalla makupaletin toimivuutta maitojuomilla; jotenkin olen mieltänyt, että capun pohjana saisi olla tuhdimpi esso, mieluummin kuin ”kirkas”. Voin olla myös väärässä.

Jim Schulman antoi jossain ymmärtää Stregan tehneen muista kotivivuista vanhentuneita, harmi kun niitä ei juuri käytettynä liiku. Uuteen pitäisi sitten käyttää veronpalautukset ja toivoa että Vivaldi löytäisi uuden kodin...

Pitäis päästä kokeilemaan jossain  :P
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #8 : Marraskuu 02, 2018, 21:31:22 ip »

Mulla taas on ollut käsitys että metsurilook-osasto karsastaa Stregoja ja taipuu Londiniumin suuntaan.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #9 : Marraskuu 02, 2018, 21:45:57 ip »

Yhden Elektra MCaL:n omistaneena voin olla samaa mieltä tuosta cappuccinon kanssa espressosta.
Kyllähän niitä joi, ja tehoja riitti hyvin höyryn kanssa. Mutta sitten kun maistoi toisella koneella tehtyä, niin ero oli iso. Ehkä yksi syykin siihen miksi vaihdoin pois.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #10 : Marraskuu 03, 2018, 11:53:34 ap »

PV Lusso.

Eipä ole kotikäyttöön (kohtuuhintainen) montaa muuta vaihtoehtoa, jos halajaa vipukeitintä ilman lämpöongelmia ja typeriä päristimiä. Välillä tuntuu siltä, että nuo valitukset työn laadusta saavat liikaa merkitystä itse lopputuotteen kustannuksella. Lusso kustantaa sen tontun verran. Ei paha, vaikka ei ihan premiumtasoa olisikaan.

ps. muistaakseni Teme aikoinaan esitteli sen LM GS3 -masiinan ja hämmästeli paikoin huonoa työnlaatua esim. porausten suhteen. Ja kyseessä oli paljon kalliimpi värkki. Ei varmaan kahvin makuun vaikuttanut.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #11 : Marraskuu 03, 2018, 16:45:31 ip »

Lähtee aihe vähän laukalle, mutta Etelä-Euroopassa on myynnistä useita tämän tyyppisiä laitteita:



Maksavat 100-900€ myös 1-grupposia on. Mikähän tommosessa vois mennä pieleen?
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #12 : Marraskuu 03, 2018, 18:30:38 ip »

Pitäydy tutussa merkissä grupon suhteen, jotta tiivisteiden ja muiden varaosien saanti olisi turvattua. Yksinkertaista tekniikkaahan nuo perinteiset vipukoneet ovat. Jos ei ole ihan ”kädetön”, niin hyvät mahikset vaikka itse kunnostaa vanhan koneen toimivaksi.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #13 : Marraskuu 04, 2018, 00:38:11 ap »

PV:ssä oudoksuttaa laadun ohella minimalistiseksi mainittu annoskoko, tuplagruppoinen vähän auttaisi. Elektra olisi hieno, pohdin sen kohdalla makupaletin toimivuutta maitojuomilla; jotenkin olen mieltänyt, että capun pohjana saisi olla tuhdimpi esso, mieluummin kuin ”kirkas”. Voin olla myös väärässä.

Sehän noissa vanhoissa vipukeittimissä saattaa olla, että usein annoskoko on aika pieni. Caravelissa käytän itse asiassa nakukahvan kanssa PV:n tuplafilsua, joka vetää suht helposti n. 15g. En ole koskaan kokeillut testata maidon kanssa, mutta voipi olla, että maku jäisi vähän ohueksi, mikäli pavut on paahdettu pohjoismaisen nykytrendin mukaisesti. Caravelin vakiofiltteri vetää muistikuvani mukaan vähän vähemmän kuin PV:n filsu.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

lasy

  • Vieras
Vs: Olympia Cremina
« Vastaus #14 : Marraskuu 04, 2018, 21:40:51 ip »

Eikös Caravelissä saa itse päättää uuttopaineen, vai onko tuo vipu liian rimpula, että uskaltaisi kunnolla runtata?

Elektran jousi tuottaa käsittääkseni aika maltillisen paineen, noin 6 baria aluksi (joissain yksilöissä vähemmänkin), josta alkaa alamäki. Olen ymmärtänyt, että juuri tuo matala paine tekee mausta sellaisen kuin se on. PV:ssä taitaa olla väkevämpi jousi, mutta en löytänyt tähän hätään mitään lukuja.

Pavonilla/Creminalla käsittääkseni saa aikaan 9 baria ilman, että tarvii katkoa päästään verisuonia, mutta lämpötilan säätö ei toki ole Caravelin luokkaa.

Onnistuisikohan jossainpäin Etelä-Suomea Caravelin kokeminen luonnossa?
Kirjattu