Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Paineet ja uuttoajat?  (Luettu 677 kertaa)

Auvo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Paineet ja uuttoajat?
« : Elokuu 26, 2019, 16:18:54 ip »

Olen keitellyt sumppeja Rocket Espresso Cellinillä ja tuloksena on tullut pääsääntöisesti aika hyviä shotteja. Crema voisi olla paksumpaa ja havahduin siihen että tuplashotin uuttamiseen menee vain 11-12 sekuntia. Tuli tietysti mieleen tutkia mistä painetta voisi hiukan laskea jolloin kaiketi vettä valuisi hitaammin grupon läpi. Toisaalta paineet ovat nyt mittarin mukaan ihan optimit (n 9-10 bar), joten tippuisikohan ne liian alas ja mitä siitä seuraisi. Onko tietoa, kokemusta ja/ tai ehdotuksia miten kannattaisi toimia?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paineet ja uuttoajat?
« Vastaus #1 : Elokuu 26, 2019, 18:26:11 ip »

Tuli tietysti mieleen tutkia mistä painetta voisi hiukan laskea jolloin kaiketi vettä valuisi hitaammin grupon läpi.

Vastoin arkioletusta paine ei vaikuta juurikaan uuttoaikoihin.

Lainaus
Toisaalta paineet ovat nyt mittarin mukaan ihan optimit (n 9-10 bar), joten tippuisikohan ne liian alas ja mitä siitä seuraisi.

Ei ole olemassa "optimipainetta". Eri paineet tuottavat erimakuista espressoa.

Lainaus
Onko tietoa, kokemusta ja/ tai ehdotuksia miten kannattaisi toimia?

Kannattaa kokeilla minkä paineisista espressoista itse tykkää. Toki papukin voi vaikuttaa siihen mikä on "paras" paine.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1362
Vs: Paineet ja uuttoajat?
« Vastaus #2 : Elokuu 26, 2019, 20:09:07 ip »

Onko jotain erityistä syytä siihen, miksi uuttoaikaa ei kannattaisi korjata tiukemmalla jauhatuksella, ja/tai isommalla annostuksella?

Yleensä niistä lähdetään liikkeelle. Toki jos kahvi maistuu hyvälle, niin miksi muuttaa asioita? Jos haluna on kokeilla asioita, niin sitten antaa mennä vaan, koska ainahan paineet saa nostettua takaisin aiemmalle tasolle, jos vaikutus ei ole toivottu.

Vipukoneissa paineet liikkuvat usein jossain 5-6 barin tienoilla, joskus alempanakin. Oma jouseton Caravelini tuskin ainakaan sitä yläpäätä kolkuttelee ja sen tuottama espresso on kerrassaan oivallista. Jokunen hetki sitten tuntui olevan maailmalla muodikasta tiputtaa myös pumppukoneiden paineita lähemmäs vipulaitteita.

Omassa Cellinissäni (rotaatiopumpullinen) laskin paineet aikoinaan kahdeksan tienoille, enkä ole katsonut tarpeelliseksi nostaa niitä ylemmäs.
Kuitenkin, jos on tarpeen valuttaa espressoa pidempään, tiukennan jauhatusta tai nostan annostusta. Todettakoon, että tuskin koskaan käytän papuja, jotka on paahdettu mediumia tummemmaksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Paineet ja uuttoajat?
« Vastaus #3 : Elokuu 27, 2019, 09:40:48 ap »

Näin on. Olen tiputtanut kotikoneeni paineen 8kp tasolle ja ensikerran, kun koppa pitää poistaa, pudotan vielä yhden kilon.
Silloinkaan ei vielä hätyytellä  vipupavonin uuttopaineita.
Ja tosiaan, uuttoaikaan ei kai vakuta juuri muut suureet, kuin jauheen määrä ja karkeus.  Ei siis edes tamppauskaan.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Auvo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Paineet ja uuttoajat?
« Vastaus #4 : Elokuu 27, 2019, 17:14:46 ip »

Kiitokset vinkeistä ja kommenteista! Annostusta olen kasvattanut jo ja taidan seuraavaksi ruuvailla paineita hiukan alemmas.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 259
    • Kahjona kahviin
Vs: Paineet ja uuttoajat?
« Vastaus #5 : Elokuu 28, 2019, 21:46:11 ip »

Kysytään nyt vielä tarkentavia kysymys: onko siis jaujatuskarkeus jo hienoimmalla mahdollisella? Kaikkein helpoimmalla pääsee espresson maun hakemisessa kohdalleen, jos lukitsee kahviannoksen niin, että se on optimaalinen käytettävään sihtikuppiin. Leikitään, että 18 grammaa olisi hyvä.

Sitten ruuvataan jauhatus sellaiseen kohtaan, että kuppiin tulee jossakin lähtökohtaisesti hyväksyttävässä ajassa (vaikka ensi alkuun 25 s) esim. 2 kertaa kahviannoksen massa. Tässä fiktiivisessä tapauksessa 36 g. Jotkut tummat kahvit voivat toimia vähän pienempinä/tiukempana, vaaleille taas voi olla hyvä kasvattaa kuppikokoa (puhutaan siis edelleen kahvista.) Jos maistuu hyvältä, voidaan lukita kuppikoko ja kokeilla vielä VAIN MYLLYÄ SÄÄTÄEN hidastaa tai nopeuttaa sitä, missä ajassa tämä toivottu määrä valuu kuppiin.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.