Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?  (Luettu 3069 kertaa)

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 84
Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« : Lokakuu 05, 2017, 12:03:22 ip »

Käytyäni pari kertaa syömässä legendaarisessa turkkilaisessa Atabar-raflassa Eerikinkadulla ihastuin jälleen levanttilaiseen eli balkanilaiseen kahviin. Löytyi myös kirpparilta ibrik eli briki eli cezve. Nyt tulee jokapäiväisen automaattikone-espresson lisäksi juotua päivällä päivällä kupillinen levanttilaista kahvia.

Mutta mistä Stadista löytäisi jauhettua turkkilaista/kreikkalaista/balkanilaista/levantilaista kahvia? Tähän mennessä olen löytänyt Kalasatamasta Ararat Bazaarista (Vanha talvitie 13 - 15) libanonilaista Hajjaria sekä kardemummalla että ilman sekä yhtä bosnialaista ja serbialaista kahvia. Näistä perus-Hajjar tuntuu tähän mennessä parhaalta (3,50 € / 200 gr).

Onko kellään hyviä vihjeitä muista levanttilaista hienoksi jauhettua kahvia myyvistä liikkeistä ja kahvimerkeistä? Pavut eivät tule kyseeseen, koska automaattikoneellani ei saa erikseen jauhettua papuja. Vaikka saisikin, jauhatus ei olisi riittävän hienoa.

Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1473
  • Kahviharrastaja
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #1 : Lokakuu 05, 2017, 12:27:36 ip »

Kannattaisiko ostaa turkkilaiseen jauhatukseen pystyvä mylly?

Muutamia kertoja olen itse ostanut turkkilaista jauhatusta paketissa, mutta laatu on ollut varsin heikkoa.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 84
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #2 : Lokakuu 05, 2017, 12:55:33 ip »

Kannattaisiko ostaa turkkilaiseen jauhatukseen pystyvä mylly?
Koetan minimoida laiteviidakkoa. Tuota kahvitomua kuluu nykykulutuksella niin vähän, että yritän pysyä valmiiksijauhetussa.

Löysin muuten googlaamalla toisenkin Lähi-idän maiden tuotteita myyvän liikkeen, Itiksen nurkilla, Espoossa ja Tampereella liikkeitä pitävän Alanya Marketin. Siellä on nettisivun tuoteluettelon mukaan ainakin libanonilaista Najjaria, turkkilaista Istanbulia, Türk Kahvesia ja Mehmet Efendin Kurukahvesia, kroatialaista Minas Kafaa, sekä kahta bosnialaista kahvia. Kreikkalaiset kahvit (mm. Loumidis) näyttävät puuttuvan, ehkä eivät mahdu samaan kauppaan, jossa myydään turkkilaista kahvia.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 06, 2017, 10:06:17 ap kirjoittanut julehti »
Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #3 : Lokakuu 05, 2017, 13:39:16 ip »

Kannattaisiko ostaa turkkilaiseen jauhatukseen pystyvä mylly?

Kannattaa muuten unohtaa länsimaiseen jauhatukseen suunnitellut myllyt, koska vaikka se turkkilainen kahvi onnistuu, niin tuolla omalla turkkialisella myllyllä tulee tasaisemmin ihan täys jauhetta ja kahvi kyllä paranee.

Tulevat parilla kympillä eBaystä turkista.

Lainaus
Muutamia kertoja olen itse ostanut turkkilaista jauhatusta paketissa, mutta laatu on ollut varsin heikkoa.

Kaksi kertaa paria erilasta jostain etnisestä kaupasta ostanut. Aivan luokatonta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 84
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #4 : Marraskuu 01, 2017, 22:40:30 ip »

No niin, nyt sitten pistin eBayhyn tilauksen turkkilaisesta käsimyllystä.

Kun se tulee, ilmeisesti kannattaa lähteä suhteellisen vaaleista pavuista liikkeelle. Onko jollain hyviä suosituksia?
Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #5 : Marraskuu 02, 2017, 14:41:20 ip »


Kun se tulee, ilmeisesti kannattaa lähteä suhteellisen vaaleista pavuista liikkeelle. Onko jollain hyviä suosituksia?

Turkkilainen on omaan makuun yksi anteeksiantavimmista kahvinvalmistusmetodeista joita tiedän. Herkästi jos on espressoksi vähän liian tumma omaan makuun, niin turkkilaisena menee vähän paremmin. Siihen tulee sellainen täyteläinen maku aika helposti ja mitkään oudot korostumat eivät lyö niin herkästi yli kuin espressona tai filtterinä.

Noin yleisesti turkkilaisessa toimivat selkeät maut minusta paremmin, mutta jos jossain tuppaa toimimaan vähän kaikki niin turkkilaisessa. Ainakin omaan makuun. Silti hyvät pavutkaan eivät hukkaan mene siinä. Jos tykkää afrikkalaisista, niin ovat ne hyviä turkkilaisessakin. Jos tykkää smootheista blendeistä, niin turkkilaisessa ne ovat edelleen hyvä.

Suosittelen kokeilemaan mitä on. Ainoa ongelma mihin saattaa törmätä, että hyvin tuoreet pavut pitää joillain pavuilla sekoittaa kerran vähän ennen kiuhautusta, koska saattavat tömähtää pohjalle ja miltei kiehahtaa siellä tuhnun seassa. En tiedä tarkasti, mutta vesi ei ilmeisesti pääse sekoittumaan tai jotain.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 84
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #6 : Marraskuu 02, 2017, 14:46:05 ip »

Ainoa ongelma mihin saattaa törmätä, että hyvin tuoreet pavut pitää joillain pavuilla sekoittaa kerran vähän ennen kiuhautusta, koska saattavat tömähtää pohjalle ja miltei kiehahtaa siellä tuhnun seassa. En tiedä tarkasti, mutta vesi ei ilmeisesti pääse sekoittumaan tai jotain.
Teen kahvin näin: ibrikiin vesi, päälle kahvitomu ja sokeri kellumaan ja sitten levylle lämpiämään. Kun kahvi kuohahtaa, kaadan kolmanneksen kuppiin ja kuohautan loput toisen kerran, sitten kuppiin. Vältän ehdottomasti kiehuauttamista. Ehkä tuo papulajien sekoittuminen ei tässä suhteessa aiheuta pulmia.
Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mistä saa levanttilaista kahvia ibrikiin/brikiin/cezveen?
« Vastaus #7 : Marraskuu 02, 2017, 14:51:08 ip »

Teen kahvin näin: ibrikiin vesi, päälle kahvitomu ja sokeri kellumaan ja sitten levylle lämpiämään. Kun kahvi kuohahtaa, kaadan kolmanneksen kuppiin ja kuohautan loput toisen kerran, sitten kuppiin. Vältän ehdottomasti kiehuauttamista. Ehkä tuo papulajien sekoittuminen ei tässä suhteessa aiheuta pulmia.

Itse jätän sokerin pois, sitä tarvitaan omaan makuun vain jos polttaa kahvia, mutta silloin menettää kahvistakin makua.

Muuten pistän purut päälle kylmään veteen. Annan hetken vajota ja sitten sekoitan. Kiuhautan ja valmis. Toisen kiehautuksen voi tehdä vähän pannusta ja pavuasta riippuen. Toisella pannullani se on ihan turhaa ja toisella se on joskus hyvä pistää ihan pienenä joidenkin papujen kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini