Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa  (Luettu 10668 kertaa)

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« : Marraskuu 21, 2017, 22:33:02 ip »

Nopeasti "ruokahalu kasvoi syödessä" :D

Pirtin pöydällä on paketista purettu La Pavoni Professional pre millemium malli. Vaimokin kelpuutti messinki-kupari- värimaailman.  Pitänee huomenna testata, tosin tiivisteet on tilattu Bulgariasta ja rasva amerikasta jotta pääsee huoltoa tekemään, tampperikin tulossa kiinasta. On tämä vaan maailmanlaajuista toimintaa!

Ei tuo keitin aivan onnettomassa kunnossa ole, kahva liikkuu kevyesti ja boileri on sisältä aivan puhdas, vastuskin kiiltää kuparisena. Myyjän mukaan laite on ollut omistajallaan vain koristeena, ei ole juuri käyttänyt.

Myllynkin päivitin saman tien KitchenAidista, käytetty Ascaso i-mini 1. Saas nähdä milloin alumiini-ihme saapuu. Voisikohan sen pinnan kuparoida - kiillotettu alumiini aiheuttanee hiukan helläsäröä.

KitchenAidin mylly toimii kuten foorumeilla kerrotaan. Välillä tekee oikein passelia jauhatusta mutta sitten ruuviin koskematta yht' äkkiä liki turkkilaista jauhatusta. KitchenAid os.Gaggia classic samalla jauhatussäädöllä ja samalla papupussilla laskee shotin läpi 5 sekunnissa tai on täysin tukossa. Se mylly jäänee Moccamasteria varten.

Nykyisellä systeemillä olen tehyt aivan hyvää maitokahvia: 1 dl maitoa muumimukiin, vaahdotus muki täyteen ja siihen 25 sek kahvia päälle. On maistunut. Pavonin kanssa sitten aion yrittää oikeaa espressoakin tehdä. Pavut ovat hiukan ongelma täällä pohjosessa mutta poikkesin Haaparannan kaupassa ja siellä oli parikymmentä papukahvilaatua myynnissä. Mikähän noista viidestä Lavazzan laaduista olisi kelvollinen peruskahvi opetteluun?

terv. noviisi Korpikylästä.

PS. Posti on tainnut melkolailla terästää, olisiko tuleva joulunaika aiheena. Keitin oli noudettu lähettäjältä Italiasta pe klo 14 ja se oli minulla porstuassa ti klo 14. Helsingistä 1,5 vrk Tornion peräkorpeen on uusi ennätys, aiemmin siihen on saatu kulumaan viikko.
Kirjattu

Alphie0

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #1 : Marraskuu 22, 2017, 07:43:03 ap »

Hauska kuulla uudesta vipuilijasta! Itselleni uusi Europiccola on tuloillaan Italiasta. Myllyn päivitys on ollut ilman muuta tarpeellinen kertomasi mukaan, mutta yhtälailla tuoreen pavun merkitys on todella suuri.

Oletko miettinyt kahvin tilaamista netistä tai jatkuvana toimituksena? Taatusti tuoretta papua saa ainakin Slurpilta suoraan postiluukkuun (toki ulkomaisia toimijoita on myös paljon, Has Beanista ja Tim Wendelboesta lähtien). Olen itse tilannut Slurpilta papuja yhteensä noin vuoden ajan ja olen ollut niihin pääasiassa tyytyväinen. Suurimpana plussana on kuitenkin se, ettei tuoretta paahtoa tarvitse metsästää kaupasta toiseen.
Kirjattu

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #2 : Marraskuu 22, 2017, 15:31:44 ip »

Kone testattu. Vaikuttaa hyvältä, ei pihise eikä vuoda mutta pitää vielä huuhtoa lisää että saa messingin maun pois.
Lidlin punaisesta karmean makuisesta pavusta Pavoni teki huomattavasti pehmeämmän makuisen kupillisen kuin Gaggia. Eroja toki on lämpötilassa ja uuttopaineessa jne... kaikessa.

Maidon vaahdotukseen pitää hiukan perehtyä, tuli suppeahko vaahto verrattuna Gaggian muovipilliversioon.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #3 : Marraskuu 22, 2017, 22:28:10 ip »

KitchenAidin mylly toimii kuten foorumeilla kerrotaan. Välillä tekee oikein passelia jauhatusta mutta sitten ruuviin koskematta yht' äkkiä liki turkkilaista jauhatusta.

Tämä kielii kovettuneen kahvipölyn poistamistarpeesta Kitchen Aidin teristä. Ainakin omassa Ascaso i Mini myllyssäni kovettunut pöly aiheuttaa sen, että terät ottavat yhteen ja ne kiristyvät myllyn käydessä ruuviin koskematta. Tämän havaitsee säätöruuvin pyöriessä itsestään hissukseen ja sykäyksittäin. Ei muuta kuin terät irti ja kovettunut kahvi pois. Se voi olla niin lujaan tiivistynyttä, että ei edes ensin älyä siellä olevan jotain ylimääräistä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 129
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #4 : Marraskuu 22, 2017, 22:47:09 ip »

Hauska kuulla uudesta vipuilijasta! Itselleni uusi Europiccola on tuloillaan Italiasta. Myllyn päivitys on ollut ilman muuta tarpeellinen kertomasi mukaan, mutta yhtälailla tuoreen pavun merkitys on todella suuri.

Oletko miettinyt kahvin tilaamista netistä tai jatkuvana toimituksena? Taatusti tuoretta papua saa ainakin Slurpilta suoraan postiluukkuun (toki ulkomaisia toimijoita on myös paljon, Has Beanista ja Tim Wendelboesta lähtien). Olen itse tilannut Slurpilta papuja yhteensä noin vuoden ajan ja olen ollut niihin pääasiassa tyytyväinen. Suurimpana plussana on kuitenkin se, ettei tuoretta paahtoa tarvitse metsästää kaupasta toiseen.
suosittelen myös kaffeboxia. Uskomattomia kahveja tullut solkenaan . http://www.kaffebox.no/
Kirjattu

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #5 : Marraskuu 24, 2017, 13:22:49 ip »

Pitänee tilauspapuihin perehtyä myöhemmin. Kun nyt ensin opin tekemään marketin Lavazzan espressopavuista sopivat jauhatukset ja kahvin valmistuksen niin sitten niitä nyansseja.

Muualta olen ollut lukevinani, että Pavoni tarvitsee hyvin hienoa jauhatusta, mutta tuntuu että jauhatus, jolla Gaggian klooni hurauttaa shotin läpi 10 sekunnissa niin Pavonin vipua ei hirviä painaa niin paljoa että kahvi tulisi ulos.

Olisiko tässä KitchenAidissa tehtaan säätämä uuttopaine aika korkea?

Mutta se on todettava, että Pavonin tuote kolmella kokeilemallani halvalla pavulla ei ole lainkaan niin kitkerä kuin KitchenAidilla tehtynä. Tätä pystyy juomaan ilman maitoakin. Mikä valmistuksen kohta vaikuttaa kitkeryyteen?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #6 : Marraskuu 24, 2017, 15:16:12 ip »


Mikä valmistuksen kohta vaikuttaa kitkeryyteen?

Paine, lämpötila, uuttoaika on kaiken kahvinvalmistuksen pyhä kolminaisuus. Espressossa mikä tahans noista saattaa helposti huonolla keittimellä olla syypää kitkeryyteen.

Papu ja jahatus toki myös, mutta keittimestä siis. Sihdit ja suodatus vähemmän itse kitkeryyteen, vaikka makuun muutenkin.


Olisiko tässä KitchenAidissa tehtaan säätämä uuttopaine aika korkea?

Paitsi tietysti, että eihän siinä painesihtiä ole? Se vaikuttaa karmealla tavalla makuun, vaikka ei nyt suoranaisesti kitkeryyttä sekään aiheuta. Enemmänkin sellaista "bodyttomyytta" tai "vetisyyttä" .. tavallaan.. Ei ihan kuvaavia noikaan. Vähän kuin musiikissa joku typerä luonnoton taajuusvaste tai jotain sellaista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #7 : Marraskuu 24, 2017, 15:29:18 ip »

Siitä kitkeryydestä. Pavonilla on uuttopaine pienempi ja grupon ja portafiltterin lämpötila matalampi. Veden lämmöstä en tiedä. Niin ja pienempään sihtiin menee vähemmän puruja.

Mutta tuloksena on että kahvista ei tule niin pistävää kuin Gaggialla. siinä ei ole painefiltteriä. Taitaa olla laimeampaa ja kevyemmin uutettua. Mutta juotavuutta kyllä parantaa. Kunhan hankin taas tuoreita laatupapuja niin sitten on hyvä katsoa saako Pavonilla niistä maun irti vai jääkö laimeaksi.

Miten muuten painekatkaisun toiminta, tässä virta katkeaa hiuksen paksuuden ennen 1 bar ylipainetta ja palaa takaisin noin 0,9 bar kohdalla. Onko toiminta haarukassa parikymmenvuotiaalla laitteella?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #8 : Marraskuu 24, 2017, 15:56:46 ip »

Siitä kitkeryydestä. Pavonilla on uuttopaine pienempi ja grupon ja portafiltterin lämpötila matalampi. Veden lämmöstä en tiedä.

Kumpi tahansa tai molemmat voivat olla syypäitä tähän.

Lainaus
Niin ja pienempään sihtiin menee vähemmän puruja.

Tällä ei ole muuten merkitystä, mutta suuremmilla annoksilla on helpompi saada kakku hyväksi ilman kanavointeja ja muita. Weissaukset ja sen sellaiset. Nakukahvallahan sen näkisi kuinka uutto etenee. Sitenkin saa aikaan kitkeryyttä.

Lainaus
Kunhan hankin taas tuoreita laatupapuja niin sitten on hyvä katsoa saako Pavonilla niistä maun irti vai jääkö laimeaksi.

Juu. Hyviä papuja uuttamalla oppii uuttamaan hyviä papuja ja markettipapuja uuttamalla oppii uuttamaan markettipapuja. Optimaaliset säädöt eivät tosiaankaan ole samat. Eivät välttämättä siellä päinkään.

Lainaus
Miten muuten painekatkaisun toiminta, tässä virta katkeaa hiuksen paksuuden ennen 1 bar ylipainetta ja palaa takaisin noin 0,9 bar kohdalla. Onko toiminta haarukassa parikymmenvuotiaalla laitteella?

En osaa sanoa, mutta "oikeaa painetta" ei ole olemassakaan. Se mikä maistuu hyvältä on hyvä. Pavonissa jäänee merkittävästi pienemmäksi kuin puoliautomaateilla tehdassäädöissä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #9 : Marraskuu 24, 2017, 20:08:35 ip »

Kahden pavonin kokemuksella sanoisin, että yksi tärkeimmistä parametreistä on lämpö.
Aina on tapana sanoa, että lämpö nousee liiaksi. Se onkin totta, mutta eka shotti on aina liian kylmä.
Itse olen ratkaissut tämän siten, että lasken grupon läpi hitaasti vettä niin kauan, että vesi alkaa hiukan roiskimaan.
Silloin vesi on jossakin kohtaa noin sata astetta, ja grupossa toivoakseni noin 90 astetta ?
Voip olla, että tämä pitää hakea paremmin premillenium grupossa... jonkalainen mullakin aikoinaan oli,
Sillä en oppinut koskaan saamaan kunnon kahvia, kun ahkeruus ei riittänyt ja kotona oli kuuma Izzo.
Sanoisin, että lämpö on tärkein parametri... treenausta.
Å
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #10 : Marraskuu 24, 2017, 21:03:01 ip »


Sanoisin, että lämpö on tärkein parametri... treenausta.

Yllättävän pienet muutokset vaikuttavat makuun ihan selvästi. Muutaman asteen PID säädöllä saan toistuvasti erilaisen lopputuloksen omalla koneella ja sen pitäisi pitää lämpötilat hyvin tasaisena. Pavonissa pari astetta ei ole mitään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #11 : Marraskuu 26, 2017, 20:51:11 ip »

Nyt pääsin oikein "makuelämyksen lähteille". Porstuan komeroa raivatessa löysin varttikilon Lavazza Crema e Custo valmiiksijauhettua purua, bäst före 30/6/2013. Pitäähän se juoda kun on rahalla ostettu, pitääkö?

Jauhatusta katsoin, aika karkeaa eikä vastustanut veden kulkua lainkaan. Tarkoittaakohan paketin espressokahvan kuva painekahvaa?

Paketin siirto Moccamasterin viereen vierasvarakahviksi:-)
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #12 : Marraskuu 26, 2017, 22:32:05 ip »


Tarkoittaakohan paketin espressokahvan kuva painekahvaa?

Se tarkoittaa 99,9% tapauksia painekahvakonetta tai mutteripannua.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Vasta-alkaja tuhertamassa vipukeittimen kanssa
« Vastaus #13 : Joulukuu 03, 2017, 21:17:00 ip »

Tuhertaessa alkaa saada jo aivan omaan makuun kelvollisia kahveja irti. KitchenAidin mylly siirtyi Moccamasterin kaveriksi, jauhatustulos on liian häilyvä espressokonetta varten. Sen korvasi käytettynä eBaysta tullut Ascaso i-mini 1 mylly, joka tuntuu jo aika pätevältä. Jauhaa hiukan hitaammin kuin KitchenAid, mutta tuotos ei vaella ja äänikin on selvästi hiljaisempi. Levyterät tässäkin mutta ulkonäöltään hiukan enemmän "tehdyn" näköiset. Enää ei tarvi arvailla painuuko keittimen kahva viidessä sekunnissa vai jääkö ylös:-)

Vaajakoskelaisten kahvi on äkkinäisen suuhun aivan kelvollista, mikä lienee asiaa tuntevien näkemys?
Kirjattu