Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa  (Luettu 13623 kertaa)

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« : Lokakuu 19, 2017, 12:38:47 ip »

Tuli heräteostoksena hankittua espressokone ebaysta kun kahvimyllyä moccamasterin pariksi etsin. Kahvimyllyn valinnan rajoitti väri ja muoto, jotka tässä KitchenAidin kiinalaisessa myllyssä ovat kohdallaan. Sitten sattui silmiini saman firman espressokone erinomaisen säädyllisellä hinnalla ja kun huuto jäi kiinni niin ei haitannut vaikka se oli punaisen sijasta harmaa:-) Kone näyttää valmistetun Italiassa.

Lienee kuitenkin harvinaisempi kone, kun siitä ei täällä juttua näy. Tekniikasta en paljoa vielä ymmärrä, kaksi boileria, paineeton kahva, jokin kolmitieventtiili pitäisi olla, pari lämpömittaria ilman asteikkoa? Ja niistä toinen rikki vaan ei haitanne.

Kävin marketissa maistamassa Viendan kahviautomaatista espresson ja cappucinon ja totean päässeeni ensimmäisillä yrityksilläni jo paremman makuiseen ja näköiseen tulokseen.

Mitenkähän jauhatuskarkeus määritellään, uuttoajasta? Myllyn pari hienointa asetusta oli sellaisia että minuutissa ei tullut pisaraakaan läpi, kolmannella asetuksella kahvi tulee noin 25 sekunnissa.

Maidosta tuntuu tulevan hienoa vaahtoa, lidlin punainen laktoositon maito, ja se kestää kupissa kymmenen minuuttia sujuvasti. Vaahdotusastiana muumimuki kun pläkkikannu on vielä hankkimatta. Vain hienosäätöä.

Juomakelpoisen, mutta karvaanpuoleisen kahvin saa Nordkvistin qiusto-pavuista, lidlin pavuista tulee aika karsean makuinen ja näköinen kahvi. Joten papuja täytyy metsästää hiukan erilaisia ja kokeilla. Lähikaupasta ei löytynyt kuin 1 paahtoista presidenttiä josta myyntiaika loppuu ensi kuussa, en ostanut. Onko joku tutkinut Haaparannan papuvalikoimaa, siellä voisi poiketa kun seuraavan kerran tulee kylälle asiaa?

Miten koneen puhdistus? Sitruunahappoa kaapista löytyisi kilon paketti ja koneen paksussa ohjekirjassa kerrotaan kyllä puhdistus ja kalkinpoisto mutta puhutaan vain puhdistusliuoksesta. Englannin maalla on tainnut olla kalkkinen vesi kun höyryä mukiin laskiessa tulee reilusti valkoista sakkaa mukana. Sitruunahappoliuoksen väkevyys?

Tällaista tuumaa espressonoviisi Tornion Korpikylästä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #1 : Lokakuu 19, 2017, 19:03:10 ip »

Pikaisesti arvaillen kyseessä tämä:
 http://www.kitchenaid.com/shop/countertop-appliances-1/countertop-appliances-2/coffee-products-3/-%5BKES2102ER%5D-407269/KES2102ER/

ja se lienee espressokoneena sama kuin Gaggia Classic. Joten kommentit Gaggiasta pätevätten ehkä hankintaasi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #2 : Lokakuu 20, 2017, 13:48:26 ip »

Gaggia Classic tosin on singleboileri ja tämä kyseinen keitin taas tuplaboileri, joten ehkä ei sittenkään ole kyse ihan samasta masiinasta.  ;)
Osku ehkä viittasi siihen, että uuttoboileri yms. lienee sama kuin Classicissa, joten niin kauan kuin puhutaan pelkästä espressosta, Classicista lausutut kommentit pitänevät kutinsa. Tosin Classic on vuosien varrella kokenut jos jonkinmoista päivitystä/muutosta, joten vertailussa on syytä käyttää harkintaa.

Oheisen linkin perusteella osittain samoja sisuskaluja laitteista ainakin löytyy. Siitä tiedosta voi olla paljonkin iloa, jos (lue:kun) joskus tulevaisuudessa joutuu hankkimaan varaosia. http://coffeegeek.com/reviews/consumer/kitchenaidproespresso/Rust

Sitruunahappoa voi annostella suurpiirteisesti, mutta muistaakseni mm. Orphan Espresso suosittelee 1rkl/litra -suhdetta. Miedompikin liuos toiminee, mutta vaatii enemmän liotusaikaa.

25s uuttoaika on aika lailla nyrkkisääntö etenkin italialaisille espressopaahdoille. Paahdon mennessä reippaasti vaaleampaan suuntaan uuttoaikaa voi pidentää (jauhatusta tiukentamalla tai annostusta kasvattamalla). Luonnollisesti uuttoaika on vain suuntaa-antava arvo, vaikkakin sinänsä hyvin käyttökelpoinen. Espresson maustahan se lopputulos viime kädessä arvioidaan.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 20, 2017, 13:52:50 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #3 : Lokakuu 20, 2017, 16:43:28 ip »

Australian kahvifoorumista löytyy tähän keittimeen paljon tietoa, huoltokirja ja kuvasarjat koneen purkamisesta jne... Sielläpäin tätä on paljon myyty. Tässä on tiettävästi kaksi Caggia Classicia yksien kuorien sisällä. Kaksi samanlaista boileria jotka eivät kytkeydy päälle yhtäaikaa. Senkin oli joku jo virittänyt, virtajohto kuulemma kestää 2,7 kW tehon! Paineventtiileitä ja kolmitieventtiiliä ovat myös säätäneet mutta taidan ensin opetella kahvin teon ennenkuin mitään rassaan.

Tänään hain postista Verkkokauppa.comista tilaamani 1,2 kg 30/70 espressopaketin, paahdettu 10/10/17 ja jo tuli maukasta kahvia ;D Uutena hankkimani Kitchenaidin mylly tekee hienoa ja kun puoli kiloa on papua jo mennyt läpi niin jauhatustulos kokoajan paranee. Ehkä kiinaan ulkoistetun valmistuksen vimeistelustandardit ovat lähinnä sinnepäin että osat hiljalleen sovittuvat toisiinsa. Tällä myllyllä kyllä saa turkkilaistakin jauhatusta, aivan tomua tulee hienoimmalla säädöllä. Nyt käytän 15 portaisen säätimen kolmanneksi hienointa ja sillä uuttoaika on 20 sekunin paikkeilla. Ehkä kokeilen vielä hienompaa? Ja odottelen että tilaamani Silvian vaahdotuspilli saapuu, luin sitä käytettävän hyvällä menestyksellä. Vaimolle menee maitokahvia ja lapset ihastuivat kaakaoon vaahdotettuun maitoon. Ei lopu höyry kesken vaikka useamman kupillisen peräkanaa vaahdottaa kun tekee ohjekirjan mukaan, eli pumppaa vettä boileriin välillä.

Joidenkin palstojen mukaan tämän koneen valmistus on loppunut, mutta kyllä niitä myydään uusina monessa verkkokaupassa että ehkä tuotanto on jatkunut. Oma koneeni on vuodelta 2009 valmistettu Italiassa, ovatkohan uudemmat siirretty johonkin halvemman työvoiman maahan?

Sitrunahapolla putsasin, vajaa dl jauhetta 2 litraan vettä ja useassa erässä läpi. Ruskeaa sakkavettä tuli kokoajan, vain vaaleni loppua kohti. Pitänee jonkin ajan kuluttua puhdistaa uudestaan, taitaa kone olla täynnä moskaa.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #4 : Lokakuu 20, 2017, 18:15:19 ip »

Sitrunahapolla putsasin, vajaa dl jauhetta 2 litraan vettä ja useassa erässä läpi. Ruskeaa sakkavettä tuli kokoajan, vain vaaleni loppua kohti. Pitänee jonkin ajan kuluttua puhdistaa uudestaan, taitaa kone olla täynnä moskaa.

Jos keitin on Englannissa ollut käytössä eikä kalkinpoistoa ole säännöllisest suoritettu, niin varmaan on aika huolella kalkkeutunut. Briteissä tuppaa vesi olemaan hyvin kovaa. Alueellisia eroja kai on kuten muuallakin maailmassa, mutta aika kalkkipitoista taitaa sikäläinen maaperä olla.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #5 : Lokakuu 20, 2017, 20:56:10 ip »

Kai tulee kuitenkin backflush tehtyä joka kerta?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #6 : Lokakuu 21, 2017, 07:14:16 ap »

Kai tulee kuitenkin backflush tehtyä joka kerta?
 

?? Kerro tarkemmin?

Filtteri umpeen ja turauttaa pari sekuntia vettä? Koneen matkassa tuli filtterin alle sopiva sen kokoinen kumilätkä jossa on liki näkymätön reikä keskellä. Liittyyköhän se siihen? Ohjekirjassa ei ole lätkästä eikä takaisinhuuhtelusta mitään mainintaa.

Olen tainnut peri kertaa tehdä huuhtelun purujen kanssa kun on sattunut niin tiukka satsi ettei vesi mene läpi niin kone pärskäyttää vettä tippakaukalon takaosassa eli jonkinlainen varoventtiili siinä on.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #7 : Lokakuu 21, 2017, 09:18:54 ap »

Siis olet ihan jäljillä kyllä. Eli sokea sihti (blind filter) kahvaan, siihen puoli teelusikkaa, ehkä kokonainen, esim. Puly ja mitä näitä merkkejä nyt on. Tarkoitettu espressokoneen puhtaana pitämiseen, yleensä purkki tulee mukana, eikä se tilatessakaan maksa juuri mitään, on sitten tosi riittoisaa.
Kahva koneeseen, laskee vettä siihen, sit vapauttaa ja kuonat sekä putsaus aine tuleekin läpi tippakaukaloon. Tätä sen verran kauan, itse teen 5krt, että pesuneste jää pois. Sit lasken vielä grupon läpi vettä jonkin verran.

Aika karkea, lennossa kirjoitettu ohjeen tynkä. Joku voi korjata ajatuskatkokset ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #8 : Lokakuu 21, 2017, 17:49:14 ip »


Itse olen tottunut laittamaan pumpun päälle E-61 grupoissa noin kymmeneksi sekunniksi ja kääntämään sen jälkeen vipua sen verran, että pumppu sammuu, mutta putsiliuos ei tule ulos. Joskus minuutin kuluttua vipu ala-asentoon, jolloin liuos tulee pois. Näin liuos ehtii vaikuttaa. Toistetaan 3-5 kertaa. Huuhteluvaiheessa puhtaalla vedellä ei tarvitse odotella.
Putsilios voi pärskähtää ulostulovaiheessa ja sotkea konetta, joten jonkinlaista suojausta kannattaa kehitellä. Itse johdan nesteen letkulla ämpäriin.
Ehkä näitä voi soveltaa Kitchen Aidiin.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #9 : Lokakuu 21, 2017, 21:15:42 ip »

Koneen matkassa tuli filtterin alle sopiva sen kokoinen kumilätkä jossa on liki näkymätön reikä keskellä. Liittyyköhän se siihen? Ohjekirjassa ei ole lätkästä eikä takaisinhuuhtelusta mitään mainintaa.

Blind filter on myös tunnettu nimellä umpifiltteri, eli ei siinä mitään reikää pitäisi olla. Ettei vaan olisi kyseessä ns. paineistettua filsua leikkivä kumilätkä? Aidon blindifilsun saa kahvikaupoista johonkin 5-10€ hintaan. Jos samaan syssyyn tilaa muutaman kahvipaketin, niin oikeasta paikasta tilatessa ei välttämättä tarvitse maksaa postejakaan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #10 : Lokakuu 21, 2017, 23:57:45 ip »

Voihan sen reijän peittää vaika teipillä siksi 10s. ajaksi mihin tuota kerrallaan tarvitsee...
itse taisin tehdä oman blindini tiskihanskasta leikkaamalla. Ei hifi, mutta sen sijaan custom!
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #11 : Lokakuu 22, 2017, 01:01:36 ap »



Putsilios voi pärskähtää ulostulovaiheessa ja sotkea konetta, joten jonkinlaista suojausta kannattaa kehitellä. Itse johdan nesteen letkulla ämpäriin.
Ehkä näitä voi soveltaa Kitchen Aidiin.

Onko sulla mahdollista kokeilla päästää vipua hitaammin auki, ettei pärskyisi niin kovasti?
Muistelisin et itse teen näin, eikä kone ota roiskeita.
Täyteen tippakaukaloon toki ampuessa voi ritilän läpi tulla jtn.

OT. Oman kaukalon pohjassa on letkulle paikka, mut enpä ole sieltä vetänyt, kun ei allas ole lähellä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #12 : Lokakuu 22, 2017, 12:36:39 ip »

Voi sitä hidastettua vivun liikettäkin käyttää. Olen kuitenkin havainnut siisteimmäksi ottaa tippakaukalon pois ja tökätä kahden sentin läpimittaisen letkun gruppon alapäähän. Pöydän kitka pitää mutkalla olevan letkun hyvin kiinni. Ei roisku yhtään.
Kirjattu

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #13 : Lokakuu 28, 2017, 12:48:42 ip »

Tulin ostaneeksi ebaysta turkkilaisen kahvimyllyn. 14 g on juuri sopiva kerta-annos, enempää siihen ei papuja sopisikaan. Aika tasan 200 pyöräytystä ja pavut on hienoina, tulee kutakuinkin sama jauhatustulos kuin käyttämälläni KitchenAidin myllyllä mutta ei herätä viereisessä huoneessa nukkuvia. Olen tainnut käyttää turhan hienoa jauhatusta, kun reilusti tamppaamalla vesi ei tule läpi, mutta kevyesti painamalla kahvi valuu läpi 15 sekunnissa kun ensin odotuttaa itseään 10 sekuntia joten kokonaisaika on noin 25 sekuntia.

Hankaluuksia toki tullenee papujen kanssa. Olen nyt latkinut 1,2 kg pakettia kaffa roasteryn 30/70 sekoitusta ja välillä kokeilemani Lidlin ja Nordqvistin pavuista tulee aivan karmean makuinen juoma. Pitänee kohta laittaa uusi paputilaus vetämään.
Kirjattu

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 89
Vs: KitchenAid espressokone ja vasta-alkaja tuhertamassa
« Vastaus #14 : Marraskuu 15, 2017, 16:02:53 ip »

Tulin ostaneeksi ebaysta turkkilaisen kahvimyllyn.
Saako sillä jauhettu riittävän hienoa tomua ibrikiin/brikiin/cezveen? Ostin eBaystä yksinkertaisen turkkilaisen myllyn, joka jauhaa pavut liian karkeaksi eikä siinä ole säätömahdollisuutta. No, menee maustemyllyksi. Jos sulla on kelvollinen, pistäpä linkki eBayn kohteeseen.
Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet