Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: aloittelemaan  (Luettu 14522 kertaa)

vanhakolli

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #15 : Syyskuu 18, 2017, 13:11:47 ip »Mikähän se mahtaa muuten olla se jo tilattu espressokeitin? Sen jos tietäisimme, niin joku voisi osata neuvoa paremmin sopivan myllyn suuntaan.

Pavuista sen verran, että jos on ihastunut espressoon reissatessaan Keski-Euroopassa, niin on kohtalaisen todennäköistä että kyseessä ovat olleet melko tummaksi paahdetut pavut. Siitä suunnasta lähtisin tässä tapauksessa hakemaan ensikokemuksia. Jos omalta lähiseudulta löytyy pienpaahtimo, niin sieltä tottakai papuja kokeilemaan.

Joku Kaffan 30/70 voisi myös sopia tähän tarkoitukseen. Siinä on vain 30% arabicaa ja 70% robustaa, mikä laskee hintaa jos jonkin verran. Robustaa ei kuitenkaan kannata juoda kovin myöhään illalla. Voi helposti mennä yöunet.
Kaffalla on myös nettikauppa. Kuten myös monilla muilla kotimaisilla tuorepaahtoja toimittavista paahtimoista. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4271.0
[/quote]

Täytyy sanoa että kahvisivuja ym, aiheeseen liittyviä sivuja, tässä tuntuu olevan aika sekaisin tarjonnan kanssa, Esim. noiden kavilaatujen, niitä tuntuu olevan joka lähtöön, Tuolta ulkomailta tuntuisi saavan jotain suht edullisesti, mutta pitäisikö tilata vain paahtamatonta, kun tässä lueskelee näitä juttuja, taitaa valmiiksi paahdetut ja jauhetut kahvit jo valmiiksi vanhoja, Kotimaiset varmaan parempia, mutta tuntuvat olevan aika kalliita, Konekkin tuli ostettua ihan päähän pistosta, ei mitään hajua kahvin valmistuksesta, Merkki, Oster Pirima latte, näyttäisi olevan italialainen, myydään myös toisella merkillä,Mr Coffee cafe barista.
luulen että kyllä pärjäilen sillä, (kunhan se nyt tulee ) taitaa olla outo merkki suomessa ??
Onko nyt mitään kahvimerkkejä (valmiiksi jauhettuja) millä pääsisi nyt vähän kokeilemaan, näkisi sitten mitä tässä haluaisi,
ehkä tuota kaffaa voisi kokeilla, Näissä verkkokaupoissa vain harmillista kun ei ole ilmoitettu postimaksua,, Tietäisi jo suoraan mitä tuote maksaa, Se on vain opeteltava kantapään kautta tämä kaffen keitteleminen  :)
Kirjattu

Joona_s

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 934
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #16 : Syyskuu 18, 2017, 15:46:51 ip »

Jokainen tietenkin tekee omat ratkaisunsa, mutta mielestäni ei kannata aloittaa itse paahdetulla kahvilla. Ajattelisin että alkuun voisi hankkia jonkin vakiintuneen paahtajan blendiä mielellään muutamakin pussi ja opetella tuntemaan kyseinen kahvi hyvin. Sen jälkeen voi lähteä laajentamaan reviiriä ja antaa sen tutun kahvin toimia referenssinä. Jos vähän filosofiaa lainataan, niin premisseihin pitää pystyä luottamaan, jotta päädyttäisiin oikeisiin johtopäätöksiin. Vastaavasti jos paahdetun kahvin laadusta ei ole takeita, ei varmasti ole lopputuloksestakaan.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

vanhakolli

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #17 : Syyskuu 18, 2017, 16:30:51 ip »

Niinkuin kerroin , minulla ei mitään hajua kahvimerkeistä /laaduista, elikkä se on vaan opeteltava, Mutta eiköhän se siitä,,  :) :)
Kirjattu

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #18 : Syyskuu 19, 2017, 12:59:39 ip »

Joona puhuu kyllä asiaa, siinä että heti espressoharrastelun alkuun ei kannata alkaa paahtaa itse, vaikka siinä teoriassa jokusen euron säästäisikin. Käytännössä ne eurot todennäköisimmin valuisivat viemäristä juomakelvottoman kahvin myötä. Sitä voinee verrata persus edellä rasvattuun lipputankoon kiipeämiseen. ;)

Niinkuin kerroin , minulla ei mitään hajua kahvimerkeistä /laaduista, elikkä se on vaan opeteltava, Mutta eiköhän se siitä,,  :) :)

Keitin on pienikokoinen thermoblock, joten siltä on odotettavissa uuttolämpötilan epävakaisuutta. Espresson uuttamisessa tasainen lämpötila on merkittävä seikka. Sikäli entistä suuremmalla syyllä suosittelen aloittamaan vähintäänkin keskitummista ja jopa hitusen siitä tummemmista paahdoista, koska tummemmat paahdot ovat yleensä vähän anteeksiantavampia uuttovirheille.

Oletan, että keittimessä on ns. paineistettu filtteri, joka tekee valmiiksi jauhetun markettikahvin käyttämisestä mahdollista. Markettikahveja en mitenkään erityisemmin suosittele, mutta ne eivät tässä tapauksessa ole pois suljettu mahdollisuus. Sieltä voi yrittää hyllystä etsiä mahdollisimman tuoretta paahtoa (usein niissä on vain parasta ennen -päiväys, joka on lähinnä huonoa huumoria) ja mennä sen mukaan. Itse ostin kerran pakon edessä Pauligin Espressoa papuina kuukauden vanhana paahtona. Ei ollut kyllä mitenkään minun juttuni, mutta tutuille se tuntui maitokahveina kelpaavan.

Myllyn hankittuaan on sitten mahdollista kokeilla, miten ihastuttavasti tuore kahvi eroaa valmiiksi jauhetusta ja joskus kuukausia sitten paahdetusta. Paineistettu filtteri ei vaadi myllyltä ns. espressokelpoista jauhatusta, vaan esim. Wilfan myllyllä (alle 100€:n sähkömylly) päässee kohtuullisiin lopputuloksiin.

Yleensä nipotan aika paljon noista thermoblokeista ja paineistetuista filttereistä, mutta tässä tapauksessa täytyy ymmärtää myös realiteetit ja nähdä asian positiiviset puolet.

Tuoreita papuja (alle 1kk paahdosta - tässäkin vähän joustan periaatteistani ;)) käytettäessä on täysin mahdollista saada aikaiseksi parempia espressoja kuin esimerkiksi sattumanvaraisesti valitussa italialaisessa kuppilassa - ranskalaisesta nyt puhumattakaan.

Jos on enemmänkin maitokahvien juoja, niin sekin tasoittaa pikkuvirheitä.

Jotkut foorumilaiset ovat tilanneet Rave Coffeesta papuja. Siellä on ainakin selkeäsanaisesti kerrottu paahtoaste ja usein houkuttelevia tarjouksia: https://ravecoffee.co.uk

Ulkomailta kannattaa tietysti tilata vähän enemmän kuin pari pussukkaa kerrallaan. Suosittelen siinä tapauksessa lukemaan foorumilta myös kahvin pakastamisesta.

Jotkut kotimaiset paahtimot (ainakin Turun kahvipaahtimo ja Kaffe Obscura) toimittavat kahvit ilmaiseksi EDIT: postikuluitta  ;D, kun tilaa tarpeeksi kerrallaan.

Edit:Kannattaa melkein kysellä sähköpostilla/puhelimitse, mitä papua paahtimot suosittelisivat keittimellesi. Muuten saatat helposti tilata turhan kinkkisiä papuja. En ainakaan suosittele aloittamaan afrikkalaisilla pavuilla.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2017, 13:25:12 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vanhakolli

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #19 : Syyskuu 19, 2017, 14:00:04 ip »

Kiitos erittäin valaisevasta informaatiosta  :)
Maitokahveja itse en harrasta, mustaa ja vahvaa sen pitää olla, nyt enempi tietoa mistä lähteä, Kyllä ymmärrän että hyvää ja halpaa turha hakea (kone) , Enkä tiedä olenko koskaan saanut oikein hyvää espressoa, ( täytyy kyllä sanoa että pidin erittäin paljon Roomassa saamistani kahveista)
Olen tässä yrittänyt surffailla eri kahvinmyyjien sivustoilla,
Kyllähän tuolla ulkomailla kilohinnat ovat aika edullisia, mutta sitten rahti kyllä lisää sitä huomattavasti,
Löysin tuolta Italiasta kahvipaahtimon, kilohinta noin parin kympin tietämissä, laskeskelin että jos tilaisi 4 kiloa kilohinta olisi noin 25€ kieppeillä, Mies kertoi että kahvi säilyy 18 kuukautta paahtopäivästä,, ???
Puhuit tuosta uuttolämpötilan epävakaudesta, vaihteleeko veden lämpötila uuton aikana,??  Ja tuosta paineesta vielä, tässä masinassa se näyttäisi olevan 15 bar, mutta jostain lukenut että 9 olisi sopivampi, vai onko hiuksen halkomista ? Tietysti tässä se, ehkä hyvä puoli ettei välttämättä tiedä mitä osaa vaatia  ;D  olen kyllä itse melkoinen kahvin juoja, ja kaikki on mennyt mitä eteen tuotu, mutta on siellä kyllä joskus ollut todella hyviäkin kahveja joukossa (suodatin / baari ) jospa nyt saisi näillä espressokokeiluilla edes jonkinmoisen makunautinnon, olisin kyllä tyytyväinen,
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2017, 14:22:58 ip kirjoittanut vanhakolli »
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2557
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #20 : Syyskuu 19, 2017, 14:35:58 ip »

Enkä tiedä olenko koskaan saanut oikein hyvää espressoa, ( täytyy kyllä sanoa että pidin erittäin paljon Roomassa saamistani kahveista)

Kahviharrastajissa se ei ole muotia, mutta sitä ei tarvitse hävetä, maailman espressojuojista 96,74% juo juuri italialaistyyppisiä kahveja. ;-)
Nykyisin harrastajissa juodaan vaaleampia paahtoja koska makumaailma on selkeämpi ja vivahteikkaampi, ja: erilainen kuin pyöreä ja tuhti tumma italialainen. Käytännössä se helpottaa, joska semmoisen saamiseksi juotavaksi on helpompaa, jos vaan saa vähänkään tuoretta.Olen tässä yrittänyt surffailla eri kahvinmyyjien sivustoilla,
Kyllähän tuolla ulkomailla kilohinnat ovat aika edullisia, mutta sitten rahti kyllä lisää sitä huomattavasti,
Löysin tuolta Italiasta kahvipaahtimon, kilohinta noin parin kympin tietämissä, laskeskelin että jos tilaisi 4 kiloa kilohinta olisi noin 25€ kieppeillä, Mies kertoi että kahvi säilyy 18 kuukautta paahtopäivästä,, ???

Italialaisissa pusseissa taitaa olla 24kk parasta ennen, joka on tosiaan mustaa humoria.
Varmin italaialainen jota olen saanut, on Passalquan Moana, jota saa (kovaan hintaan) Suomestakin.
...mutta suositukseni on kuitenkin, kuten jo joku muukin sanoi: Monsoon malabar, helppo ja cremaisa papu. Ei tosin just italialainen mutta tarpeeksi -ja sitä saa tuoreena ;-)
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2017, 19:24:11 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vanhakolli

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #21 : Syyskuu 19, 2017, 16:33:41 ip »

Sehän tässä vähän hämää pientä kulkijaa,, kahvin valmistaja sanoo että 18 kk ,, kahvin harrastaja jotain muuta,
mikä se oikea aika sitten on minkä kahvi (paahdetut pavut) säiljyvät avaamattomassa paketissa, ja kauan avatussa,?
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2557
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #22 : Syyskuu 19, 2017, 19:25:43 ip »

Pari kk säilyy, ilman suojakaasua. Kaasun kanssa varmaan sata vuotta, mutta sitten avattuna sekin vanhenee muutamassa tunnissa, joten se on kuin Dorian Grayn kahvia ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #23 : Syyskuu 19, 2017, 19:30:54 ip »

Puhuit tuosta uuttolämpötilan epävakaudesta, vaihteleeko veden lämpötila uuton aikana,??  Ja tuosta paineesta vielä, tässä masinassa se näyttäisi olevan 15 bar, mutta jostain lukenut että 9 olisi sopivampi, vai onko hiuksen halkomista ? Tietysti tässä se, ehkä hyvä puoli ettei välttämättä tiedä mitä osaa vaatia  ;D  olen kyllä itse melkoinen kahvin juoja, ja kaikki on mennyt mitä eteen tuotu, mutta on siellä kyllä joskus ollut todella hyviäkin kahveja joukossa (suodatin / baari ) jospa nyt saisi näillä espressokokeiluilla edes jonkinmoisen makunautinnon, olisin kyllä tyytyväinen,

Thermoblockin kanssa ikävä kyllä kyseessä on lämpötilan epävakaisuus eri shottien välillä. Siksi yksi shotti voi napsahtaa maullisesti kohdilleen, mutta seuraava olla jotain ihan muuta. Käyttäjän vaikutusmahdollisuudet ovat melko olemattomat. Siksi suosittelen ainakin aloittelemaan tummemmilla paahdoilla, koska niistä ne haluttavat makukomponentit uuttuvat helpommin. Tosin onhan ne toisaalta myös helpompi yliuuttaa, jolloin tuloksena on (liian) kitkerä espresso. En tosin millään usko että juuri se on thermoblockin kanssa yhtä todennäköistä kuin vaaleampien paahtojen jääminen aliuuttuneiksi.

Speksit yleensä kertovat, että keittimessä on 15 barin pumppu. Uttopaineesta se ei välttämättä kerro mitään. Sehän on se sama paine, mitä lähes jokaisessa kodinkoneliikkeissä myytävässä "espressokeittimessä" hehkutetaan (ja ne kodinkoneliikkeiden myyjät eivät ymmärrä tästä asiasta hölkkäsen pöläyksenkään vertaa). Ei sillä ole juuri merkitystä. Paineistettu filtteri määrittelee uuttopaineen (minkä vuoksi kirjoitin espressokeittimen edellä lainausmerkkeihin), kuten PM+VK jo vähän asiaa avasikin keskustelun ensimmäisen sivun toisessa viestissä.

Ei kuitenkaan kannata vielä heittää kirvestä eikä keitintä kaivoon. Hyvää raaka-ainetta hankkimalla (tässä tosiaan se mylly auttaa paljon) tärkein asia on kunnossa. Raaka-aineestahan se maku tulee, jos on tullakseen.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #24 : Syyskuu 19, 2017, 20:10:25 ip »

Sehän tässä vähän hämää pientä kulkijaa,, kahvin valmistaja sanoo että 18 kk ,, kahvin harrastaja jotain muuta,
mikä se oikea aika sitten on minkä kahvi (paahdetut pavut) säiljyvät avaamattomassa paketissa, ja kauan avatussa,?

Valmistaja/myyjä toki sanoo, kuten hänen kannattaa kahvia myydäkseen sanoa. :)

Se ei kuitenkaan ole totta. Paahdettu kahvi ei todellakaan ole parhaimmillaan puolentoista vuoden jälkeen paahdosta. Siinä ajassahan alkaa heiketä jo raakapapukin. Kahvi ei suoranaisesti pilaannu terveydelle vaaralliseksi (kuten esim. jauheliha tai maitotuotteet), joten valmistajan puheisiin ei kukaan puutu - paitsi me kahviharrastajat.

On olemassa jonkinlainen nyrkkisääntö, jonka mukaan kahvi säilyy paahtamattomana n. 15kk, paahdettuna n. 15vrk ja jauhettuna n. 15min.
Se on kutakuinkin todenmukainen silloin, kun tavoitellaan todella hyvää kahvia. Nykyisillä hinnoilla ei juuri ole järkeä tavoitella kahvia joka ei ole todella hyvää - ellei sitten tingi laadusta ja tavoittele mahdollisimman halpaa hintaa. Ikävä kyllä.

Oskun mainitsemat suojakaasuihin pakatut pavut (esim. Illy) säilyvät melko hyvin avaamiseen saakka, mutta parin päivän päästä se ei naurata enää yhtään.

Kahvin pakastamista on täällä useampaan otteeseenkin käsitelty. Pakastamisesta saa paljon apua, jos/kun tilaa jokusen kilon kerrallaan ulkomailta. Briteistä tilattuna kahvi saattaa kyllä tehdä matkaa parikin viikkoa, jolloin se voi olla vielä kelvollista ensimmäistä pussia avatessa, mutta ilman pakastamista seuraavan kanssa alkaa olla jo vähän niin ja näin. Kotimaisista paahtimoista papu toki saapuu kohteeseen jopa päivässä-parissa. Verkkokauppa-keskusteluissa on toimitusajoistakin aika ajoin juteltu.

Onneksi pakastin (-18 astetta) hidastaa kahvipapujen ikääntymistä tehokkaasti. Karkeasti arvoiden pavut ikääntyvät kunnon pakkasessa kahdessa viikossa suurin piirtein saman verran kuin päivässä 20 asteen huoneenlämmössä. Näin ollen vastapaahdettu pakkaseen laitettu papu vastannee 2kk päästä neljän päivän ikäistä huoneenlämmössä säilytettyä papua.

Pakastamista vastaan on toki toisenlaisiakin mielipiteitä ja niistä usein käydään pientä väittelyä. Kunnollista todistusaineistoa pakastamista vastaan ei juuri kai vielä ole olemassa, koska vertailu on kohtuullisen hankalaa. Ei siitä tässä sen enempää.

Mainitaan nyt vielä, että joskus marketeista voi saada suht tuoreita papuja. Italialaiset paahdot kestävät monien mielestä kohtuullisen hyvin aikaa, joten ehkä niitäkin kannattaa ainakin alkuun kokeilla (painekahvan/paineistetun filtterin kanssa se on ainakin helposti mahdollista). Voi olla että marketeista (riippuu kai vähän marketin sijainnista) löytyy alle 20/kg papuja, joihin olet enemmän kuin tyytyväinen. Kotimaisissa pavuissa nykyisin jo toisinaan lukee paahtopäivä - italialaisista se pitää päätellä/arvuutella "parasta ennen" -päiväyksestä (jos siihen on reilusti yli puolitoista vuotta, niin suosittelisin unohtamaan ko. pavun). Hämmennetään vielä sen verran, että jotkut italopaahtimot taitavat ilmoittaa parasta ennen -päivän 18kk päähän toiset 24kk päähän.  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vanhakolli

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: aloittelemaan
« Vastaus #25 : Syyskuu 19, 2017, 22:18:43 ip »

 ??? :-\ :'( kiitos :) se on vain aloitettava kokeilemaan, noiden päivämäärien kanssa ehkä jonkunlaisia ongelmia,
jos tilaat pienen pussukan, postimaksut nostavat kilohintaa huomattavasti, jos taas enempi, se vanhenee,,   :) no,,, katsellaan
Kirjattu