Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.  (Luettu 6204 kertaa)

Isontuvan

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« : Huhtikuu 20, 2017, 14:14:44 ip »

No niin! Täällä kirjoittelee sivistymätön "maalaistollo" joka ei todennäiköisesti huomaa eroa eri koneilla tehdyissä kahvessa. Juon Kultakatriinaa ihan onnellisena ja automaatticappuccioa ilman sen suurempia murheita. Keittiössä on käytettynä ostettu Philips Espresso Bar enkä osaa kaivata muuta......

Nyt on niin, että starttaan jäätelökioskikärryn ensi kesäksi, ja tahtoisin myydä sieltä hyvää kahvia. Siis oikeasti hyvää. Koska olen jokseenkin sivistymätön kahvin suhteen, olen ollut mielessäni ostamassa jo lähes jokaista käytettyä kahvimasiinaa tori-fiistä ja olin ihan varma että Gigantin edullisin DeLonghi kelpaa tarkoitukseen vallan mainiosti. Eniten kiehtoo turkoosi Ariete Vintage ovh 179,- koska se sopii sisustukseenm you know. Mikä siinäkin muuten on sitten se mikä tekee siitä huonon?

No, eksyin tälle palstalle ja totesin että ehkä kannattaisi kuitenkin vähän panostaa. Kohdalle saattaa osua kuitenkin asiakkaita jotka tajuavat että myyn paskaa. Ei hyvä.
Käytettävissä ei siis ole tuhansia euroja, mikä hankaloittaa.

Tässä vaatimukset (sen lisäksi että kahvin laatu ei itketä eikä naurata)

1: Nopea. Isommissa happeningeissa on kiire.
2: Edullinen. No money, no funny. Jos tässä joskus sattuu rikastumaan, panostetaan sitten vähän lisää. Aloitusbujetti ehkä 300€.
3: Helppo käyttää, helppo puhdistaa. 15-kesäistenkin pitää ymmärtää toimintaperiaate.
4: Kevyt, pieni. Liikkuva kioski tien päällä ei kaipaa yhtään lisäpainoa eikä tilaa juuri ole.
5: Onko se itsemurha, jos myllynä on aluksi Clas Ohlsonin Melitta Molino? Karkeusasteita oli ainakin monta.

Suositelkaa kaikkea. Linkittäkää suoraan vaihtoehtoja nettikauppoihin. Suositelkaa kahveja. Suositelkaa joku joka neuvoo ja auttaa.

kitchentime.fi Gaggia Classic?

P.S Mulla on täällä tilamyymälässä voimavirralla toimiva kahden grupon dawanti vega. Tuli erään konkurssipesän tavaroissa, osaan jotenkin käyttää (saan kahvia ulos ja vaahtoa aikaan) mutta kahvista en edelleenkään ymmärrä tuon taivaallista. Nyt kaivataan kuitenkin PIENI kone tien päälle.

Ja ANTEEKSI, tämä keskustelu on ollut täällä tuhat kertaa, mutta en jaksa kahlata kaikkea läpi (tai en oikeastaan ehdikään, kiirus kun on). Ja osa noista on aloitettu niin turkasen kauan sitten, johan se on tarjontakin kai muuttunut.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #1 : Huhtikuu 20, 2017, 15:51:00 ip »


Ja ANTEEKSI, tämä keskustelu on ollut täällä tuhat kertaa, mutta en jaksa kahlata kaikkea läpi (tai en oikeastaan ehdikään, kiirus kun on). Ja osa noista on aloitettu niin turkasen kauan sitten, johan se on tarjontakin kai muuttunut.

Eivät ne perus ajatukset mihinkään ole muttuneet.

Tahdotko tarjota asiakkaillesi nimenomaan hyvää espressoa? Se ei 300 euroon onnistu mitenkään, vaan joudut tyytymään lopulta automaattitasoiseen laitteeseen. Manuaaliseen tai automaattiseen.

Kaksi suurinta laatutekijää kahvissa ovat a) baristan taidot b) kahvin laatu. Se kummassa järjestyksessä on vähän makuasia. Joh meinaat asikkaillesi tarjota omien sanojesi mukaan "Siis oikeasti hyvää"-kahvia, niin nuo kaksi on pakko hoitaa ensin kuntoon.

Koska sinulla on omien sanojesi mukaan projektiin noin vähän aikaa, niin luovuttaisin suosiolla. JOS aikaa ja innostusta oikeasti löytyy "oikeasti hyvän"-kahvin tarjoiluun, niin sinun pitää opetella maistamaan mitä on hyvä kahvi voidaksesi tehdä. Sinun pitää opetella tekemään sitä oikeasti hyvää kahvia. Siihen ei oikein oikoteitä ole. Tämän foorumin avainkohtien läpilukeminen auttaa alkuun. Tämän lisäksi pitää hommata oikeasti tuoretta ja laadukasta kahvipapua, joka on kuitenkin täysi välttämättömyys "oikeasti hyvän" kahvin almistuksessa.

Melkein kun en tiedä osaavatko asiakkaasi oikeasti arvostaa sitä "oikeasti hyvää"-kahvia, niin harkitsisin sinuna ehkä kuitenkin tekemään vaikka sitä automaattikahvia mielummin.

Aivan turhaa pistää kamalasti paukkuja manuaaliseen espressokoneeseen, jos sitä ei osaa käyttää. Laatu arpomalla voi ihan helposti olla jopa alle sen täysautomaatin tasaisen huonouden.

Tehdäkseen hyvää kahvia pitää tietää mitä on hyvä kahvi. Lisäksi sen tekeminen pitää oikeasti opetelella. Etenkin espressossa oikoteitä on hyvin vähän. Hyvän suodatinkahvin tekemisessä voi päästä vähän vähemmällä, mutta siinäkään ei voi ohittaa hyvän raaka-aineen merkitystä ja osaamista siitä kuinka se kahvi kuuluu uuttaa. 15-kesäinen kouluttaminen minuutissa hybväksi baristaksi ei nyt vaan onnistu. Etenkään jos se kouluttaja ei oikeasti itse tiedä mitä on hyvä kahvi.

Kannattaa pohtia näitä asioita liikentoimintamalli edellä, ennemminkin kuin kahvi edellä, jos ei kahvia osaa itse arvostaa. Mitä asikkaasi oikeasti tahtovat ja paljonko siihen kannattaa panostaa. Löytyykö oikeasti halua maksaa enemmän paremmasta ja löytyykö sinulta oikeasti halua ja aikaa sitä opetella asikkaillesi toimittamaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #2 : Huhtikuu 20, 2017, 15:53:17 ip »


5: Onko se itsemurha, jos myllynä on aluksi Clas Ohlsonin Melitta Molino? Karkeusasteita oli ainakin monta.

Gaggia Classic?

On itsemurha. Classic on jo niinsanottu oikea espressokone, jota voi käyttää ilman painesihtiä, ja Melitta Molino ei soveltuva mylly painesihdittömään espressokoneeseen. Tietysti sitä gaggiaa voi käyttää painesihdin kanssa, mutta aletaan jo olla niissä vessitöissä että oikeasti voisit ihan yhtähyvin tehdä ne kahvit täysautomaatilla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PetteriSeppänen

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #3 : Huhtikuu 20, 2017, 15:54:46 ip »

Olisiko kapselikone mitään? Siinä ei tarvitse osata yhtään mitään ja kahvi on ihan ok tasoa. 15-v osaa käyttää eikä raaka-aineiden kanssa voi "sössiä".
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #4 : Huhtikuu 20, 2017, 15:57:33 ip »

Olisiko kapselikone mitään? Siinä ei tarvitse osata yhtään mitään ja kahvi on ihan ok tasoa. 15-v osaa käyttää eikä raaka-aineiden kanssa voi "sössiä".

Ihan oikeasti miettisin tätä. Yhden kapselin hintakaan tuskin kataa projektia loppujen lopuksi.

Se kannattaa muistaa, että ne nespressot tekevät niistä "lungo" kapseleistakin melko luokatonta "suodatinkahvia". Melkein suosittaisin tekemään sellasella espresson ja americano maisesti jatkamaan se kuumalla vedellä (vaikka siitä keittimestä itsestään) "suodatinkahviks"i, jos "suodatinkahvitkin" meinaa tehdä sellasella.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Isontuvan

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #5 : Huhtikuu 20, 2017, 16:20:23 ip »

Kiitos rehellisistä sanoista  ;D Jätetään hautumaan. Artesaanijäätelö on se meidän juttu nro 1, mutta voisi laajentaa kunnon kahveihin.
Alanpa siis tutustua aiheeseen pikku hiljaa.

Siinähän se totuus tulikin, että alkuun kouluttaa itse itsensä. Varmasti olet aivan oikeassa.

Jos vaikkapa ensi talvena olisi aikaa tutustua aiheeseen paremmin. Näin sesongin kynnyksellä ei pysty keskittymään kunnolla.
Voisi koittaa vaikkapa jostain lähellä olevasta paahtimosta varata aikaa jonkinmoiseen aiheeseen tutustumiseen.

Jatkamme harjoituksia.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #6 : Huhtikuu 20, 2017, 17:56:22 ip »

Tulee mieleen Ciao Coffee, hyvät jäätelöt. Kahvikoneet ja myllyt priimaa, mutta se itse kahvi taas mättää.
Lämmöllä muistaen kahvimopoa, laatukahvit liikkuvassa menopelissä. Tässä osaaminen takana, mutta ei tainnut artesaanijäätelöä olla mukana (ihan en muista).
Nuo kaksi yhdistää, niin siinähän se sit onkin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #7 : Huhtikuu 20, 2017, 17:59:38 ip »


Voisi koittaa vaikkapa jostain lähellä olevasta paahtimosta varata aikaa jonkinmoiseen aiheeseen tutustumiseen.

Noita perus puolen päivän tai päivän baristakurssejakin on tarjolla melkoinen määrä. Sellainen on aika hyvä peruskosketus ja kyllä oikeasti tämän foorumin juttuja kannattaa selata läpi. Saa melkoisen läpivalaisun ja kirjon mielipiteitä mistä voi sitten omien kokemusten mukaan lähteä rakentamaan sitä pohjaa jutulle.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Isontuvan

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Gigantin tarjonta ja muuta.... kahvia kioskiin.
« Vastaus #8 : Huhtikuu 21, 2017, 14:31:27 ip »

Taidan aloittaa videomateriaalista ja tilaamalla vähän erilaisia papuja :)

www.isontuvanjaatelo.fi löytyy lisätietoa. Tosin kioskista ei vielä mainintaa.
Kirjattu