Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"  (Luettu 2089 kertaa)

Antiec

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"
« : Kesäkuu 12, 2017, 11:11:52 ap »

Morjes,

Olen tässä jo jonkin aikaa ihmetellyt seuraavanlaista asiaa:
Espresson annostuksen tulisi esim. 18g filtterillä olla se 18g. Suuressa osassa netin ohjevideoissa, varsinkin Stockflettiä käyttävissä, neuvotaan tyyliin "jauha filtteri ylitäyteen, Stockflethaa ja pyyhi ylimääräiset pois niin, että purujen pinta on tasan filtterin reunan kanssa". Ei siinä mitään, selkeät ohjeethan nämä ovat.

MUTTA, syystä tai toisesta minulla 18g annos Rockyllä jää hyvin usein vajaaksi reunoihin nähden, jopa niin, ettei Stockflethiä pysty kunnolla tekemään. Näin erityisesti vaaleilla pavuilla. Tummilla (Gusto jne.) puru on paljon kuohkeampaa ja näyttää suunnilleen sopivan yllä mainittuun ohjeeseen.


Kysymys onkin, että kummalla tavalla te tekisitte? Tarkka 18g ja muu tasoitustapa (ei lainkaan?) vai "niin paljon kuin filtteriin menee"?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2220
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"
« Vastaus #1 : Kesäkuu 12, 2017, 11:26:51 ap »


Kysymys onkin, että kummalla tavalla te tekisitte?

Itse teen grammoilla. Itsellä ainakin tulee tasaisempi lopputulos uuttoajoissa. Toki pavun vaihtuessa grammojakin saatan säätää, mutta myllyä säätäessä pidän grammat samoina.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Antiec

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"
« Vastaus #2 : Kesäkuu 12, 2017, 11:51:22 ap »

Eli et välitä vaikka filtteri jää vajaaksi. Selkiö.

Olikohan se juuri sinun vai jonkun muun video jonka äsken katoin, jossa ei mitään tasoitusta tehtykään?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2220
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"
« Vastaus #3 : Kesäkuu 12, 2017, 12:40:32 ip »

Eli et välitä vaikka filtteri jää vajaaksi. Selkiö.

En.

Lainaus
Olikohan se juuri sinun vai jonkun muun video jonka äsken katoin, jossa ei mitään tasoitusta tehtykään?

Ei minun ainakaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1475
  • Kahviharrastaja
Vs: Espresson annostus, grammoja vai "reunaan asti"
« Vastaus #4 : Kesäkuu 12, 2017, 13:05:39 ip »

Kysymys onkin, että kummalla tavalla te tekisitte? Tarkka 18g ja muu tasoitustapa (ei lainkaan?) vai "niin paljon kuin filtteriin menee"?

Muutama huomio:
- filtterit ovat erilaisia, yhteen mahtuu 18g väljästi ja toiseen ei
- painon mukaan annostelu on tarkempaa kuin tilavuuden mukaan annostelu
- toistettavuuteen voi käyttää kumpaa tahansa, mutta paino on tarkempi ja sallii paremmin säätöjä

Jos siis sinulla toimii tilavuuden mukaan annostelu ja kaikki on muutenkin erinomaisen hyvin niin jatka toki sillä linjalla. Jos taas kaipaat enemmän tarkkuutta tai haluat tehdä kontrolloitua säätöä johonkin suuntaan, käytä vaakaa.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..