Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Johan & Nyström  (Luettu 43305 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #60 : Maaliskuu 22, 2013, 20:25:32 ip »

Ekassa kuvassa tosiaan näytti, että osa pavuista on epätasaisesti paahtuneita ja alipaahtuneita (olipa alkuperä ja prosessointi mikä tahansa). Mutta toisessa kuvassa ne näyttää ihan normaaleilta. Valokuva yhdestä paahdosta on tosiaan kelvoton indikaattori, koska matka linssistä webbikatsojan monitoriin on pitkä ja siinä välissä moni välivaihe tarkoituksella säätää tai muuten vaan sotkee kuvaa. Tuollainen vertaileva kuva kertoo vähän enemmän (eroista, ei absoluuttisesti).

Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Grappalla. :)

Lämmöllä ja uuttosuhteella pelaamalla voi vaikuttaa jonkin verran. Ehkä myös paineprofiloinnilla, mutta se on itsellä ainakin näkemättä.

Mutta kyllähän se yleensä menee niin, että paras espresso tulee perussäädöillä ja ääriasennoilla enemmänkin kompensoidaan outoja papuja. Lopputulos on useimmin pliisu, joskus "kiinnostava". Mutta en muista koskaan tehneeni todella hyvää shottia jotenkin poikkeuksellisilla säädöillä.

Toinen kysymys on se, onko järkeä vääntää espressoksi papua, joka toimii paljon varmemmin ja ehkä jopa luonteelleen paremmin jollakin muulla tavalla keitettynä?

Tuolla tavoin muotoiltuun kysymykseen ei tietysti ole kuin yksi vastaus.

Olen kyllä samaa mieltä, että paahtajat flirttailevat turhan paljon nykyään sen vaalean pään kanssa. Toki he eivät tahalleen tee liian vaaleata, vaan toivovat löytävänsä jotain, joka on parempaa ja kiinnostavampaa kuin turvallisempi paahto antaisia ulos. Ja kun ottaa enemmän riskejä, niin tietysti epäonnistuu useammin. Kun ottaa huomioon, että useilla kotikeittäjille kuitenkin laitteisto jo asettaa omia rajojaan, niin olisi ehkä hyvä selvemmin kommunikoida, että "tämä ei sitten ole kauhean helppo saada toimimaan". Eihän se välttämättä ole hyvää markkinointia, mutta toisaalta eipä se hammaskiilteiden rapinakaan synnytä kovin positiivisia fiboja asiakkaissa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #61 : Maaliskuu 22, 2013, 21:07:08 ip »

Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Tasapainoista? Ehei, ei todellakaan, ja eikä se idea mielestäni noissa naturaleissa olekaan. Jokainen espresso maistuu vähän erilaiselta, joka tuo paljon mielenkiintoa siihen juomaan. Tuosta Hafursasta en tosiaan saanut kunnollista uuttoa aikaan, puru vaikutti jotenkin kuivalta ja kumimaiselta, vesi holahti läpi todella nopeasti. En viitsinyt tuhlata papuja enää siihen, joten annoin Aeropressin puhua ja loppu onkin historiaa  8).

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #62 : Maaliskuu 22, 2013, 23:44:34 ip »

Tuosta Hafursasta en tosiaan saanut kunnollista uuttoa aikaan, puru vaikutti jotenkin kuivalta ja kumimaiselta, vesi holahti läpi todella nopeasti. En viitsinyt tuhlata papuja enää siihen, joten annoin Aeropressin puhua ja loppu onkin historiaa  8).

Täsmälleen sama kokemus ja tuo purun/pavun kuivuus hämmästytti eniten. Ilmeisesti kun suodattimessa purut saavat rauhassa "vettyä" niin aromit irtoaa paremmin.
Vähän kyllä ihmettelen, miksi tätä J&Nllä myytiin espressona. Suodattimella kyllä tulee hyvää, voi kokeilla uudestaankin.

Noista kuvista: ekassa kuvassa oli hienon kevätauringon tuomaa kontrastia, toinen papujen vertailukuva oli hämärämmässä otettu, kännykällä molemmat. Hafursan pavuissa oli kyllä tosi paljon eroja, ekaan kuvaan oli ehkä sattunut noita ääripäitä enemmän... joo, yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa ;D
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #63 : Maaliskuu 23, 2013, 18:30:50 ip »

Vähän kyllä ihmettelen, miksi tätä J&Nllä myytiin espressona. Suodattimella kyllä tulee hyvää, voi kokeilla uudestaankin.

Ainakin "päämaja" tuota suosittelee myös espressoon, en sitten tiedä millä konsteilla saa toimimaan http://johanochnystrom.se/produkter/etiopien-hafursa/

J&N:n edellinen vastaava kahvi, Natural Harrar toimi kyllä espressona hyvin. Erittäin maukasta mustikkaista espressoa. Siinä paahto oli kyllä tummempi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #64 : Maaliskuu 23, 2013, 22:30:59 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
J&N:n edellinen vastaava kahvi, Natural Harrar toimi kyllä espressona hyvin. Erittäin maukasta mustikkaista espressoa. Siinä paahto oli kyllä tummempi.

Harraria en ole espressona päässytkään koskaan maistamaan. Pitää koettaa hankkia. Harrar oli lempipapujani, kun vielä harrastin itse paahtamista. Toimi todella hyvin ibrikillä keitettynä, sokerilla ja ilman. Mustikkaisuus oli selvä piirre.

Tällä hetkellä on ollut itsellä maistossa Mokkamestareiden etiopialaiset Wote espressona ja Shakiso pannukahvina. Erinomaisia molemmat. Shakisoa en viitsi espressona kokeilla, kun on hieman vaaleampi paahto. Mutta ei niistä sen enempää, kun ei kuulu tähän topiciin. J&N:n kahveista olen tykännyt, mutta niitä saan vain reissuilla hankittua. Huhtikuussa tulen taas Helsinkiin käymään, niin pitää tutkia mitä on silloin tarjolla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #65 : Kesäkuu 03, 2017, 02:16:09 ap »

Onpa aikaa kun tähän lankaan on mitään päivittynyt. Poikkesin Jyväskylässä Coffean putiikissa ja sieltä tarttui matkaan j&n:n 5th estate vajaa pariviikkoisena paahtona sekä Bella jonka paahtopäivää en nyt muista. Molemmat kuitenkin tuoreempia kuin minulla on vielä ollut. Estaatesta kerkesin iltashotin tekemään. Taisin laittaa myllyyn liki 18g papua ja päästin  sellasen 2x35g shotin. Oikeen mukavaa tuli vaikka ei ihan sitä mitä odotin. Jauhoa oli liikaa, gaggian kahva juuri ja juuri meni kíinni ja uuton jälkeen kakku oli liki kuivan näköinen. Eka siemaus oli melko hapokas mutta sitten ton hedelmäisyys kyllä levisii suuhun mukavasti. Aamulla sitten vähän pienemmällä annoksella uusiinta. Jokatapauksessa hyvä ostos.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton