Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 47382 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #105 : Huhtikuu 24, 2019, 13:33:58 ip »

Voi tosiaan olla mahdollista että todella vaaleapaahtoisesta pavusta ei ehdi n. 25s aikana liueta riittävästi aromeja veteen.

Juhamokkatyyppisestä vaaleasta filtteripaahdosta ei ole ihan helppo saada uutettua espressokeittimellä kunnollista lopputuotetta.
En toki tunne lainkaan kyseisen laitteen sielunelämää. Jos kyseessä on laite, jolla saa valutettua niin espressoja kuin suodatinkahviakin, niin olettaisin että siinä on tehty kompromisseja ainakin jomman kumman suhteen. Valmistustapana ne ovat hyvin erilaiset ja vähän epäilen, että tuskinpa Jura on pakannut samoihin kuoriin myllyn lisäksi kahta erilaista kahvinkeitintä. Pahoin pelkään, että markkinointihenkilöt ovat antaneet ymmärtää, että keittimestä on enempään kuin mikä vastaa todellisuutta. Sen vuoksi vähänkin monimutkaisemmat kahvinvalmistuslaitteet (lue: muut kuin tippa-automaatit) kannattaisi ostaa erikoisliikkeistä, koska silloin ainakin myyjä tietää, mitä on myymässä.

Itse valuttelen vaaleita filsupaahtoja n. 40s ja silloinkin lopputulos toisinaan jää turhan happamaksi. Ja näin siis puoliautomaattisella espressokeittimellä ja erillisellä laatumyllyllä, joilla pääsen itse vaikuttamaan lähes kaikkiin prosessin vaiheisiin. Automaattikeittimillä säätöjen optimointi on käsittääkseni hankalampaa ja rajoitettua ja olen ymmärtänyt, että useimmat automaattien käyttäjät jonkun hyvin käyttäytyvän pavun löydettyään pitäytyvät melko pitkälti siinä.

Voi olla, että jollain vähän tummemmalla - kenties italotyyppisemmällä - pavulla voi päästä helpommalla, jos sellainen kahvi sopii omaan makupalettiin. Myöskään kahvin tuoreuden merkitystä ei kannata aliarvioida. Marketeista ei kannata ostaa papuja, jotka on paahdettu yli kuukausi sitten. Sen tuoreempaa ei ole helppoa löytää kuin erikoisliikkeistä, joista taas kannattaa ostaa papuja, jotka on paahdettu max. 1 viikko aiemmin.
Paahtimoiden myymälät ja verkkokaupat ovat toimiva vaihtoehto tuoreiden paahtojen löytymiseen.

Jekhkin vinkkiä kannattaa kokeilla. Kun saa aikaiseksi kelvollisen espresson, niin laimentaa sen kuumalla vedellä americanoksi. Se voisi toimia paremmin kuin espressoautomaatin "suodatinkahvi". Sekään tuskin auttaa siihen, että kahvipapuja kuluu enemmän. Se johtuu valmistustavasta.

Vaikka jauhatuksen säätää kaikkein hienoimmalle on kahvi edelleen laimeaa. Olen vertailun vuoksi kokeillut syöttää Juraan ohisyötön kautta normaalia jauhettua Juhlamokka 8g/125ml, ja tästä tulee myös laihaa.

Jauhatuksen säädöllä ei juurikaan ole vaikutusta kahvin vahvuuteen, vaan sitä säädellään kahvin ja veden suhteella. Jauhatuksella vaikutetaan makuun, eli siihen tuleeko kahvista hyvää, vai yli-/aliuuttunuttta. Yliuuttunut kahvi maistuu kitkerältä, aliuuttunut happamalta. Jos kahvi maistuu laihalta, vettä pitää vähentää tai kahvia lisätä.
 
Toki, jos jauhatus on aivan päin honkia ja kahvi lurahtaa läpi hulauksessa, niin silloin juuri mitään ei ehdi uuttua ja kahvista tulee niin laihaa, ettei sitä voi edes sanoa kahviksi - ja myös päinvastoin, jos jauhatus on niin tiukkaa että kuppiin tulee reilussa minuutissa vain muutama tippa mustaa tervaa, niin silloin kahvi on vähintäänkin vahvahkoa - ja muutenkin todella pahaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

formulaunas

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #106 : Maaliskuu 08, 2020, 14:39:59 ip »

Pahoittelut mikäli tälle parempi ketju.

Mulla Gaggia Classic
Päivitin juuri myllyn zassenhaus Espresso - >graef cm702 - >Sage scg600 Dose control

Kysymys kuuluu. Mistä tiedän koska Gaggiassa on paineet taas maksimissa ekan espresson jälkeen?

Nyt uusimmalla myllyllä on asetuksia 0-60 hienosta karkeaan ja eka tupla espresso tulee hienosti noin 5 aseutuksella. Mutta jos haluaa tehdä toiselle tuplan myös niin seuraava ei tule minuutin päästä läpi edes 10 asetuksella. Eli ei ole painetta.
Yksi kahvi kauppa ohjeisti ostamaan toisen kahvan ja vaihtamaan lennossa, onko tämä ainoa tapa saada kaksi tuplaa putkeen?

Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #107 : Maaliskuu 08, 2020, 16:49:34 ip »

Kysymys kuuluu. Mistä tiedän koska Gaggiassa on paineet taas maksimissa ekan espresson jälkeen?

Nyt uusimmalla myllyllä on asetuksia 0-60 hienosta karkeaan ja eka tupla espresso tulee hienosti noin 5 aseutuksella. Mutta jos haluaa tehdä toiselle tuplan myös niin seuraava ei tule minuutin päästä läpi edes 10 asetuksella. Eli ei ole painetta.
Yksi kahvi kauppa ohjeisti ostamaan toisen kahvan ja vaihtamaan lennossa, onko tämä ainoa tapa saada kaksi tuplaa putkeen?

Classicissa on tosiaan tuollainen vänkä ominaisuus. Väittävät, että vähintään neljä minuuttia pitäisi odotella shottien välissä. Jotkut puhuvat 5-10 minuutistakin.

Se ei kuitenkaan välttämättä liity paineisiin. Boileri on kyllä pieni, mutta sen palautumisen pitäisi vaikuttaa lähinnä uuttolämpötilaan ja maidon vaahdotukseen. Uuttopaineenhan tuottaa pumppu, ei boilerin paine. Asian voi kuitenkin testata valuttamalla vettä gruposta ilman kahvaa. Jos virtaus ei muutu, ongelma on toisaalla. Gaggiakäyttäjien foorumilla näin muistaakseni oli tehty ja todettu, että vesi virtaa normaalisti. Sitä en osaa sanoa, miksi toinen shotti kuitenkin on tunnetusti ongelmallinen. Kahta portafiltteriä käyttämällä en uskoisi olevan suurta apua, ellei sitten syynä ole portafiltteriin jäänyt vesi. Jos siis ajatellaan, että filtteriin jäänyt vesi/kosteus turvottaisi kahvipuruja siten, että se blokkaisi virtausta. Sen voi eliminoida myös kuivaamalla filtterin huolellisesti shottien välissä.

Mutta ihan jo uuttolämpötilan vuoksi kannattaa joka tapauksessa odotella, että boilerin vesi on taas oikean lämpöistä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

formulaunas

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #108 : Maaliskuu 09, 2020, 13:47:07 ip »

Classicissa on tosiaan tuollainen vänkä ominaisuus. Väittävät, että vähintään neljä minuuttia pitäisi odotella shottien välissä. Jotkut puhuvat 5-10 minuutistakin.

Se ei kuitenkaan välttämättä liity paineisiin. Boileri on kyllä pieni, mutta sen palautumisen pitäisi vaikuttaa lähinnä uuttolämpötilaan ja maidon vaahdotukseen. Uuttopaineenhan tuottaa pumppu, ei boilerin paine. Asian voi kuitenkin testata valuttamalla vettä gruposta ilman kahvaa. Jos virtaus ei muutu, ongelma on toisaalla. Gaggiakäyttäjien foorumilla näin muistaakseni oli tehty ja todettu, että vesi virtaa normaalisti. Sitä en osaa sanoa, miksi toinen shotti kuitenkin on tunnetusti ongelmallinen. Kahta portafiltteriä käyttämällä en uskoisi olevan suurta apua, ellei sitten syynä ole portafiltteriin jäänyt vesi. Jos siis ajatellaan, että filtteriin jäänyt vesi/kosteus turvottaisi kahvipuruja siten, että se blokkaisi virtausta. Sen voi eliminoida myös kuivaamalla filtterin huolellisesti shottien välissä.

Mutta ihan jo uuttolämpötilan vuoksi kannattaa joka tapauksessa odotella, että boilerin vesi on taas oikean lämpöistä.

Kiitti vinkistä.
Eilen paljon surffailin aihetta netistä ja tälläisen löysin.
https://medium.com/@yujia_jo/how-to-pull-two-consecutive-shots-of-espresso-using-gaggia-classic-9a5fb6c0dc75

Puhutaan juuri tuosta filtteriin jääneestä vedestä ja ainakin tuon testauksen jälkeen homma futaa taas. En ole vielä ehtinyt testailla mutta voin kuitata tänne kun testit suoritettu niin saavat muutkin Gaggia omistajat vinkkejä suomeksi.
Kirjattu