Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 17692 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 798
  • mai pen rai
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #90 : Heinäkuu 19, 2018, 14:28:37 ip »

Nii, että oon aika hyvillä vesillä siis   8)  Kattelin tossa youtubesta videoita joissa jotku oli sitä mieltä, että se "papupaine" pitäs olla ns tasainen. En tiiä onko sill sit käytännössä mitää merkitystä.

Joo, onhan siinä käytetty jotakin painojakin joskus päällä. Ja kai tolla paineella ylhäältäpäin on vaikutustakin.
Itse myöskin vippaan korallisen papuja aina aloitukseksi. Haitanneeko paljonkaan, että viimeiset pavut vähän hyppivät ennen putoomista?
Ehkä niitä vaan pelottaa.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2151
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #91 : Heinäkuu 19, 2018, 16:59:43 ip »

Mä lataan pikkuhopperin pakastimesta täyteen, laiska erilainen nuori oon ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1437
    • Nonsensopedia
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #92 : Heinäkuu 19, 2018, 22:23:12 ip »

Joskus kun annos on mahtunut suoraan kurkkuun, oon sen päälle heittänyt tampperin.
Olihan sillä eroa ainakin nopeuteen, jolla pavut ilmestyivät kauhaan, koska viimeiset eivät pomppineet.
Enää jaksa moisia.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

burmanm

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #93 : Heinäkuu 20, 2018, 00:17:09 ap »

Nii, että oon aika hyvillä vesillä siis   8)  Kattelin tossa youtubesta videoita joissa jotku oli sitä mieltä, että se "papupaine" pitäs olla ns tasainen. En tiiä onko sill sit käytännössä mitää merkitystä.

Ei varmaan kaikissa myllyissä, mutta ainakin omassa Ascasossani (i-2) on. Mikäli papujen määrä hopperissa ei ole vakio (ts. niitä ei ole tarpeeksi), niin ei ole myöskään jauhatustulos samankaltainen. Tyhjäksi vetämällä saa kuin möntin epätasaista mönjää (ja toisen möntin koneen sisälle), eli pakko tehdä niin että punnitsee vasta ulostulevaa tavaraa. Ja toki aamulla saa putsata vanhoja pois sieltä.

Sanoisin siis että vahvasti myllystä riippuvaa toimiiko tuo.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1259
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #94 : Heinäkuu 20, 2018, 19:51:18 ip »

Tässä on syytä pitää erillään yksittäisannostelu (single-dosing) ja se kun täytetään papusäiliö.
Kun papusäiliö tyhjenee, niin vähintäänkin perinteisissä espressomyllyissä se vaikuttaa jauhatuksen laatuun ja etenkin ajastimella jauhettu annos heittelee paineen vähenemisen myötä. Jossain Quamar-keskustelussa tästä ainakin oli joskus juttua.

Itse olen Quamarilla yksittäisannostelun yhteydessä pistänyt tampperin papujen päälle lähinnä estämään pop-corn -efektiä. Muutenhan pavut poukkoilisivat ympäri pitäjää.

Osa myllyistä tietysti soveltuu paremmin toiseen tapaan ja osa luonnollisesti toiseen.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Quamar M80E + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 798
  • mai pen rai
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #95 : Heinäkuu 20, 2018, 23:15:30 ip »

Kylkai kaikkikin myllyt tykkää siitä, että papuja painetaan alaspäin papumassalla? Kotikäytössä joutuu usein kikkailemaan ton kanssa.
Itellä on käytössä duunissa vario ja kotona mazzer mini. Molemmat suostuvat pikkuannoksille tyydyttävästi.
Parempi kai tuo, kun pavun seisottaminen hopperissa? Sittenkin otan vanhat jauheet pois ennen uutta jauhatusta, ettei jää vanhoja puruja tyrkylle...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1259
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #96 : Heinäkuu 21, 2018, 12:42:15 ip »

Kylkai kaikkikin myllyt tykkää siitä, että papuja painetaan alaspäin papumassalla?

Ainakin kaikki perinteiset kaupalliseen käyttöön suunnitellut (eli Mazzer-henkiset) espressomyllyt.

Modernit yksittäisannostelu-myllyt on suunniteltu vähän eri tavalla (esim Monolith, EG-1, tulossa oleva Niche yms.) - ja tietysti useimmissa käsimyllyissä papumassan paine on tarpeeton.

Mutta joo, lähtökohtaisesti hopperilla varustetuissa espressomyllyissä luotettavan toiminnan lähtökohtana on se, että hopperissa on riittävästi massaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Quamar M80E + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini

teemu11

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1

Moi!

Ostin eilen Arvid Norquisin molto papuja, tarkoituksena jauhaa niistä espressoa Hario skertonilla. Koitin keittää espressot Francis Franciksen espressokeittimellä (mallista en varma, koska kone lainassa). Vesi ei kuitenkaan tullut kahvasta läpi, muutamaa tippaa lukuunottamatta. Vertasin omaa jauhatuskarkeuttani Lavazzan valmiiseen espresso jauheeseen, oli mun mielestä samanlaista, ehkä oma jauhama oli sitten vähän hienompaa. Oisko jotain konstia miten sais espresson tehtyä, vai tapahtuuko se vaan jauhatuskarkeutta säätämällä ja koittamalla?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja

Oisko jotain konstia miten sais espresson tehtyä, vai tapahtuuko se vaan jauhatuskarkeutta säätämällä ja koittamalla?

Ensimmäinen konsti on säätää jauhatuskarkeutta, tässä tapauksessa karkeampaan suuntaan.

Eri pavuista tehty jauhatus käyttäytyy eri tavoin. Samoista pavuista eri aikoihin (eri elinkaarivaiheissa) tehty saman karkeuksinen jauhatus käyttäytyy myös eri tavoin. Valmisjauhatus on yleensä "kuivempaa" ja neste pääsee siitä helpommin läpi.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2151

Kyllä. Ääriesimerkinä kahvaan unohtuneet purut uuttavat parin tunnin päästä ihan liruna "teetä" jos sitäkään, vaikka juuri jauhettuna olisivat tehneet normiuuton.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::