Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 36259 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #45 : Kesäkuu 20, 2017, 13:52:45 ip »

Olkoon minun sanani siis mitätön  ::). Toisaalta olen käyttänyt samaa VST sihtiä niin kauan, että en enää kunnolla muista.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #46 : Kesäkuu 20, 2017, 21:43:12 ip »

Sihdeissä on todella isot erot ja kaiken saa säätää aina uusiksi.
Mutta niinhän ne isot pojat kirkolla sanoo, että uuttopaine ei niinkään vaikuta uuttoaikaan, vaan lähinnä makuun. Distribuutio ja sihdin laatu on paljon tärkeämpi seikka shotin valumisen kannalta.

Kyllä kai sillä nyt vaikutusta on. Näitä joskus joudun jopa omassa duunissani pohtimaan, nesteen virtausta reiän läpi. Tosin minulla on yhtenä tekijänä alipaine mutta myös muutamassa sovelluksessa myös paine ja toki sitten vastaavasti reiän koko tai sihdin tiheys. Jos sihdin tiheys/ reiän koko pysyy vakiona joudutaan lisäämään pumpun tuottoa ja käytännössä silloin myös paine kasvaa. Nyt kun oikeasti lähdin tuota ajattelemaan niin onhan se selkeää. Gaggian sihdissä on pojhapinta-ala pienempi kuin silvian sihdissä. Silmämääräisesti reiän koko on sama, toisin aika epävarma arvio. Silloin tietysti sama määrä papuja pitää silviaan jauhaa hienommaksi että saataisiin läpäisymassa tiheämmäksi ja siis uuttoaika samalla paineella, samalla kahvimäärällä samaksi ja tällöin sitten myös säilyy uuttosuhde suunnilleen samana. Onkohan kukaan koskaan miettinyt tätä niin pitkälle että noista tekijöistä saisi aikaan jonkinlaisen kaavan 🤓
 #kahvi-insinööri
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1584
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #47 : Kesäkuu 20, 2017, 22:23:06 ip »



Onkohan kukaan koskaan miettinyt tätä niin pitkälle että noista tekijöistä saisi aikaan jonkinlaisen kaavan

Aikanaan kun oli paljon puhetta VST-sihdeistä, tuosta puhuttiin. Ja jossain oli netissä niitä laskelmiakin löytyy.
Sit kun tuli IMS-sihdit ja niiden vertailut VST:n kanssa (instassa videoita muuten), ni alkoi tulla jo sihtijutut korvista.

Oma mutu, tasokas sihti antaa paremmin maut, mutta on myös herkempi. Basic sihti taas on paljon anteeksi antavampi uutossa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #48 : Kesäkuu 20, 2017, 22:31:37 ip »

Joo, vitsiksi heitin, ei mennä tieteilyyn🤓
Aika nopeasti tuntuis oppivan tähän semmosen tatsin että uudella pavulla tekee shotin pari ja tietää jo mihin suuntaan pitää säätää. J&N: kotibaristakurssikin antoi tähän vähän pohjaa ja varmistusta jo opittuun. Eli parasta on vaan mennä maun mukaan
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26

Hei

Ostin Delonghi 820B koneen pari päivää sitten ja modauskärpänen puri välittömästi. Ajattelin vaihtaa Rancilio Silvia höyrystimen ja tehdä nakukahvan. Kysymys kuuluukin käykö tähän 820 malliin 680 kahvat? Katselin netistä että samalta näyttää, mutta kyseisen sivuston mukaan ei kävisi. Kun nakukahvaa olen rakentamassa niin kävisikö tuo halvempi 680 kahva? Eihän tuon oikeastaan tarvitse kuin pysyä kiinni.

680 mallin kahva
http://www.4delonghi.co.uk/coffee-maker/espresso/sump-assembly/product.pl?pid=4794515&path=606454,640993&refine=sump

820/860 kahva
http://www.4delonghi.co.uk/coffee-maker/espresso/sump/product.pl?pid=2793202&path=606454,640993&refine=sump

Ja ehkä viimeinen, kannattaako tässä koneessa kokeilla nakukahvaa?


Jake
« Viimeksi muokattu: Elokuu 02, 2017, 20:52:46 ip kirjoittanut kropo »
Kirjattu

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75

Miksei?
Mitä se antaa? Mulla nyt ei ole kovasti vielä kokemusta mutta tähän ketjuun kirjoittelun jälkeen mun kone vaihtui silviaan ja siihen myös nakukahva.
Noin teoreettisesti kun ajattelee niin eihän se uutos juurikaan muutu siitä kahvan mallista, mutta kuitenkin jos siinä on pohja ja jakonokka, se vähän sekoittaa ja hajoittaa cremaa.
Suurin etu mun mielestä on nakussa että saan siihen triplasihdin mitä ei normikahvaan saisi.
Kertokoot taas kokeneemmat lisää
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26

Miksei?
Mitä se antaa? Mulla nyt ei ole kovasti vielä kokemusta mutta tähän ketjuun kirjoittelun jälkeen mun kone vaihtui silviaan ja siihen myös nakukahva.
Noin teoreettisesti kun ajattelee niin eihän se uutos juurikaan muutu siitä kahvan mallista, mutta kuitenkin jos siinä on pohja ja jakonokka, se vähän sekoittaa ja hajoittaa cremaa.
Suurin etu mun mielestä on nakussa että saan siihen triplasihdin mitä ei normikahvaan saisi.
Kertokoot taas kokeneemmat lisää

Hei

Lähinnä ajatus siitä kun normaali filtteri on paineistettu (liekkö oikea sana?) eli ulostulossa on vain yksi reikä, verrokkina nakuun laitettava monireikäinen.


Jake
Kirjattu

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75

Siinä tapauksessa parannusta tulee paljon mutta jauhatuksen ja kahvin määrän ja laadun joutuu hakemaan kokonaan uusiksi. Ja saanee tuohon normikahvaankin tavallisen sihdin
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1510
  • Kahviharrastaja

Normaali kahva/sihti: Sihdin pohjassa on paljon reikiä, sihtiin ladattu kahvipuru luo vastuksen veden paineelle. Amattilaisten suosiossa. Tuloksena parhaimmillaan "oikea" espresso.
Painekahva/sihti: Sihdin pohjassa on painehärpäke ja yksi reikä, luo mekaanisen vastuksen veden paineelle. Markettikoneiden suosiossa. Tuloksena yleensä jotain muuta.

Ohessa pikainen video aiheesta.
https://www.youtube.com/watch?v=vB2bOZ1V99M
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1510
  • Kahviharrastaja

Nakukahva (bottomless portafilter) lisää mahdollisuuksia uuton havainnointiin. Nakukahva on käytännössä normaali kahva, josta on sahattu alaosa pois. Kahvan nokat ovat siis poissa ja sihdin pohjan tarkastelu uuton aikana on mahdollista. Yleensä nakukahvaa kai käytetään opetteluun ja uuttossa tapahtuvien virheiden havainnointiin, jotka muutoin voisivat jäädä piiloon. Triplasihti mahtuu myös nakukahvaan todennäköisemmin kuin normaaliin kahvaan. Itse käytän nakukahvaa aina.

Ohessa pikainen video aiheesta.
https://www.youtube.com/watch?v=rHG1EWbrk9Q
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26

Hei

Kiitos vastauksista. Kyllä tämä vahvistaa että tilaan uuden kahvan ja sihdin niin pääsen kokeilemaan paineistamatonta.

Osaako joku sanoa Delonghin kahvoista käykö nuo ylläolevat keskenään?

Siinä tapauksessa parannusta tulee paljon mutta jauhatuksen ja kahvin määrän ja laadun joutuu hakemaan kokonaan uusiksi. Ja saanee tuohon normikahvaankin tavallisen sihdin

Uskoisin että mahtuu, mukana tulleessa kahvassa on sisällä sellainen muovikanavointi joka ohjaa kahvin liikettä kahvassa, tämän saa myös pois jos sihti on liian iso pituus suunnassa. Tällä pääsee kokeilemaan helpoiten eroa.

Normaali kahva/sihti: Sihdin pohjassa on paljon reikiä, sihtiin ladattu kahvipuru luo vastuksen veden paineelle. Amattilaisten suosiossa. Tuloksena parhaimmillaan "oikea" espresso.
Painekahva/sihti: Sihdin pohjassa on painehärpäke ja yksi reikä, luo mekaanisen vastuksen veden paineelle. Markettikoneiden suosiossa. Tuloksena yleensä jotain muuta.

Ohessa pikainen video aiheesta.
https://www.youtube.com/watch?v=vB2bOZ1V99M

Nakukahva (bottomless portafilter) lisää mahdollisuuksia uuton havainnointiin. Nakukahva on käytännössä normaali kahva, josta on sahattu alaosa pois. Kahvan nokat ovat siis poissa ja sihdin pohjan tarkastelu uuton aikana on mahdollista. Yleensä nakukahvaa kai käytetään opetteluun ja uuttossa tapahtuvien virheiden havainnointiin, jotka muutoin voisivat jäädä piiloon. Triplasihti mahtuu myös nakukahvaan todennäköisemmin kuin normaaliin kahvaan. Itse käytän nakukahvaa aina.

Ohessa pikainen video aiheesta.
https://www.youtube.com/watch?v=rHG1EWbrk9Q

Kiitos vastauksista/tiedoista ja videolinkeistä. Katselin videoita ja niissä oli puhe maagisesta noin 20g annostelusta, mutta Delonghin tuplasihtiin menee noin 12-14g, onko tämä triplasihti siis vaihtoehtona pienemmille kahvoille saada tämä määrä?

Jake
« Viimeksi muokattu: Elokuu 03, 2017, 08:41:08 ap kirjoittanut kropo »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1510
  • Kahviharrastaja

Kiitos vastauksista/tiedoista ja videolinkeistä. Katselin videoita ja niissä oli puhe maagisesta noin 20g annostelusta, mutta Delonghin tuplasihtiin menee noin 12-14g, onko tämä triplasihti siis vaihtoehtona pienemmille kahvoille saada tämä määrä?

Veikkaisin että kotikäytössä suosituin annostelu on 14 grammaa.  Klassiset annostukset kahvipurujen määrälle ovat 7 (single), 14 (double) ja 21 (triple) grammaa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso#Size
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26

Veikkaisin että kotikäytössä suosituin annostelu on 14 grammaa.  Klassiset annostukset kahvipurujen määrälle ovat 7 (single), 14 (double) ja 21 (triple) grammaa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso#Size

Hei

Kiitos tästä tarkennuksesta. Alan metsästämään kahvaa, sihdin ja toisen höyrytinkahvan laitan tilaukseen.

Jake
Kirjattu

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26

Hei

Toinen kysymys tähän topikkiin, mitä tulee lähteä parantamaan? Koneena Delonghi EC 820B (paineistettu tuplasihti) ja myllynä merkitön käsimylly. Ongelma että espresso valuu erittäin nopeasti alas. Valitettavasti ei ole vaakaa mitä voisin käyttää laskiessa espressoa, mutta punnitsin kupin ennen ja jälkeen.

Kaava oli 13g puruja, laskin 12sek ja painoa oli tullut 35g lisää. Eli 1:2 suhteella kolmannes liikaa jo tässä ajassa. Ilmeisesti vaikka mylly tekee hienoa purua se ei ilmeisesti ole kuitenkaan läheskään riittävä koneelle? Tamppasin mielestäni tasaisesti ja "tarvittavalla" voimalla. Mihin tulisi keskittyä seuraavaksi? Teenkö jotain väärin vai ymmärränkö jotain väärin?

Kiitos suuresti etukäteen.

Jake
Kirjattu

varolevy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51

^voit toki lisätä kahvin määrää jos jauhatus hienommalle ei onnistu. Tämä vastustaa myös virtausta jolloin samassa ajassa pitäisi tulla vähemmän kahvia ulos. Pitemmän päällehän tämä ei ole kestävä yhtälö, mutta varmasti parempiin tuloksiin pääset jo määrän lisäyksellä.
Kirjattu
Bezzera Magica + BB05