Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 47155 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #15 : Kesäkuu 01, 2017, 09:46:09 ap »


Muutoin jos haluaa juoda näitä "klassisia" espressopaahtoja mitä marketeista löytää, niin niitä ei kyllä kannata yliannostella hirveästi. Jollain 18 gramman annoksella saattaa tulla aika hurjan makuisia espressoja, jos pavut ovat tummapaahtoisia ja sisältää paljon robustaa.

No siis uuttosuhdehan siinä lopulkta kuitenkin on se juttu?

toisesta tein cappuccinon vaimolle, se kun ei kahvista mitään ymmärrä niin väitti sitä liian vahvaksi. Maistoin itse sitä niin hämmästyin koska en ole ikinä vielä tykännyt maitokahvidrinkeistä mutta nyt olikin todella herkullinen cappuccino.

Joo. Juojan mukaan pitää vaan säätää se maidon määrä. Tuskin mitään tarvitsee vaimolle muuttaa kuin lisätä lisää maitoa (tai vähentä espressoa). Capucinoissa se maidon laatu on muuten ihan kaikki kaikessa. Etsii maidon josta tykkää ja joka ei pilaa kahvin makua on se juttu. Jos ihan lähdetään optimoimaan, niin täydellinen espresso ei ainakaan itselle tuota täydellistä capuccinoa, vaan teen sen hieman erilailla. Sekin tosin voi riippua vähän käytetystä maidosta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #16 : Kesäkuu 01, 2017, 10:17:55 ap »

Tarkoitit siis että jos tamppaa toistuvasti samalla (vaikka16 kg) voimalla (unohdetaan Newton'it hetkeksi) , niin tämä ei vaikuta uuttoaikaan ( Ok, hieman epäselvästi itseäni ilmaisin). Mutta jos tamppaa miten sattuu, niin tämä kait vaikuttaa. Muutenhan tamppauksen voisi unohtaa kokonaan.

Vähän niikuin Jari sanoin, niin melkolailla mitattuakin "totuutta", että tietyn rajan jälkeen suorassa tamppauksessa sillä voimalla ei ole niin väliä enää.

Lainaus
PS. PM&VK oletko kirjoittanut ensivaikutelmat uudesta espresso-keittimestäsi.

No joo.. Ehkä tuohon on päässyt sen verran sisään, että voisin vaikka kohta jotain höpistä siitä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #17 : Kesäkuu 01, 2017, 19:04:17 ip »

Lainaus
Joo. Juojan mukaan pitää vaan säätää se maidon määrä. Tuskin mitään tarvitsee vaimolle muuttaa kuin lisätä lisää maitoa (tai vähentä espressoa)
Juuri näin.
Teinkin iltapäivällä sille jälkkäriksi Latte macchiaton, Lyhyt espresso ja siihen vielä hippunen sokeria. Päälle vielä ripaus kaakaojauhetta. Oli kuulemma herkkua. Oppiikohan sekin siis nauttimaan kahvista kun tähän mennessä ei ole kelvannut millään :D
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #18 : Kesäkuu 01, 2017, 20:31:43 ip »

Juu ongelma onkin se että kulutus on vähäistä, olen perheen (tätänykyä minä ja eukko) ainoa kahvinkuluttaja.
Täytyy suunnitella tasaiset tilausvälit ja miettiä parhaat säilytysvaihtoehdot sekä lisäksi hyväksyä suurehko hävikki. En minäkään sitä sentään juo litratolkulla päivässä ja toisinaan olen myös melko paljon reissuhommissa.

Juuri sitä varten kahvia pakastetaan. Se vaan on järkevää (lue: halvempaa) tilata isompi määrä kerralla kuin mitä tulisi käytettyä ennen kuin paahto vanhenee. Pakastamiseen on monta eri lähestymistapaa. Itse pakastan pavut varttikilon pusseissa venttiilit teipattuna ja otan paketin kerrallaan käyttöön. Se vastaa aika tarkalleen viikkokulutustani. Toiset taas jakavat pavut valmiiksi käyttöannoksiksi (esim. 18g vetäviin putkiloihin/minigrip-pusseihin etc). Pakastaminen vaatii toki kunnon pakastimen (< -18 astetta).

Juuri löysin pakkasesta sinne puoleksi vuodeksi unohtuneen paketin. Pakastettu paahtopäivänä. Täysin toimivaa tavaraa vieläkin.
 
Tosin voisihan niistä reissukahvitkin jauhaa matkaan ja hommata vaikka aeropressin tekovälineeksi.

Eikä voi, mutta matkamyllyn voi toki hankkia. Esim. kiinalainen Porlex-kopio irtoaa eBaysta noin kympillä. Se mahtunee Aeropressin sisään, joten koko hoito kulkee mukana näppäränä pakettina.

Ja tosiaan reissatessa on hyvä aina poiketa kunnon kahvikauppaan tai vaikka paahtimon puotiin.

Juu, itsekin aina tien viedessä vieraaseen kaupunkiin selvitän etukäteen onko siellä mahdollista harrastaa kahviturismia. 
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 01, 2017, 23:19:12 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #19 : Kesäkuu 02, 2017, 09:48:11 ap »

Lainaus

Lainaus
Tosin voisihan niistä reissukahvitkin jauhaa matkaan ja hommata vaikka aeropressin tekovälineeksi.

Eikä voi, mutta matkamyllyn voi toki hankkia. Esim. kiinalainen Porlex-kopio irtoaa eBaysta noin kympillä. Se mahtunee Aeropressin sisään, joten koko hoito kulkee mukana näppäränä pakettina.


Noniin olishan tää pitänyt tajuta, sori oon aloittelija  ::)


Mutta nyt kun olen saanut systeemin toimimaan ja onnistunut muutamaan kertaan tekemään jopa parempaa kahvia kuin ikinä olen itse valmistanut tai edes melkein yhtä hyvää kuin parhaat nauttimani kahvila annokset alkoi ihmettely:
Espressokone oli jo tulossa eikä myllystä ollut vielä tietoa ostin marketista tiiliskiven valmiiksijauhettua Lavazza cafe eapressoa. Nyt aukaisin sen ajatuksena että voin sillä harjoitella sihdin täyttämistä ja tamppausta.  Ja toki maistoinkin sitä. Huomattavasti hienompaa kuin oma jauhatukseni mutta se maku. Vaikka millä annostelulla ja uuttoajalla teki niin hui, kuinka pahaa kahvia ihmiset oikeasti juo, kai tuotakin sentään menee kaupaksi kun sitä on aina tuolla marketin hyllyllä ollut ja tuossakin bb 30.12.2018 :-\

Lainaus
Juuri sitä varten kahvia pakastetaan.

Mulla onkin tuolla yksi pakastekaappi ihan tyhjänä ;)
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

PetteriSeppänen

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #20 : Kesäkuu 02, 2017, 09:49:51 ap »

Käyhän esim Lidlin perfetto suodatinjauhatuskin kaupaksi, vaikka on aivan järkyttävän makuista "tavaraa". Noita valmisjauhatuksia ostavat varmaankin samat ihmiset kuin 130e painesihtikeittimiäkin tarjouksista, tietoa ei vain ole paremmasta.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #21 : Kesäkuu 02, 2017, 10:51:27 ap »

Espressokone oli jo tulossa eikä myllystä ollut vielä tietoa ostin marketista tiiliskiven valmiiksijauhettua Lavazza cafe eapressoa. Nyt aukaisin sen ajatuksena että voin sillä harjoitella sihdin täyttämistä ja tamppausta.  Ja toki maistoinkin sitä. Huomattavasti hienompaa kuin oma jauhatukseni mutta se maku. Vaikka millä annostelulla ja uuttoajalla teki niin hui, kuinka pahaa kahvia ihmiset oikeasti juo, kai tuotakin sentään menee kaupaksi kun sitä on aina tuolla marketin hyllyllä ollut ja tuossakin bb 30.12.2018 :-\

Nuo toimivat parhaiten mutteripannussa ja siihen ne onkin eniten tarkoitettu. Se että tykkääkö mutteripannukahvista, niin se onkin sitten taas eri juttu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #22 : Kesäkuu 02, 2017, 13:34:48 ip »

Noita valmisjauhatuksia ostavat varmaankin samat ihmiset kuin 130e painesihtikeittimiäkin tarjouksista, tietoa ei vain ole paremmasta.

Eli kuten 98% suomalaisista... ja kahvi valutetaan Moccamasterin läpi koska silloinhan siitä tulee todella hyvää, koska onhan se Moccamaster!!
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #23 : Kesäkuu 07, 2017, 15:09:46 ip »

Vielä jatkan tota säätöä.
Löysin tuommosen myllyn perussääätöohjeen että ladataan sihtiin 12g purua ja valutetaan 30s. Jauhatuksen karkeutta sitten säädetään siten että tuon 30s aikana kuppiin valuu n.20-25g kahvia.
Mutta kun musta tuntuu että säädän mihin vaan suuntaan niin mulla on 15s. Kohdalla tuo 30ml ja jos kellotan 30s niin on tippa-allaskin täysi. Mikä on vialla, vai oonko ymmärtänyt jotain väärin.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

varolevy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #24 : Kesäkuu 07, 2017, 15:21:56 ip »

Vielä jatkan tota säätöä.
Löysin tuommosen myllyn perussääätöohjeen että ladataan sihtiin 12g purua ja valutetaan 30s. Jauhatuksen karkeutta sitten säädetään siten että tuon 30s aikana kuppiin valuu n.20-25g kahvia.
Mutta kun musta tuntuu että säädän mihin vaan suuntaan niin mulla on 15s. Kohdalla tuo 30ml ja jos kellotan 30s niin on tippa-allaskin täysi. Mikä on vialla, vai oonko ymmärtänyt jotain väärin.

30ml != 30g. Eli tilavuus on huono mittari kahvin kanssa kun crema ja kaikki muu häiritsee. Vaaka on se helpoin tapa todeta tuo määrä. Itsekin yllättynyt kun kuppi ollut mielestäni vallan täynnä, mutta paino ollut ihan halutussa haarukassa.

Sitten vaan tuoretta kahvia ja myllyä tiukemmalle. Jos ei tämäkään auta niin voi lisätä kahvin määrää grammalla. Kumma jos ei ala löytymään. Muista, että tamppauksen voimalla ei ole niin suurta vaikutusta kuin moni luulee. Korkeintaan voimalla tamppaat vaan vinoon ja siitä tulee vain enempi ongelmia. Lopuksi vaihdetaan mylly.
Kirjattu
Bezzera Magica + BB05

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #25 : Kesäkuu 07, 2017, 15:27:47 ip »

Tuli mieleen, et onko sulla nakukahvaa käytössä? Olis nähnyt hyvin jos rajusti kanavoi. Toki sen näkee kahvan kahvikakustakin, jos on selkeää reikää mistä vesi juossut läpi. Tämän voi sitten aiheuttaa paakkuiset purut, tai tamppaus (ekana mieleen).
Onhan papu ihan ok? Ettei tooosi vanhaa kuitenkaan.

Ohjeessa ei mielestäni vikaa, itse annnostelisin toki toisin, mutta enpä tiedä mikä kori on käytössä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #26 : Kesäkuu 07, 2017, 17:43:26 ip »

Ei oo nakua. Ton tasasen tamppauksen oon opetellu kyllä ja analysoinu kakkua ja aika tasanen on läpivirtaus, ei kanavointia tms ja on tasapaksu sekä tasaisen kostea.
Nyt on mylly säädetty  hienoimmalle mutta pitää vielä säätää uudestaan ilman papuja. Sitä cremaakaan ei oikeen muodostu ja joo kyllä se jotakuinkin se 25-30g on se 15s shotti kun punnitsin.
Onko toi uus Ascaso i-steel mylly sitten susi
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #27 : Kesäkuu 07, 2017, 17:53:55 ip »

Kuten Toma, minäkin kyselisin pavun tuoreudesta. Onko se alle kuukauden ikäistä (mieluummin toki 2vkoa)? Vanhojen paahtojen kanssa kerjää vaan verta nenästään (kuvainnollisesti).

1:2 uuttosuhde on ihan pätevä, mutta jos kyseessä on tuplafiltteri, niin italialaisittain niihin mitataan 14g. Muut annostelevat yleensä enemmän - 18g on melko yleinen lähtökohta (kun puhutaan standardista n. 58mm tuplafiltteristä).

Siitä sitten uuttamaan tyyliin 14->28g tai 18->38g - mistä nyt sitten kukin tykkää. Jos aika ei kasva siitä 15 sekunnista, jossain on perustavan laatuinen ongelma.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #28 : Kesäkuu 07, 2017, 17:56:14 ip »

Onko toi uus Ascaso i-steel mylly sitten susi

On toki mahdollista, että terien kohdistus on ns. persiillään. Ascason myllyjä en kovin hyvin tunne, joten ehkä joku muu osaa neuvoa, miten kohdistus siinä tsekataan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #29 : Kesäkuu 07, 2017, 18:04:56 ip »

On toki mahdollista, että terien kohdistus on ns. persiillään. Ascason myllyjä en kovin hyvin tunne, joten ehkä joku muu osaa neuvoa, miten kohdistus siinä tsekataan.
Joo tästä vaikuttais olevan kyse. Aukaisin kannen ja tuntuu ettei säätö toimi ihan oikein. Kuinka päin ja miten ton säädön pitäis toimia.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton