Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 21727 kertaa)

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25

^voit toki lisätä kahvin määrää jos jauhatus hienommalle ei onnistu. Tämä vastustaa myös virtausta jolloin samassa ajassa pitäisi tulla vähemmän kahvia ulos. Pitemmän päällehän tämä ei ole kestävä yhtälö, mutta varmasti parempiin tuloksiin pääset jo määrän lisäyksellä.

Hei

Kiitos, pitää kokeilla, ohjekirjan mukaan single olisi 7g ja tupla 6+6 eli 12g, kokeillaan hieman lisätä vaikka määrää, toki sihdin koko on rajallinen. Katsoin seuraavaa videoita ja siinä lasketaan kanssa 12sek https://www.youtube.com/watch?v=OTqLzIWGuCE eli saattaneeko olla nyt vain mallista kiinni..?


Jake
« Viimeksi muokattu: Elokuu 04, 2017, 12:27:44 ip kirjoittanut kropo »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja

Kaava oli 13g puruja, laskin 12sek ja painoa oli tullut 35g lisää. Eli 1:2 suhteella kolmannes liikaa jo tässä ajassa. Ilmeisesti vaikka mylly tekee hienoa purua se ei ilmeisesti ole kuitenkaan läheskään riittävä koneelle? Tamppasin mielestäni tasaisesti ja "tarvittavalla" voimalla. Mihin tulisi keskittyä seuraavaksi? Teenkö jotain väärin vai ymmärränkö jotain väärin?

Säädä myllyä hienommalle jos mahdollista. Myllyn raja saattaa tulla vastaan, mutta kokeile. Koeta myös poistaa mahdolliset paakut. Tähtää tällaiseen: 30 +- 5 sek uuttoaika ja valmiin kahvijuoman paino kaksinkertainen käytettyyn purumäärään nähden (esim. 2 * 15 g = 30 g). Tamppauksessa riittää sopiva voima, lisävoimasta ei ole hyötyä.

Osta myös vaaka. Netistä 200 g +- 0.01 g -tyylinen vaaka näyttäisi maksavan noin kolme euroa.

Tee video valmistusprosessistasi. Sitten voit saada kommentteja seikkoihin, joita et huomannut kysyä.

Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25

Säädä myllyä hienommalle jos mahdollista. Myllyn raja saattaa tulla vastaan, mutta kokeile. Koeta myös poistaa mahdolliset paakut. Tähtää tällaiseen: 30 +- 5 sek uuttoaika ja valmiin kahvijuoman paino kaksinkertainen käytettyyn purumäärään nähden (esim. 2 * 15 g = 30 g). Tamppauksessa riittää sopiva voima, lisävoimasta ei ole hyötyä.

Osta myös vaaka. Netistä 200 g +- 0.01 g -tyylinen vaaka näyttäisi maksavan noin kolme euroa.

Tee video valmistusprosessistasi. Sitten voit saada kommentteja seikkoihin, joita et huomannut kysyä.

Hei

Kiitos loistavista vinkeistä ja kommenteista. Käsimyllyn olen säätänyt tiukimmalle asetukselle eli lähetään siitä ensiksi. Katselen paremman myllyn että saan jauhatuksen hienommaksi. Löysin kotoota vaa'an ja noin 7sek meni että 14g purujen 28g oli saavutettu, erittäin nopeasti siis. Loppujen lopuksi kun tiputti oli painoa noin 35g. Tämän tein vain mitatakseni kauanko menee saavuttaa kyseinen paino. Tamppaus oli tasainen ja kakusta tuli kiinteä ja pullahti kokonaisena ulos, eikä sisältänyt mielestäni reikiä tai epäkohtia. Toki en välttämättä osaa niitä edes sillä silmällä etsiä kuin te. Hyvä idea tämä video, taidan sellaista tehdä kunhan saan myllyn sellaiseksi että saan jauhatuksen hienommaksi.

Kiitos.

Jake

PS. Vinkkejä kahvimyllystä aloittelijalle otetaan vastaan. Kiitos.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 04, 2017, 13:57:23 ip kirjoittanut kropo »
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2245

Öh, onko itse kahvista jo ollut juttua? Onko papusi tuoretta? Jos hakisin K-Cittarista pussin, niin noin siinä kävisi itsellenikin, jollei tänään niin vimeistään huomenna, kun suojakaasu on kadonnut...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25

Öh, onko itse kahvista jo ollut juttua? Onko papusi tuoretta? Jos hakisin K-Cittarista pussin, niin noin siinä kävisi itsellenikin, jollei tänään niin vimeistään huomenna, kun suojakaasu on kadonnut...

Hei

Kahvina on Kaffa Roastery Espresso 70/30, paahdettu 8.6.2017. Ollaanko tässä jo menty yli tuoreuden? Kävin eilen hakemassa Vantaan Flamingon Caffista 1.8 paahdettuja, joita kehoitettiin hieman vielä odottamaan.

Jake
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2245

Ei suinkaan. Jatkakaa ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja

Kahvimyllyt aloittelijalle... Budjetti?

Käsimylly lienee edullisin. Kiinahalpikset alkaen 10 euroa. Muita merkkejä: Kyocera, Porlex, Hario, Zassenhaus ja sitten se eräs, jota kuulemma joku aina ehdottaa ennemmin tai myöhemmin.

Sähkömyllyistä Wilfa Svart Presisjon on kuulemma edullinen yleislaite, noin 80 euroa. Sopinee monille eri jauhatusasteille (pannukahvi-suodatinkahvi). Jotkut ovat kuulemma saaneet tarpeeksi hienoa jauhatusta espressokäyttöön. Jos ei muuten onnistu niin myllystä voi poistaa (takuun lisäksi) karkeusrajoittimen, jolloin terät saa lähemmäs toisiaan.

Sitten ovat espressokahvimyllyt. Ascaso i-Mini on eräs edullisimmasta päästä, noin 220 euroa. Vaihtoehtoja on paljon.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Make00

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3

Hellou!

Nyt ois itselläkin tarkoitus uppoutua "kunnollisten" kahvien pariin, cold brew kannu löytyy ja presso pannu, seuraavaksi varmaan aeropress töihin ja mutteripannu kotia.

Mutta itseäni vielä eniten kiinnostaisi ostaa espresso keitin ja painotan sitä, ettei aikaisempaa kokemusta ole muuta kuin espresson maistelu:P

Minkälainen kone olisi hyvä aloittelijalle/mitä pitäisi ottaa huomioon/tekeekö marketin halpa vehkeillä aloittelijakaan mitään/kannattaako ostaa käytettyä?

Jos saisin joihinkin noista vastauksen, olisin kiitollinen!
Kirjattu

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74

Kahvimyllyt aloittelijalle... Budjetti?

Sitten ovat espressokahvimyllyt. Ascaso i-Mini on eräs edullisimmasta päästä, noin 220 euroa. Vaihtoehtoja on paljon.

Mulla olis tommonen, i-steel versio myynnissä, ihan melkein uusi, olisko n.4kg jauhettu, toukokuun lopussa ostettu. 180€ postitettuna ja vähän laakukahvia kaupantekijäisiksi, kandee tsekata toi myynkipalsta.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja

Minkälainen kone olisi hyvä aloittelijalle/mitä pitäisi ottaa huomioon/tekeekö marketin halpa vehkeillä aloittelijakaan mitään/kannattaako ostaa käytettyä?

Markettikoneet (painekahva tai täysautomaatti) jäävät helposti vajaiksi jos haluaa tehdä "oikeaa" espressoa kotona. Kotikäyttäjän edulliset espressokoneet taitavat alkaa Gaggia Classic (300 e) ja Rancilio Silvia (450 e) -tyylisistä laitteista, sitten Nuova Simonelli Oscar (700 e) on jo hieman edistyneempi laite ja siitä parempia (kalliimpia) laitteita löytyy paljon. Espressokonetta ei kannata ostaa ilman erillistä espressomyllyä.

Käytetty kone voi olla ihan toimiva, tai sitten ei.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #70 : Tammikuu 07, 2018, 20:04:34 ip »

Mistä johtuu kun uuton alussa uutto juoksee nopeammin, mutta sitten hidastuu? Eikös se kaiken järjen mukaan pitäisi mennä just toisin päin?   :D
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1361
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #71 : Tammikuu 07, 2018, 21:55:42 ip »

Mistä johtuu kun uuton alussa uutto juoksee nopeammin, mutta sitten hidastuu? Eikös se kaiken järjen mukaan pitäisi mennä just toisin päin? 

Paha sanoa, kun ei sen enempää tiedä kokonaisvaltaisesta prosessista (video tapahtumasta olisi hyvä nähdä). Lonkalta veikkaan kuitenkin kanavointia. Vesi etsii aina helpoimman reitin ja sen löydettyään käyttää sitä. Siinä sitten kanavan reunoilla olevat kahvihiukkaset turpoavat, josta seuraa hidastuminen. Pelkkää spekulaatiota toki ilman tarkempia tietoja...

Auttaako weissaus ongelmaan? https://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html

 
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #72 : Tammikuu 14, 2018, 23:36:21 ip »

Juuri noin kävi itselleni kun taistelin minulle uuden kahvilaadun kanssa. Kanavointia tapahtui melko runsaasti ja usein se oli juuri tuo: ensin melko suurella virtauksella ja jossain 20s kohdalla hidastuu. Etsin vikaa prosessista sekä koneesta. Loppujenlopuksi kun tuo kahvi loppui ja siirryn takaisin minulle tuttuun kahviin hävisi myös kanavointiongelma.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #73 : Tammikuu 24, 2018, 16:52:46 ip »

Auttakaappas ymmärtämään, miksi latten pohjalle tulee kahvinpuruja? Vika siemaisu ei ole todellakaan enää miellyttävä pohjalta sillä suussa on kuin hiekkaa sen jälkeen. Tuottaako toi mylly (Ascaso i-2) jotain pientä jauhetta sinne joka menee tuon basketin läpi? En muista että Gaggialla olisi tällaista ollut, mutta nyt kun on tolla Breville/Sage/Stollar/Gastroback/.. DB:llä tehnyt niin on alkanut hieman vaivaamaan (tosin pavutkin ovat eri - eli vertailu hieman hankalampaa).

Epämiellyttävä taipumus, vaikka kahvi on muuten hyvää. En ole huomannut eroa uuttoajoissa (hienompaa / karkeampaa) tuon muodostumisen suhteen. En osaa valitettavasti sanoa missä kohtaa uuttoa tuota ilmestyy sinne, ei se oikein erotu kahvin seasta valuessaan.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #74 : Tammikuu 25, 2018, 17:02:05 ip »

Auttakaappas ymmärtämään, miksi latten pohjalle tulee kahvinpuruja? Vika siemaisu ei ole todellakaan enää miellyttävä pohjalta sillä suussa on kuin hiekkaa sen jälkeen. Tuottaako toi mylly (Ascaso i-2) jotain pientä jauhetta sinne joka menee tuon basketin läpi?

Kyllähän tuohon näin ihan vain järkeilleen vaikuttaa se, että mylly tuottaa hienompaa pölyä kuin mitä sihdin reiät ovat. Sihdin vaihto tai myllyn vaihto saattaisi auttaa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini