Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.  (Luettu 18163 kertaa)

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #30 : Kesäkuu 07, 2017, 20:05:46 ip »

Joo. Alkoi selviämään tämä. Kunhan vielä oikea myllyn säätö, kuinka tiukkaan noi terät voi asettaa?
Ko myllyn putsausvideosta näkyy että ylempi teräyksikkö pyörii ympäri monta kierrosta. Tässä kaappaus:


Omassa myllyssä sen sijaan on stoppari joka antaa säädön pyöriä ainoastaan puoli kierrosta. Mylly oli tehtaalla säädetty suunnilleen suodatin karkeudelle. Tässä kuva siis omasta myllystäni. Stopparitappi oikealla:


Irrotin säätöruuvin ja alhaalla olevan ruuvin ja kiersin terät ihan kiinni ja siitä sitten ehkä kierroksen auki ja kokeilin, tuli melkeen pölyä, hain säätöä joka antoi mukaan hiukan karkeuttakin. Sitten osat paikoilleen kansi kiinni. Seuraava uutto tuon ohjeen mukaan, 12g purua, tamppaus ja 30s uutto. Tuloksena 37g tujua kahvia (lidlin pavuista) ja alkoi sitä cremaakin löytymään. Pitänee vielä soitella myyjälle/huoltoon tuosta.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

vippe0

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #31 : Kesäkuu 07, 2017, 20:59:27 ip »

Irrotin säätöruuvin ja alhaalla olevan ruuvin ja kiersin terät ihan kiinni ja siitä sitten ehkä kierroksen auki ja kokeilin, tuli melkeen pölyä, hain säätöä joka antoi mukaan hiukan karkeuttakin. Sitten osat paikoilleen kansi kiinni. Seuraava uutto tuon ohjeen mukaan, 12g purua, tamppaus ja 30s uutto. Tuloksena 37g tujua kahvia (lidlin pavuista) ja alkoi sitä cremaakin löytymään. Pitänee vielä soitella myyjälle/huoltoon tuosta.

Jos kyseessä on Lidlin Bellarosa pavut niin en yhtään ihmettele että ei normaaliasetuksilla toiminut.
Itsellä on portaallinen mylly, 60 porrasta.
Ja siis tuolla onnistuu kaikki laadut, hieman joutuu toki säätämään papujen määrää jotta saa valumaan tietyssä ajassa kun ei jaksa joka kerta tehdä hienosäätöä (siis hienosäätö löytyy portaiden lisäksi).

Mutta siis asiaan.
Espressoa kun jauhan niin tuorepaahtoa jauhan yleensä 21-15 portailla (pavuista, papujen iästä ja filtteristä riippuen). Lidlin Bellarosat joutuu taas vetämään 9-3 portailla (filtteristä, papujen iästä, pavuista sekä pussin avaamisen ajankohdasta riippuen).
Vertailukohtana voisi mainita muiden kauppojen papupussit, niitä toki vähän tiukemmalla kuin tuorepaahtoja mutta muistaakseni aina yli 10 portailla (viimeiset ollut 19-15).

Eli ei myllyssäsi mitään vikaa ole, osta muita papuja jos mylly joutuu liian koville Lidlin papujen kanssa ;-)
Kirjattu

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #32 : Kesäkuu 07, 2017, 21:13:25 ip »

Ei sinänsä ollut mitään vikaa mutta säätö oli perseellään, eli silla sai tehtyä suodatinjauhatusta eri asteisina. Säätö liikkuu tuonnstopparitapin takia vain puoli teränpitimen kierrosta ja saadakseni espressolaatua piti poistaa osia että sain tuota teränpidintä kierrettyä niin monta kierrosta että jauhatus alkoi olemaan kohdallaan.
Tuota bellarossaa olen käyttänyt lähinnä kokeiluun, ei sitä voi juodakaan vaikka nyt alkaa säätöjin olemaan kohdallaan. Hienosäätöön vedin muutaman shotin j&n:n bellaa ja siitä tuli hyvä. Nyt alkoi löytymään sitä runkoa kahville ja vahva cremakin.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #33 : Kesäkuu 08, 2017, 22:19:16 ip »

Yhdellä tutulla oli sama perussaatö-ongelma Ascason I Steel myllyssä. Muista palauttaa osat paikoilleen. Rajoittimen tarkoitus on estää teriä lukkiutumasta, koska muutoin ne saattavat hajota vahingossa liian hienolle säädettäessä. Kun säätö on kohdallaan, stopparin voi laittaa paikalleen.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #34 : Kesäkuu 09, 2017, 03:21:29 ap »

Tehtaalta terveisiä: The idea is limit the espresso grinding point area.

Toi stoppari on siis valettu säätöhammarpyörään kiinteästi
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #35 : Kesäkuu 19, 2017, 22:05:09 ip »

Tehtaalta terveisiä: The idea is limit the espresso grinding point area.

Toi stoppari on siis valettu säätöhammarpyörään kiinteästi

Jaa se stoppari olikin irrotettava ja saa siirrettyä eri reikiin.


Nopea kun olen liikkeissäni, viikonlopun aikana espressokeitin vaihtui gaggiasta Rancilio Silviaan.
Ja tästä heti kysymystä laatimaan.
Tuo myllyn säätö minkä sain tehtyä Gaggian kanssa ei sitten enää pätenytkään Silvian kanssa vaan vesi holahti purujen läpi vauhdilla. Jouduin siis hakeman myllylle uuden säädön että tuossa 30s ajassa vpääsin siihen 1:2 uuttosuhteeseen. Jouduin siis säätämään myllyä paljon hienommalle. Mahtaako tähän olla syynä Silvian korkeampi paine?
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #36 : Kesäkuu 19, 2017, 22:15:46 ip »

^ Distribuutioon ja wdt-tekniikkaan kannattaa tutustua, jos tuntuu että shotit valahtaa liian nopeasti läpi. Onko sulla Silviassa nakukahvaa?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #37 : Kesäkuu 19, 2017, 22:26:03 ip »

^ Distribuutioon ja wdt-tekniikkaan kannattaa tutustua, jos tuntuu että shotit valahtaa liian nopeasti läpi. Onko sulla Silviassa nakukahvaa?
Ei oo nakua.
Distribuutio on ok ja wdt on tuttu mutta näistä ei ollut kysymys ja muutaman kokeilun jälkeen sain kuitenkin homman kohdilleen mutta aika paljon piti myllyä säätää hienommalle kuin tolla aikaisemmalla koneella. Ihmettelin vaan että täytynee olla uuttopaineessa eroja noilla kahdella koneella.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2203
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #38 : Kesäkuu 20, 2017, 07:19:55 ap »


mutta aika paljon piti myllyä säätää hienommalle kuin tolla aikaisemmalla koneella. Ihmettelin vaan että täytynee olla uuttopaineessa eroja noilla kahdella koneella.

Onko sihti eri? Itse olen saanut paljon suuremmat erot uuttoaikoihin sihtiä vaihtamalla kuin painetta vaihtamalla.

Sinäänsä kyllä kiinnostaisi millaisethan paineet siinä Gaggiassa on. Jotenkin olen veikannut mielummin suurta kuin pientä, mutta tiedä sitten. En vaan tiedä voiko tuon Gaggian edes kuinka helposti mitata, kun siinä ei ole 3-tie venttiiliä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #39 : Kesäkuu 20, 2017, 08:56:18 ap »

Onko sihti eri? Itse olen saanut paljon suuremmat erot uuttoaikoihin sihtiä vaihtamalla kuin painetta vaihtamalla.

Sinäänsä kyllä kiinnostaisi millaisethan paineet siinä Gaggiassa on. Jotenkin olen veikannut mielummin suurta kuin pientä, mutta tiedä sitten. En vaan tiedä voiko tuon Gaggian edes kuinka helposti mitata, kun siinä ei ole 3-tie venttiiliä.

Joo on sihti toki vähän erilainen. Silviassa rei'itetty pohja vähän suurempi mutta reikäkokoa en ole katsonut.
Saattaishan sen saada mitattua kun ruuvais kahvan pohjaan manometrin. Pitääkin katsella mitä tuolta autotallin miljoonalaatikosta löytyis.

No, sinänsä tämä ei ole mikään tärkeä tieto kun sain prosessin taas säädettyä kohdalleen, lähinnä vaan kiinnostuin noin teknisessä mielessä siitä mitä ne muuttujat tuossa ovat.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2203
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #40 : Kesäkuu 20, 2017, 09:07:59 ap »

Joo on sihti toki vähän erilainen. Silviassa rei'itetty pohja vähän suurempi mutta reikäkokoa en ole katsonut.

Reikien määrä ja koko. Varmaan aika vaikea vertailla. Eikös se Gaggian sihti käy siihen Silviaankin?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #41 : Kesäkuu 20, 2017, 09:13:14 ap »

Reikien määrä ja koko. Varmaan aika vaikea vertailla. Eikös se Gaggian sihti käy siihen Silviaankin?
Totta juu, pitääskin kokeilla, tosin nykyisellä myllyn säädöllä saattaa mennä uuto pitkäksi.
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 808
  • mai pen rai
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #42 : Kesäkuu 20, 2017, 11:50:22 ap »

Totta juu, pitääskin kokeilla, tosin nykyisellä myllyn säädöllä saattaa mennä uuto pitkäksi.
Kiva kuulla kuis käy. Itte en kylkään usko, että sihdin vaihto juurikaan vaikuttaa uuttoaikaan  :P
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2203
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #43 : Kesäkuu 20, 2017, 11:53:29 ap »

Kiva kuulla kuis käy. Itte en kylkään usko, että sihdin vaihto juurikaan vaikuttaa uuttoaikaan

Mikset usko? Olen kylläkin vaihtanut kyllä vain normaalista VST-sihtiin välillä ja ero niin oli kyllä aika iso. En mene sanomaan, että pätee kaikkiin sihteihin.

Kyllä sihdin muodon, pohjapinta-alan ja muiden pitäisi oman järkeni mukaan vaikuttaa? Pienikin muotoero muuttaa kakun korkeutta samoilla grammamäärillä jne? Jos taas mittaa sihdin täyteen, eikä grammoissa niin sitten se sihti vasta vaikuttaakin uuttoaikaan?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Vinkit tervetulleita: Aloittelijan tuskaa/laitteiston säätöä/opettelua.
« Vastaus #44 : Kesäkuu 20, 2017, 13:02:02 ip »

Sihdeissä on todella isot erot ja kaiken saa säätää aina uusiksi.
Mutta niinhän ne isot pojat kirkolla sanoo, että uuttopaine ei niinkään vaikuta uuttoaikaan, vaan lähinnä makuun. Distribuutio ja sihdin laatu on paljon tärkeämpi seikka shotin valumisen kannalta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600