Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Apua moccamasterin kanssa  (Luettu 15944 kertaa)

vippe0

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 32
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #15 : Kesäkuu 28, 2017, 22:55:39 ip »

Menee saman otsikon alle.. Jos keittää tuon 500g vettä, niin pitääkö tippalukko pitää aina kiinni a) x sekuntia/minuuttia, b) kunnes kaikki vesi on suodatinsuppilossa, vai c) ei, vaan auki koko ajan?

Tähän sitten erikseen vielä lusikalla sekoittelut jne., mutta siis onko mitään nyrkkisääntöjä millä saada Moccamasterista parhaat kahvit irti?

Makunsa ja tapansa kullakin.
Mutta jos olet perinteisesti aikaisemmin keittänyt ja haluaisit kokeilla parempaa tapaa niin katso vaikka yhdet ohjeet täältä:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?PHPSESSID=6j1v4ruennc5a3j18hci5ojet7&topic=4401.0
Itseasiassa siellä on linkki tänne: https://www.youtube.com/channel/UClInObbcpU1SQ2sF5f5b23w

Ovat muutaman minuutin pituisia, taisi jaksossa 3. olla Moccamasterista juttua. Suosittelen tutustumaan muhinkin videoihin, varsinkin alkupään (laitteiden esittely tms.).
Katso myös jakso 14: Suodatinpaperin huuhtelu. Onko sillä vaikutusta?
Kirjattu

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 61
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #16 : Kesäkuu 29, 2017, 14:09:29 ip »

Eilen tein niin, että sekoitin puruja, kun ne olivat vasta kastuneet ja sitten avasin tippalukon ja annoin valua, tänään testasin niin, että laskin kaikki vedet ensin puruihin, sekoitin ja sitten tippalukko auki. Eilen oli ehkäpä parempaa.

Yhtä kaikki, pitänee seuraavaksi hankkia toinen mylly noita suodatinhommia varten.
Kirjattu

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #17 : Lokakuu 15, 2017, 11:48:06 ap »

Täsmääkö tässäkin, että tieto lisää tuskaa? Ihan Moccamaster-linjalla olen viimeisen 31 vuotta keitellyt, silloin hankin keittimen. Vajaat 10 vuotta sitten kullanvärinen meni vintille kun hellasärön painostuksesta se vaihtui vastaavaan punaiseen. Ainoa ero vanhaan on automaattinen tippalukko.

Ketjun vinkeistä mittasin vesisäiliön, 500g menee karvan yli merkkiviivan ja 1000g parin karvan verran yli joten asteikon virhe lähes olematon. Olen keitellessä huomannut että purut suodattimessa ovat korkealla reunoilla ja välillä yläosastaan kuivia. Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu. Tänään sitten testasin: papuja 60g vaa’alla ja vettä 1000g. Kannu pois alta ja suppilo liki täyteen vettä ja sekoitus. (Prkl, tippalukko tippasee läpi). Kannu alle ja keitin uudestaan päälle.

Oho, tulihan tuhdin makuista kahvia, tätä ei sissikään juo mustana. Papuina Lidlin mustat koppurat ja jauhimena vaimon sieltä tuoma ”mini-moulinex” ja paperina Lidlin halvin ruskea paperi. Tässä lähtötilanne kehittää kahvin valmistusta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #18 : Lokakuu 15, 2017, 19:58:19 ip »


Olen keitellessä huomannut että purut suodattimessa ovat korkealla reunoilla ja välillä yläosastaan kuivia. Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu.

Kyllä. Eli keskeltä puru yliuuttuu ja tuo kitkeryyttä makuun ja reunoilta aliuuttuu ja tuo vetisyyttä makuun. Tasaisella uutolla kahvi maistuisi paremmalta. Samalla kun luultavasti rahaa kuluu koska puruja tarvitaan mahdollisesti isompi määrä verrattuna tasaiseen uuttoon. Lopputuloksena on siis kitkerä ja kallista kahvia.

On edelleen hassua kuinka Moccamasteria hehkutetaan ylimmäisenä kahvinautintona ja vaikka se toki saattaakin tuottaa oikeanlämpöisen veden ja se muovitörpelö sekoittaa kahvin paremmin pannussa, niin kyllähän se tuottaa valitettavan helposti erittäin kehnoa kahvia.

Lisäksi kuten kaikissa automaattikeittimissä veden ja kahvipurujen annostuksen muutos ei tuota suinkaan läheskään samanlaista kahvia, vaan määrää muutettaessa oikea resepti pitää etsiä aina uudelleen.

Lainaus
Oho, tulihan tuhdin makuista kahvia, tätä ei sissikään juo mustana.

No siis jos puruja on mitattu sen mukaan mikä on hyvä määrä kun osa niistä ei uutu ollenkaan ja osa huonosti niin tokihan kahvi saattaa olla tasaisella uutolla liian vahvaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1519
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #19 : Lokakuu 16, 2017, 07:28:08 ap »

Siis vesi menee niin nopeasti läpi etteivät edes kokonaan kastu.

Tähän pari vinkkiä kokeiluun:
- hienompi jauhatus
- hitaampi suodatinpussi

Kannattaa aloittaa tuosta jauhatuskarkeuden säädöstä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1519
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #20 : Lokakuu 16, 2017, 07:29:23 ap »

On edelleen hassua kuinka Moccamasteria hehkutetaan ylimmäisenä kahvinautintona ja vaikka se toki saattaakin tuottaa oikeanlämpöisen veden ja se muovitörpelö sekoittaa kahvin paremmin pannussa, niin kyllähän se tuottaa valitettavan helposti erittäin kehnoa kahvia.

Mutta onko tuo laitteen ominaisuus, vai tyypillinen mahdollisuus suunnilleen kaikille marketista löytyville suodatinkahvinkeittimille.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #21 : Lokakuu 16, 2017, 12:19:35 ip »

Mutta onko tuo laitteen ominaisuus, vai tyypillinen mahdollisuus suunnilleen kaikille marketista löytyville suodatinkahvinkeittimille.

Molempia tietysti.

Joissain vanhoissa mokkamastereissa oli kuulemma virtausnopeuden säädin. Joihinkin wilfoihin ainakin saa sellasen suotimen jos ei joissain ole valmiinakin. Sellaisella voi osittain korvata tuota. Joissa on niitä "suihku" filttreitä, että vesi tulee tasaisesti, mutta ei aavistustakaan kuinka hyvin ne oikeasti toimivat.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #22 : Lokakuu 16, 2017, 12:33:07 ip »

Tähän pari vinkkiä kokeiluun:
- hienompi jauhatus
- hitaampi suodatinpussi

Kannattaa aloittaa tuosta jauhatuskarkeuden säädöstä.

Juu. Hitaammat pussit saattavat olla hiukan hakusassa täällä nuuskakairan suunnassa. Onko se hitaampi Lidlin vai Pirkan ruskea :-)

Huomenissa pitäisi dhl:n seurannan mukaan tulla kahvimylly. Tosin mallia Kitchenaid kun sen ulkomuoto sai hyväksynnän ja löytyi alle puolen hinnan siitä mitä suomalaiset sitä myvät. (Saakohan sillä espressokarkeutta?). Nykyisellä Lidlin moulinexilla säätö on vähän... haastavaa.

Vaan pelkästään papujen punnitseminen ja suppilossa sekoittaminen antaa huomattavan eron kahvin makuun. Mokkamasterin 2 kupin mitta ei tunnu olevan lähelläkään kahta kupillista. Tosin en ole vaaleaa paahtoa ( <4 ) kokeillut.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1593
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #23 : Lokakuu 16, 2017, 12:57:43 ip »

Kyllä mokkaBlastereilla hyvää kahvia saa aikaiseksi.
Onkohan jollain linkkiä niihin videoihin joita täällä oli? Tykkäsin tuosta mokkamaster videosta, siinä tuli hyvin olennaiset asiat esiin.

Noita keittimiä käytetään muuten cup tasting SM kisoissa. Vähän OT, mut tulipa nyt mieleen

Itse käytän melitta Mild suodatinpaperia. Kastelen sen ennen käyttöä. Tuoreella pavulla pieni "bloom" alussa, sekä sekoitus.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #24 : Lokakuu 16, 2017, 13:55:39 ip »


Tosin mallia Kitchenaid kun sen ulkomuoto sai hyväksynnän ja löytyi alle puolen hinnan siitä mitä suomalaiset sitä myvät. (Saakohan sillä espressokarkeutta?)

Mitä tarkoitetaan espressokarkeudella? Mutteripannua? Painifiltterillistä espressokonetta? Ammattimaista espressokonetta?
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2017, 14:27:45 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #25 : Lokakuu 16, 2017, 13:57:37 ip »

Kyllä mokkaBlastereilla hyvää kahvia saa aikaiseksi.

Tästä en muuten ole ollut missään vaiheessa erimieltä. Vaatii vain joskus erinäisen määrän säätöä ja ei ole ollenkaan niin selviö kuin ihmiset kuvittelevat. Toki on aina parempi kun keitin, jonka vesi on aina väärän lämpöistä tai hettelehtii ihan miten sattuu.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2017, 14:27:34 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1534
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #26 : Lokakuu 16, 2017, 18:26:11 ip »

Yleensä kahvigurut suosittelevat valkaistua paperia. Irtoaa vähemmän paperin makua kahviin. Paperin huuhtelu ennen jauhetun kahvin lataamista auttaa myös.
Esim: https://www.stumptowncoffee.com/blog/the-facts-about-filters

Jossain kahviläpyskässäkin suodatinpapereita oli vertailtu. Longberryn ekassa numerossa muistaakseni...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #27 : Lokakuu 16, 2017, 18:52:52 ip »

Mitä tarkoitetaan espressokarkeudella? Mutteripannua? Painifiltterillistä espressokonetta? Ammattimaista espressokonetta?

Innostuin näistä jutuista, niin postin hellässä huomassa on matkalla tännepäin KitchenAidin espressokone englannin maalta. Hinta oli erinomaisen kohdallaan, saas sitten nähdä millainen ja missä kunnossa se laite oikeasti on? Pari boileria siinä on ja ei liene painefiltteriä, mutta se selvinnee kun paketti saapuu.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apua moccamasterin kanssa
« Vastaus #28 : Lokakuu 16, 2017, 20:55:48 ip »

Pari boileria siinä on ja ei liene painefiltteriä, mutta se selvinnee kun paketti saapuu.

Mikä malli? Voi olla.

Jos se mylly on sille myyty, niin kai se sopii?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

-VJ-

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Kirjattu