Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Gaggia Classic kokemuksia  (Luettu 17831 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #15 : Huhtikuu 16, 2018, 13:18:38 ip »

...Italialaisen logiikan mukaan, kun erinomainen lämpöjohde, alumiini, vaihdetaan heikkoon lämpöjohteeseen, ruostumattomaan teräkseen, boilerin lämpöstabiilisuus paranee... rosteri on toki muuten mukavampi...

Eikös se noin kuulu ollakin? Erinomainen lämpöjohde kuumenee/jäähtyy erinomaisen nopeasti. Heikko lämpöjohde ei lämmettyään jäähdy yhtä nopeasti = lämpö pysyy stabiilimpana. Lisäksi, jos boilerin fyysiset mitat ovat identtiset, teräsboileri painaa enemmän. Lämpöhän sitoutuu massaan, mitä painavampi, sen paremmin varaa lämpöä. Erinomaisesti lämpöä johtava kevyt materiaali on huonoin lämmön varaaja.
Kirjattu

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 67
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #16 : Huhtikuu 16, 2018, 14:45:35 ip »

Eikös se noin kuulu ollakin? Erinomainen lämpöjohde kuumenee/jäähtyy erinomaisen nopeasti. Heikko lämpöjohde ei lämmettyään jäähdy yhtä nopeasti = lämpö pysyy stabiilimpana. Lisäksi, jos boilerin fyysiset mitat ovat identtiset, teräsboileri painaa enemmän. Lämpöhän sitoutuu massaan, mitä painavampi, sen paremmin varaa lämpöä. Erinomaisesti lämpöä johtava kevyt materiaali on huonoin lämmön varaaja.

Ei välttämättä, se veden lämpötilahan on tärkeintä, ei itse ympäröivän boilerin. Parempi lämmönjohde boilerina vapauttaa sen lämmön nopeammin kylmään veteen jota tulee kun vedetään espressoa alas. Sen ympärille pitäisi laittaa mieluusti toki eristettä ettei se lämmitä myös itse koteloa, mutta se ei varsinaisesti ole suurin muutos tässä tapauksessa.

Muutenhan boilerin voisi tehdä vaikka styroksista -> sen lämpötila ei muutu, mut ei se kyllä veteenkään johda lämpöä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #17 : Huhtikuu 16, 2018, 15:06:50 ip »

Tuolla logikalla boilerin vastus lie boilerin ulkopuolella?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 67
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #18 : Huhtikuu 16, 2018, 21:12:33 ip »

Tuolla logikalla boilerin vastus lie boilerin ulkopuolella?

Ei, mutta jatkaen tuota hakemaasi logiikkaa eihän boileria tarvittaisi? Läpivirtauslämmitin vain. Jos taas boileria käytetään, niin silloin on hyvä että sitä lämpöä saadaan myös tasattua itse boilerin massasta. Ja mitä nopeammin se tasapainottaa energiaa sen veden kanssa, sitä tasaisempi on veden lämpötila siellä.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #19 : Huhtikuu 16, 2018, 21:56:01 ip »



... niin silloin on hyvä että sitä lämpöä saadaan myös tasattua itse boilerin massasta. Ja mitä nopeammin se tasapainottaa energiaa sen veden kanssa, sitä tasaisempi on veden lämpötila siellä.
Kyllä näin sen varmasti kaikki ymmärsivätkin, veikkaan sekaannusta.
Omassa keittimessä boileri on 1.7l messinki/kupari. Jäin miettimään paljon Gaggian boilerin tilavuus oli ja paljon siinä on rosteria?
Alumiiniset kuuluvat thermoblokkeihin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #20 : Huhtikuu 16, 2018, 22:35:49 ip »

Filosofinen kysymys, tuo nopeus. Nopein lämmön tasaus tosiaan tulee, mitä pienempi boileri on, ja mitä huonomin sen materiaali  johtaa lämpöä. Mutta het kun lämmöt on tasattu, heti sen jälkeen alkaa huonommuus. Eli sen lämmön tasaisuuden aikajänne pitänee määritellä, jotta osamme sanoa mikä olisi paras...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 67
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #21 : Huhtikuu 17, 2018, 00:01:33 ap »

Filosofinen kysymys, tuo nopeus. Nopein lämmön tasaus tosiaan tulee, mitä pienempi boileri on, ja mitä huonomin sen materiaali  johtaa lämpöä. Mutta het kun lämmöt on tasattu, heti sen jälkeen alkaa huonommuus. Eli sen lämmön tasaisuuden aikajänne pitänee määritellä, jotta osamme sanoa mikä olisi paras...

Ei kai nyt sentään tarvitse filosofiaan sen enempää mennä. Kyllähän materiaaleille voidaan laskea suoraan "nopeus" jolla lämpöä johtuu. Sitten vain maksimoimaan sen boilerin metallinen pinta-ala joka koskettaa veteen -> näin boileri luovuttaa eniten lämpöä siihen sitä kylmempään veteen. Mitä paremmin se pinta-materiaali imisi itseensä lämpöä ja luovuttaisi sitä, sitä nopeammin koko alueen lämpötila pysyisi tasaisena. Lopulta saavutaan siihen läpivirtauslämmittimeen, jonka ajatus perustuu nimenomaan sen muun materiaalin lämmittämiseen. Niinhän HX-vehkeetkin toimivat, ulkoinen lämmönlähde lämmittää sitä metallista putkea joka luovuttaa lämpöä taas sinne sisällä kulkevaan veteen. Tuossa toki materiaalin valintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin sen nopeus, mutta eriste se ei voi olla.

Missään tilanteessa parempi lämmönjohde ei ole huonompi, paitsi jos ylläpidät sille lian korkeata lämpötilaa niin että vesi saavuttaisi korkeamman lämpötilan. Kaikissa muissa tilanteissa parempi lämmönjohde on parempi tasaisuutta ajatellen, sillä se siirtää kuumemmasta kylmempään. Sen jälkeen vain lisätään energiaa että saavutetaan oikea lämpötila. Mitä huonompi boilerin materiaali, sitä vähemmän se kykenisi siirtämään lämpöä veteen -> veteen syntyisi kerrostumia. Näkeehän tuon hyvin isommissa kattiloissa, vaikkapa lämminvesivaraajassa. Niiden lämpötila vaihtelee korkeuden mukaan koska mikään ei siirrä tarpeeksi nopeasti lämpöä joka puolelle (eikä lämminvesivaraajassa tarvitsekaan, ei edes välttämättä haluta, mutta keittimessä se voisikin olla ikävämpi homma kun veden lämpötila ei olisi tasainen). Vesi itsessään ei ole tarpeeksi hyvä lämmönjohdin. Tämän huomaa varaajissa hyvin siitä että vastuksen alla vesi on viileämpää kuin sen päällä, mitä käytetään hyväksi toki monissa yhteyksissä - mutta menee offtopic.

Kaikki nämä materiaalit ovat huonoja jos ei haluta että lämpöä karkaa, sen takia niihin laitetaan sitten oikea eriste ulkopuolelle. Mutta yhtään positiivista syytä en keksi miksi huonompi lämmönjohde boilerin seinämässä olisi parempi missään tilanteessa - paitsi jos tahdotaan kerrostunutta vettä. Tietystihän näitäkin keittimiä taitaa olla jossa veden lämpötila halutaan tarkoituksella muuttaa kesken uuton (eikös se perfect keitin tai vastaava moista tehnyt), mutta tuskin Gaggiassa.

Alkuperäisessä Classicissa oli kai todella pieni boileri alkuperäisessä, oisko 2dl tai jotain vastaavaa. Siinä ei siis ikinä ollutkaan tarpeeksi massaa lämmön ylläpitoon (eikä alumiini kuparia parempaa ole) eikä toisaalta tarpeeksi hyvin suunniteltu että se kykenisi lämmittämään läpivirtauksella. Siinä siis sai kummankin vaihtoehdon huonommat puolet, eli onhan tuo uusi isommalla boilerilla toki parempi vehje - mutta materiaalivalinta lienee ollut kuitenkin hinnan ja alumiinin ongelmien takia.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #22 : Huhtikuu 17, 2018, 09:59:10 ap »

Tuotahan voisi kattilassa uppokuumentimen kanssa koittaa, kumpi on kylmempi: vesi, vai se kattila...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tpalo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #23 : Huhtikuu 17, 2018, 20:36:09 ip »

The old aluminium boiler has a maximum capacity of 130 cc. The new stainless stee boiler has approximately 200 cc water capacity. Lähde: http://gaggia-uk.blogspot.fi/2015/02/new-gaggia-classic-2015-boiler.html

Eli ei ainakaan tämän mukaan kahta desiä ole ollut missään vaiheessa, kuten aiemmin muisteltiin. Tilavuus cc=cl ja cl=0,01 l, eli 200 cl=2 litraa boilerin koko tässä uudessa mallissa. Massaa koneessa ainakin on yli 6 kg ja tuntuu varaavan lämpöä ihan mukavasti. Pysyy kuumana pitkään sammuttamisen jälkeen.

Ostin uuden mallisen koneen ja olen pari viikkoa sillä kahveja laitellut, enkä voi viellä ainakaan valittaa. Voisin jopa toiselle aloittelijalle lyhyen kokemuksen varauksella suositella. Ei ollut kallis(250 euroa). Kahvit on todella maukkaat, cremankin saa aikaiseksi ja maidosta saa vaahtoa.
Ei ainakaan kannata jättää harrastusta aloittamatta sen vuoksi ettei halua heti laittaa 1000-1500 euroa välineisiin. Halvemmallakin pääsee ihan mukavasti alkuun.

Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #24 : Huhtikuu 17, 2018, 20:57:44 ip »

...josko kovinkaan moni haluaa alkaa harrastaa. En minä alkanut harrastaa televisotakaan kun hankittiin telkkari. Enkä imurointia kun hankittiin imuri. En harrasta kaljanjuontiakaan vaikka hankin tänään oluen ;-)
Luulen että aika moni haluaa päinvaston harrastaa sitä keitintään mahdolisimman vähän. Että sikäli ihan hyvä mainoslause.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #25 : Huhtikuu 18, 2018, 12:49:08 ip »

Paitsi, että sain thermoblokin jouluna josta mun harrastus lähti ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tpalo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #26 : Huhtikuu 18, 2018, 16:10:32 ip »

Oskuk, jos kahvi ja kahvin valmistus ei ole sinulle harrastus, niin mikä on sinun funktio tällä foorumilla? Vai olenko minä ymmärtänyt tämän forumin tarkoituksen väärin.
Jos haluaa helpolla päästä, niin sillon ei minun mielestä espressoa kannata itse tehdä, vaan on parempi pysyä suodatinkahveissa. Jonkinlaista harrastuneisuutta homma ainakin alkuun vaatii. Enpä usko, että työmäärä mitenkään radikaalisti poikkeaa sinun kalliin ja minun halvan koneen välillä vaan nysväät sen kanssa ihan samanlailla.
Jos ostat kaljat kaupasta valmiina, et voi verrata sitä kahvin valmistukseen. Sun pitäis valmistaa kaljat ite, niin puhuttais samasta asiasta.
Minun lopetan keskustelut tähän.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #27 : Huhtikuu 18, 2018, 16:30:40 ip »

The old aluminium boiler has a maximum capacity of 130 cc. The new stainless stee boiler has approximately 200 cc water capacity. Lähde: http://gaggia-uk.blogspot.fi/2015/02/new-gaggia-classic-2015-boiler.html

Eli ei ainakaan tämän mukaan kahta desiä ole ollut missään vaiheessa, kuten aiemmin muisteltiin. Tilavuus cc=cl ja cl=0,01 l, eli 200 cl=2 litraa boilerin koko tässä uudessa mallissa. Massaa koneessa ainakin on yli 6 kg ja tuntuu varaavan lämpöä ihan mukavasti. Pysyy kuumana pitkään sammuttamisen jälkeen.

cc = cubic centimeter = kuutiosenttimetri = 0,000001 kuutiometriä = millilitra
Kirjattu

tpalo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #28 : Huhtikuu 18, 2018, 16:32:24 ip »

Asiallinen korjaus. Eli 2 desiä se boileri on. Minulta tuli väärää infoa.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Gaggia Classic kokemuksia
« Vastaus #29 : Huhtikuu 18, 2018, 17:14:15 ip »

Tuo materiaalin laadun typistäminen pelkkään lämmönjohtavuuteen ei toimi. Lämpökapasiteetti on myös merkittävää. Eikä nämä kaksi ominaisuutta ole toisistaan riippuvaisia.

Optimaalinen boileri kahvikäytössä tarjoaa riittävän määrän lämpötilaltaan tasaista vettä. Ja tässä hommassa vesi on parasta. Siis lämmittämällä suuri määrä vettä tasalämpöiseksi saadaan lämpöstabiilius hoidettua kaikkein parhaiten, sillä veden ominaislämpökapasiteetti päihittää metallit mennen tullen. Boilerin materiaali on yhdentekevä, jos sen tilavuus on riittävän suuri. Tarvitaan hirvittävä köntti alumiinia, jotta sillä voitaisiin saavuttaa veden tuottama lämpöstabiilius. Tämä on itsestään selvää kun vertaat suurta boileria lämmönvaihtimeen, ero tulee veden määrästä. Boilerimateriaalin muut ominaisuudet merkitsee enemmän.
Kirjattu