Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aloitetaanpa alusta...  (Luettu 55185 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #30 : Elokuu 14, 2007, 20:13:35 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella

Mielestäni espressokeitinten kauppiaiden tulisi selkeämmin tuoda esiin asiakkaillensa sen, että keittimet vaativat miltei aina samaa hintaluokkaa olevan myllyn.


Eipä kyllä mikään markkinointiosasto varmaan tuollaista tulisi päästämään läpi... :(
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #31 : Elokuu 14, 2007, 20:53:48 ip »

No eipä tietenkään....

Mielenkiintoista on muuten se, että ruotsalaisella foorumilla joku oli hyvinkin tyytyväinen peugeottiinsa (sai hienon espressokoneensa tukkoon sillä kun oli liian hienosti jauhettua) kun taas monet moittivat liian karkeaa jälkeä espressotasoon. Ota siitä sitten selvää. Myllyt ovat kai melko yksilöllisiä. Jos saisin kelvollisen peugeotin jolla saisi tuplaespresson alle 10 minuutissa, niin en vielä ostaisi sähkömyllyä.
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #32 : Elokuu 15, 2007, 10:18:58 ap »

Käsimyllyn veivaaminenkin käy muuten ihan vaivattomasti, kun on asiaan sopiva automatiikka. Meillä lapset viihtyisivät jauhamassa kahvia tunnin jos toisenkin. Viehän se tovin, mutta ei tarvitse itse kuin välillä komentaa vaihtamaan vuoroa ja katsoa ettei turhan paljon kahvista leviä pitkin lattiaa.  :D
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #33 : Elokuu 15, 2007, 11:05:23 ap »

Taikka no, myllyssä riittävä taso tulee kyllä vastaan aika lailla halvemmalla kuin keittimessä. Kunnollisen myllyn saa parilla sataa, mutta kunnollisesta keittimestä saa pulittaa ainakin 500. Keittimissä lisäksi voi valita monesta tasosta. Satkun keittimelläkin tekee kahvia. Kahvi vaan paranee siitä tuonne 500 tasoon asti ja siitä ylöspäin paranee sitten lähinnä teho, nopeus ja helppokäyttöisyys. Mylly joko pystyy tekemään espressojauhatusta tai ei pysty. Ihan sama mikä keitin, halpamyllyllä ei tee mitään. Siitä parin satkun tasosta ylöspäin myllyissä sitten paranee jonkin verran jauhatuksen tasaisuus vielä, mutta pääasiassa teho ja säätötarkkuus.
Kirjattu

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #34 : Elokuu 15, 2007, 22:11:19 ip »

Ilmeni muuten että pösössäni oli jotain vikaa; itse asiassa ko kaupan kaikissa ruskeissa pösöissä oli vikaa. Vaaleat toimivat oikein. En kuitenkaan vaihtanut toimivaan, kun pelkäsin sen olevan edelleen liian hidas fantes.comin huomautuksen takia.

Muilla fooruimeilla on tosiaan ollut (myös) tyytyväisiä käyttäjiä. Pösöt lienevät kovin (liian) yksilöllisiä...
Kirjattu

Kaffe

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #35 : Tammikuu 04, 2008, 20:51:30 ip »

Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset. Omassa koneessa ei tarvitse kuin vääntää namiskuukkelista, niin johan on kahvi valunut eli ei montaa sekuntia ehdi mennä ja kahvi tulee molemmista nokista samanlaisena ja kunnon norona. Työpaikan koneen valuma-aika on selvästi pidempi ja se on sellaista epätasaista tiputtelua (toisesta nokasta vähemmän kuin toisesta). Crema tulee molempiin ja makueroja en huomaa. Toki olen vähään tyytyväinen, kun en varmaan ole koskaan saanut kunnollista "koti"espressoa. Olen toki jounut Italiassa ja Ranskassa kahviloiden espressoa ja onhan se pääsääntöisesti hyvää.

Niin, onko koneiden toiminnoissa eroa ja onko jompi kumpi koneista se oikeampi?

Antakee anteeksi jälleen, nää on näitä amatöörien kysymyksiä...
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #36 : Tammikuu 05, 2008, 11:50:33 ap »

Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset.
Krupsin markettikoneella pääsee kyllä oikeaoppisiin valuma-aikoihin, kunhan jauhatus ja tamppaus ovat oikein. Valmiita kaupan puruja ei oikein kannattaisi käyttää. Jos kuitenkin käytät, niin oikea tamppaus Krupsia varten on yksinkertaista: niin kovaa, kuin pystyt. Tällöin kahvi painuu sen verran, että sihtiin/kahvaan jää tuollaiset 2-3 milliä tyhjää.

Täällä käydyn keskustelun perusteella AEG on eri juttu. Ainakin joissakin AEG:n malleissa on ns. painekahva. Siis kahvi jää kahvan sisään, kunnes tietyn paineen jälkeen alkaa lirua kuppiin. Tämän takia uuttoaikaa ei voi oikeasti laskea, eikä verrata muihin koneisiin. Krupseissa oli ennen vanhaan sama juju, mutta "painekahva" oli toteutettu irrallisilla "paineventtiililevyillä". Ne oli helppo jättää pois. Eli, kuten huomaat, en suosittele tällaisia "painekahvoja".

Mutta jos käytät valmiita puruja, niin suurin ongelma ei ole "markettikeitin" vaan "markettikahvi". Kahvi ei ole tuoretta, se on liian karkeaa, kuivunutta ja härskiintyy hyvin pian pussin avaamisen jälkeen.

cartman
Kirjattu

Kaffe

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #37 : Tammikuu 06, 2008, 22:07:34 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Saisko tähän vielä lyhyen ohjeen oikenalaiseen tamppaukseen (esim. kuinka kevyt painallus?) ja kuinka pitkä valuma-ajan pitäisi olla?

Olen vertaillut työpaikan ja kodin espressokoneita. Oman (marketista ostettu) Krupsin ja työpaikan (marketista ostettu) AEGn valuma-ajat ovat aivan erilaiset.
Krupsin markettikoneella pääsee kyllä oikeaoppisiin valuma-aikoihin, kunhan jauhatus ja tamppaus ovat oikein. Valmiita kaupan puruja ei oikein kannattaisi käyttää. Jos kuitenkin käytät, niin oikea tamppaus Krupsia varten on yksinkertaista: niin kovaa, kuin pystyt. Tällöin kahvi painuu sen verran, että sihtiin/kahvaan jää tuollaiset 2-3 milliä tyhjää.

Täällä käydyn keskustelun perusteella AEG on eri juttu. Ainakin joissakin AEG:n malleissa on ns. painekahva. Siis kahvi jää kahvan sisään, kunnes tietyn paineen jälkeen alkaa lirua kuppiin. Tämän takia uuttoaikaa ei voi oikeasti laskea, eikä verrata muihin koneisiin. Krupseissa oli ennen
vanhaan sama juju, mutta "painekahva" oli toteutettu irrallisilla "paineventtiililevyillä". Ne oli helppo jättää pois. Eli, kuten huomaat, en suosittele tällaisia "painekahvoja".

Mutta jos käytät valmiita puruja, niin suurin ongelma ei ole "markettikeitin" vaan "markettikahvi". Kahvi ei ole tuoretta, se on liian karkeaa, kuivunutta ja härskiintyy hyvin pian pussin avaamisen jälkeen.

cartman


Kiitos Cartman! Tulin juuri Tallinnasta, jossa kävin kahvikaupassa ostoksilla. Ostin siis kahvia, jonka kahvikaupan"täti" jauhoi aika hienoksi, siis hienommaksi kuin marketin kahvit. Olihan siitä keitettävä heti kotiin päästyä espressot ja ero oli selkeä! Kahvi tuli koneesta sillä tavalla "tiputtamalla" ja maku oli erilainen: pehmeämpi ja muutenkin selvästi parempi. Olin juuri kysymässä täältä palstalta, että voiko ero olla todella noin suuri ja huomasin vastauksesi eli ei tarvinnut kysyä, voi se näköjään olla. Markettikahvit jää tästälähtien meidän perheessä ostamatta.

Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Kirjattu

kaktus

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #38 : Tammikuu 07, 2008, 19:56:15 ip »

tupla espressoon kahvia n.14g
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #39 : Tammikuu 07, 2008, 21:31:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee. Avainsanoja ovat: "espresso, kotikoneeseen". Joskus voit kertoa merkinkin: "Krupsin kotikoneeseen". Moni myyjä osaa tällä tiedolla jauhaa oikean karkeuden. Helpointa on tietenkin, jos ostat kahvisi useimmitan samasta paikasta.

cartman
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #40 : Tammikuu 07, 2008, 21:37:22 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee.

Homman mutkikkuutta lisää se, että eri pavut vaativat eri karkeuksia, kuten aiemmassa keskustelussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/211.page) kävi ilmi...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #41 : Tammikuu 07, 2008, 21:40:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mariia
Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Onko muuten olemassa jotain kahvitermistöä/-asteikkoa tuolle kahvin karkeudelle? Nyt kun myyjä kysyi: "kuinka karkeaksi jauhetaan", niin sanoin kriteeriksi vain "aika hienoksi" :lol: Hienoa kahvi oli toki karkeudeltaan, mutta en tiedä saanko ensikerralla eri paikasta samanlaista karkeutta vai vaihteleeko se paljon...
Olet täysin myyjätädin tai -sedän armoilla. Onneksi he usein osaavat asiansa. Sinun kannattaa sanoa mihin tarkoitukseen kahvi tulee.

Homman mutkikkuutta lisää se, että eri pavut vaativat eri karkeuksia, kuten aiemmassa keskustelussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/211.page) kävi ilmi...
Ja juuri tämän takia kannattaa kertoa myyjätädille tai -sedälle se käyttötarkoitus ja käytettävä keitin. Heillä on edes teoreettinen mahdollisuus jauhaa juuri kyseinen kahvilaatu sinulle sopivaksi. Aika usein osaavat asiansa.

cartman
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #42 : Tammikuu 07, 2008, 22:12:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Ja juuri tämän takia kannattaa kertoa myyjätädille tai -sedälle se käyttötarkoitus ja käytettävä keitin. Heillä on edes teoreettinen mahdollisuus jauhaa juuri kyseinen kahvilaatu sinulle sopivaksi. Aika usein osaavat asiansa.

cartman


Niinpä. Esim. Stockan Robert'silla (siinä hissiaulan kahvi- ja tee-pisteessä) myyjä kysyi suoraan koneeni merkkiä. Ja Silvian mainitessani myyjä totesi heti että 'sangen hienoa siis'  :D
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #43 : Tammikuu 08, 2008, 14:44:24 ip »

Kaffe centralenissa jos jauhaa, niin oikea jauhatuskarkeus decafille on 2. Luultavasti tavallisille pavuille kelpaa kolmonen (heidän oletus puoliautomaateille).
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Kaffe

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #44 : Tammikuu 09, 2008, 19:23:34 ip »

Nyt näyttää siltä ettei hyvältä näytä :(  Onkohan tuo ostamani kahvi liian hienoa, sillä tuntuu kuin se "metallikuppi/sihti joka laitetaan kahvaan" (on sillä joku oikeakin nimi :P ) olisi tukossa. Keittimen paineet tuntuvat kasvavan (kun kahvan ottaa pois koneesta, niin se melkein "lentää" irti) ja kahvia ei valu. Ensin luulin, että tamppasin liian kovaa, mutta koitin uutta satsia hieman kevyemmin tampattuna --> ei muutosta. Eli miten saisin nyt sen tukoksen auki?? Eihän siitä edes huomaa, että on tukossa kun ne reiät on niiiiiin pienet. Apuja kaivataan ja neuvoja tulevan varalle?? Pitääkö tuo liian hieno kahvi nyt sitten unohtaa ja jättää käyttämättä vai tampata vain kevyesti, siis sitten kun saan sen hemmetin tukoksen auki.

Edit:
pesin tuon sihdin pesukoneessa ja koevalutin koneella pelkän veden läpi --> toimii jälleen. Huh! No, edelleen kaipaisin jonkinlaista ohjeistusta tuosta tamppauksesta eli kuinka kovaa pitää tampata noita hienompia jauheita ja mistä tiedän, että tamppaus on ok. Näyttää siltä, että liian kovaksi tampattuna tuo sihti menee tukkoon ja keitin huutaa hoosiannaa eli ilmeisesti paineet nousee, koska höyryää käytön jälkeen (kun kääntää koneen "nolla" -asentoon) samalla tavalla kuin maidon vaahdotuksen jälkeen. Tuota höyryämistä se ei siis tehnyt, kun käytin markettikahvia, joka on karkeampaa. Ilmeisesti tuolla sihdin tukkimisella/paineiden nostamisella saa koneen rikki ja siitä saa vain syyttää itseään eli takuuhan ei tuollaista tietenkään korvaa...
Kirjattu