Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aloitetaanpa alusta...  (Luettu 55189 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #15 : Elokuu 12, 2007, 12:14:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
En voinut edes kuvitella, että markettipuruilla ei kertakaikkiaan saa oikeata valuma-aikaa (mihin tarkoitukseen ne oikein ovat, mutteripannuihinko?).


Mutteripannuihinpa hyvinkin. Jauhatus on aivan liian karkeaa oikeaan espressokoneeseen.

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Ohjeiden mukaan suihkusihdin voi puhdistaa vain valtuutettu huolto (!), vaikka Arieten sivuilla on muiden ketinmallien kohdalla ohjeita sihdin puhdistamiseksi (siinä keskellä olevan mutterin avaamiseksi). Ajattelin kokeilla mutterin avaamista itse.


Tuo "valtuutettu huolto" on varmasti vain tyypillistä kuluttajalaitteiden ylivaroittelua. Koitetaan rajata omaa vastuuta kun neuvotaan noudattamaan ihan älytöntä varovaisuutta. Kannattaa siis avata itse ja katsoa mitä löytyy.

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Ilmeisesti tämän takia Arieten filtterikin on "liian iso" eli kaksi kahviannosta ei sitä täytä, jotta kahvit eivät osuisi sihtiin (kun sen puhdistaminen on niin vaikeaa?). Luin jostain viestiketjusta, että jossakin malleissa pidetään suorastaan hyvänä jos kakku turpoaa sihtiin (?).


Usein tosiaan annostellaan niin, että kahva tulee täyteen. Tällöin annos tyypillisesti on jonkun verran yli, eli jotain 18g luokkaa. Niinpä Arietesi filtteri vaikuttaisi täysin normaalilta tässä suhteessa.

Kun annostelee kahvan täyteen, se tosiaan turpoaa uuton aikana kiinni sihtiin - toki hieman koneesta ja pavusta riippuen. Jotkut kai pitävät tätä hyvänä merkkinä ja oikeana tapana toimia, mutta ei se kyllä ihan niin yksinkertaista ole.

Usein tuollainen lievä yliannostelu toimii oikein hyvin ja itsekin annostelen pääasiassa niin. Mutta erityisesti happoisemmat kahvit kaipaavat pienempää annosta ja sen tuomaa lisämakeutta. Aloittelijalle tuo "kahva kukkoroilleen ja pyyhkäisy" on kuitenkin oikein hyvä metodi, varsinkin kun sillä saa aika helposti hyvän distribuution eli purut leviämään tasaisesti kahvaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #16 : Elokuu 12, 2007, 14:37:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Usein tuollainen lievä yliannostelu toimii oikein hyvin ja itsekin annostelen pääasiassa niin. Mutta erityisesti happoisemmat kahvit kaipaavat pienempää annosta ja sen tuomaa lisämakeutta. Aloittelijalle tuo "kahva kukkoroilleen ja pyyhkäisy" on kuitenkin oikein hyvä metodi, varsinkin kun sillä saa aika helposti hyvän distribuution eli purut leviämään tasaisesti kahvaan.


Laitanpa sivuhuomautuksena että tästä aiheesta on varsin mielenkiintoinen ketju täällä.

"a lot of the obsessive behavior and difficulty we home baristas have experienced in shotmaking is directly due to using 'too much' coffee in the PF baskets. There is a much lower probability of channeling with lower doses" --Ken Fox

(mutta tämä siis aihetta sivuava sivuhuomautus, keskustelua tästä on ehkä parempi jatkaa täällä.)
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #17 : Elokuu 13, 2007, 10:37:12 ap »

Kävin katsastamassa tuota Arieten vehjettä kaupan hyllyllä, ja kyllä ainakin niissä esillä olleissa vehkeissä oli paineistetut suodatinkupit. Thermodisc-härpäke lähti helposti, mutta filtterissä on tuplapohja ja alapuolella vain se yksi reikä.

Mitä tulee muuten maidonvaahdotukseen, niin kannattaa (jos et ole vielä niin tehnyt) katsastaa coffeegeek.comin "Milk frothing guide". Siellä on hyvät ohjeet kuinka tuollaisella froth aider -sauvallakin saa aikaan hyvää mikrovaahtoa.
Kirjattu

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #18 : Elokuu 13, 2007, 12:22:14 ip »

Kiitos taas hyvistä neuvoista ja avusta. Voihan olla että Arieten mallissa ei ole niin järkevää täyttää koko kahvaa suihkusihdin huonon puhdistettavuuden johdosta. Kun nyt tiedän "molempien tapojen" olevan ok, niin voin kokeilla tekemättä mitään suuresti väärin.

Kiitos Arto, nyt ainakin tiedän filtterin olevan paineistettu, yks reikähän siinä vain olikin näkyvissä. Ennen hienompia upgreidauksia, taidan kustannustehokkaasti kokeilla mainitulla Krupsin myllyllä Gigantista (käsipelin kun ei arkiaamuna ole aikaa jauhaa). Tämä lienee tosiaan halvin tapa päästä hieman eteenpäin harrastuksen parissa. Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä (jota saa kuitenkin jauhaa 30 minuuttia)

Nyt pitäisi vielä saada Arielin suihkusihti toimimaan kunnolla. Toisaalta, jos sieltä kerran vettä kohtalaisesti tulee, niin en tiedä onko tarpeen ruveta vielä ronkkimaan.

Jep, kiitos, olin jo löytänyt coffeegeekin vaahdotusohjeet, ja ostin chez mariuksesta maidonvaahdotuskannunkin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #19 : Elokuu 13, 2007, 12:45:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Kiitos taas hyvistä neuvoista ja avusta. Voihan olla että Arieten mallissa ei ole niin järkevää täyttää koko kahvaa suihkusihdin huonon puhdistettavuuden johdosta. Kun nyt tiedän "molempien tapojen" olevan ok, niin voin kokeilla tekemättä mitään suuresti väärin.


Ymmärsinkö oikein, että se suihkusihti on ruuvilla kiinni? Eihän se puhdistettavuus sitten mitenkään huono ole. Toki mahdollisuus takaisinhuuhteluun auttaisi, mutta kunhan löytää riittävän lyhyen ruuvimeisselin niin eikös sen sihdin irrottaminen ja putsaaminenkin ole aika helppoa?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #20 : Elokuu 13, 2007, 12:47:21 ip »

ihankaffella wrote
Lainaus
kustannustehokkaasti kokeilla mainitulla Krupsin myllyllä Gigantista (käsipelin kun ei arkiaamuna ole aikaa jauhaa). Tämä lienee tosiaan halvin tapa päästä hieman eteenpäin harrastuksen parissa. Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä


hmm... Halvin tapa varmasti, mutta Krupsin vehje ei todellakaan vaikuta kauhean pitkäikäiseltä (ja pitää melkoista ääntä, eikä edes mitään jykevää murinaa vaan sellaista hirveää ujellusta).
Lisäksi ihan oikeasti iso ongelma siinä on se, että karkeutta ei voi säätää kauhean tarkasti. Minulla on käytössä vaivalloinen tapa sekoittaa eri jauhatuksia tai pitää käsivoimin säätönamiskaa pykälien puolivälissä, aika arpomista silti on. Pesee (ainakin nopeudessa) käsin jauhamisen, mutta jos budjetti yhtään venyy, niin paljonpaljon vähemmän kiroilemista aiheuttavan laitteen saa semmoisella satasen lisäyksellä hintaan.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #21 : Elokuu 13, 2007, 14:17:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Tuskinpa Krupsin myllystä tulee olennaisesti heikompaa jauhatusta kuin Peugeotin käsimyllystä (jota saa kuitenkin jauhaa 30 minuuttia)


No johan. Ilmeisesti ei Peugeot olekaan sitten ihan Zassin tasoinen? Meinaan Zassenhaussilla menee maksimissaan 3 minuuttia semmoisen 18g jauhamiseen (ja rauhallista tahtia). Ja jauhatusjälki kyllä pieksee Krupsin varmasti mennen tullen (ja pieksee todennäköisesti kaikki alle 200 euron sähkömyllyt).
Kirjattu

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #22 : Elokuu 13, 2007, 18:08:46 ip »

Kumma juttu, no peugeotin mylly ei näköjään ole niin hyvä. Voin toki yurittää jauhaa karkeampaa joka olisi nopeampaa, mutta mielestäni nykyinenkin jauhe on jo niillä rajoilla.

ehkä pitäisi vielä harkita ja onvestpida krupsin sijaan tasokkaampaan.

niin siis arieten suihkusihdin avaaminen vaattii mutterin avaamisen, joka on niin upotettu, että tarvitsen mutterivääntimen. Sellainen täytyy hakea kaupasta.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #23 : Elokuu 13, 2007, 21:16:38 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella
Voin toki yurittää jauhaa karkeampaa joka olisi nopeampaa, mutta mielestäni nykyinenkin jauhe on jo niillä rajoilla.


Minkäslaisista pavuista on kyse? Nimittäin vanhat pavut saattavat olla kyllä melkoisia "kiviä". Itse jauhan korkeintaan viikon vanhoja papuja ja niiden kanssa kampi pyörähtää ympäri ilman kummempaa vastusta. Tummat paahdot menevät "suhisemalla". Kannattaa myös katsastella ettei myllyssä ole (koneistossa) jotain vialla - luulisi "Pösölläkin" jonkinlainen takuu olevan. Ja tosiaan käsimyllyjä ei kannata aliarvioida (jos on laatumyllystä kyse) - vanhakin sellainen on melkein mazzer minin veroinen suhteessa roburiin [linkki].
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #24 : Elokuu 14, 2007, 11:33:14 ap »

Jos aikoo pysytellä ihan kaffella, ja hyvällä sellaisella, pidemmänkin aikaa, voisin suositella sellaisen myllyn hankkimista, joka palvelee seuraavankin keittimen kanssa. Eli mentäisiin vähintään sinne Minimoka / Innovan vastaava -osastolle. Tämä mielipide perustuu kokemukseen Krupsin ostamisesta ja hyvin pian sekä keittimen että myllyn päivittämisestä.  :-)
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #25 : Elokuu 14, 2007, 11:44:34 ap »

Hyvähän se olisi, jos onnistuisi heti kerralla päättämään, minkä tasoisen kahvivälineistön haluaa. Aina kalliimmaksi tulee, mitä useamman kerran vaihtaa parempaan.
Kirjattu

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #26 : Elokuu 14, 2007, 13:50:47 ip »


On oikein, että aloitat kaiken ihan alusta. Olen tuon tien käynyt läpi Krups.n vehkeillä sekä siipimyllyn kanssa. No olihan shotit hyviä kun ei ollut muuta vertauspohjaa kuin eri kahviloissa saadut espresso pohjaiset annolset.

Kävin myös keskustelut jo osaavien kanssa koneeni "erinomaisudesta" kunnes todella alistuin hankkimaan suositellun yhdistelmän koneesta sekä myllystä. Oikeastaan yllätyksenä tuli heti ensi shoteissa esille juotavien shottien makujen paraneminen eli kunnon koneilla myös juomatkin paranevat. Silvia ja Rokky ovat hintaluokissaan kotikoneina hyviä.

Pentti
Kirjattu

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #27 : Elokuu 14, 2007, 14:42:12 ip »

No joo. Harkitsen vielä minimoka -tasoiseen vehkeeseen siirtymistä suoraan. Krupskin maksaa 50 e, ja se on taas 50 lisää. Kaikilla harrastuksilla on perustaso ja sitten vielä monia hifistelytasoja, mutta en voinut kuvitella, että espresson valmistuksen "perustasolla" (eli että saa kohalaisen kreman ja oikeaoppisen valuma-ajan hyvällä maulla) vaatii paitsi parin sadan keittimen myös parin sadan myllyn. Mutta niin se vain on.

Onko kellään kokemusta Peugeotin myllystä? Siinähän on vain päässä se yksi "kiristysruuvi", jolla voi säätää jauhatuksen karkeutta. Luin viestiketjun käsinveivattavista myllyistä, mutta onko tosiaan niin Peugeotin mylly on espressojauhatukseen pelkkkä lelu (ärsyttävää, kun edes käsipelillä ei saa siedettävää kahvia)..
 
Mikäli haluan hienompaa laatua kuin valmispakkauksissa, on ruuvi kiristettävä äärimilleen ja jauhaminen kestää kauan. Ehkäpä kokeilen vielä ja otan jiiteen vinkistä vaarin uusimalla pavut. Omani kun ovat jo kuukauden vanhoja. Veivatessa käsipelillä voikin sitten pohtia oikean myllyn hankintaan.

Kiitos taas palautteesta. Silmäni aukeavat.

Kirjattu

ihankaffella

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #28 : Elokuu 14, 2007, 18:51:24 ip »

Hermostuin Peugeotin hitauteen, ja palautin kauppaan:

No nyt sitten selvisikin, että Peugeotin mylly oli viallinen (itse asiassa miltei koko erä). Tämä selittääkin puolen tunnin jauhanta-ajan.

Pisti kuitenkin silmään fantes.com sivustolla ollut huomautus ko. myllystä: "Note: Due to the current design of this mill, it takes a long time and many turns for finer grinds, so we recommend this mill only for Drip and coarser grinds."http://www.fantes.com/coffee_mills.htm

Eli ko. mylly lienee kaiken kaikkiaan epäsopiva espresson jauhamiseen, toimi se sitten tai ei.

Pitää kai palauttaa koko roska ja hankkia rocky grinder tai minimoka. Voinhan aina ajatella säästäneeni Peugeotin 70 e ja Krupsin 50 e, joten väliraha kunnon myllyyn pienenee.

Mielestäni espressokeitinten kauppiaiden tulisi selkeämmin tuoda esiin asiakkaillensa sen, että keittimet vaativat miltei aina samaa hintaluokkaa olevan myllyn. Monet luulevat edelleen pelkän keittimen hoitavan homman. Coffeegeekin "don't skimp on the grinder" -osio, pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille keitintä ostaville.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #29 : Elokuu 14, 2007, 19:12:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: ihankaffella

Pisti kuitenkin silmään fantes.com sivustolla ollut huomautus ko. myllystä: "Note: Due to the current design of this mill, it takes a long time and many turns for finer grinds, so we recommend this mill only for Drip and coarser grinds."http://www.fantes.com/coffee_mills.htm


Ja kehtaavat vielä pyytää samaa hintaa kuin Zassista.  :shock:
Kirjattu