Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aloitetaanpa alusta...  (Luettu 55347 kertaa)

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #60 : Elokuu 13, 2008, 16:27:43 ip »

Perkolaattorissa pitäisi käyttää suunnilleen pannujauhatusta, eli karkeaa. Jos ostit valmiiksi epsressojauhettua, niin se on huomattavasti hienompaa. Veikkaan että voi tulla kitkerää jälkeä. Mutta parhaiten tuo selviää kokeilemalla. Kerro sitten kuinka kävi!
Täytyy koettaa! Mutteripannu on nyt ajankohtainen ostettava. Täytyy viikonlopuksi ottaa mukaan stockalta.

Ilmoittelen, kuinka toimi perkolaattori - espressojauhatus yhdessä.
Kirjattu

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #61 : Elokuu 14, 2008, 19:37:35 ip »

Selvitin: keittimeni ei ole perkolaattori, joka ilmeisesti on johdolla seinään laitettava laite, vaan levyllä lämmitettävä pulppu- pannu. Mikä se on? Ja mitkä ohjeet sitä koskevat? Saako sillä espressoa tehtyä?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #62 : Elokuu 14, 2008, 19:57:29 ip »

Onko siis kyseessä vähän seuraavannäköinen laite?:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot

Jos on, niin silloin on kyseessä mokkapannu ja sillä et siis saa aikaan espressoa.

Et saisi kuvaa otettua laitteestasi (jos kyseessä ei ollut mokkapannu)?

Lisäys: Perkolaattorista näyttäisi kyllä olevan myös liedellä toimivia versioita, ks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
(liekkö alkuperäinen toteutus tuollainen).
« Viimeksi muokattu: Elokuu 14, 2008, 20:04:43 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #63 : Elokuu 15, 2008, 15:27:05 ip »

Saako sillä espressoa tehtyä?
Jos tarkkoja ollaan, espressoa saa tehtyä vain laitteella jossa kuuma vesi pakotetaan n. 9 barin paineella kahvipurujen läpi n. 25 sekunnin aikana tuotoksena n. 2gr kahvia per 1gr puruja. Muilla laitteilla tehdään muunlaista kahvia jota ei tule kutsua espressoksi.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #64 : Elokuu 15, 2008, 22:07:28 ip »

Onko siis kyseessä vähän seuraavannäköinen laite?:

http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot
Se ei ollut. Mutta nyt on. Hain Stockalta italialaisen Moka Express- alumiinipannun. Kuuden kupin keitin. Täytyy kokeilla.

Lainaus
Jos on, niin silloin on kyseessä mokkapannu ja sillä et siis saa aikaan espressoa.
Siellä sanoivat, että kyseessä on nimenomaan espressokeitin. Hiukan naureskelin. Myyjä sanoi, että tamppaa tiiviiksi, käyttöohjeissa lukee, että ÄLÄ TAMPPAA KAHVIA. Ja sanoivat, että espressojauhatusta ja tummempaa kahvia siitä nimenomaan tulee.


Lainaus
Lisäys: Perkolaattorista näyttäisi kyllä olevan myös liedellä toimivia versioita, ks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
No tämä on jo lähempänä. Ei näytä ulkoapäin alkuunkaan minun laitteeltani, mutta idea näyttää olevan sama. Liesikäyttöinen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #65 : Elokuu 15, 2008, 23:09:13 ip »

Siellä sanoivat, että kyseessä on nimenomaan espressokeitin.

Voi kun näinä EU aikoina nuo Italialaiset intoutuisivat hakemaan jonkinsortin "nimisuojaa" oikealle espressokeittimelle niin päästäisiin näistä...  :P
Kirjattu

J-P

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #66 : Elokuu 07, 2011, 11:34:50 ap »

Tervehdys kaikille forumin lukijoilla. Kaivoin eilen kaapista vanhan Krups 965 keittimeni ja ostin Krupsin GVX2 perusmyllyn. Lisäksi hankin Pauligin espresso fortissimo papuja.
1. Yritys: Jauhoin hienoudella 2/17 ja tamppasin tiiviisti. Keitin äkersi muutaman tipan sappinestettä minuutissa. Ei hyvä.
2. Yritys Jauhoin hienoudella 4/17 ja tamppasin tiiviisti. Sama lopputulos.
3. Yritys Jauhoin hienoudella 5/17 ja laitoin hieman vähemmän kahvia, enkä puristanut sitä kovin suurella voimalla. Sain aikaiseksi jonkinlaisen sumpin, jossa oli vain vähän cremaa päällä.

Olisiko antaa vinkkiä mitä muuttujia pitäisi ensiksi muuttaa, jotta saisi aikaiseksi siedettävää kahvia(muita vinkkejä kuin ostaa parempi keitin:)
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #67 : Elokuu 07, 2011, 13:12:39 ip »

Keittimessäsi on painekahva. Älä tamppaa.
Krupsin markettimyllyllä olen tehnyt  krupsiini sekä OBH-nordicaan purut kaikkein hienoimmalla asetuksella.


ja liitteeksi rohkaiseva kokemukseni tältä päivältä:

törttöiltyäni aamupäivän  viikon vanhan laPavonini kanssa, ja muun muassa siivottuani koko tiskipöydän
tienoon (avattuani painekahvan jotenkin väärässä vaiheessa koulutusta, vehje suvaitsi räkäistä porot seinille),
kannoin kesäkeittiöstä krupsin puoliautomaatti-pumppu-espressoihmeen sisätiloihin.

Latasin sen segafredolla ja valuttelin tuplaespresson, ilman viime päivinä niin tutuksitulleita milligrammavaakoja, tamppereita, lämpömittareita
ja sekuntikelloja.  Kupillisesta tuli äärimmäisen kaunis: pinnalla täydellinen crema, ja tuoksukin jotenkin hiveli.

Mutta WTFFFFF    !
Tavara aivan /C:stä; kauheaa kuraa. Käytännössä melko pieleenkin mennyt vipukeittimellä yrittämäni tekele hakkaa
tuon plörön mennen tullen! Tieto lisää tuskaa - ja vaivaa.

Kannan krupsin varastoon ja panen mutterin tulille -- jaa mutta ensin täytyy veivata siihen sopivat purut....


 
Kirjattu

Vääpeli

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #68 : Elokuu 08, 2011, 15:58:47 ip »

Oletko harkinnut purkaa sen Krupsin painekahvan? Otin juuri omastani sen muovihärpäkkeen kahvan pohjasta pois ja nyt yritän saada aikaan "oikeampaa" keitosta.
Kirjattu
Me emme tee sitä siksi, että se on helppoa, vaan siksi koska se on vaikeaa!

J-P

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #69 : Elokuu 08, 2011, 20:16:25 ip »

Kiitos vinkeistä. En ole harkinnut vielä painekahvan purkamista, kun en ole ollut tietoinen koko painekahvasta(pitäis vissiin siirtyä pikakahviin).
Eikö tällaisessa keittimessä kuulu tampata sitä kahvia yhtään? Sekö vain kevyesti tasoitetaan ja sillä siisti?

Eli ilmeisesti suurin syyllinen on nyt liian tiivis tamppaus, eikä liian hienoksi jauhettu kahvi.
Kirjattu

J-P

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #70 : Elokuu 16, 2011, 09:20:16 ap »

On tämä espresson tekeminen vaan vaikeaa >:(
Olen onnistunut tekemään yhden juotavan kupillisen käyttämällä Krupsin kahvimymmyn keskimmäistä asetusta(eli varmaan aivan liian karkeaa). Kahta samanlaista kupposta en ole vielä onnistunut keittämään ja jos yritän siirtyä hienompaan jauhatukseen niin keitin ei tahdo jaksaa pusertaa vettä suodattimen läpi kuin yksittäisinä tippoina. Olen heittänyt tampperin(tamppoonin vai mikä sen tamppaajalaitteen nimi nyt onkaan) nurkkaan ja silotellut purut suodattimeen vain kevyesti painamalla.

Olenko toivoton tapaus vai olisiko antaa vielä vinkkejä? Papuina on pauligin espresso fortissimo.

Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #71 : Elokuu 16, 2011, 21:25:01 ip »

On tämä espresson tekeminen vaan vaikeaa >:(
Olen onnistunut tekemään yhden juotavan kupillisen käyttämällä Krupsin kahvimymmyn keskimmäistä asetusta(eli varmaan aivan liian karkeaa). Kahta samanlaista kupposta en ole vielä onnistunut keittämään ja jos yritän siirtyä hienompaan jauhatukseen niin keitin ei tahdo jaksaa pusertaa vettä suodattimen läpi kuin yksittäisinä tippoina. Olen heittänyt tampperin(tamppoonin vai mikä sen tamppaajalaitteen nimi nyt onkaan) nurkkaan ja silotellut purut suodattimeen vain kevyesti painamalla.

Olenko toivoton tapaus vai olisiko antaa vielä vinkkejä? Papuina on pauligin espresso fortissimo.
Ei sen tosiaankaan pitäisi noin tuskaista olla. Kyllä keittimelläsi pitäisi saada aikaiseksi ihan juotavia kahveja. Usein jopa parempia, kuin standardikahviloiden espressot.

Katsotaan sitä tukkoon menemistä ensin:
Kone alkaa yskiä, jos kahvikakku on sille liian tiivis. Syynä voi olla liian hieno jauhatus, liian tiukka tamppaus tai sitten "liian rasvainen" kahvi. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että tuore ja "rasvainen" kahvi ei kestä niin kovaa tamppausta, kuin vanhempi ja ehkä karkeampi tavara. Mitä siihen pusertamiseen tulee, niin on hyvä vaan, että keitin joutuu vähän ponnistelemaan uutoksen eteen. Nopeasti noruva kahvi on järestään huonoa ja kitkerää.

Käytin hiljattain vanhaa Krupsin keitintä (joskus painekahvalla, yleensä ilman) ja kyllä sillä kahvia sai. En tampannut kahvia hampaat irveessä, mutta tamppasin kuitenkin. Keitin pörisi ja tärisi, kahvi valui tuskaisen ohuena norona, joskus pelkästään tiheästi tippumalla - ja ihan hyvää oli. Kokeilin myös kaupan jauhatusta. Silloin piti tampata apinan raivolla, jotta uuttaminen ei olisi ollut liian nopeaa. Painekahvaa piti käyttää.

Voisit hyvin kokeilla seuraavaa: Mene johonkin S-markettiin tai Prismaan, osta paketti Segafredon Espresso Casaa valmiiksi jauhettuna. Sen jauhatus on hyvää mutteripannulle, liian karkeaa (ja kuivaa) espressokeittimelle. Laita sitä Segafredoa painekahvaasi ja tamppaa ihan kunnolla. Käytä reilusti kahvia. Noilla ohjeilla painekahva-Krupsisi pitäisi tehdä kupillinen espressoa. Jos kahvi valuu liian nopeasti, jauhatus on liian karkeaa. Miksi tällainen pelleily valmiin jauhatuksen kanssa? Ensiksikin siksi, että voit varmistaa keittimesi toimimisen. Toiseksi siksi, että näet omalla silmälläsi, miten tietyllä karkeudella jauhettu kahvi toimii. Voit käyttää valmisjauhatusta mittatikkuna ja etsiä siten sopivan säädön myllyysi. No miksi sitten Segafredo? Ainoastaan siksi, että se on ainoa "kaupan kahvi", jonka tunnen. Voit vallan hyvin tehdä kokeilusi valmiiksi jauhetulla Pauligin Espresso Originalella. Mutta mielestäni on tärkeää, että näet keittimen toimivan ja että sinulla on jokin vertailukarkeus jauhamisessasi. Muista, että itse jauhettu kahvi on aina "rasvaisempaa", kuin tehdasjauhatus. Lievempää tamppaamista siis, joskus jopa pykälän karkempi jauhatus on tarpeen.
   
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #72 : Elokuu 17, 2011, 09:54:54 ap »

Oma kokemusperä Krups-maailmasta on XP 2000-sarjalaisella ja tuolla GVX242-myllyllä, joten ymmärrän, että toistettavuus on joskus vaikeaa. Mutta tässäpä omat vinkit...

1. Anna koneen lämmetä kunnolla. Jos aiot juoda ruoan päälle, laita keitin päälle ennen kuin alat kattamaan astioita pöytään.
2. Jos keittimessä on painekahva, saa sen avulla helpommin tasalaatuista kuin ilman painekahvaa.
3. Hienompi jauhatus ja kevyempi tamppaus on (IMO!) helpompi hallita.
4. Kontrolloi kahvipurun määrä. Voit esim. mitata kahvilusikalla 2 mitallista papuja tyhjään myllyyn ja jauhaa myllyn taas tyhjäksi. Tai, punnitse.
5. Tiivistä kahvi huolellisesti kahvaan, että se on siellä tasaisesti ja tiiviisti. Hampaat irvessä tamppaaminen tai kova tamppaus ei auta, mutta höttöinen puru tai sormella paineltu johtaa helposti siihen, että vesi menee mistä sattuu.
6. Seuraa uuttoaikaa ja miten kahvi lähtee tulemaan. Painekahvallisessa näkymät eivät paljoa kerro, mutta jos on tukossa, niin karkeampi jauhatus ja/tai pienempi annostus vaikuttaa selkeiten. Omalla Krupsilla määrä per aika oli aika vakio, mutta onnistuneen kahvikakun vaikutus veden virtausnopeuteen näkyy painekahvallisessakin. Kuinka nopeasti sinulla shotti valmistuu?
7. Itse kahvikakku kertoo myös uutosta, mutta painekahvallisessa indikaatioiden seuraaminen on vaikeaa.
8. Tärkein, eli maku. Miltä maistuu? Hivenen karvaan puoleista tuli omalla Krupsilla aika helposti, mutta joskus todella täyteläistäkin.
9. Jos mikään muu ei auta, kokeile laittaa teelusikallinen maitoa. Se tasoittaa makupiikkejä.
10. Kokeile vielä toisenkin kerran, ei kannata luovuttaa.

Paulig vs. Segafredo -vertailussa varsinkin valmiiksi jauhetuissa pidin enemmän Segafredosta. Papuna hankittuna kummankin kanssa ongelmana tahtoi olla hyvän kakun onnistuminen. Pauligin papua tuli pidettyä joskus jääkaapissa, minkä seurauksena uuttovastus tuppaa kasvamaan ja sai vähän tiiviimpiä kakkuja ja ehkä parempia shotteja, mutta jossain määrin tasalaatuisuuden kustannuksella.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

J-P

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #73 : Elokuu 17, 2011, 13:02:07 ip »

Kiitos paljon vinkeistä :)
Olen tosiaan vielä kaiken kukkuraksi säilyttänyt pauligin papuja jääkaapissa, joten nekin on syytä ottaa huoneenlämpöön.
Alan innolla kokeilemaan minkälaista espressoi saan nyt aikaiseksi.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #74 : Elokuu 17, 2011, 15:15:44 ip »

Joidenkin papujen kohdalla voi toki käydä myös niin että maku ei vaan ole omaan mieleen. Eräs keino on käydä (hyvässä) espressokahvilassa ja jos pitää kahvin mausta siellä voi ostaa mukaan annoksen samaa papua ja kokeilla kahvin valmistamista kotona. Lopputulos ei varmaankaan ole samankaltainen, mutta on sentään jonkinlainen vertailumaku koettuna.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..