Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aloitetaanpa alusta...  (Luettu 53154 kertaa)

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 894
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #75 : Elokuu 17, 2011, 20:39:06 ip »

Joidenkin papujen kohdalla voi toki käydä myös niin että maku ei vaan ole omaan mieleen.

Näin on, ehdottomasti! Koska paine- ja lämpötilansäätöjä ei noissa laitteissa ole, niin makueroja syntyy lähinnä eri papuja kokeilemalla.
Tässä tapauksessa lienee tärkeintä, että kysyjä saa omalla koneellaan ensin edes jonkinlaisen "onnistuneen" espresson - siis teknisesti OK:n. Jauhatus, kevyt tamppaus ja painekahvauutto - nämä ensin kuntoon. Sen jälkeen on edessä papujen kokeilu. Niin, nuo Pauligin papuset, ne nyt vaan eivät ole minun mieleeni...

Ja McJonesin 10. ohjetta kannattaa noudattaa. Kyllä noilla värkeillä juotavaa kahvia saa, jos vaan toimivat. Ei mitään syytä lannistua.
   
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 894
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #76 : Elokuu 17, 2011, 20:50:21 ip »

Tervehdys kaikille forumin lukijoilla. Kaivoin eilen kaapista vanhan Krups 965 keittimeni ja ostin Krupsin GVX2 perusmyllyn. Lisäksi hankin Pauligin espresso fortissimo papuja.
1. Yritys: Jauhoin hienoudella 2/17 ja tamppasin tiiviisti. Keitin äkersi muutaman tipan sappinestettä minuutissa. Ei hyvä.
2. Yritys Jauhoin hienoudella 4/17 ja tamppasin tiiviisti. Sama lopputulos.
3. Yritys Jauhoin hienoudella 5/17 ja laitoin hieman vähemmän kahvia, enkä puristanut sitä kovin suurella voimalla. Sain aikaiseksi jonkinlaisen sumpin, jossa oli vain vähän cremaa päällä.

Olisiko antaa vinkkiä mitä muuttujia pitäisi ensiksi muuttaa, jotta saisi aikaiseksi siedettävää kahvia(muita vinkkejä kuin ostaa parempi keitin:)

Olet lähestynyt asiaa systemaattisesti kokeilemalla. Aivan kuten pitääkin. Mutta huomaatko pienen inhimillisen turhautumisen aikaansaannoksen? Kun 2-yritys ei ollut mieleen, niin 3-yritykseen muutit yhdellä kertaa kaikkia kolmea muuttujaa. Et siis tiedä mikä muuttamasi asia vaikutti ja miten. Noh, epäilemättä olet tehnyt paljon kokeiluja ja nuo kolme olivat vain esimerkkejä.

Sinun esimerkkejäsi lukien ja melko paljon Krupsien kanssa leikkineenä toteaisin, että kuvaamassasi tapauksessa:
a) Jauhatuksen hienous itsessään ei ole ongelma.
b) Hienon jauhatuksen tamppaaminen liikaa on ongelma...
c) ...erityisesti, jos samalla tungetaan sihtiin tampperin voimalla liian suuri kahvimäärä.

Veikkaisin, että sinun 1- ja 2-yrityksesi voisivat tuottaa OK tulosta, mikäli noudattaisit niissä 3-yrityksen tamppaamista ja kahvimäärää. En ole ikinä mitannut kahvia Krupsiini, silmämääräisesti olen toiminut. Mutta ylitäytön vaaraan lankesin kesälläkin pariin kertaan. Siis liian kovalla tamppaamisella liikaa kahvia sihtiin. Kaupan jauhatukset (esim se Segafredo) on sitten eri asia. Niitä tamppasin hullun lailla - ja homma toimi ihan OK, painekahvalla tosin.
     
Kirjattu

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #77 : Elokuu 17, 2011, 22:42:32 ip »

Itselläni on Krupsin keitin ja mylly. Noissa myllyissähän on hyvin erilainen lähtötilanne perussäädöissä. Säätöasteikko on 17 portainen ja ohjeen mukaan tiukimmat säädöt on sopivia espressoon. Oma mylly-yksilöni on noilla asetuksilla ihan liian tiukka. Kahvia tulee läpi vain muutama tippa ja krupsin kone ulvoo rasituksesta.

Tehtyäni vertailun huomasin, että tiukimmilla asteilla saa turkkilaista ibrik-jauhetta - siis kahvitomua. Omassa käytössäni on useimmiten asetus 11/17 Joskus 10/17 riippuen siitä miten rasvainen kahvi on kyseessä. Näilläkin säädöillä kahvi on paljon hienojakoisempaa kuin kaupan ns. espressojauheet.

Omassa keittimessäni ei tehdä käsin tamppausta,  koska kahva painuu sihtiä vasten ja tamppaus määrittyy kahvan kiristysvoiman suhteen. Itse laitan kahvan niin tiukalle kuin menee "hampaat irvistämättä ja konetta hajoittamatta" noilla edellämainituilla säädöillä.

Älkää siis luottako krupsin myllyn kohdalla ohjeellisiin säätöihin vaan käytännön kokemukseen ja järkeen.

Myllyssä en säilytä papuja ollenkaan vaan mittaan ne grammoina aina annosta varten. Ja jauhan satsin kerrallaan. Pavut ehdottomasti pienpaahtimon ja tuoreena. Ja vielä se, että krupsilla ei kannata alkaa sinkkushotteja vääntämään. Tuplat toimivat senn sijaan hyvin ja suhteellisen tasalaatuisesti. Minulla shoteista onnistuu 9/10, eikä se joka kymmenes huonompikaan juomakelvoton ole.

Uuttoaika on tasan 30 sekuntia pumpun päälle laitosta sen katkaisuun. Joka kymmenes pilalle mennyt uutto on useimmiten ollut liian tiukka, jolloin joko juon tosi lyhyen ja tiukan shotin (ikään kuin ristreton) tai liian pitkään uutetun mutta normaalimittaisen. Näistä ristrettomaisempi on paremman makuinen.

Hyvä J-P, säädä vain myllyä reilusti löysemmälle. Jos keittimessäsi ei ole tuota automaattista tamppausta kahvin kiinnityksen myötä, tamppaa normaali ohjeiden mukaan reilusti, mutta ei hampaat irvessä. Löysytä myllyn säätöä, kunnes saat sopivan tuloksen. Jos tämä ei auta, aloita uusi kierros hellemmällä tamppauksella ja etsi siten hyvä myllyn säätökohta. Käytä aina sama määrä kahvia - mieluiten se kannattaa mitata tupla-annos kerrallaan eli 14 g. Oman koneeni kahvaan ei oikein yliannostusta mahdukaan.

Niin ja tarkkaile tosiaan sitä kahvin valumista. Tasainen roiskimaton noro olisi ihanne. Liian ohut ja katkeileva tai liian vuolas on huonoja.

Lisäksi jos kahvi menettää värinsä kesken uuton, on säädöissä jotain vikaa - liian karkeaa, löysästi tampattu tai liian vähän kahvia veden määrään nähden. Eli jos noro alkaa olla läpikuultava kesken homman.

Oma rutiinini on seuraava:
1. kone päälle ja kahva kiinni
2. mittaan kahvia 14g myllyyn ja laitan päälle
3. valutan puoli kupillista vettä tyhjän kahvan läpi kuppiin (lämmittää kupin ja sihdin)
4. kuivaan kahvan sihtiosan
5. keikautan myllyä ja laitan sen vielä hetkeksi päälle (joitain papuja jää aina tippumatta teriin)
6. kaadan kahvin kahvaan myllyn kiposta ja kopautan pari  kertaa kippoa pöytään, että kaikki kahvi irtoaa liikkeelle
7. kiristän kahvan tiukasti paikoilleen, mikä samalla tamppaa kahvin (eli tätä ennen pitää tampata, jos vanhempi malli
8. tyhjennan kupista veden ja laitan sen kahvan alle ja käynnistän koneen
9. 30 sekunnin kuluttua sammutan pumpun ja otan kahvin syrjään
10. ennen nautintoa tyhjennän kahvan biojätteisiin ja valutan sen läpi vielä hieman vettä tippa-altaaseen, jotta kahvan suodatin ja suihkusihti puhdistuvat
11. ja ei muuta kuin juomaan yllättävän maistuvaa krupsin thermoblock-kahvia

Huomioi vielä se, että jos keittimessä on tuo automaattitamppausmekaniikka, ei kahvia saa missään nimessä tampata erikseen. Tärkein vinkki kuitenkin tuo myllyn säätö reilusti karkeaan päin.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 17, 2011, 22:46:49 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

McJones

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 236
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #78 : Elokuu 18, 2011, 14:32:51 ip »

Omaa Krupsia piti hivenen "kiristellä", että sai essot onnistumaan ilman painekahvaa, eli nuo myllyt on kyllä yksilöitä säätöjensä puolesta.

Olisikohan joku ~15,5 grammaa ollut maksimi mitä oman Krupsin (2000-sarjalainen, ei-automaattitamppaava) veti. Tosin, mukana tulevalla mitalla kun laittoi 2 täyttä mitallista papuja, niin oltiin aika hyvin tontilla. Ja todellakin, aina tuli keitettyä tuplasihdillä. 2 mittaa papuja on toiminut uudemmassa 4000-sarjalaisessakin (automaagitamppaava).
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #79 : Elokuu 18, 2011, 18:41:04 ip »

Tuossa Krupsin uudessa keittimessä ei voi tosiaan kovin paljon ylitäyttää. Muutaman kerran olen aika täyteen laittanut, mutta tällöin kahva on  kiristynyt vain muutaman pykälän ja silloin kahva pyrkii vuotamaan reunoilta ja paineet karkaavat.

Parhaiten toimii siis suhteellisen tarkalla annostelulla. Shotinhan voi jättää aina vähän lyhyeksi ja siten jäljitellä yliannostelua.

McJonesin joskus jossakin kirjoittama huomio siitä, että paineistetulle kahvalle  suunniteltu kone kannattaa pitääkin paineistettuna on minusta hyvä. Kyseessähän on helppokäyttöinen kompromissi, jonka myötä laatu hieman kärsii, mutta silti ylittää monet kahvilauutokset. Eli älä J-P välttämättä ala paineistusta kahvasta purkamaan. Koeta oppia käyttämään konetta sellaisena kuin se on. Myllyäkään ei tarvitse modata, kun kireyttä taitaa muutenkin olla enemmän kuin tarpeeksi.

J-P vielä sellainen tarkennus, että laitteessasi ei tuota tamppausmekaniikkaa taida olla, eli tamppaile käsin ja etene kokeiluissa systemaattisesti johonkin suuntaan. Raportoi, jos selätät koneet ja löydät sopivan tekniikan. Siitä voi olla arvaamaton apu muille "thermoplock painekahva krupsmylly" aloittelijoille.

Itselläkin toki kiintää paremmat keittimet mielessä, mutta näillä mennään niin pitkään kun pysyvät kunnossa. Uutta tilalle sitten kun vanhat hajoaa.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 18, 2011, 18:50:43 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

McJones

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 236
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #80 : Elokuu 18, 2011, 21:33:50 ip »

Americano kannattaa ehkä myös kokeilla, jos espresso sellaisenaan ei tunnu osuvan kohdilleen.
Omanikaan ei mennyt rikki... Tiedä hänestä pitäisikö ottaa vielä omaan käyttöön  ;)
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

J-P

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #81 : Elokuu 25, 2011, 09:14:41 ap »

Kiitos paljon vinkeistä. Työkiireiden vuoksi on kotikeitin saanut levätä hetken, mutta raportoin kunhan pääsen systemaattisesti jatkaan kehitystyötä vinkkienne pohjalta.
Kirjattu

J-P

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 13
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #82 : Marraskuu 26, 2011, 13:22:23 ip »

Miten suoritetaan kalkinpoisto laitteelle Krups E965?
Ostin Krupsin kalkinpoistojauhetta (sitruunahappoa), mutta ohjeessa lukee vain, että katso laitteen käyttöohje. Laitteen käyttöohjetta en ole nähnyt vuoden -99 jälkeen, joten siitä ei ole paljoa iloa.

Auttakaa aloittelijaa ???
Kirjattu

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #83 : Joulukuu 13, 2011, 22:47:10 ip »

En löytänyt manuaalia edes netistä. Itse poistan kalkin väkiviiinaetikan ja veden sekoituksella tuolla uudemmalla krupsilla.

1 osa etikkaa ja 3 osaa vettä

säiliö tätä täyteen. Ensin nestettä ohjataan maidonvaahdottimeen ilman esilämmitystä. Kunnes muuttuu höyryksi, katkaistaan vaahdotin pois päältä ja lasketaan kahvan läpi puolet säiliöstä. Annetaan koneen jäähtyä 15 minuuttia ja sitten toistetaan sama, eli ensin taas aloitetaan höyrytys kylmiltään ja kun muuttuu höyryksi, siirrytään pumppupuolelle ja lasketaan kahvan  läpi loppusäiliö tyhjäksi.

Etikka huuhdotaan pois toistamalla samaa pelkällä vedellä. Eli neljä toistoa joten siihen menee kaksi säiliöllistä vettä.

Tuota putsausainetta en ole käyttänyt. Eiköhän tekniikka ole sama sitruunahapolla, kunhan tiedät mihin määrään vettä se sekoitellaan. Etikka haisee ihan hirveälle, joten operaatio varmaan hapolla mielyttävämpi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #84 : Joulukuu 13, 2011, 23:11:29 ip »

Sitruunahappoa voi käyttää varmaan 10 - 15 % liuoksena.
Kuten etikkahappokin, sitruunahappo on sen verran hidas liuottamaan metalleja ja muoveihin se ei vaikuta mitenkään, että ei siinä ole kamalasti yliannostuksen vaaraa.
Tuota pitoisuutta käytetään yleisesti kun putsaillaan terästä hapettumista tahi muita metalleja muista epäorgaanisista tuhruista. Varmaan 5% riittäisi, mutta kuten sanoin ei tuosta pitäisi vaaraa olla.
Itse putsatessani pavonia annostelin sitruunahappoa ihan perstuntumalla, yhtään en osaa arvioida, mutta hyvä tuli. ;D
Kirjattu

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1598
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #85 : Joulukuu 14, 2011, 01:13:33 ap »

Sori vähän outo kysymys...
Mutta kun google ei anna juuri krups E965:lla mitään, mutta taas Melitta E965 antaa.
Et olisko näppäilyvirhe, et krupsin kalkinpoistoainetta Melittan koneeseen?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.