Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aloitetaanpa alusta...  (Luettu 55406 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #45 : Tammikuu 09, 2008, 21:08:30 ip »

Tamppauksen voimalla ei loppujen lopuksi ole hirvittävän suurta vaikutusta valumisnopeuteen, tärkeämpää on että tekee sen joka kerta samalla voimalla. Annoksen koon yritän itse pitää myös vakiona ja säädellä ainoastaan jauhatuskarkeutta. Tässä tapauksessahan tuo ei onnistu, eli suosittelisin kokeilemaan pienempää annosta...

T. Teme
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #46 : Tammikuu 09, 2008, 23:42:45 ip »

Lainaus käyttäjältä: Kaffe
Keittimen paineet tuntuvat kasvavan (kun kahvan ottaa pois koneesta, niin se melkein "lentää" irti) ja kahvia ei valu. Ensin luulin, että tamppasin liian kovaa, mutta koitin uutta satsia hieman kevyemmin tampattuna --> ei muutosta. Eli miten saisin nyt sen tukoksen auki??
Niin, kuten itsekin huomasit, ei sihdissä tukosta ollut. Kahvi oli vain liian hienoa. Tuo kahvan "lentäminen" on muutenkin tyypillistä halvemmissa koneissa, joista puuttuu ns. kolmitieventtiili. Sinun pitää vain odotella hetki, niin paineet tasaantuvat koneessa.

Temen ohje on todella hyvä. Yritetään pitää suurin osa muuttujista vakiona, säädellään ainoastaan jauhatuskarkeutta. Näinhän se menee. Sinun koneessasi kuitenkin tamppausvoimallakin on merkitystä. Kun kahvi on hienoa ja tuoretta (=rasvaista!), niin tamppaamalla saat niin tiiviin kakun, että koneen puhti ei riitä. Tai riittää siten, että minuutin-parin jälkeen alkaa tippua paksua tervaa tipoittain... Tee kuten Teme neuvoi: vähennä kahvin määrää. Jos sekään ei auta, niin jätä tamppaaminen väliin. Siis: silitä ja tasoita kahvi, mutta älä erityisemmin purista sitä kasaan. Tiedän, tämä ei ole oikein, mutta kokeile. Suurin syy on kuitenkin kahvin määrä.

Käytännössä sinulle käy niin, että aika hoitaa ongelmasi. Jonkin ajan kuluttua valmiiksi jauhettu kahvisi on kuivahtanut, eikä enää muodosta tiivistä tulppaa edes tampattuna.

Muuten: n. 50-60 eurolla saa jo myllyn, jolla pääsee kokeilemaan omaa jauhamista. (Krups VXG-2xx, tms.). Todella suuri parannus kahvin laatuun. Hi-end myllyistä maksetaankin sitten useita satalappusia.

cartman.
Kirjattu

rozzo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #47 : Tammikuu 12, 2008, 18:31:07 ip »

Kiitos tästä saitista! Olen diletantti, sen auliisti myönnän. Vuosia olen keittänyt firmassani kohtalaista espressoa Pavonin Europa(?) mallilla. Sen rinnalle ostin Roomassa käydessäni Pavonin myllyn. Lopputulos on ollut sinnepäin. Siis ei hyvä, mutta kelvannut paremman puuttessa. Sitten ostin kotiin bulkkituotteen eli Arieten Cremissimo Café Roma-mallin. Se on laite, jossa on espressokone ja mylly vierekkäin samassa laittessa. Mylly on ulkonäöltään aivan samanlainen kuin Pavonin erillinen vehje. Liekö sama valmistaja. Ariete toimi kohtuullisesti vuoden sitten kahva tukkeutui enkä saanut sitä purkamisesta ja lukuisista ponnisteluista huolimatta toimimaan. Painefiltterissä on pienenpieni jousitettu kuula, joka jumiutui lopullisesti. Olin valmis heittämään koko keittimen poijun painoksi. Sitten monen kuukauden perästä löysin nämä sivut ja täällä kehotettiin heittämään koko muovinen painefiltteri mäkeen ja hakemaan oikea valutusaika ja crema jauhatuksella ja tamppauksella. Kaivoin pölyttyneen Atieten kellarista, poistin painefiltterin ja lähdin etsimään oikeata käyttötapaa. Olin aikaisemmin jauhanut kahvin aivan liian karkeaksi. Kokeilin hienointa mahdollista ja tamppasin voimieni takaa. Valutusaika oli 45 s, crema kohtalainen, maku jotain aivan muuta kuin ennen. Lisäsin karkeutta pari pykälää. Nyt kahvi valui tasaisena norona n. 20 sekunnissa, crema edelleen kohtuullinen, samoin maku. Palasin hieman hienompaan jauhatukseen, tamppaus edellen hyvin voimakas. Valutusajaksi sain 35 s ja lopputulos mielestäni oikein onnistunut. Aloin päästä jyvälle, mistä tässä jalossa harrastuksessa on kyse! Kiitos siitä kaikille kirjoittajille. Myöskin Pavonin käyttö firmassa on saanut laadullista parannusta samoilla opeilla ja jopa asiakkaani ovat huomanneet parantuneen kahvin laadun. Kysyisin vielä: löytyykö jostain Arietehen raskas kahva, joka varaisi lämpöä paremmin. Vakiokahva on hyvin kevyt alumiininen ja sen kiiltävä ja samalla hygieeninen pinta on liian voimakkaan pesuaineen johdosta hapettunut aivan harmaaksi ja mattapintaiseksi.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #48 : Maaliskuu 03, 2008, 14:10:02 ip »

Oheisella sivulla (kts linkki http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage4.html) neuvotaan tekemään espresson uutto kahdessa osassa, eli uutto päälle 3:ksi sekunniksi, odotetaan 5 sekuntia ja sitten ajetaan uutto loppuun.
Itse kokeilin tuota ja en mitään ihmeellistä eroa huomannut. Ajatuksia?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #49 : Maaliskuu 03, 2008, 14:49:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Itse kokeilin tuota ja en mitään ihmeellistä eroa huomannut. Ajatuksia?


Tuolla yritetään matkia "isompien koneiden" preinfuusiota - en tosin tiedä miten tuollainen temppuilu käytännössä toimii. Jos et mitään eroa huomannut, niin ilmeisesti se ei toimi. Yleensä "oikeassa" preinfuusiossa uuton alussa kahvikakku siis kostutetaan ensin märäksi vähän pienemmässä paineessa ja vasta sitten lyödään 9 bar kehiin (esim. E61:set toimii näin - automaattisesti).
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #50 : Kesäkuu 18, 2008, 15:39:38 ip »

Jatkanpa tätä ketjua kun kuulostaa ongelmat olevan hyvin samansuuntaisia kuin allekirjoittaneella.
Noin kuukausi sitten hankin Minimokan myllyn. Keittimenä edelleen sama vanha Krupsin thermoblock. Pavut tilasin Hasbeanista. Valmistusketjussa tällä hetkellä siis 2 heikkoa lenkkiä, barista ja kone. No toivoin kuitenkin suurempaa parannusta näilläkin laitteilla.

Ongelmana on se että espressoni on melkein aina liian "laihaa"  ???
Minomokalla saa toki jauhettua niin hienoa että keitin pusertaa tuplaa melkein minuutin. Usein ensimmäiset pisarat näyttävät oikeanlaisilta, tummilta ja "paksuilta" mutta usein aika äkkiä kahvi muuttuu vaaleammaksi ja vetisemmän näköiseksi. Makukaan ei ole mielestäni tarpeeksi täyteläinen. Cremaa kyllä tulee sen verran että pinta peittyy, mutta aika vaaleata se on.
Yritän tasoitella kahvin filtteriin hyvin, ja tamppaan muovisella tampperilla. Se ei tosin ole oikean kokoinen vaan pitää painella useamman kerran, lopuksi keskeltä. Siihen nähden tuntuu myös oudolta että usein kakussa näkyy keskellä jonkinlainen kolo/syvempi kohta, mutta en tiedä tuleeko se uuton aikana vai sen päättyessä kun osa vedestä virtaa jotenkin tippa-altaaseen.
Jotenkin tuntuu siis siltä että kai se vesi pääsee jotenkin kanavoitumalla läpi, ja se selittäisi tuon laihuuden. Olenko ollenkaan oikeilla jäljillä? Hienommaksikin voi jauhaa mutta tuntuu pumpulla olevan aika lailla tekemistä tuollakin karkeudella. Ja aika tosiaan on jo liian pitkä. Auttaisiko annoksen suurentaminen tai pienentäminen? Voiko oikean kokoisen tampperin puute olla syypäänä tähän kaikkeen?

"Oikean koneen" hankkiminen on edelleen to-do listalla mutta sitä odotellessa olisi kiva ainakin vähän parempaa essoa juoda.
 
Hyvää juhannusta kaikille!!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #51 : Kesäkuu 18, 2008, 16:03:07 ip »

Voipi olla että koneella ei kauhean täyteläistä lopputulosta saa, mutta se ei tarkoita että lopputuloksen pitäisi olla huono. Kannattaisi ehkä kokeilla helpompaa papua, jotain tummempipaahtoista jossa "maku on pinnassa", kuten muistaakseni cartman asian ilmaisi. Pauligin Espresso Originale on yksi sellainen. Ei todellakaan mikään poikkeuksellinen papu, mutta kannattaisi ehkä koittaa. Robertsin Habanero voisi olla toinen.

Thermoblockilla uuttolämpö tuppaa olemaan liian pieni ja painekin oikeassa uuttotilanteessa liian pieni, joten mahdollisuudet tiristää pavusta makua ulos ovat rajatut. Varsinkin toi Habanero voisi auttaa, se kun on hyvin tumma eli "kompensoi" matalaa uuttolämpöä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #52 : Kesäkuu 18, 2008, 16:57:14 ip »

ok, kiitos vinkistä. No, käyttelen vielä tuon pussin ensiksi loppuun, ja yritän saada parannusta aikaan. Onneksi noita esittämiäsi vaihtoehtoja saa kotimaasta.
Lämpötilasta ei tosiaan ole harmainta ajatustakaan, mutta enpä usko että tuuria olisi niin paljoa että se sattuisi lähellekään totuutta. Mitään mittareita en tuohon Krupsiin ala hommaamaan, vaan käytän mieluummin nekin rahat kunnon koneeseen.
Kirjattu

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #53 : Elokuu 11, 2008, 21:36:38 ip »

Hei!

Jatketaan tähän samaan ketjuun kun ei viitsi uutta avata vain sen takia, että muutama "tyhmä" kysymys olisi mielessä.

1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Eiköhän siinä alkuun muutama hassu kysymys.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #54 : Elokuu 11, 2008, 21:41:21 ip »

1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

Jos se on jauhettu pannukeittimelle sopivaksi (tarkoitatko suodatinkeitintä vai "oikeaa" kahvipannua) niin kyllä sitä voi siinä käyttää. Lopputulos sitten riippuu (onko hyvää vai ei) espressosekoitukseesi käytetyistä pavuista ja niiden paahtoasteesta. Mutta lopputulos on sitten aina pannukahvia, ei espressoa.

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

Oikeiden espressokeittimien kanssa tällä on suuri merkitys, koska jauhtuskarkeus pitää olla käytännössä "tismalleen" oikein ja ainoa mahdollisuus tähän on se oma mylly. Muilla menetelmillä ongelmaa aiheuttaa lähinnä säilyvyys - jauhettu kahvi hapettuu/härskiintyy/menettää arominsa huomattavasti nopeammin kuin papuina. Mutta jos aiot jauheesta valmistaa kahvin 24h sisällä ja tavara oli ostettaessa tuoretta, niin suodattimella/pannulla/pressolla lopputulos ei havaittavasti heikkene (ihan tuoreen kahvin kanssa se saattaa jopa parantua pienen "levon" jälkeen).

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Muilla menetelmillä kuin espressomenetelmällä (siis oikeaa espressokeitintä käytettäessä) ei kahvijauhetta tule tiivistää (eli tampata).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #55 : Elokuu 11, 2008, 21:59:00 ip »

1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?

Voit, mutteripannua varten se on tarkoitettukin. Pumpulla varustettuun espressokeittimeen valmiiksi jauhettu ei juurikaan sovi, varsinkaan parempaan - kahvi vain hujahtaa läpi.

Mutteripannu on oikein hyvä vempele, mikään pakko kalliimpia keittimiä ei ole ostella. Varsinkin ihan halvimmat "oikeat" keittimet eivät ole sen parempia kuin mutteripannu, eli jos haluaa mennä mutteripannusta pidemmälle niin silloin kannattaa satsata kohtuulliseen myllyyn ja kohtuulliseen keittimeen.

2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?

On sillä eroa. Jauhettu kahvi kuivaa nopeasti, mutta mikä tärkeintä, kunnollisella espressokeittimellä pitää jauhatuksen hienous olla säädettu kohdilleen, jotta kahvin tekeminen onnistuu. Eli että vesi ei hujahda läpi, mutta kone ei myöskään mene tukkoon. Ja oikea säätö vaihtelee pavun (ja vähän muidenkin asioiden) mukaan. Jauhatuksen säätäminen edes suunnilleen oikeaksi on aika vaikeaa, jos joka yrityksen välissä pitää käydä kierros Stockalla. :)

Mutteripannulle ero ei ole niin suuri. Varsinkin jos vaihtoehtoina on halvin mahdollinen oma mylly tai kaupassa jauhettu, niin kannattaa jauhattaa kaupassa.

Myllyt ovat kieltämättä kalliita. Mutta kannattaa muistaa, että perusvehkeistä puhuttaessa myllyyn kannattaa aina laittaa yhtä paljon rahaa kuin keittimeen, jopa enemmän. Ja halvimmilla terämyllyillä ("silppureilla") ei tee mitään, ainakaan espressoa tehdessä. Halvimmat levymyllyt eli tasaisempaa jälkeä tekevät myllyt maksavat 50 eurosta ylöspäin.

3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?

Puruja ei pitäisi tampata, pelkästään tasoittaa niin että kahvia on yhtä paljon koko kakun alueella. Eli ei myöskään jätetä kukkulaksi (koska silloin valuu reunoista läpi), vaan tasoitetaan. Tamppaamista tarvitaan sitten kun tehdään varsinaiselle espressokeittimelle kahvikakku joka kestää 9 barin paineen, kun taas pannussa paine on paljon alhaisempi.

Muokkaus: oletin, että tarkoitit tässä pannukeittimellä mutteripannua (eli mokapannua, eli "espressopannua"), etkä tavallista kahvipannua jolla keitellään esim. nokipannukahvit. Oletinko oikein?

« Viimeksi muokattu: Elokuu 11, 2008, 22:01:04 ip kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #56 : Elokuu 12, 2008, 15:49:09 ip »

Muokkaus: oletin, että tarkoitit tässä pannukeittimellä mutteripannua (eli mokapannua, eli "espressopannua"), etkä tavallista kahvipannua jolla keitellään esim. nokipannukahvit. Oletinko oikein?
Ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi; en tarkoittanut mutteripannua (joka on ostoslistalla), enkä tietääkseni myöskään nokipannua, vaan "pulppipannua". Hankala keksiä tuolle parempaa sanaa. Tuollaisena olen sen kuullut aina, en tiedä, kuinka virallinen nimi on.
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #57 : Elokuu 12, 2008, 16:03:36 ip »

Ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi; en tarkoittanut mutteripannua (joka on ostoslistalla), enkä tietääkseni myöskään nokipannua, vaan "pulppipannua". Hankala keksiä tuolle parempaa sanaa. Tuollaisena olen sen kuullut aina, en tiedä, kuinka virallinen nimi on.
Perkolaattori on hienomman kuuloinen nimi pulppukeittimelle.
Kirjattu

w

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #58 : Elokuu 12, 2008, 20:07:18 ip »

Perkolaattori on hienomman kuuloinen nimi pulppukeittimelle.
Mitkä siis ovatkaan akallion mainiot neuvot perkolaattorille?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Aloitetaanpa alusta...
« Vastaus #59 : Elokuu 12, 2008, 22:22:21 ip »

Mitkä siis ovatkaan akallion mainiot neuvot perkolaattorille?

Minun kokemukseni asiasta rajoittuvat siihen, että olen joskus kaupassa hypistellyt noita...

Teoreettisella tasolla perkolaattorin erityinen piirre on, että se keittää kahvin - siis lämmittää kiehuvaksi. Se ei ole sinänsä mikään kovin positiivinen asia, koska kahvi ei kauheasti tykkää niin kuumasta. Ainakin periaatteessa vaaleapaahtoisen kahvin pitäisi tasoittaa kovan kuumuuden vaikutusta, eli perkolaattoriin kannattaisi ehkä valita vaaleampia paahtoja. Espressopaahdot ovat keskitummia tai tummia.

Perkolaattorissa pitäisi käyttää suunnilleen pannujauhatusta, eli karkeaa. Jos ostit valmiiksi epsressojauhettua, niin se on huomattavasti hienompaa. Veikkaan että voi tulla kitkerää jälkeä. Mutta parhaiten tuo selviää kokeilemalla. Kerro sitten kuinka kävi!
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)