1. Ostin espresso- kahvia. Voinko keittää sitä normaalilla pannukeittimellä, vai tarvitsenko sen törkeän kalliin espressokeittimen?
Voit, mutteripannua varten se on tarkoitettukin. Pumpulla varustettuun espressokeittimeen valmiiksi jauhettu ei juurikaan sovi, varsinkaan parempaan - kahvi vain hujahtaa läpi.
Mutteripannu on oikein hyvä vempele, mikään pakko kalliimpia keittimiä ei ole ostella. Varsinkin ihan halvimmat "oikeat" keittimet eivät ole sen parempia kuin mutteripannu, eli jos haluaa mennä mutteripannusta pidemmälle niin silloin kannattaa satsata kohtuulliseen myllyyn ja kohtuulliseen keittimeen.
2. On paljon puhuttu kahvin itsejauhamisesta: onko sillä eroa, että jauhanko itse, vai haenko Stockmannin Robert´s Coffesta kahvin papuina, jossa he jauhattavat sen? Myllyt liikkuvat hintaluokaltaan aika kovissa hinnoissa?
On sillä eroa. Jauhettu kahvi kuivaa nopeasti, mutta mikä tärkeintä, kunnollisella espressokeittimellä pitää jauhatuksen hienous olla säädettu kohdilleen, jotta kahvin tekeminen onnistuu. Eli että vesi ei hujahda läpi, mutta kone ei myöskään mene tukkoon. Ja oikea säätö vaihtelee pavun (ja vähän muidenkin asioiden) mukaan. Jauhatuksen säätäminen edes suunnilleen oikeaksi on aika vaikeaa, jos joka yrityksen välissä pitää käydä kierros Stockalla.

Mutteripannulle ero ei ole niin suuri. Varsinkin jos vaihtoehtoina on halvin mahdollinen oma mylly tai kaupassa jauhettu, niin kannattaa jauhattaa kaupassa.
Myllyt ovat kieltämättä kalliita. Mutta kannattaa muistaa, että perusvehkeistä puhuttaessa myllyyn kannattaa aina laittaa yhtä paljon rahaa kuin keittimeen, jopa enemmän. Ja halvimmilla terämyllyillä ("silppureilla") ei tee mitään, ainakaan espressoa tehdessä. Halvimmat levymyllyt eli tasaisempaa jälkeä tekevät myllyt maksavat 50 eurosta ylöspäin.
3. Onko pannukahvissa merkitystä, tamppaanko purua, vai jätänkö ne ns. kukkuloiksi?
Puruja ei pitäisi tampata, pelkästään tasoittaa niin että kahvia on yhtä paljon koko kakun alueella. Eli ei myöskään jätetä kukkulaksi (koska silloin valuu reunoista läpi), vaan tasoitetaan. Tamppaamista tarvitaan sitten kun tehdään varsinaiselle espressokeittimelle kahvikakku joka kestää 9 barin paineen, kun taas pannussa paine on paljon alhaisempi.
Muokkaus: oletin, että tarkoitit tässä pannukeittimellä mutteripannua (eli mokapannua, eli "espressopannua"), etkä tavallista kahvipannua jolla keitellään esim. nokipannukahvit. Oletinko oikein?