Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Paineen vaikutus kylmäuuttoon  (Luettu 8410 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« : Maaliskuu 19, 2017, 17:49:52 ip »

Innostuin sitten kokeilemaan tämän kylmäuuttoa nopeuttavan härvelin innoittamana samaa ajatusta:
https://www.kickstarter.com/projects/cubcoldbrew/make-cold-brew-coffee-in-15-minutes

Kylmäuutin yhtäaikaa kaksi samanlaista kahvia, mutta toinen oli ilmattu sellaisella viinipullon ilmaus korkilla ja toisessa oli perinteinen korkista tehty korkki ilman paineita.

Koejärjestely oli tehty siten, että jauhoin molemmat erät kerralla. Sekoitin hyvin ja jaon kahteen grammalleen yhtä suureen osaan siten, että jauhatus distribuutio pysyi molemmissa erissä mahdollisimman samana (sekoitettu hyvin ja kauhottu toinen reuna toiseen ja toinen toiseen). Jauheet kahteen identtiseen, puhtaaseen ja samanlämpöiseen olutpulloon. Molempiin kaadettiin grammalleen sama määrä vettä samasta kannusta (veden lämpötila mahdollisimman identtinen, eli hetken pöydällä seisonut graanakylmä). Papuna oli käytetty Kaffe Obscuran Kenialaista ja myllynä Pharos.

Uutin kahveja puoli tuntia.

Kahvit suodateettiin aeropressillä ja metallisuotimella. Ensin paineistettu (koska teorian mukaan uuttunut enemmän, niin sai teoriassa 30s vähemmän uuttoaikaa. Mikä 30 minuutissa on lienee melko merkityksetön) ja sen jälkeen 30s myöhemmin paineistamaton. Molemmat omaan samanlaiseen lasiinsa. Lasit merkitty pohjasta, että tiedän kumpi on kumpi. Lasit sekoitettu, että en tiedä kummassa on kumpaa.

Sokkomaistelun tuloksen. Oli täysin ilmeistä kumpi on kumpi. Ei vaatinut minkäänlaisia kykyjä maistaa heti mausta, että kumpi oli uuttunut enemmän ja myös erilailla.

Paineistamaton maistui kylmäuuttomaisesti erittäin happoiselle, mutta koska ei ollut ehtinyt uuttua kunnolla, niin selvästi kaikki muut maut puuttuivat. Pahanmakuinen.

Paineistettu maistui tasapainoiselle, jossain määrin kylmäuuttomaisen miellyttävälle, mutta sen lisäksi että maku oli ylipäänsä tuhdimpi, niin selvästi happoiset maut olivat selvästi hennomat. Ei vain, että kahviin olisi uuttunut toista makua kompensoimaan, vaan väittäisin jopa että se oli uuttunut hyvinkin erilaisella tavalla. Jos joutuisin tämän pohjalta arvaamaan, niin luulen että lopputulos vaikka muistutttaa perinteistä kylmäuuttoa melkolailla ei lopulta olisi samanlainen kuin samoista pavuista ja samalla suhteella tehty perinteinen pitkään uuttunut kylmäuutto-versio. Saatan toki olla väärässäkin.

Eli selvästi "proof-of-concept" on nyt olemassa. Paineistus vaikuttaa hyvin merkittävästi makuun lyhyillä kylmäuutoilla. Myös tuollainen viinipullon ilmaimen tuottama paine, jonka varoventtiilin vuoksi oletan hyvinkin paljon pienemmäksi kuin tuon kickstarterin laitteen paineen.

Seuraavaksi voisi varmaankin kokeilla kuinka paineistetun kylmäuuton makuun vaikuttaa 15min, 30min ja 1h uuttoajat. Lisäksi kiintoisaa olisi verrata noita vuorokauden yli uuttuneeseen paineistamattomaan kylmäuuttoon.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #1 : Maaliskuu 20, 2017, 05:02:52 ap »

Aika mielenkiintoinen. Varmastikin lissäntynyt uuttuminen selittää aika paljon kahvien (tai tiädemiälesä "ryhmien") välistä eroa.

Vähön aiheeseen liittyen mittailin jonkun aikaa sitten kylmäkahvin uuttumista. Mittapisteitä ei ole kauheasti ja yksi mittauskierros mutta trendi oli aika selvä: mitään ei tapahdu :)



Selvin uuttuminen tapahtuu heti alussa ja viimeinen mittaus oli suodattamisen jälkeen. Voisi siis spekuloida että agitaatio tai paine on välttämätöntä uuttumisen kannalta. Hoffman kokeili joskus tehdä kermasifonin avulla kylmäuuttokahvia pitäen sitä epäonnistuneena. Ehkä "salaisuus" onkin alipaineessa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #2 : Maaliskuu 20, 2017, 18:33:39 ip »


Varmastikin lissäntynyt uuttuminen selittää aika paljon kahvien (tai tiädemiälesä "ryhmien") välistä eroa.

Pitäisin tätä hyvinkin todennäköisenä. Vaatisi toki TDS-mittarin varmistaa tämä ihan faktana, mutta aivan varmasti ainakin näissä ajoissa asiasta tuskin on kamalasti epäselvyyttä. Ainakin maku oli vain vahvempi.

Lainaus
Vähön aiheeseen liittyen mittailin jonkun aikaa sitten kylmäkahvin uuttumista. Mittapisteitä ei ole kauheasti ja yksi mittauskierros mutta trendi oli aika selvä: mitään ei tapahdu

Toisaalta lopussa näkyy kuitenkin ilmeisesti merkityksellinen nousu, jos kyse ei ole mittavirheestä. Kuitenkin neljän tunnin uutto on hyvin lyhyt, kun oikeastaan joka ohjeessa ehdotellaan 12 tuntia tai jopa 24 tuntia. Sen olen omissa vähemmän tieteellisesti suorittamissani kokeiluissani havainnut, että vuorokauden tai kolmen vuorokauden uutoilla ei ole juurikaan havaittavaa eroa ainakaan ilman referenssiä. Aiemmissa kylmäuuttamissani kahveissa (uuttoaika vähintään noin vuorokauden verran) on ollut kuitenkin ihan järjellisesti makua verrattuna nyt uuttamaani, joskaan yksikään ei kyllä ole ollut niin hyvää kuin tuo nyt paineessa uuttamani. Toisaalta nyt käytin hyvää papuakin. Kiinnostaisi kyllä, jos joskus innostut mittaamaan 12h ja 24h mittauksetkin. Toki

Lainaus
Selvin uuttuminen tapahtuu heti alussa ja viimeinen mittaus oli suodattamisen jälkeen. Voisi siis spekuloida että agitaatio tai paine on välttämätöntä uuttumisen kannalta.

Tämän kokeen perusteella pidän varsin mahdollisena. Seuraavaksi ajattelin kokeilla lyhyttä paineuuttoa verrattuna pitkään kylmäuuttoon. Mahdollisesti joku samasta jauhatuksesta oleva jäähtynyt kuumauuttokin siihen rinnalle verrokiksi.

Lainaus
Hoffman kokeili joskus tehdä kermasifonin avulla kylmäuuttokahvia pitäen sitä epäonnistuneena. Ehkä "salaisuus" onkin alipaineessa.

Juu. Ihan hirveän tyytyväinen en ole kylmäuuttoihin ollut. Tai siis jännää "erilaista" kahvia niillä saa, mutta ei ole silleen innostanut sen enempää, kun varsinaisesti ei ole minusta ole tuntunut tavalta, josta saisi pavusta jotain erityisen milenkiintoista irti.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #3 : Maaliskuu 20, 2017, 21:15:15 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
Juu. Ihan hirveän tyytyväinen en ole kylmäuuttoihin ollut. Tai siis jännää "erilaista" kahvia niillä saa, mutta ei ole silleen innostanut sen enempää, kun varsinaisesti ei ole minusta ole tuntunut tavalta, josta saisi pavusta jotain erityisen milenkiintoista irti.

Kiitos sinänsä mielenkiintoisesta raportista ja ajatuksista teille molemmille.

Tähän viimeiseen kommenttiisi antaisin vahvan tuen. Itse kokeilin muutamia vuosia sitten noita pitkäkestoisia kylmäuuttoja. Ei oikein vakuuttanut. Kylmän kahvin saa kätevimmin, kun uuttaa espresson, jäähdyttää sen jääpaloilla ja lisää kylmää maitoa. Tai ainakin minun makuuni toimivampi kuin kokeilemani kylmäuutot. Erityisesti kahvin rasvat tuntuvat kylmauutoissa epämiellyttäviltä. No tuota alipainetta en ole kokeillut.

On kai siinä joku kokemuksellinen traditio, kun kahvia on yleensä juotu kuumauuttoina, enkä ole törmännyt kahvin historiasta käsittelevissä kirjoituksissa oikein mainintoihin kylmäuutoista. Itselle tulee lähinnä mieleen yksi kysymys: miksi kahvia pitäisi kylmäuuttaa ylipäätään?

Mutta ainahan näitä on hauska kokeilla ja testailla...

Silloin kun prosessoin kasvitieteellisen puutarhan kahvia ja paahdoin sitä, tuli maisteltua myös kahvimarjaa sellaisenaan. Eihän se kivimarjan vähäinen mehu oikein hyvää ollut. Siksihän joitakin marjoja kutsutaan kivimarjoiksi, kun niissä ei ole pahemmin mehua eikä makuakaan. Totesin mielessäni, että kahvi on parasta pavuista valmistettuna, paahdettuna ja jollakin menetelmällä kuumalla vedellä uutettuna.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #4 : Maaliskuu 21, 2017, 19:09:49 ip »


Itse kokeilin muutamia vuosia sitten noita pitkäkestoisia kylmäuuttoja. Ei oikein vakuuttanut. Kylmän kahvin saa kätevimmin, kun uuttaa espresson, jäähdyttää sen jääpaloilla ja lisää kylmää maitoa.

Joo ja siis paras tapa juoda kylmäuuttoja on minusta tehdä hyvin vahvaa kylmäuuttoa ja sitten blendata sen "suodatinvahvuuteen" sekoittamalla siihen kaksi kolmasosaa kiehuvaa vettä vedenkeittimestä. Itse suhtaudun kylmäuuttoon puhtaasti uuttotapana. Ei ole mitään syytä juoda kylmäuuttoa kylmänä sen kummemmin kuin kuumauuttoa kuumana.

Kylmäuuton käytännön hyöty (erilaisen maun lisäksi) lienee siinä, että säilyy melko hyvin jääkaapissa. En ole tieteellisimmin kokeillut, mutta noin tehtyä kuumaa kylmäuuttoa juo kyllä muutaman päivän päästä siinä missä heti ensimmäisenäkin päivänä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #5 : Maaliskuu 21, 2017, 21:22:01 ip »

Vuosia sitten, kuten Tuomaskin, tuli kokeiltua kylmäuuttoa.
Pistin parit pullot jääkaappiin 12h ajaksi, sellaista pressojauhatusta ja en muista millä suhteella. Jostain poimittuja reseptejä kokeiltu, tuloksena juotavaa, mutta ei kovin hyvää kahvia.

Sit kun kuumana kesäpäivänä oon espressoa ja suodatinkahvia laittanut jääpaloille, niin ollut parempi näin.
Myös viilentyneen kahvin olen laitellut jääpalamuottiin, siitä joko pala suuhun, tai maidon sekaan.

Kukin tyylillään.

Myös Kaffan Cold Brew on juotavaa, mutta en sitä hamstraa kuitenkaan :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #6 : Maaliskuu 21, 2017, 21:54:08 ip »


Myös Kaffan Cold Brew on juotavaa, mutta en sitä hamstraa kuitenkaan

Minusta se on pahaa. Jopa markettipavuista olen uuttanut parempaa kylmäuuttoa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #7 : Maaliskuu 22, 2017, 15:16:14 ip »

Myös Kaffan Cold Brew on juotavaa, mutta en sitä hamstraa kuitenkaan :)

En minä sitä pahanmakuiseksi luonnehtisi. Ihan ok maultaan, mutta ei nyt varsinaisesti kahvinkaan makuista. Enemmän tuli mieleen nestemäinen mämmi, tai oudon makuinen kotikalja.

Jos nyt ei satu menemään kaupalliset kylmäuutot sekaisin muistikuvissa... ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Masadist

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #8 : Joulukuu 04, 2017, 00:18:07 ap »

Täytyypä itsekin kokeilla tuota kylmäuuttoa vakuumissa.

Virittelin kerran tuollaiseen lasipurkkiin vakuumisäiliön, joka pumpataan tyhjiöksi linkin takaa löytyvällä auton jarrujen ilmauslaitteella.

http://m.motonet.fi/fi/tuote/765151/MTX-Special-Kasikayttoinen-alipainepumppu--testilaitesarja

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #9 : Joulukuu 04, 2017, 07:34:10 ap »

Täytyypä itsekin kokeilla tuota kylmäuuttoa vakuumissa.

Virittelin kerran tuollaiseen lasipurkkiin vakuumisäiliön, joka pumpataan tyhjiöksi linkin takaa löytyvällä auton jarrujen ilmauslaitteella.

Ainakin pitäisi riittää tehoja tyhjiössä verrattuna viinipumppaimeen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Masadist

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Paineen vaikutus kylmäuuttoon
« Vastaus #10 : Joulukuu 05, 2017, 23:30:38 ip »

Ainakin pitäisi riittää tehoja tyhjiössä verrattuna viinipumppaimeen.
Joo. Toi kyllä vetää aika lähelle tyhjiötä jos ei nesteet ala höyrystymään tai kaasut kahvinpöhnistä karkuun.

Pitäs vaan jaksaa hakea kellarista se pumppu..

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Kirjattu