Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn  (Luettu 27888 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #15 : Huhtikuu 17, 2017, 17:53:57 ip »

Jakso nro 13 esittelee kolme tapaa vaahdottaa maitoa ja muutaman niihin liittyvän vinkin.

Ilmekään ei värähdä kun espressokone polttaa sormen :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #16 : Huhtikuu 17, 2017, 18:54:14 ip »

Ilmekään ei värähdä kun espressokone polttaa sormen :)

 ;D ;D ;D Heh! Arvasin, että joku huomaa. Mutta eikös tuo ole vain todiste autenttisuudesta ja kertaotosta....
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #17 : Huhtikuu 17, 2017, 18:57:48 ip »


Jaksossa 14 testaan suodatinpaperin huuhtelemisen tarpeellisuutta tai tarpeettomuutta.

Oisit nyt tehny tän edes sokkotestinä samantien? Laput pohjaan ja lasien sekotus? En siis epäile tulosta, mutta olisi ollut oikeasti varma versio. Ihmisen psykologia on vahva.

Mutta siis tosi hyvä silti. Kunahn hifistelen. ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #18 : Huhtikuu 17, 2017, 19:53:31 ip »

Oisit nyt tehny tän edes sokkotestinä samantien? Laput pohjaan ja lasien sekotus? En siis epäile tulosta, mutta olisi ollut oikeasti varma versio. Ihmisen psykologia on vahva.

Mutta siis tosi hyvä silti. Kunahn hifistelen. ;D

Totta puhut. Ennen tuon videon tekemistä tein todellakin sokkotestin avustajan kanssa. Sain lasit käsiini satunnaisessa järjestyksessä ja pystyin tunnistamaan paperin/pahvin maun. Helppo testi tosin itse kunkin kokeilla. Jos maku-/hajuaisti ei ole ihan turta, tuon ruskean paperin tunnistaa heittämällä. Valkoisesta irtoaa paljon vähemmän, mutta sekin erottuu.

Eikös näissä kahdessa viimeisessä videossa ole looginen jatkumo: 1) maitoa ei kannata käyttää huonon kahvin maun peittämiseen, kun samalla vaivalla voisi opetella tekemään hyvääkin kahvia, ja 2) kahvilla ei kannata toivoa peittävänsä pahvin makua, kun samalla vaivalla voi lirutella pahvitonta kahviakin.  :D

Tässä samalla mietin vielä pidemmälle vietyä vinkkiä paitsi aloittelijoille, myös kaikille muille. Eikö voisi olla aika ajoin hyödyllistä kokeilla seuraavaa. Tee millä tahansa laitteella kahvi normaalilla omalla tavallasi, mutta jätä itse kahvijauhe pois. Lopputuloksenahan on vettä. Jos tuo vesi maistuu erilaiselta kuin vastaavan lämpöinen puhdas vesi (varsinkin vähän haalentuneena), prosessi on tuottanut jotain epätoivottavaa makua. Kun sitten puhdistat laitteet hyvin ja huuhtelet mahdollisesti käyttämäsi suodatinpaperit, voisi kuvitella, että lopputulos olisi lähellä puhdasta makua.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #19 : Huhtikuu 17, 2017, 21:39:50 ip »

Totta puhut. Ennen tuon videon tekemistä tein todellakin sokkotestin avustajan kanssa.

Hienoa!

Lainaus
Eikös näissä kahdessa viimeisessä videossa ole looginen jatkumo: 1) maitoa ei kannata käyttää huonon kahvin maun peittämiseen, kun samalla vaivalla voisi opetella tekemään hyvääkin kahvia

Samaa mieltä. Toki maitoon tarkoitettu kahvi kannattaa hienosäätää yleensä vähän erilailla ja eri pavutkin toimivat paremmin niihin.

Lainaus
Tässä samalla mietin vielä pidemmälle vietyä vinkkiä paitsi aloittelijoille, myös kaikille muille. Eikö voisi olla aika ajoin hyödyllistä kokeilla seuraavaa. Tee millä tahansa laitteella kahvi normaalilla omalla tavallasi, mutta jätä itse kahvijauhe pois. Lopputuloksenahan on vettä. Jos tuo vesi maistuu erilaiselta kuin vastaavan lämpöinen puhdas vesi (varsinkin vähän haalentuneena), prosessi on tuottanut jotain epätoivottavaa makua.

Joo. Teen toistuvasti. Omasta espressokoneesta erota hyvin nennon metallisen maun sokkotestissä. Kaikki tutut eivät sitä kyllä sokkona erota.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 68
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #20 : Kesäkuu 29, 2017, 14:06:02 ip »

Isot pointsit videoista. Katsoin tässä melkein kaikki mitä tähän mennessä olet laittanut ulos. Miellyttävää katsoa ja kuunnella ja nyt tekisi mieli hankkia nuo vehkeet mitä ei keittiöstä vielä löydy.. ;D

Kiitos ja kumarrus. Toivottavasti sarja jatkuu :)
Kirjattu

TuoLaiti

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #21 : Elokuu 12, 2017, 00:51:53 ap »

Hei ja tervehdys kaikille foorumin jäsenille!

Todella hyviä videoita ja selkeästi selitetty asioita minunkaltaiselleni noviisille. Propsit!
Kirjattu

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #22 : Syyskuu 15, 2018, 21:30:36 ip »

Ajattelin rohkaistua toteamaan, että rustailin lisää näitä videoita. Viimeisin on nyt jakso 23, jossa luokittelen tähän asti esittelemäni valmistustavat kahden ulottuvuuden mukaan: 1) käytetäänkö suodatinpaperia vai ei ja 2) onko kaikki kahvi ja vesi koko uuton ajan tekemisissä vai rajoitetaanko sitä jotenkin.

Tiedän kyllä, että kahvin makuun vaikuttaa moni muukin asia paljon oleellisemmin, mutta mitäs tuumaatte tällaisesta yksinkertaistetusta jaottelusta? Ja koko ajan mielessä se, että tuon videosarjan tarkoitus on vain tuoda virikkeitä kotikeittelijän ajatuksiin.

https://youtu.be/NCqWxHX-7WQ

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

kustus

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #23 : Joulukuu 17, 2018, 22:02:26 ip »

Katselin näitä tuossa läpi ja piti kysyä Kunnon Kahvia Kotikeittiössä - KKK. Taidat olla maitokahvin ystävä  ;)
Kirjattu

Achau

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #24 : Joulukuu 18, 2020, 01:17:47 ap »

Aivan mahtavia videoita! Pakko kertoa, että ne siivittivät omaa innostusta piirun verran pidemmälle. Tänään hain ensimmäisen myllyn (Baratza Encore) ja innolla odottelen jahka pääsen harioon tai chemexiin käsiksi. Vatsahaavaa odotellessa :D
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 18, 2020, 01:22:26 ap kirjoittanut Achau »
Kirjattu

pki

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #25 : Tammikuu 01, 2021, 22:22:03 ip »

Ihan mahtavia videoita.
Oma kiinnostus kahveihin alkoi juuri näistä videoista ja muuten varmaan vieläkin käytössä olisi vain mokkamasteri ja joku satunnainen suodatinkahvi.
Nyt on mylly, eri papuja, aeropressi, mutteripannu, pressopannu ja nokikahveja teen risukeittimellä.
Nokipannua käytän myös ihan keittiössäkin ja se noen tuoksu yhdistettynä kahvin tuoksuun on huumaava..

Ihan älyttömän iso kiitos mahtavista videoista. Toivottavasti tulee vielä joskus lisää.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #26 : Tammikuu 08, 2021, 16:54:05 ip »

Terve,
Todella hyviä videoita! Erityismaininta siitä että on mukava nähdä näin laadukasta materiaalia suomeksi!

Toivottavasti teet lisää jaksoja. Jos toiveen saa esittää niin kaikki myllyyn liittyvä kelpaisi. Miten säädät eri valmistustavoille, luotatko asteikkoon vai kokeiletko näppituntumalla? Käytätkö ajastinta vai punnitsetko aina?

T Tommi
Kirjattu

Elwood

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #27 : Helmikuu 07, 2021, 16:30:52 ip »

Kiitos kovasti videoista.  Oma ajatus kahviin panostamisesta olikin jo parin vuoden ajan hautunut (*badumtss*) ja törmäsin videosarjaasi Youtubessa, kun aloin etsimään mutteripannun käyttöohjeistusta.  Nuo videosi nyt sitten laittoivat homman viimein kunnolla käyntiin, aloitussetti tuli hommattua harrastukseen ja tänne forumillekin sen jälkeen eksyttyä.  Todella hyviä videoita, jotka selittivät mukavasti eri valmistusmenetelmien erot ja niihin tarvittavat laitteet.  Noista sai todella hyvän avun harrastuksen aloitukseen, kun lähtötiedot olivat melko nollassa.  Toivottavasti lisää tulee, aiemmat tuli parissa päivässä kahlattua  :)
Kirjattu