Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn  (Luettu 27897 kertaa)

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63

Olen puolispontaanisti tehnyt muutaman minuutin mittaisia videoita otsikolla "Kunnon kahvia kotikeittiössä". Kun itse aikoinaan havahduin siihen, että kahvia voi valmistaa niin, että se maistuu hyvältä ja että on olemassa erilaisia tapoja valmistaa kahvia, etsin ja kaipailin erilaisia videoita ja vinkkejä. Ehkä jotain tällaisia...

Videot on kuvattu näkökulmasta, joka on vähän yli peruskeittelyn, mutta silti arkipäivän kotikeittiögenrellä.

Tähän mennessä tehdyt kaksitoista videota löytyvät YouTubesta:

https://www.youtube.com/channel/UClInObbcpU1SQ2sF5f5b23w

Otan mielelläni vastaan rakentavia kommentteja ja ehdotuksia. Ties vaikka innostuisin vielä jatkamaan alkanutta videoharrastusta.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

beta

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #1 : Maaliskuu 11, 2017, 23:51:00 ip »

Mainiot videot!

Erityismaininta tunnarista, hyvästä kuvan- ja äänenlaadusta ja selkeydestä. Hyviä vinkkejä itsellekin mm mutteripannun käyttöön.

Käyttäisin me-muodon sijaan rohkasti minä-muotoa ("me keitämme nyt kahvia -> minä keitän")   ja nopeuttaisin vielä kerrontaa hieman etenkin lähdössä. Nettikansa tuppaa olemaan kärsimätöntä.

Jään odottamaan lisää, vaikkapa jaksoa vietnamilaisen kahvin valmistuksesta.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #2 : Maaliskuu 12, 2017, 10:35:34 ap »

Katselin turkkilaisen ja aeropressin. Hyvä meininki videossa.

Henkililökohtaisesti turkkilaisesta jätän sen sokerin pois ja kuohautan kerran. Purut laitan täysin kylmään veteen. Ihan turha se sokeri, jos sitä ei polta sitä kahvia. Erittäin hyvin toimii myös vaaleilla pavuilla.

Aeropressistä, että miksi laitat sen veden kahdessa osassa? Ihan aidosti siis kysyn, jos joku keksisi jonkun järkevän syyn sille immersiometodissa?

Mutta kivoja oli. Katselen myöhemmin lisää.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 12, 2017, 10:47:21 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #3 : Maaliskuu 12, 2017, 17:09:22 ip »

Hienoja videoita!
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #4 : Maaliskuu 12, 2017, 21:56:14 ip »

On hienoja.
Ei varmaan ollut helppoa valita mistä puhuu espresso videossa, aikaikkuna kuitenkin minimaalinen. Hyvä oli, tykkäsin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

cubeqtio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #5 : Maaliskuu 13, 2017, 01:33:15 ap »

nämähän ovat hyviä videoita. :) hienoa!
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #6 : Maaliskuu 13, 2017, 07:10:30 ap »

Katsoin pannukahvin, presson ja mutterikannun.

Pressopannujaksosta vähän ihmetytti, kun sitä mainostit hyväksi tavaksi kokeilla erilaisia jauhatuksia kun se verkko on kuitenkin aika iso siinä, niin hienommat jauhatukset toimivat melko huonosti. Enemmin suosittelisin aeropressiä (väärinpäin metodilla) kaikenkokoisten jauhatusten kokeilemiseen. Toinen, että aika uusi väite itselleni, että pressopannu tekisi ihan kunnollista mikrovaahtoa? Onko näin? Vikana pressoon, että tosi suosittu hifistelijöiden koulukunta ei paina sitä mäntää ollenkaan alas, vaan kaataa vaan sen kahvin siitä läpi.

Mutteripannusta sen verran, että oma näkemys siitä vetisyydestä, että oman "musta tuntuu"-fiiliksen mukaan se tulee siitä kun kahvi ihan yksinkertaisesti palaa liian kuumassa lämpötilassa. Sitä voi joo kompensoida hienommalla jauhattuksella yms.. mutta aina se maun tummepi täyteläisyys ja pohja tavallaan kärsii. Syö sen kahvin ominaismakua. Itse en ainakaan oikein koskaan ole päässyt sen mutterin ominaismaun ohi. Mikäs siinä tietysti, jos siitä tykkää. Parhaisiin tuloksiin itse pääsin lopulta siten, että en uskonut niitä valmiita vesi ja kahvi määriä vaan pavun mukaan laitoin vaikka vähemmän vettäkin. Kokeilin myös täydellä vedellä ja uuton keskeytyksellä, mutta en saanut siitä mitänä etuja.

Mutta siis ihme hifistely pilkunnussintaa siis toki nämä kaikki höpinät tässä enemmän tälle foorumille sopivaa juttua, että edelleen toistan että hienoa että joku tälläisiä videoita jaksaa tehdä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #7 : Maaliskuu 13, 2017, 10:04:50 ap »

Kiitos kannustavista kommenteista. Videot on tehty ilman käsikirjoitusta ja yhdellä otolla (paitsi 12. jakso, jossa piti käydä ulkona). Yllättävän hyvä kuvan laadusta tuli iPhonella käsivaralla kuvattuna. Kertaottojen vuoksi niissä on joitakin asioita väkisin unohtunut ja joitakin pikkusammakoita päässyt suusta. Päätin kuitenkin olla viilaamatta, jotta autenttinen kotikeittiötunnelma säilyy. Ajattelin, että saahan noihin tehtyä korjaussarjoja, jos ja kun jotain haluaa tarkentaa.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia: Tuo kysymys Aeropressin veden lisäyksestä kahdessa osassa on tosi mielenkiintoinen. Voi olla, että siinä on ajatusharha, joka tulee käsin suodattamisen yhteydessä tehdystä kukkimisvaiheesta ja jolla ei tuossa vapaassa uittamisessa ole mitään merkitystä. Toinen syy voisi olla, että vähemmässä vedessä on helpompi sekoittaa kunnolla räiskyttämättä. Mutta sen verran kysymys alkoi kiinnostaa, että taidan tehdä sokkotestin kun lainaan toisen putken joltain kaverilta. Siinähän se kotikeittiötason erovaisuus tai eroamattomuus paljastuu. Jos sitä ei maussa tunne, ei ole väliä kummin päin tekee. Kerron tulokset tänne kun kokeilen.

Ja tuo pressopannun käyttö maidonvaahdotuksessa toimii yllättävän hyvin. No ei tietenkään samalla tavalla kuin espressokoneen höyrypilli, joten ei liikuta missään latte art -tasolla. Mutta esim. mutteripannukahvin virittäminen lattemuotoon onnistuu oikein hyvin. Ainakin tuolla minun pienemmällä pressolla. Siinä taitaa olla tarpeeksi hienojakoinen sihti.

Toma: Juuri niin. Pidin espresso-osuuden hammasta purren lähinnä introna. Jos sitä haluaa lähteä viemään yhtään pidemmälle, on pakko tehdä useita klippejä eri kohdista. Harva jaksaisi katsoa puolen tunnin säätöä. Mieli tekee kyllä jatkaa sitä, mutta täytyy miettiä joku sopiva tulokulma asiaan.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #8 : Maaliskuu 13, 2017, 14:19:27 ip »


Mutta sen verran kysymys alkoi kiinnostaa, että taidan tehdä sokkotestin kun lainaan toisen putken joltain kaverilta. Siinähän se kotikeittiötason erovaisuus tai eroamattomuus paljastuu. Jos sitä ei maussa tunne, ei ole väliä kummin päin tekee. Kerron tulokset tänne kun kokeilen.

Kiitos. Tämä on kiintoisaa. Sokkona tietysti kannattaa kaverin kanssa tehdä. Useampi otto, jos jää epäilyttämään.

Lainaus
Ja tuo pressopannun käyttö maidonvaahdotuksessa toimii yllättävän hyvin. No ei tietenkään samalla tavalla kuin espressokoneen höyrypilli, joten ei liikuta missään latte art -tasolla.

Joo. Jättäisin ehkä "mikrovaahto"-termin käyttämättä. Ei tuolla nyt niin väliä, mutta tälleen yleisesti.

Lainaus
Mutta esim. mutteripannukahvin virittäminen lattemuotoon onnistuu oikein hyvin. Ainakin tuolla minun pienemmällä pressolla. Siinä taitaa olla tarpeeksi hienojakoinen sihti.

Ok. On normaalia (tai ainakin oma kokeilemiani) sihtejä hienojakoisempi sitten. Ihan hyvä kyllä. Melko vähän siitä voi haittaa olla, etenkin jos kaataa vaan sen verkon läpi painamatta kuten monet hifisteliät tuntuvat jostain syystä usein suosivan tai painaa todella rauhallisesti.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #9 : Maaliskuu 14, 2017, 09:06:16 ap »

Oikein hyvä video se "papu ostoksilla"-video, tuollaiseksi kuluttajan innostusvideoksi. Monesti kahvimaailmassa puhutaan liikaa laitteista ja liian vähän itse kahvista.

Siitä espressovideosta, että hyvä, mutta olisiko mahdollista nähdä kuva siitä kahviaiheisesta koulun opetustaulusta?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #10 : Maaliskuu 14, 2017, 16:36:26 ip »

 ;D Todella mukavat videot, kun ajatellaan kohderyhmää: perusasioiden esittelyä harrastuksen alussa oleville tai nykykahvitrendejä ihmettelevälle.

Jatka toki alkanutta videoharrastusta. Jatkovideoissa voi mennä hieman syvemmälle ja keskustella näistä esille nousevistä hienosäätöjutuista. Myös eri valmistusmenetelmien historiasta ja eri pavuista ja tyyleistä prosessoida pavut.

Itämaisessa kahvissakin löytyy pari lisäjaksoa, jos pohtii riolaisen kahvin homeen makua ja sen tuomaa perinnettä käyttää oikein vaaleita paahtoja ja sokeria, jotka peittoavat homeen kitkeryyttä.

Sitten voi pohtia eri mutterimenetelmiä (lämmin vesi, kuuma vesi, miedolla vai kuumalla lämmöllä uutto ja mikä ero on kaasu ja keraamisella liedellä mutterin suhteen. Ja espressosta löytyy suuri määrä aiheita maidonvaahdotuksesta alkaen ja nykyisistä uuttosuhteista verrattuna italialaiseen vanhaan reseptiin.

Sitten heiman pohdintaa siitä, millaisilla pavuilla ja paahdoilla kannattaa jotkin uuttomenetelmät unohtaa kokonaan, koska odptettavissa on jo etukäteen turhan hapan espresso esimerkiksi.

Ja lopulta mitä makua kuuma tai haaleampi vesi korostavat jne... Entä kotipaahto... oletko siihen perehtynyt?

Leikkimielinen cupping kaveriporukalla jne...

Hienot videot ja lisää odotetaan kunnollisen kotikahvin hyväksi. Niin ja pidä vaan sisällä se lakana/rullaverho ikkunan edessä, on eduksi kuvan laadulle ja rauhoittaa taustan. Viimeisistä neljästä jaksosta se puuttui.

Peukutan ehdottomasti näitä videoita.  :P
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #11 : Maaliskuu 14, 2017, 21:53:33 ip »

Siitä espressovideosta, että hyvä, mutta olisiko mahdollista nähdä kuva siitä kahviaiheisesta koulun opetustaulusta?

Tästä taulusta en itse oikein pääse selvyyteen kuvaako se jotain todellista paikkaa vai onko vain taiteilijan vapaa sekoitus erilaisia elementtejä. Kun ottaa huomioon työntekijöiden rotuominaisuudet, työnjohdon piirteet, takana näkyvän meren laivoineen jne...

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #12 : Maaliskuu 15, 2017, 19:11:40 ip »

Aeropressistä, että miksi laitat sen veden kahdessa osassa? Ihan aidosti siis kysyn, jos joku keksisi jonkun järkevän syyn sille immersiometodissa?
Tuo kysymys Aeropressin veden lisäyksestä kahdessa osassa on tosi mielenkiintoinen. Voi olla, että siinä on ajatusharha, joka tulee käsin suodattamisen yhteydessä tehdystä kukkimisvaiheesta ja jolla ei tuossa vapaassa uittamisessa ole mitään merkitystä. Toinen syy voisi olla, että vähemmässä vedessä on helpompi sekoittaa kunnolla räiskyttämättä. Mutta sen verran kysymys alkoi kiinnostaa, että taidan tehdä sokkotestin kun lainaan toisen putken joltain kaverilta. Siinähän se kotikeittiötason erovaisuus tai eroamattomuus paljastuu. Jos sitä ei maussa tunne, ei ole väliä kummin päin tekee. Kerron tulokset tänne kun kokeilen.
Kiitos. Tämä on kiintoisaa. Sokkona tietysti kannattaa kaverin kanssa tehdä. Useampi otto, jos jää epäilyttämään.

Noh niin! Testi tehty ja hämmästys valtasi keittiön. Oletin, ettei eroa voi tulla, mutta....

Molemmat Aeropressit lämmitettiin samalla tavalla ja ladattiin grammalleen sama määrä kahvia sisään. Vaakojen päällä lisättiin grammalleen sama määrä vettä. Lillumisaika eka pisarasta kääntöön ja painallukseen täsmälleen sama, samoin painalluksen kesto. Kahvi valutettiin samalla tavalla lämmitettyihin lasikannuihin. Ainoa ero oli se, että toiseen putkeen lisättiin koko vesimäärä kerralla ja sekoitettiin. Toiseen ensin kolmasosa vedestä, sekoitus, 20 sekuntia odottelua ja loput vedet sekaan. Veden lämpötila 90 astetta. Kahvia 15 g, vettä 200 g. Uuttoaika ennen kääntöä 1 min 5 sek, painallus 25 sekuntia.

Testi tehtiin kahteen kertaan eri pavuilla niin, että vaihdoimme tekotapaa keskenämme. Toinen maistoi sokkona, toinen tiesi, kumpi on kumpaa. Molemmilla kerroilla huomasimme molemmat maussa selkeän eron ja kuvasimme eroa samankaltaisesti.

Ja tulokset:

1. papu: Johan & Nyström, Indonesia Sulawesi Toarco AA Limited Edition, viisi viikkoa sitten paahdettu.
Välisekoituksella kahvista tuli pehmeämpää ja täyteläisempää. Kertatäytöllä kirpeämpää, terävämmän makuista.

2. papu: Drop Coffee, El Lion, Finca San Patricio, Guatemala, viikon vanha paahto.
Välisekoituksella kahvi oli aavistuksen tunkkaisemman tuntuista. Kertatäytöllä tasapainoisempaa ja kirkkaammin makuja erottelevaa.

Eli näillä testeillä näytti tulevan eroa. Tosin pavusta riippuen, omiin mieltymyksiin suhteutettuna, toisella pavulla lopputulos oli parempi välisekoituksella ja toisella taas kertatäytöllä. Eli jotain erilaisia makuelementtejä sieltä irtoaa tekotavasta riippuen, vaikka en ensin sitä osannut näin selkeästi odottaa.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #13 : Maaliskuu 16, 2017, 08:44:29 ap »


Testi tehty

Kiitos! Nämä ovat aina parhaita riippumatta tuloksista. Tällä kertaa toki erinomaisen kiintoisa.

Lainaus
Eli näillä testeillä näytti tulevan eroa.

Kiintoisaa. Sitten vain teorioita kehiin mistä johtuu.

Ensimmäinen, joka tietysti vaikuttaa paljon makuun on lämpötila. Mitenhän lämpötila käyttäytyy? Kun aeropress ja kahvijauhe on huoneenlämpöistä, niin se jäähdyttää pienemmän määrän vettä ja niin uuton alku on lämpötilaltaan putoava? Tämän voisi tietysti testata lämpömittarilla? Pitääkin tilata kiinasta muuten muutenkin uusi, kun en ole nähnyt aiampaa vähään aikaan missään.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2017, 08:50:34 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Erilaisten valmistusmenetelmien esittelyä ja vinkkejä peruskeittelyyn
« Vastaus #14 : Huhtikuu 17, 2017, 17:43:16 ip »

Lisäsin pari uutta videota "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -sarjaan. Jakso nro 13 esittelee kolme tapaa vaahdottaa maitoa ja muutaman niihin liittyvän vinkin. Jaksossa 14 testaan suodatinpaperin huuhtelemisen tarpeellisuutta tai tarpeettomuutta.

https://www.youtube.com/channel/UClInObbcpU1SQ2sF5f5b23w

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster