Aeropressistä, että miksi laitat sen veden kahdessa osassa? Ihan aidosti siis kysyn, jos joku keksisi jonkun järkevän syyn sille immersiometodissa?
Tuo kysymys Aeropressin veden lisäyksestä kahdessa osassa on tosi mielenkiintoinen. Voi olla, että siinä on ajatusharha, joka tulee käsin suodattamisen yhteydessä tehdystä kukkimisvaiheesta ja jolla ei tuossa vapaassa uittamisessa ole mitään merkitystä. Toinen syy voisi olla, että vähemmässä vedessä on helpompi sekoittaa kunnolla räiskyttämättä. Mutta sen verran kysymys alkoi kiinnostaa, että taidan tehdä sokkotestin kun lainaan toisen putken joltain kaverilta. Siinähän se kotikeittiötason erovaisuus tai eroamattomuus paljastuu. Jos sitä ei maussa tunne, ei ole väliä kummin päin tekee. Kerron tulokset tänne kun kokeilen.
Kiitos. Tämä on kiintoisaa. Sokkona tietysti kannattaa kaverin kanssa tehdä. Useampi otto, jos jää epäilyttämään.
Noh niin! Testi tehty ja hämmästys valtasi keittiön. Oletin, ettei eroa voi tulla, mutta....
Molemmat Aeropressit lämmitettiin samalla tavalla ja ladattiin grammalleen sama määrä kahvia sisään. Vaakojen päällä lisättiin grammalleen sama määrä vettä. Lillumisaika eka pisarasta kääntöön ja painallukseen täsmälleen sama, samoin painalluksen kesto. Kahvi valutettiin samalla tavalla lämmitettyihin lasikannuihin. Ainoa ero oli se, että toiseen putkeen lisättiin koko vesimäärä kerralla ja sekoitettiin. Toiseen ensin kolmasosa vedestä, sekoitus, 20 sekuntia odottelua ja loput vedet sekaan. Veden lämpötila 90 astetta. Kahvia 15 g, vettä 200 g. Uuttoaika ennen kääntöä 1 min 5 sek, painallus 25 sekuntia.
Testi tehtiin kahteen kertaan eri pavuilla niin, että vaihdoimme tekotapaa keskenämme. Toinen maistoi sokkona, toinen tiesi, kumpi on kumpaa. Molemmilla kerroilla huomasimme molemmat maussa selkeän eron ja kuvasimme eroa samankaltaisesti.
Ja tulokset:
1. papu: Johan & Nyström, Indonesia Sulawesi Toarco AA Limited Edition, viisi viikkoa sitten paahdettu.
Välisekoituksella kahvista tuli pehmeämpää ja täyteläisempää. Kertatäytöllä kirpeämpää, terävämmän makuista.
2. papu: Drop Coffee, El Lion, Finca San Patricio, Guatemala, viikon vanha paahto.
Välisekoituksella kahvi oli aavistuksen tunkkaisemman tuntuista. Kertatäytöllä tasapainoisempaa ja kirkkaammin makuja erottelevaa.
Eli näillä testeillä näytti tulevan eroa. Tosin pavusta riippuen, omiin mieltymyksiin suhteutettuna, toisella pavulla lopputulos oli parempi välisekoituksella ja toisella taas kertatäytöllä. Eli jotain erilaisia makuelementtejä sieltä irtoaa tekotavasta riippuen, vaikka en ensin sitä osannut näin selkeästi odottaa.