Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen  (Luettu 10572 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« : Helmikuu 13, 2017, 14:25:15 ip »

Onko foorumilaisilla hyviä ehdotuksia, että miten valmistaa satunnaisesti suurempia määriä kahvia vieraille? Toki espressokone on vaihtoehto, mutta jos ei viitsi tai ehdi vääntää. Tähän asti sitä tarkoitusta varten on nurkassa jemmattu Moccamasteria, mutta vähän se on turhake. Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

Iso määrä tässä ei siis tarkoita sen kummempaa kuin tavallisen kahvinkeittimen täyttä latausta. Suurin osa fiksummista vehkeistä kuitenkin tekee kerrallaan vain 1-3 kuppia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Ällistysmies

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #1 : Helmikuu 13, 2017, 15:02:56 ip »

Itse olen ratkaissut tuon ongelman Eva Sololla ja varsin tyytyväinen olen. Litran vetoinen käytössä, aiemmin ainakin tarjolla oli muistaakseni isompikin malli. Kahvin laadussa ei moitittavaa.

https://www.crema.fi/fi/products/eva-solo/cafe-solo-black-woven
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #2 : Helmikuu 13, 2017, 15:56:55 ip »

Aeropressillähän saa ylättävän paljon kahvia, kun lataa sen puolilleen ja täyttää täyteen vedellä. Toki grammat mitaten. Sitten vaan laimentaa lopputuloksen vedellä. Kaikki samat uuttoajat pitävät yms.. Ei silti välttämättä toki riitä, riippuen tarpeesta. Sama pätee kaikkiin immersiomenetelmiin.

Sama vaikka tekee kattilassa ja kaataa sitten aeropressin läpi, niin että suurin osa puruista jää kattilan pohjalle.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #3 : Helmikuu 13, 2017, 18:42:28 ip »

Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

Ehkä tähän sen verran täsmentäisin ajatustani vielä, että siis jos todella satunnaisesti tekee, niin kyllä melkein miettisin immersiota kuitenkin metodina ihan kätevyyden kannalta. Samat reseptit toimivat suoraan mitä mahdollisesti käyttää muutenkin. Skaalautuvuus on dripissä vähän hankalampaa. Toki jos on tosi taitava, niin hyvinhän se varmaan onnistuu silläkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #4 : Helmikuu 13, 2017, 19:47:31 ip »

Itsellä oli iso chemex, sillä tykkäsin tehdä isomman määrän, mutta siinä on hieman sidottuna kannuun seurustelun lomasta. Siksi nykyäänkin vielä tämä moccamaster.

Nyt kun otit asian esille jäin kanssa miettimään...
Olisko isolla pressolla? Sellainen (Bodumin Kenia malli) löytyisi kaapista.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #5 : Helmikuu 14, 2017, 07:13:48 ap »


Olisko isolla pressolla?

Tämä olisi varmasti kätevä. Kunhan taikoo päästään hyvän reseptin isommalle jauhatukselle. Kuitenkin ainakin itselle se olisi satunnaisena jotenkin helpompi saada kohdalleen heti kuin dripit, joissa suuri määrä olisi pakostakin ainakin itselle melko arpomista kuitenkin.

Pressolla pätee toki sama, että jos tilavuus ei riitä, niin tuplaa kahvin määrän normireseptiin verrattuna ja lisää toisen mokoman kiuhuvaa vettä kuppiin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

comanche

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #6 : Helmikuu 14, 2017, 10:05:04 ap »

En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista. Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #7 : Helmikuu 14, 2017, 10:08:42 ap »

En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista.

Siis jos desiin vettä käyttää normaalisti vaikka 10g kahvia, niin jos tuplaa kahvimäärän 20g:aan ennen uuttoa ja lisää sitten sen toisen desin kuumaa vettä suoraan kuppiin uuton jälkeen. Näin puolella uuttotilalla saa tuplasti kahvijuomaa.

Immersiouutossa (esim. aeropress vääerinpäin tai pressopannu) äimistyttävän vähän vaikutusta makuun.

Lainaus
Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...

Idea on, että voi tehdä aivan normaalin reseptinsä mukaan ja sitten vain tuplata tai kolminkertaistaa sen kahvi ja vesimäärän ja resepti pysyy samana, mutta tarvitaan pienempi uuttotila. Ei ole käytänönssä tuplatessa sen ihmeellisempi laskeminen kuin normaalistikkaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

comanche

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #8 : Helmikuu 14, 2017, 10:14:29 ap »

Näinhän vanhukset on tehnyt jo viime vuosisadalla, taisivat olla kahvihifistejä ;)
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #9 : Helmikuu 14, 2017, 10:22:59 ap »

Näinhän vanhukset on tehnyt jo viime vuosisadalla

Kyllä. Toimii pannukahviin erinomaisesti.

Lainaus
taisivat olla kahvihifistejä

Osa varmaankin oli.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #10 : Helmikuu 14, 2017, 11:27:28 ap »

Mietin et kun uutossa kun kuitenkin osa vedestä jää puruihin, niin ei "ihan" mene desi sisään ja desi päälle myöhemmin yksiin.
Ei siinä paljon heittoa nyt tule, mut kuitenkin.
Ottaisko joku 10g purua 10g vettä?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #11 : Helmikuu 14, 2017, 11:30:05 ap »

Mietin et kun uutossa kun kuitenkin osa vedestä jää puruihin, niin ei "ihan" mene desi sisään ja desi päälle myöhemmin yksiin.

Uutossa jää aina sama määrä vettä puruihin? Ellei sitä vettä ole niikuin todella vähän.

Niin lopulta se tulos on sama lisäsikö sen koko veden ennen vai osan vasta jälkeen?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #12 : Helmikuu 14, 2017, 13:09:05 ip »

En kyllä ymmärrä vedellä laimentamista. Ensin lasketaan grammoja otsa hiessä ja sitten kaadetaan vettä päälle...

Vinkki: myös sen päälle kaadettavan veden voi punnita (otsa hiessä tai ilman).  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #13 : Helmikuu 14, 2017, 19:08:14 ip »

Onko foorumilaisilla hyviä ehdotuksia, että miten valmistaa satunnaisesti suurempia määriä kahvia vieraille?

Jos kattilakaapissa on enemmän tilaa kuin siellä nurkassa Moccamasterille, niin  osta iso kahvipannu ja keitä pannukahvia. Tee niinkuin suurtalouskeittiöissä ennenaikaan tehtiin. Kun uutto on valmis kaada kahvi erilliseen hopeiseen kahvikannuun tarjolle, niin ei pääse yliuuttumaan. Jauhat pannukarkeutta. Taatusti toimii. Pannukahviin käy toki sama pannu kuin veden keittämiseenkin, jos muistaa pestä huolella ja heti tuoreeltaan ettei tule pinttymiä.

Tai sitten jo mainittu isompi pressokannu...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PetteriSeppänen

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #14 : Helmikuu 14, 2017, 19:51:03 ip »

Onko ihan poissuljettua, että keittäisi kattilassa pannukahvia... säästyisi ylimääräiseltä keittovälineeltä kokonaan.
Kirjattu